Zdravím všechny chovatele kanárů. Brouzdám po internetu hledám nějaké tipy co a jak změnit a hledám různé názory a rady chovatelů na stravu kanárů. Narazil jsem na upozornění podávání řepky. Řepka má prý za následek ve větším množství podávání poruchu reprodukce a při přepeřování. V jakém množství řepku podáváte a v jakých období ji podáváte?
Dále podáváni lněného seminka v období rozmnožování má negativní vliv na vývoj embrya. Jaký je Vás názor? Máte to někdo odzkoušené resp. vypozorované? Podělíte se s ostatními o to jaký máte plán s podáváním stravy v různých obdobích roku?
Podávání bylin kanárům. Jeden německý chovatel udává na svých stránkách že podává jako přírodní léčivo směs nasekaných bylinek 50% tymián, oregano 30% a 20% bazalku. Zkoušel jste někdo podávat tyto bylinky? Děkuji za odpovědi a rady.
Dá sa nájsť na nete dávkovanie krmiva tzv. bohaté a chudobné, ja osobne zvyšujem a znižujem percentuálny pomer repky. Bylinky samozrejme používam sám si pripravujem zmes žihľava, ďatelina atď. Prírodné liečivo - podávanie byliniek ? To mi nesedí skôr pestrosť samozrejme do chovu musia isť 100% zdravý jedinci. Ja dávam dosť dôraz aj na grit, piesok, rašelinu atď. Tento rok skúšam krmiť červy sušené aj živé zatiaľ pohoda. A dosť skrmujem vaječné škrupiny - upravené ! Dosť záleží aj od druhu kanára.
L.L.
napsal(a):
No mě docela zarazilo oregáno, tymián a bazalka...co používáme a máme odzkoušené je česnek do pití jako léčivo...samozřejmě dost zeleného apod. tak jako dává každý jiný chovatel...
Odporúčam, ako „preventívne liečenie“, dostatok kvalitného krmiva vo všetkých podobách a v pravý čas + „otužovanie“ na čerstvom vzduchu.
Samozrejme pre exotické vtáctvo viac exotického krmiva. Kanárikov nepovažujem za exotické vtáctvo nakoľko ich domestikovanie je podľa regiónov, kde žijú po stáročia. Napr. pôvodne žltý farebný kanárik z Európy žijúci v subtropickom pásme na Kube, alebo kanárik s červeným faktorom žijúci i v zime vo voliére, v strednej Európe.