Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.4.2016 19:58
m085

XXX.XXX.103.244

Dobry vecer, s přítelem jsme si pořídili asi před čtyřmi roky samičku ary. Celou dobu vsechno super. V posledních měsících ale začala na přítele syčet a kolovat ho, dělá to ale pouze pokud jsem v jejich blízkosti já. Prosim o radu nebo alespoň vysvětlení jejího chování, díky.

8.4.2016 20:11
KaVe

XXX.XXX.45.15

Dobrý večer, ara se chová naprosto přirozeně vzhledem ke svému stáří - začíná dospívat, tento stav může trvat i několik let. Arové jsou přirozeně velmi dominantní, v souvislosti s pubertou budete čelit náladovosti a neobvyklým reakcím v jejím chování. Musíte se obrnit trpělivostí a jemně aru usměrňovat aby nedošlo k Vašemu poranění.

8.4.2016 20:16
eli22

XXX.XXX.181.33

m085 napsal(a):
Dobry vecer, s přítelem jsme si pořídili asi před čtyřmi roky samičku ary. Celou dobu vsechno super. V posledních měsících ale začala na přítele syčet a kolovat ho, dělá to ale pouze pokud jsem v jejich blízkosti já. Prosim o radu nebo alespoň vysvětlení jejího chování, díky.

Dospěla a žárlí!

8.4.2016 20:24
m085

XXX.XXX.103.244

Má naši veškerou pozornost od obou stejně, ale přece je do budoucna neúnosné aby ho z ničeho nic do krve klovla do prstů..

8.4.2016 20:32
eli22

XXX.XXX.181.33

m085 napsal(a):
Má naši veškerou pozornost od obou stejně, ale přece je do budoucna neúnosné aby ho z ničeho nic do krve klovla do prstů..

No to je právě to, ona chce partnera a je pro ni těžké si vybrat jednoho z vás, proto je ve stresu a neví, co má dělat, koho zvolit. Tak asi zvolila Vás.

8.4.2016 20:33
KaVe

XXX.XXX.45.15

m085 napsal(a):

Je to bohužel tak, ochočený pták se člověka nebojí a když se mu něco znelíbí tak může zaútočit. Mám i neochočené ary a je s nimi lepší pořízení než s těmi ochočenými. Vy nerozhodujete koho si vybere za kamaráda.

8.4.2016 20:40
m085

XXX.XXX.103.244

No tak Vám tedy pekne dekuju, to bude asi težké pořízení, achjo. No a pořízením samečka by se "vyhrálo"?

8.4.2016 20:49
eli22

XXX.XXX.181.33

m085 napsal(a):
No tak Vám tedy pekne dekuju, to bude asi težké pořízení, achjo. No a pořízením samečka by se "vyhrálo"?

Těžko říct. Může a nemusí. Já bych ještě chvilku počkala, jestli se "nesrovná". Zkuste mu nedat příležitost k tomu štípání.

8.4.2016 21:36
N.u

XXX.XXX.196.13

Máme samce a samici dokonce od nich Máme každý rok mládè a stejně jedna z nich žárlí je to přirozený chování prostě dospěla. Spíš mě zaráží, že si pořídite takhle velkého ptáka který umí dost ublížit a evidentně nemáte moc nastudováno.Na to, že se jejich chování může v dospívaní změnit především když jste v "milostným trojúhelníku"je znamè.

9.4.2016 08:04
eli22

XXX.XXX.181.33

N.u napsal(a):
Máme samce a samici dokonce od nich Máme každý rok mládè a stejně jedna z nich žárlí je to přirozený chování prostě dospěla. Spíš mě zaráží, že si pořídite takhle velkého ptáka který umí dost ublížit a evidentně nemáte moc nastudováno.Na to, že se jejich chování může v dospívaní změnit především když jste v "milostným trojúhelníku"je znamè.

To je pravda. Ona to bere jako milostný trojúhelník. Těžko se s tím vypořádá. Může se taky stáhnou a začít se sebepoškozovat - škubat.

9.4.2016 15:06
m085

XXX.XXX.20.249

No a tak jak to řeší ostatní chovatelé? Přece nejsme jedinej pár v republice kdo má doma aru.

9.4.2016 15:53
eli22

XXX.XXX.181.33

m085 napsal(a):
No a tak jak to řeší ostatní chovatelé? Přece nejsme jedinej pár v republice kdo má doma aru.

Různě. Pořídí protějšek, prodají,...nebo se smíří s tím, že toleruje jenom jednoho z nich. Ale tady se moc "chlubit" nebudou. .

9.4.2016 15:56
kubanec

XXX.XXX.103.251

Když si najdete zde na diskuskuzich temata o ochočených arech a amazonanaech tak většina řeší podobné problemy.

9.4.2016 16:06
eli22

XXX.XXX.181.33

Jedna historka. Na dovolené jsme pozorovali v jednom bytě rodinu. Muž, žena, pes a žako. Bylo evidentní, kdo je tam v páru, byl to pán a žako. Žako se na něj nábožně díval celé dny, pusinkoval ho, mazlil se mu na rameni, chodili spolu k moři. Žena byla tedy ta druhá. Rodina to tak měla a žako se choval slušně i k ženě, protože měl „partnera“ jistého, a ji měl jako rodinnou přítelkyni. Pozorovali jsme je celé dny, bylo to fakt úžasné. Asi jedna z možností.

9.4.2016 16:23
m085

XXX.XXX.20.249

Tak děkuji mnohokrát, nejak to zkusíme.

9.4.2016 16:24
eli22

XXX.XXX.181.33

m085 napsal(a):
Tak děkuji mnohokrát, nejak to zkusíme.

Hlavně v klidu a netlačit na pilu.

9.4.2016 16:29
m085

XXX.XXX.20.249

No joo, nam je to líto nebo spíše příteli, je to jeho miláček a najednou ho odhání.. Mam pocit, ze už žárlí oba

9.4.2016 16:41
eli22

XXX.XXX.181.33

m085 napsal(a):
No joo, nam je to líto nebo spíše příteli, je to jeho miláček a najednou ho odhání.. Mam pocit, ze už žárlí oba

Určitě žárlí oba, ale musíte to nějak probrat a určit pravidla, jinak to asi nepůjde. Možná pak časem si to sedne a budete se mít rádi všichni. Teď se ale musíte asi holt přizpůsobit neřku-li obětovat.

9.4.2016 16:51
N.u

XXX.XXX.130.93

Přítel si hold musí zvyknout, že není vyvolenej.

9.4.2016 17:07
Karlosara

XXX.XXX.45.15

Vzhledem k délce dospívání u velkých arů vzniká toto rozčarování až po mnoha letech bezproblémového soužití - ara není žako aby se psychicky "hroutil". Ara si sjedná pořádek ve svém hejnu (rodině) podle toho jak to vyhovuje jemu a Vy se musíte pouze s tím vyrovnat. Pokud má nyní čtyři roky, tak počítejte že minimálně ještě rok Vás bude překvapovat svým nevyzpytatelným chováním - potom se zklidní. Všichni naši arové( bez rozdílu pohlaví) milují moji ženu a taky jsem se s tím musel vyrovnat. Hodně štěstí a trpělivosti - krása a inteligence arů za to stojí !

9.4.2016 17:12
eli22

XXX.XXX.181.33

Karlosara napsal(a):
Vzhledem k délce dospívání u velkých arů vzniká toto rozčarování až po mnoha letech bezproblémového soužití - ara není žako aby se psychicky "hroutil". Ara si sjedná pořádek ve svém hejnu (rodině) podle toho jak to vyhovuje jemu a Vy se musíte pouze s tím vyrovnat. Pokud má nyní čtyři roky, tak počítejte že minimálně ještě rok Vás bude překvapovat svým nevyzpytatelným chováním - potom se zklidní. Všichni naši arové( bez rozdílu pohlaví) milují moji ženu a taky jsem se s tím musel vyrovnat. Hodně štěstí a trpělivosti - krása a inteligence arů za to stojí !

Přesně tak. Holt se člověk musí přizpůsobit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík