Dobrý večer, ara se chová naprosto přirozeně vzhledem ke svému stáří - začíná dospívat, tento stav může trvat i několik let. Arové jsou přirozeně velmi dominantní, v souvislosti s pubertou budete čelit náladovosti a neobvyklým reakcím v jejím chování. Musíte se obrnit trpělivostí a jemně aru usměrňovat aby nedošlo k Vašemu poranění.
m085
napsal(a):
Dobry vecer, s přítelem jsme si pořídili asi před čtyřmi roky samičku ary. Celou dobu vsechno super. V posledních měsících ale začala na přítele syčet a kolovat ho, dělá to ale pouze pokud jsem v jejich blízkosti já. Prosim o radu nebo alespoň vysvětlení jejího chování, díky.
Dospěla a žárlí!
m085
napsal(a):
Má naši veškerou pozornost od obou stejně, ale přece je do budoucna neúnosné aby ho z ničeho nic do krve klovla do prstů..
No to je právě to, ona chce partnera a je pro ni těžké si vybrat jednoho z vás, proto je ve stresu a neví, co má dělat, koho zvolit. Tak asi zvolila Vás.
m085
napsal(a):
Má naši veškerou pozornost od obou stejně, ale přece je do budoucna neúnosné aby ho z ničeho nic do krve klovla do prstů..
Je to bohužel tak, ochočený pták se člověka nebojí a když se mu něco znelíbí tak může zaútočit. Mám i neochočené ary a je s nimi lepší pořízení než s těmi ochočenými. Vy nerozhodujete koho si vybere za kamaráda.
Máme samce a samici dokonce od nich Máme každý rok mládè a stejně jedna z nich žárlí je to přirozený chování prostě dospěla. Spíš mě zaráží, že si pořídite takhle velkého ptáka který umí dost ublížit a evidentně nemáte moc nastudováno.Na to, že se jejich chování může v dospívaní změnit především když jste v "milostným trojúhelníku"je znamè.
N.u
napsal(a):
Máme samce a samici dokonce od nich Máme každý rok mládè a stejně jedna z nich žárlí je to přirozený chování prostě dospěla. Spíš mě zaráží, že si pořídite takhle velkého ptáka který umí dost ublížit a evidentně nemáte moc nastudováno.Na to, že se jejich chování může v dospívaní změnit především když jste v "milostným trojúhelníku"je znamè.
To je pravda. Ona to bere jako milostný trojúhelník. Těžko se s tím vypořádá. Může se taky stáhnou a začít se sebepoškozovat - škubat.
Jedna historka. Na dovolené jsme pozorovali v jednom bytě rodinu. Muž, žena, pes a žako. Bylo evidentní, kdo je tam v páru, byl to pán a žako. Žako se na něj nábožně díval celé dny, pusinkoval ho, mazlil se mu na rameni, chodili spolu k moři. Žena byla tedy ta druhá. Rodina to tak měla a žako se choval slušně i k ženě, protože měl „partnera“ jistého, a ji měl jako rodinnou přítelkyni. Pozorovali jsme je celé dny, bylo to fakt úžasné. Asi jedna z možností.
m085
napsal(a):
No joo, nam je to líto nebo spíše příteli, je to jeho miláček a najednou ho odhání.. Mam pocit, ze už žárlí oba
Určitě žárlí oba, ale musíte to nějak probrat a určit pravidla, jinak to asi nepůjde. Možná pak časem si to sedne a budete se mít rádi všichni. Teď se ale musíte asi holt přizpůsobit neřku-li obětovat.
Vzhledem k délce dospívání u velkých arů vzniká toto rozčarování až po mnoha letech bezproblémového soužití - ara není žako aby se psychicky "hroutil". Ara si sjedná pořádek ve svém hejnu (rodině) podle toho jak to vyhovuje jemu a Vy se musíte pouze s tím vyrovnat. Pokud má nyní čtyři roky, tak počítejte že minimálně ještě rok Vás bude překvapovat svým nevyzpytatelným chováním - potom se zklidní. Všichni naši arové( bez rozdílu pohlaví) milují moji ženu a taky jsem se s tím musel vyrovnat. Hodně štěstí a trpělivosti - krása a inteligence arů za to stojí !
Karlosara
napsal(a):
Vzhledem k délce dospívání u velkých arů vzniká toto rozčarování až po mnoha letech bezproblémového soužití - ara není žako aby se psychicky "hroutil". Ara si sjedná pořádek ve svém hejnu (rodině) podle toho jak to vyhovuje jemu a Vy se musíte pouze s tím vyrovnat. Pokud má nyní čtyři roky, tak počítejte že minimálně ještě rok Vás bude překvapovat svým nevyzpytatelným chováním - potom se zklidní. Všichni naši arové( bez rozdílu pohlaví) milují moji ženu a taky jsem se s tím musel vyrovnat. Hodně štěstí a trpělivosti - krása a inteligence arů za to stojí !
Přesně tak. Holt se člověk musí přizpůsobit.