Kristýna39

XXX.XXX.245.164
Dobrý den, naše andulka začala vydávat zvláštní zvuky. Nevím jak to mám přesně popsat, něco mezi škitáním, kašláním a celkově to zní jako nějaká dětská hračka, které se mačká na bříško a píská. takovej mončičák. V průvanu není. Mluvit zatím také neumí, takže snaha o mluvení to taky není. Žádnou rkačku, co by vadávala tyto zvuky nemám. Nemám vlastně žádné hračky, o které by se mohla snažit. Tyto zvuky pozoruji nejvíce ve večerních hodinách, když už je tma a Andulka se chystá spát. Nemáte někdo s tímto zkušenosti? Moc děkuji za radu.
Prskavka - způsobuje roztoč Sternostoma tracheocolum parazitující povrchu průdušnice a vzduškého vaku. Zkuste si najít info na internetu, když neuspějete, napište, zkusím sepsat mé zkušenosti.
Ivomec, žel opakovaně po 7-10 dnech, kdy se z nakladených vajíček vylíhne nová generace. Zanedbáním opakované léčby vzniká riziko, že se příznaky vrátí.
Koukněte na stránky chovatelů kanárů, protože u kanárů se prskavka vyskytuje také a může být dokonce i smrtelná (pro andule asi ne), třeba:
http://kanarek.cz/informace-o-chovu/zdravi-a-prevence-nemoci-a-leky/.
Kristýna39

XXX.XXX.245.164
Kde k takovému roztoči mohla přijít? Klec ji obden čistím, denně měním vodu. Máme jí 2 týdny pouze.
S tím jste si ji už přinesli...
Dojděte si pro ten ivomec kápňete a máte pokoj během 2 dnů
(po 10dnech opakujte)
Andulku tam ani nenoste, kočko psí vet by jí jen uškodil a jeho "experimenty" by jí mohly i zabít.
Nehledě i na účet za nesmyslnou prohlídku.
0,5 ml ivomecu je za cca 20, - Kč.
Já mám ještě jedno podezření, měla jsem zcela zdravou andulku již asi 3 měsíce a koupili jsme dokrmovaného žaka, který také nežil měsíce s jiným papouškem. Tomu jsme koupili krmivo v kamenném obchodě. Andulka se pak velice ráda probírala těmito různými semínky (a nesmyslnými divnými granulemi) v misce pro žaka. Nejen že chytla strašnou prskavku, kterou předtím neměla, ale vždy, když se v misce pro žaka zrním prohrabovala, se jí to zhoršilo. Měla strašné záchvaty, než se z toho dostala, přešly asi 2 měsíce... Samozřejmě jsem žakovi koupila jiné krmivo. Tak nevím, jestli si ty roztoče nemůže člověk doslova koupit. Ale je to jen podezření.
geldek
napsal(a):
Já mám ještě jedno podezření, měla jsem zcela zdravou andulku již asi 3 měsíce a koupili jsme dokrmovaného žaka, který také nežil měsíce s jiným papouškem. Tomu jsme koupili krmivo v kamenném obchodě. Andulka se pak velice ráda probírala těmito různými semínky (a nesmyslnými divnými granulemi) v misce pro žaka. Nejen že chytla strašnou prskavku, kterou předtím neměla, ale vždy, když se v misce pro žaka zrním prohrabovala, se jí to zhoršilo. Měla strašné záchvaty, než se z toho dostala, přešly asi 2 měsíce... Samozřejmě jsem žakovi koupila jiné krmivo. Tak nevím, jestli si ty roztoče nemůže člověk doslova koupit. Ale je to jen podezření.
Myslím že Vaše podozrenie je oprávnené a z istotou viem že s krmivom si môžete dotiahnut kadejaký nešvar a človek sa nestačí divit čo sa deje. Mám podobnú skúsenost z minulosti a nielen ja ale aj niektorí moji známi chovatelia.Zaujímavé čo všetko človek vysipe z pitla spolu s krmivom a kolkokrát sa práši že zamorí celé okolie, bohužial človek nevidí kde sa skladujú haldy obilia, prosa atd.a čo všetko po tom behá alebo v tom žije, potom to niekto nasakluje šupne nálepku a hurá do obchodu a problém je na svete.Preto radšej kúpim krmivo drahšie overenú značku alebo od overeného dodávatela kde je krmivo čistené a zbavené prachu teda nejaké minimum sa tam vždy nájde ale keď vydím v obchode niektoré saklíky z krmivom tak...radšej sa nebudem vyjadrovat proste ( živý hnus ).Tak ako píšete tie roztoče a iné baktérie si môžete doslova a do písmena kúpiť.
Kristýna39

XXX.XXX.245.164
Tak to mě opravdu nenapadlo, děkuji za radu. Od teď začnu hledat kvalitní krmivo! Ještě nás napadlo, jestli něco nemůže být i v podestýlce. Zatím máme drcená kukuřičná vřetena, která by měla být v pořádku, dle všech slov na etiketě. Ale pořádně nevíme, co kupovat dál. Jestli u toho zůstat, nebo zkusit bukové štěpky či tam dát pouze písek, který může i zobat (tento písek samozřejmě máme i v krmítku). Nemůže to mít teda i z podestýlky? Zítra koupím i tu vodičku pod křídla. Děkuji moc!
Kristýna39

XXX.XXX.245.164
Ješte se zeptam, kdyby to tento roztoč nebyl a jednalo by se třeba fakt jen o napodobování slov, nemuže ji ten lék ubližit?
Kristýna39
napsal(a):
Ješte se zeptam, kdyby to tento roztoč nebyl a jednalo by se třeba fakt jen o napodobování slov, nemuže ji ten lék ubližit?
Dalším projevem prskavky je o něco stížené dýchání - poznáte podle ocasních per. V podstatě byste na nich neměla vidět rytmus dechu. Jestli ale viditelně kmitají v rytmu dýchání, andulka má potíže s dechem. Záchvaty se i u mého anduláka také objevovaly zejména večer a v noci.
Ivomec je dost silné léčivo, pokud byste měla problém dát kapku pod křídlo na žilku v rozfouknutém peří (ne kdekoli), pak další možností je kápnout tu kapku na kůži zátylku když rozfouknete peří. Ještě bych Vám poradila, když již budete andulku "mít v hrsti, do kávové lžičky stolního oleje kápnout malou kapku toho Ivomecu a tímto roztokem pomocí vatičky namotané na párátku potřít ozobí. Taková opatření by měla zabrat velice rychle, hned na druhý den byste měla pozorovat zlepšení - to "kýchání" by se mělo (téměř) vytratit.
Jestli by se ale nic nelepšilo ani na třetí den, pak veterinář. Ifauna sice nabízí dobře míněné rady, ale od lidí, kteří mají nedostatečné informace z neúplného přibližného popisu a jen na základě vlastních zkušeností se snaží pomoci. To je nutno brát v úvahu.
Nemějte obavy, tou kapkou Ivomecu jistě nic nezkazíte, často chovatelé ji dávají preventivně proti endoparazitům.
Kdyby to pomohlo hned po první kapce Ivomecu, olejovým roztokem s Ivomecem (asi 10 kapek oleje na 1 kapku Ivomecu) pak můžete ozobí potírat každý třetí - čtvrtý den, mně se to osvědčilo (můžete skladovat v uzavřené nádobce). Nosní otvory jsou totiž pro roztoče vstupnou bránou. Dejte pak vědět, jak se daří.
Nerozumím co myslíte pod podestýlkou - co je na dně klece? S tím se nemusíte trápit, fakt stačí čistý savý papír, který lze rychle a často vyměnit. Absolutně se nemusíte bát obyčejného savého (ne křídového) novinového, pokud se Vám z estetických důvodů nelíbí, pak nějaký čistý bílý.
Můžete sice investovat do toho nejdražšího krmení, nicméně osobně pro andulky nakupuji levněji, na burze proso 4 barev, nahý oves a lesknici, míchám si směs sama a neměla jsem v chovu problémy nejen s prskavkou. Skladuji v suchu, v bytě, ve vzdušných papírových krabicích. Podezřelé krmivo bylo právě "značkové"... možno špatné a dlouhé skladování, vyšší vlhkost plus nevzdušný obal... nevím, jen domýšlím možná rizika...
Kristýna39

XXX.XXX.245.164
Jste moc hodná, díky za rady
Kristýna39

XXX.XXX.245.164
Podařilo se mi to natočit. Snad půjde video spustit. O zrcátko se poslední dobou takto často drbe. Nevím jestli se spíš netulí k odrazu v zrcadle"jiné andulky".
Neviete mi prosim niekto poradit. Moja andulka kasle ako to bolo popisane v prvom prispevku k tejto teme. Nahral som to na mobil ale nikdy sa mi to nepodari ked kasle tak najstrasnejsie. Ak ste niekto mal takto choru andulku a podarilo sa vam to vyliecit tak mi prosim poradte co to môze byt. Dakujem
https://www.youtube.com/watch?v=ltJjuPy0-p4.
Logan
napsal(a):
Neviete mi prosim niekto poradit. Moja andulka kasle ako to bolo popisane v prvom prispevku k tejto teme. Nahral som to na mobil ale nikdy sa mi to nepodari ked kasle tak najstrasnejsie. Ak ste niekto mal takto choru andulku a podarilo sa vam to vyliecit tak mi prosim poradte co to môze byt. Dakujem
https://www.youtube.com/watch?v=ltJjuPy0-p4.
Nekašle, je to normální projev toho, že chce druhou andulku krmit.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!