Andulka kašle, pšíká?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Kristýna39

12.4.2016 11:27
Kristýna39

XXX.XXX.245.164

Dobrý den, naše andulka začala vydávat zvláštní zvuky. Nevím jak to mám přesně popsat, něco mezi škitáním, kašláním a celkově to zní jako nějaká dětská hračka, které se mačká na bříško a píská. takovej mončičák. V průvanu není. Mluvit zatím také neumí, takže snaha o mluvení to taky není. Žádnou rkačku, co by vadávala tyto zvuky nemám. Nemám vlastně žádné hračky, o které by se mohla snažit. Tyto zvuky pozoruji nejvíce ve večerních hodinách, když už je tma a Andulka se chystá spát. Nemáte někdo s tímto zkušenosti? Moc děkuji za radu.

12.4.2016 11:36
lupus4

XXX.XXX.132.185

Nejspíš půjde o roztoče...
Skočte si na veterinu ať vám natahne do stříkačky ( inzulinky)0,5 ml ivomecu a kapněte ji kapku pod křídlo...na kůži.

12.4.2016 12:18
geldek

XXX.XXX.237.194

Prskavka - způsobuje roztoč Sternostoma tracheocolum parazitující povrchu průdušnice a vzduškého vaku. Zkuste si najít info na internetu, když neuspějete, napište, zkusím sepsat mé zkušenosti.
Ivomec, žel opakovaně po 7-10 dnech, kdy se z nakladených vajíček vylíhne nová generace. Zanedbáním opakované léčby vzniká riziko, že se příznaky vrátí.
Koukněte na stránky chovatelů kanárů, protože u kanárů se prskavka vyskytuje také a může být dokonce i smrtelná (pro andule asi ne), třeba:
http://kanarek.cz/informace-o-chovu/zdravi-a-prevence-nemoci-a-leky/.

Kristýna39

12.4.2016 16:11
Kristýna39

XXX.XXX.245.164

Kde k takovému roztoči mohla přijít? Klec ji obden čistím, denně měním vodu. Máme jí 2 týdny pouze.

12.4.2016 16:25
lupus4

XXX.XXX.234.240

S tím jste si ji už přinesli...
Dojděte si pro ten ivomec kápňete a máte pokoj během 2 dnů
(po 10dnech opakujte)
Andulku tam ani nenoste, kočko psí vet by jí jen uškodil a jeho "experimenty" by jí mohly i zabít.
Nehledě i na účet za nesmyslnou prohlídku.
0,5 ml ivomecu je za cca 20, - Kč.

12.4.2016 16:47
geldek

XXX.XXX.237.194

Já mám ještě jedno podezření, měla jsem zcela zdravou andulku již asi 3 měsíce a koupili jsme dokrmovaného žaka, který také nežil měsíce s jiným papouškem. Tomu jsme koupili krmivo v kamenném obchodě. Andulka se pak velice ráda probírala těmito různými semínky (a nesmyslnými divnými granulemi) v misce pro žaka. Nejen že chytla strašnou prskavku, kterou předtím neměla, ale vždy, když se v misce pro žaka zrním prohrabovala, se jí to zhoršilo. Měla strašné záchvaty, než se z toho dostala, přešly asi 2 měsíce... Samozřejmě jsem žakovi koupila jiné krmivo. Tak nevím, jestli si ty roztoče nemůže člověk doslova koupit. Ale je to jen podezření.

12.4.2016 17:48
bartrand

XXX.XXX.62.36

Zajděte na veterinu, měl jsem v zimě podobný problém u samice barnarda límcového, po výtěru zobáku a laboratorních testech se prokázala bakterie,10 dní jsme léčili antibiotiky, všiml jsem si toho náhodou při krmení, když barnardka pšíkla..

12.4.2016 18:12
popo3

XXX.XXX.210.132

geldek napsal(a):
Já mám ještě jedno podezření, měla jsem zcela zdravou andulku již asi 3 měsíce a koupili jsme dokrmovaného žaka, který také nežil měsíce s jiným papouškem. Tomu jsme koupili krmivo v kamenném obchodě. Andulka se pak velice ráda probírala těmito různými semínky (a nesmyslnými divnými granulemi) v misce pro žaka. Nejen že chytla strašnou prskavku, kterou předtím neměla, ale vždy, když se v misce pro žaka zrním prohrabovala, se jí to zhoršilo. Měla strašné záchvaty, než se z toho dostala, přešly asi 2 měsíce... Samozřejmě jsem žakovi koupila jiné krmivo. Tak nevím, jestli si ty roztoče nemůže člověk doslova koupit. Ale je to jen podezření.

Myslím že Vaše podozrenie je oprávnené a z istotou viem že s krmivom si môžete dotiahnut kadejaký nešvar a človek sa nestačí divit čo sa deje. Mám podobnú skúsenost z minulosti a nielen ja ale aj niektorí moji známi chovatelia.Zaujímavé čo všetko človek vysipe z pitla spolu s krmivom a kolkokrát sa práši že zamorí celé okolie, bohužial človek nevidí kde sa skladujú haldy obilia, prosa atd.a čo všetko po tom behá alebo v tom žije, potom to niekto nasakluje šupne nálepku a hurá do obchodu a problém je na svete.Preto radšej kúpim krmivo drahšie overenú značku alebo od overeného dodávatela kde je krmivo čistené a zbavené prachu teda nejaké minimum sa tam vždy nájde ale keď vydím v obchode niektoré saklíky z krmivom tak...radšej sa nebudem vyjadrovat proste ( živý hnus ).Tak ako píšete tie roztoče a iné baktérie si môžete doslova a do písmena kúpiť.

Kristýna39

12.4.2016 18:33
Kristýna39

XXX.XXX.245.164

Tak to mě opravdu nenapadlo, děkuji za radu. Od teď začnu hledat kvalitní krmivo! Ještě nás napadlo, jestli něco nemůže být i v podestýlce. Zatím máme drcená kukuřičná vřetena, která by měla být v pořádku, dle všech slov na etiketě. Ale pořádně nevíme, co kupovat dál. Jestli u toho zůstat, nebo zkusit bukové štěpky či tam dát pouze písek, který může i zobat (tento písek samozřejmě máme i v krmítku). Nemůže to mít teda i z podestýlky? Zítra koupím i tu vodičku pod křídla. Děkuji moc!

Kristýna39

12.4.2016 18:47
Kristýna39

XXX.XXX.245.164

Ješte se zeptam, kdyby to tento roztoč nebyl a jednalo by se třeba fakt jen o napodobování slov, nemuže ji ten lék ubližit?

12.4.2016 22:57
geldek

XXX.XXX.237.194

Kristýna39 napsal(a):
Ješte se zeptam, kdyby to tento roztoč nebyl a jednalo by se třeba fakt jen o napodobování slov, nemuže ji ten lék ubližit?

Dalším projevem prskavky je o něco stížené dýchání - poznáte podle ocasních per. V podstatě byste na nich neměla vidět rytmus dechu. Jestli ale viditelně kmitají v rytmu dýchání, andulka má potíže s dechem. Záchvaty se i u mého anduláka také objevovaly zejména večer a v noci.

Ivomec je dost silné léčivo, pokud byste měla problém dát kapku pod křídlo na žilku v rozfouknutém peří (ne kdekoli), pak další možností je kápnout tu kapku na kůži zátylku když rozfouknete peří. Ještě bych Vám poradila, když již budete andulku "mít v hrsti, do kávové lžičky stolního oleje kápnout malou kapku toho Ivomecu a tímto roztokem pomocí vatičky namotané na párátku potřít ozobí. Taková opatření by měla zabrat velice rychle, hned na druhý den byste měla pozorovat zlepšení - to "kýchání" by se mělo (téměř) vytratit.
Jestli by se ale nic nelepšilo ani na třetí den, pak veterinář. Ifauna sice nabízí dobře míněné rady, ale od lidí, kteří mají nedostatečné informace z neúplného přibližného popisu a jen na základě vlastních zkušeností se snaží pomoci. To je nutno brát v úvahu.
Nemějte obavy, tou kapkou Ivomecu jistě nic nezkazíte, často chovatelé ji dávají preventivně proti endoparazitům.

Kdyby to pomohlo hned po první kapce Ivomecu, olejovým roztokem s Ivomecem (asi 10 kapek oleje na 1 kapku Ivomecu) pak můžete ozobí potírat každý třetí - čtvrtý den, mně se to osvědčilo (můžete skladovat v uzavřené nádobce). Nosní otvory jsou totiž pro roztoče vstupnou bránou. Dejte pak vědět, jak se daří.

Nerozumím co myslíte pod podestýlkou - co je na dně klece? S tím se nemusíte trápit, fakt stačí čistý savý papír, který lze rychle a často vyměnit. Absolutně se nemusíte bát obyčejného savého (ne křídového) novinového, pokud se Vám z estetických důvodů nelíbí, pak nějaký čistý bílý.

Můžete sice investovat do toho nejdražšího krmení, nicméně osobně pro andulky nakupuji levněji, na burze proso 4 barev, nahý oves a lesknici, míchám si směs sama a neměla jsem v chovu problémy nejen s prskavkou. Skladuji v suchu, v bytě, ve vzdušných papírových krabicích. Podezřelé krmivo bylo právě "značkové"... možno špatné a dlouhé skladování, vyšší vlhkost plus nevzdušný obal... nevím, jen domýšlím možná rizika...

Kristýna39

13.4.2016 08:23
Kristýna39

XXX.XXX.245.164

Jste moc hodná, díky za rady smajlík

Kristýna39

13.4.2016 10:50
Kristýna39

XXX.XXX.245.164

Podařilo se mi to natočit. Snad půjde video spustit. O zrcátko se poslední dobou takto často drbe. Nevím jestli se spíš netulí k odrazu v zrcadle"jiné andulky".

14.4.2017 08:55
Logan

XXX.XXX.243.225

Neviete mi prosim niekto poradit. Moja andulka kasle ako to bolo popisane v prvom prispevku k tejto teme. Nahral som to na mobil ale nikdy sa mi to nepodari ked kasle tak najstrasnejsie. Ak ste niekto mal takto choru andulku a podarilo sa vam to vyliecit tak mi prosim poradte co to môze byt. Dakujem
https://www.youtube.com/watch?v=ltJjuPy0-p4.

14.4.2017 09:15
eli22

XXX.XXX.181.33

Logan napsal(a):
Neviete mi prosim niekto poradit. Moja andulka kasle ako to bolo popisane v prvom prispevku k tejto teme. Nahral som to na mobil ale nikdy sa mi to nepodari ked kasle tak najstrasnejsie. Ak ste niekto mal takto choru andulku a podarilo sa vam to vyliecit tak mi prosim poradte co to môze byt. Dakujem
https://www.youtube.com/watch?v=ltJjuPy0-p4.

Nekašle, je to normální projev toho, že chce druhou andulku krmit.

14.4.2017 09:19
Logan

XXX.XXX.243.225

eli22 napsal(a):
Nekašle, je to normální projev toho, že chce druhou andulku krmit.

Aha to je mozne ked som tu bielu priniesol tak ju stale krmila. Tak to mi odlahlo dakujem.

14.4.2017 09:26
eli22

XXX.XXX.181.33

Logan napsal(a):
Aha to je mozne ked som tu bielu priniesol tak ju stale krmila. Tak to mi odlahlo dakujem.

Není zač. Ještě bych doporučila dát pryč to zrcátko.

14.4.2017 09:32
Logan

XXX.XXX.243.225

eli22 napsal(a):
Není zač. Ještě bych doporučila dát pryč to zrcátko.

Aby ho nekrmila?

14.4.2017 09:42
eli22

XXX.XXX.181.33

Logan napsal(a):
Aby ho nekrmila?

Ano. A co ta druhá andulka, ta je s ním v kleci?

14.4.2017 10:01
eli22

XXX.XXX.181.33

Takže vše v soukromé zprávě.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík