Problémy ve společné voliéře

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.4.2016 07:56
hhonza

XXX.XXX.40.193

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na Váš názor. Mám venkovní společnou voliéru (5*3*2) od roku 2012, mám v ní pár nádherných a 2 páry korel. Letos jsem však přišel o obě samice korel (vloni o jednu), vždy jsem je našel v rozmezí několika dní v budce mrtvé. Bylo tam docela dost vytrhaného peří, takže to vypadá, že je zabili pap. nádherní, kteří asi chtěli jejich budku nebo jim prostě vadilo, že korely si nějakou už vybraly (pokaždé to ale byla jiná budka).
Jinak po celý rok soužití naprosto bez problémů.
Budek ve voliéře mám 5, různé umístění, velikosti a průměry vstupních tvorů.

Má toto nějaké rozumné vysvětlení a řešení?

Docela mě to otrávilo, takže teď přemýšlím, že se zbavím jak těch zbylých samců korel, tak i páru pap. nádherných a osadím voliéru jen jedním párem něčeho většího (pap. královský apod.).

15.4.2016 10:06
faap

XXX.XXX.226.103

hhonza napsal(a):
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na Váš názor. Mám venkovní společnou voliéru (5*3*2) od roku 2012, mám v ní pár nádherných a 2 páry korel. Letos jsem však přišel o obě samice korel (vloni o jednu), vždy jsem je našel v rozmezí několika dní v budce mrtvé. Bylo tam docela dost vytrhaného peří, takže to vypadá, že je zabili pap. nádherní, kteří asi chtěli jejich budku nebo jim prostě vadilo, že korely si nějakou už vybraly (pokaždé to ale byla jiná budka).
Jinak po celý rok soužití naprosto bez problémů.
Budek ve voliéře mám 5, různé umístění, velikosti a průměry vstupních tvorů.

Má toto nějaké rozumné vysvětlení a řešení?

Docela mě to otrávilo, takže teď přemýšlím, že se zbavím jak těch zbylých samců korel, tak i páru pap. nádherných a osadím voliéru jen jedním párem něčeho většího (pap. královský apod.).

V tak velké volieře je škoda mít jen jeden pár.Ale není vhodné mít více druhů právě proto co popisujete.Bývá to častá věc že nastanou šarvátky v době hnízdění. Ale můžete tam chovat skupinu jednoho druhu a bude to v pořádku. V tak velké volieře můžete mít i 8 párů třeba velikosti alexandrů čínských.

15.4.2016 11:23
hhonza

XXX.XXX.40.193

Složení voliéry jsem na počátku hodně řešil a po 1-1,5 roce jsem to ustálil na tomto osazenstvu - původně jsem tam měl ještě pár horských a pár kakariků a dohromady to nedělalo dobrotu, i když o bylo moc pěkná podívaná. Zdálo se, že jeden pár nádherných a dva páry korel bude ok, asi jsem raději měl místo nádherných ponechat ten pár horských, ale to už je minulost.

Takže to promyslím, ale asi opravdu nyní vidím dvě řešení:
1) nechat voliéru jednomu páru něčeho většího
2) do voliéry osadit více párů jednoho druhu, který se snese a jsou schopni žít v hejnu - tady by přicházeli v úvahu korely, zmiňovaný alexandři, o dalších druzích si to musím ještě načíst nebo se poradit.

15.4.2016 16:19
simacek123

XXX.XXX.142.1

Jste chovatele a musite si jednou uvědomit ze nelze chovat prase s kozou.Muzeto to nejakou dobu i roky vypadat ze vse je ok, pak nastane zlom a dotycny se nestaci divit.na druhou stranu chovejte ve spolecne voliere ale jen jeden druch ktomu uzpůsoben, a nebo delejte ruzne experimenty, ptaku je dosti naprodej.

15.4.2016 23:12
Marty2

XXX.XXX.124.246

To je škoda, že to nevyšlo.
Já již 5 let chovám nádherné, kakariki, korely a neofémy po 1 páru v 5,5m voliéře široké 2,5m a
vše Ok, včetně odchovů. Jeden rok zlobily kakarici, ale letos jsou v pohodě, mám k dispozici ještě 2 menší voliérky pro případ (2x2x2)
Je to hezký pohled na skupinu a ptáci mají mnohem větší prolet a prostor, někdy mě trochu šokuje v jakých "klecích" či spíše kojích je někteří chovatelé mají, mrňavé jak pro králíkárny, tmavé a špinavé.
Společný chov je náročnější na hygienu a pokud nějaký pták vykazuje známky nemoci tak člověk trne, aby to nechytly ostatní. Z toho důvodu tam nemám anduly, protože jsou často přenašeči PBFD a BFD.

16.4.2016 07:42
faap

XXX.XXX.226.103

hhonza napsal(a):
Složení voliéry jsem na počátku hodně řešil a po 1-1,5 roce jsem to ustálil na tomto osazenstvu - původně jsem tam měl ještě pár horských a pár kakariků a dohromady to nedělalo dobrotu, i když o bylo moc pěkná podívaná. Zdálo se, že jeden pár nádherných a dva páry korel bude ok, asi jsem raději měl místo nádherných ponechat ten pár horských, ale to už je minulost.

Takže to promyslím, ale asi opravdu nyní vidím dvě řešení:
1) nechat voliéru jednomu páru něčeho většího
2) do voliéry osadit více párů jednoho druhu, který se snese a jsou schopni žít v hejnu - tady by přicházeli v úvahu korely, zmiňovaný alexandři, o dalších druzích si to musím ještě načíst nebo se poradit.

Podívejte se do profilu.Napsal jsem Vám soukromě.

Přidejte reakci

Přidat smajlík