Mníšci (Mniši) a potíže s hnízděním (zkušenosti)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.4.2016 20:54
sahulalukas

XXX.XXX.211.229

Dobrý den
Hnízdí mi prvně nové hejno mníšků a obávám se rušení při hnízdění. Hnízda mají festovně zastavěné a bojím se budku sundat z police a otevřít víko aby samice vajíčka (mladé) neopustila.
Dost jsem ale četl na diskuzi že někteří chovatelé samici prostě vyndají a mladé nakroužkují.
Máte někdo zkušenost že by po tom vyndání samice mladé zabíjely. Nebo to bývá většinou OK?
Případně pokud jste někdo někdy měl nějaký jiný záhadný problém v chovu, tak se prosím podělte o zkušenosti. :)

Díky L.P.

17.4.2016 21:25
Karel666

XXX.XXX.201.250

Zdravím,
Mnichům kontroluji mladé kdykoli během dne, nikdy jsem neměl žádný problém se zabitím mláďat a to i když jsem mladé podsazoval pod jiné rodiče v jakémkoli věku kvůli počtu mláďat v budce.
K tomu zastavění hnízd... pokud používáte polobudky tak se tam dá pokaždé nějak dostat, všechny mnichy nechávám stavět hnízda v polobudkách od druhé sezony, tu první jsem je nechal postavit si hnízda na pletivu a podložce z prken a do některých hnízd byl opravdu problém dosáhnout až do, důlku, kde mláďata byla.Sedm párů tenkrát postavilo hnízdo cca 2,5 m :)
Ať se daří!

17.4.2016 21:33
Karel666

XXX.XXX.201.250

Přikládám pár fotek mláďat v různém stáří :).

ja

17.4.2016 21:35
ja

XXX.XXX.176.43

Karel666 napsal(a):
Přikládám pár fotek mláďat v různém stáří :).

To su tohtoročné ? Budú na predaj ?

17.4.2016 23:40
Karel666

XXX.XXX.201.250

Letošní mladé ještě nejsou, líhnout se začnou za 11 dní.Na prodej snad nějaké kusy budou, když se zadaří :).

18.4.2016 09:41
sahulalukas

XXX.XXX.211.229

Dostat se až do důlku můžu... mám polobudky a střecha jde celá sundat. Jen sem se bál aby když to tak udělám tak aby to samice špatně nenesla. Dodal jste mi trochu odvahy, díky :)

Mám 4 páry a zatím mi hnízdí 2, třetí má hnízdo už asi 3 týdny ale zatím nic. čtvrtý pár má v budce jen pár klacků a nic.

Mám i jeden pár modrých samostatně a tam se samec rozhodl stavět místo v budce, v rohu klece kde nic není. Tak sem mu tam dodal polici z pletiva asi 50x 25 (+-) a on to hnedka rozebral :D tak nevím kde to postaví :).

18.4.2016 10:10
Karel666

XXX.XXX.201.250

Tak to já vůbec střechu budky nesundavám, takže v tomhle nevím...ale když jsem jednou musel kus hnízda odebrat kvůli tomu, že hrozilo že se zřítí celé kvůli váze..tak samci začali znovu stavět a některá vajíčka mi kvůli tomu zničili.
Na druhou stranu jim dávám až moc stavebního materiálu, takže by se to stát nemuselo, ale mě se jejich hnízda líbí a pozorovat je jak staví atd to je něco :)
Mám ale i pár párů kteří mají možnost hnízdo stavět, ale dají si do boudy pár větviček a tím končí..to jsou ale páry které jsem neměl od mláďat a hnízdili třeba jen na hoblinách u předchozích chovatelů.
Je ještě čas, mě také nesedí všechny páry, zatím 8 párů.
Tak ať se daří

18.4.2016 10:26
sahulalukas

XXX.XXX.211.229

No já se na stavbu moc nepodívám, mám zálet ze starého chlivku a není tam dobře vidět. Ale sundavací víko budky mám kvuli horšímu přístupu... postavili si hnízda že tunýlek k důlku jde obloukem ze zadu. Takže na kroužkování budu muset samici nějak vyndat a kouknout se vrchem :)
Materiálu jim teda taky dávám dost, i když ted už jim to tolik nestříhám a nechávám jim tam celé větve at si nakoušou.

Přidávám foto výletu (ještě když tam bydleli ti modří), zálet je asi 2,5x větší než výlet.

ja

18.4.2016 16:05
ja

XXX.XXX.176.43

Karel666 napsal(a):
Letošní mladé ještě nejsou, líhnout se začnou za 11 dní.Na prodej snad nějaké kusy budou, když se zadaří :).

Ak sa zadarí a odchováte tak mi prosím napíšte na e-mail(kakarik@centrum.sk)
Ďakujem.

18.4.2016 18:17
Marec

XXX.XXX.85.111

U mě si mníšci postavili hnízdo v rohu voliéry a když jsem chtěl mladé kroužkovat nebo zkontrolovat, tak byly případy, kdy jsem musel samici i samce vytahnout z hnízda, nechtělo se jim ven. Nebo třeba část hnízda rozebrat protože hnízdo bylo tak dlouhé, že jsem nedosahl až k mláďatům. A nikdy nebyl problém. Rodiče se zase vrátili k mladým a hnízdo bylo na druhý den zase opraveno a o něco větší :).

20.4.2016 09:33
sahulalukas

XXX.XXX.211.205

Ještě mě tak napadá, kolik míváte u mníšků vajíček? je velký rozdíl když jsou chováni jen v páru nebo v hejnu?

Díky L.P.

20.4.2016 12:26
smrk1973

XXX.XXX.134.130

Dobrý den asi blbý dotaz kdy vám poprvé zasednou Mníšci myslím tím v jakém stáří děkuji za info.

20.4.2016 12:31
sahulalukas

XXX.XXX.59.254

Pvně mi samice sedla když jí bylo kolem jednoho roku (asi 11 měsíců).

20.4.2016 19:21
gs

XXX.XXX.91.4

Dobrý den, mě mníšci nikdy nezasedli prvním rokem, hnízda nestaví vůbec, hnízdí v budkách z jedné třetiny otevřené.Teď sedí 4 páry celkem 21 vajec.Tak uvidíme.

20.4.2016 19:36
buco

XXX.XXX.188.131

Chci se zeptat nemáte někdo číslo na chovatele s Hodslavic u Nového Jičína, vím že se jmenuje Martin chová taky mníšky, děkuji za pomoc..

21.4.2016 11:36
sahulalukas

XXX.XXX.211.10

V neděli dostali polici a dnes mají toto docela jsem koukal .
Na výšku to mám tak 40 cm.

Přidejte reakci

Přidat smajlík