Dobrý den, ráda bych požádala o radu. Necelý rok máme doma amazoňana, letos mu bude 5 let. Už od začátku se stávalo, že mne papoušek bolestivě klovnul. Říkala jsem si, že je to tím, že si na sebe musíme zvyknout. Až teď mi došlo, že se papoušek bojí... bojí se, když do ruky vezmu utěrku nebo jakýkoli hadr. Bohužel mi to došlo pozdě :-/. Většinou se to stávalo, když mi seděl na rameni apod., instinktivně jsem se ohnala... právě i s tím hadrem v ruce :-/. Teď vím, že to bylo špatně. Momentálně je situace taková, že pokud něco dělám, papoušek musí být v kleci, jinak by následoval nálet a klovnutí. Lze to papouška odnaučit? Myslím, aby se přestal bát a tím pádem i klovat? Pokud ničím nemávám, je naprosto v pohodě, ale stačí abych kolem klece prošla s prádlem a začne skoro vrčet. Máte někdo podobnou zkušenost a hlavně radu, jak se toho zbavit? Předem děkuji .
Dobrý večer,
děkuji za tip, už jsem to začala zkoušet, koupila jsem "mňamku" směs s ovocem a oříšky, medík se mnou snídá každé ráno - jak mne vidí, že si mažu chleba s medem, už na mne volá: "Budeme papat?", tak jsem sehnala něco jiného, abych to měla jako pamlsky za odměnu . Vím, že budu muset být trpělivá, ale doufám, že se nám to podaří
. Ještě jednou děkuji!
Dobrý den, já jsem při "výchově" senegalců vždy využívala toho, že jsou mlsní a taky toho, že jsou zvědaví. Samičku mám od malinka a v období puberty na mě dělala nálety a klovala, zatímco manžela milovala a miluje dodnes. To jsem řešila tím, že jsem místo sebe nastrčila plyšovou hračku a tu si mohla klovat jak chtěla. Když nebyla žádná reakce, po čase jí to přestalo bavit. Šestiletého samečka mám tři měsíce, na začátku se bál, ale zároveň byl úplně vedle ze stříbrných zvonečků, takže pokud jsem ho měla na ruce a chtěl ze strachu klovnout, tak jsem zazvonila na zvoneček a dala ho před něj. Myslím, že nejlepší řešení, pokud chce papoušek klovnout, je rychle odlákat jeho pozornost, v podstatě čímkoliv