Dobrý večer chovatelé.
Mám čtyřletý pár červenokřídlích, mají na výběr z kmenové budky průměr cca 40cm a klasické budky 35x35 obě vysoké 90 cm. Samice se asi bojí do obou budek. Přesto jsem jí nechal otevřené u každé budky kontrolní otvor aby do ní viděla. V kmenové jsem jí už viděl, vlezla tam těmi dvířky. Pár se krmí, páří jdou k sobě. Přesto jsem dnes na zemi v rohu voliery našel ve vyhrabaném důlku vajíčko. Tak jsem dal pod něj prozatím hobliny. Uvidím jestli přibude další. Chtěl jsem se Vás zeptat, jak jste vyřešili tento problém? Nikdy se mi tohle nestalo, že by neobsadila samice budku.
Děkuji za každou radu. Radek.
strejdapepin
napsal(a):
Dobrý večer chovatelé.
Mám čtyřletý pár červenokřídlích, mají na výběr z kmenové budky průměr cca 40cm a klasické budky 35x35 obě vysoké 90 cm. Samice se asi bojí do obou budek. Přesto jsem jí nechal otevřené u každé budky kontrolní otvor aby do ní viděla. V kmenové jsem jí už viděl, vlezla tam těmi dvířky. Pár se krmí, páří jdou k sobě. Přesto jsem dnes na zemi v rohu voliery našel ve vyhrabaném důlku vajíčko. Tak jsem dal pod něj prozatím hobliny. Uvidím jestli přibude další. Chtěl jsem se Vás zeptat, jak jste vyřešili tento problém? Nikdy se mi tohle nestalo, že by neobsadila samice budku.
Děkuji za každou radu. Radek.
Dajte dole vrchnú časť búdky. Aby mohli zvrchu vliezt do búdky.
corvuscorax
napsal(a):
Nenechávejte ji sedět na zemi nic z toho nebude, dal bych vejce do přírodní budky a tu druhou odstranil. Snad se do ní naučí chodit.
Proč by se to nepovedlo? Králováci hnízdí na zemi relativně běžně, mě samice papoušků nádherných na zemi 6 vajec/6 mladých až na bidlo, ROsela žlutolící co jsem měl kdysi navíc se spářila se samcem r.pestré (neměl jsem pro ně partnery, byli bez budky ve voliéře spolu) a udělala mi 3 mláďata ze 4 vajec, nemluvě o ptácích kteří na zemi hnízdí přirozeně.. Já bych to nezatracoval, dal bych krabici, jak se dává královákům, nebo na zem budku s otevřeným víkem a těšil se na odchovy..
Dobrý večer.
Dnes jsem tu klasickou boudu uklidil. Vajíčko jsem jim dal schválně do té kmenové budky ke kraji dvířek, tak aby ho samice viděla. Uvidím co se bude dít, ale když jsem přišel k voliéře tak samice zase vylítla od podlahy. Uvidím zítra jestli tam bude mít vajíčko. Zase se mi nechce jí nechávat potom vajíčka na zemi. Má to vyhrabané v rohu přímo u vstupu do voliéry. Krabici nebo větší misku jí tam potom mohu přidat pokud tam bude sedět stále a do boudy nepůjde. Ale je mi divný že vedle ní je taky austrálie a ty do boudy lezou v pohodě. Jinak mi začínají sedět princezky, tak bych dal vajíčka pod ně.Jak dlouho vydrží vajíčko když na něj po např.třetím vejci nezasedne? Děkuji Radek.
bartrand
napsal(a):
Proč by se to nepovedlo? Králováci hnízdí na zemi relativně běžně, mě samice papoušků nádherných na zemi 6 vajec/6 mladých až na bidlo, ROsela žlutolící co jsem měl kdysi navíc se spářila se samcem r.pestré (neměl jsem pro ně partnery, byli bez budky ve voliéře spolu) a udělala mi 3 mláďata ze 4 vajec, nemluvě o ptácích kteří na zemi hnízdí přirozeně.. Já bych to nezatracoval, dal bych krabici, jak se dává královákům, nebo na zem budku s otevřeným víkem a těšil se na odchovy..
Dobrý večer. A jak jste to dělal když už byli mladí větší a začali lítat po zemi když jste tam vlezl? Bál bych se, aby neulítly kdybych je šel krmit. Děkuji.
strejdapepin
napsal(a):
Dobrý večer. A jak jste to dělal když už byli mladí větší a začali lítat po zemi když jste tam vlezl? Bál bych se, aby neulítly kdybych je šel krmit. Děkuji.
Hnizdila u dvirek, mladi pri nejakym vyruseni vylezli na pletivu (odkoukali to od rodicu) nebo zalezli do krabice, kterou jsem tam samici dal misto budky, jak zacnou mladi litat, je to prvnich par dni problem vzdycky, kdyz se chodi do voliery.