andulka9
napsal(a):
Ve voliere už je 15 vajec a nic každý den přidá jedno vejce kdy začne sedět díky za odpovědi.
Pokud je jedná o Křepelky čínské, může se stát, že nezasedne nikdy!Většina těchto Křepelek je totiž odchována po generace v líhni, a nemá dovyvinutý hnízdní pud, získaný přirozenou cestou od rodičů, který je potřeba k úspěšnému odchovu!Samičky Křepelek čínských, které poctivě sedí na snůšce(mají cca.8.vajíček)a následně tzv.vodí kuřátka, jsou velkou vzácností, a platí se takřka zlatem!Mě samotnému trvalo několik měsíců než jsem takové sehnal, i přes tvrzení prodávajících, že ty jejich jsou určitě spolehlivé!Musíte v takovém chovu vidět na vlastní oči slepičku vodící svá kuřátka, a pak si počkat až dorostou k odběru!Jiná cesta k úspěšnému chovu těchto neexistuje!K.
kubrt11
napsal(a):
Pokud je jedná o Křepelky čínské, může se stát, že nezasedne nikdy!Většina těchto Křepelek je totiž odchována po generace v líhni, a nemá dovyvinutý hnízdní pud, získaný přirozenou cestou od rodičů, který je potřeba k úspěšnému odchovu!Samičky Křepelek čínských, které poctivě sedí na snůšce(mají cca.8.vajíček)a následně tzv.vodí kuřátka, jsou velkou vzácností, a platí se takřka zlatem!Mě samotnému trvalo několik měsíců než jsem takové sehnal, i přes tvrzení prodávajících, že ty jejich jsou určitě spolehlivé!Musíte v takovém chovu vidět na vlastní oči slepičku vodící svá kuřátka, a pak si počkat až dorostou k odběru!Jiná cesta k úspěšnému chovu těchto neexistuje!K.
Zdravím. Musím říci, že jste mě trochu překvapil. Křepelky chovám cca 5 let, znám kolem mnoho chovatelů, ale ani jeden neodchovává v líhni, všichni pod samičkou.Já jsem jenom jednou měla problém, a to se samečkem, jehož původ jsem neznala (ale klidně z té zmiňované líhně mohl být). Ten byl úplně v pohodě, seděl se samičkou na vejcích, ale když se blížil termín líhnutí, musela jsem ho oddělit, protože by mladé pozabíjel. Jinak jak píšu, já i dalších min šest chovatelů v okolí odchováváme pod rodiči.
eli22
napsal(a):
Zdravím. Musím říci, že jste mě trochu překvapil. Křepelky chovám cca 5 let, znám kolem mnoho chovatelů, ale ani jeden neodchovává v líhni, všichni pod samičkou.Já jsem jenom jednou měla problém, a to se samečkem, jehož původ jsem neznala (ale klidně z té zmiňované líhně mohl být). Ten byl úplně v pohodě, seděl se samičkou na vejcích, ale když se blížil termín líhnutí, musela jsem ho oddělit, protože by mladé pozabíjel. Jinak jak píšu, já i dalších min šest chovatelů v okolí odchováváme pod rodiči.
Tak to máte štěstí!Taky záleží kde je"u Vás, a kolem"!?Moje letitá zkušenost, a nejen moje, je taková jak píšu výše!Pokud jsou Křepelky čínské vysezeny a odchovány rodiči je většinou vše v pořádku, v opačném případě nikoliv!K.
Ještě není nic ztraceno, nasedá na ně až je celá snůška, může to být i víc jako 10 vajíček, měĺ jsem slepičku co vyseděla 14 mladých a po vylíhnutí si je ihned rozdělili s kohoutkem a vychovaly všechny. je pravda, že jsem měl slepičku z líhně a ta nikdy neodchovala, seděla poctivě a třeba dva dny před vylíhnutím z nich slezla a bohužel všechna mláďata uhynula. To že by se platily zlatem je dost nadnesené, já mám pokaždé křepelky pod rodiči a je problém je prodat za 200kč pár.
kubrt11
napsal(a):
Dobrý den.
Moje zkušenost je taková, ze i křepelky z líhně jsou schopny vysedet a odchovat kuřata přirozeně, ale trvá jim to dýl. Většinou mi sedly az po jednom roce stáří. Do té doby jen snášely po celé voliéře a vůbec si vajec nevšímaly.
Loni po "návštěvě" lasičky ve voliéře mně ze dvou chovných párů zůstal jeden kohoutek. Obtížně jsem sehnal aspoň jednu novou slepičku, ale ta se chová také tak, že snáší na různých místech a ne a ne zasednout, takže mám také podezření na její odchov v líhni.Už snesla s přestávkami asi 20 vajec.
kaktusar
napsal(a):
Loni po "návštěvě" lasičky ve voliéře mně ze dvou chovných párů zůstal jeden kohoutek. Obtížně jsem sehnal aspoň jednu novou slepičku, ale ta se chová také tak, že snáší na různých místech a ne a ne zasednout, takže mám také podezření na její odchov v líhni.Už snesla s přestávkami asi 20 vajec.
Moje není z líhně a letos už snesla přes 30 vajec. a nic. Ale myslím, že až se ustálí počasí, snese další a zasedne.
Tak dneska ráno se po voliéře procházely čtyři kuřátka, na fotce vylíhlé dnes v 7 hodin. Rodiče se vzorně starají, je to nově vytvořený pár, jsou desetiměsíční a jejich první snůška. Vodí je oba, což jsem ráda, protože v minulosti jsem měla špatnou zkušenost s jedním samečkem, který mladé zabijel, samička je brání, dělá ze sebe obrovského krocana Když se ustálilo počasí, samička začala snášet na jedno místo (předtím je trousila všude možně) a snesla celkem 5 vajec. Po cca čtyřech dnech sezení vyhodnotili situaci a jedno vejce odkutáleli na druhou stranu voliéry. Zbyla 4 vejce a dneska čtyři kuřátka. Tři budou stříbrní, jedno přírodní dozlatova. Udělali mi radost.
boza
napsal(a):
Dobrý den mě slepička nasedla brzy z jara z pěti vajíček jedno kuře pak asi za měsíc nasedla na osm vajec všechna vylíhnuta tet sedí opět na osmi vejcích z kterých by se měli líhnout do týdne kuřátka.Loni jsem odnich měl dvacet kuřátek.Kdyby měl někdo zájem pět jih je na prodej.
Mně právě taky zasedla zjara na asi 7 vajec, ale po cca 5 dnech to vzdala a snůšku opustila.Podle mě kvůli počasí. Až teď to dala, ale skoro jsem to nečekala, protože se mi zdálo, že to sezení dost fláká, věčně se procházela po voliéře a sameček ji nestřídal... Ale kuřátka jsou suprová, dost i velká. Onai samička je extrémně velká. A jak říkám, je to nový mladý pár, tak jsem ráda, že si sedli a že se staraj krásně a myslím, že ještě minimálně jednou zahnízdí. Zajímalo by mě, jestli se vám těch osm skutečně vylíhne, je to teda dost, jestli tolik vajíček zasedne... Tak pak dejte vědět
boza
napsal(a):
Ano dám potom vědět slepičku střídá kohoutek na vejcích a když se vylíhlo všech osm tak si je rozdělili čtyři a čtyři bohužel dvě mi zabyla samice od papouška nádhernýho.
To mi dělal minulý samec. Museli jsme ho okamžitě odebrat ještě před vylíhnutím mladých a oddělit tak na 14 dní až tři neděle. Jinka by je zabil. Nahoře mám bourky, tak doufám, že jim dají pokoj.
Letos bylo spíš špatné počasí minulý rok 7 kuřat bez nejmenších problémů a letos snášela na různá místa a pořád nezasedala až někdy minulý měsíc 10 vajec z toho se šest prcků vylíhlo ale samice slezla z hnízda a nechala ostatní vejce na pospas(bylo dost hnusné počasí)po 5 hodinách jsem šla odnést zbylá vejce a napadlo mě že se do nich podívám první vyloupnuté kuře vypadalo mrtvé tak jsem ho dala stranou a vyloupla jsem další to se hýbalo a třetí také mrtvé ale když jsem ho odložila tak se to první maličko pohnulo takže nakonec přežilo vlastní smrt a uvažuji že si ho nechám když mělo takové štěstí.Bohužel v noci mi něco vlezlo do voliéry a asi to splašilo dospělé ptáky kteří už pak nebyly schopní v té tmě kuřata najít tak jich většina chcípla. tak snad to příště bude lepší jinak o zbylá kuřata se starají oba rodiče naprosto perfektně.
Koncem května jsem křepelky přemístil z vnitřní klece do venkovní voliéry pod penanty - už v minulosti si navzájem vůbec nevadili. Takže po několika dnech začala slepička opět snášet do jednoho místa (ne jako v kleci roztroušené po podlaze), až konečně řádně zasedla na 5 vajec. A včera ráno se konečně začaly líhnout, z 5 vajec je pět kuřátek a naše malé holky měly po dvou letech konečně co obdivovat a v dlani pochovat kulaté kuličky velikosti většího čmeláka. To bylo radosti!
kaktusar
napsal(a):
Koncem května jsem křepelky přemístil z vnitřní klece do venkovní voliéry pod penanty - už v minulosti si navzájem vůbec nevadili. Takže po několika dnech začala slepička opět snášet do jednoho místa (ne jako v kleci roztroušené po podlaze), až konečně řádně zasedla na 5 vajec. A včera ráno se konečně začaly líhnout, z 5 vajec je pět kuřátek a naše malé holky měly po dvou letech konečně co obdivovat a v dlani pochovat kulaté kuličky velikosti většího čmeláka. To bylo radosti!
Hezký! Já je chovám celoročně ve venkovní voliéře, ale protože nejsou žádné zimy, od nějakého února trousí vejce po voliéře a zasedne až koncem května, začátkem června. Vloni jsem měla 20 kuřátek, tak uvidím letos. Je to krása je pozorovat, například jak ve dvou dnech věku bojují s žížalou. Bourky si občas spletou s rodiči a pronásledují je, a ti z toho mají šoky, normálně se jich bojej.
luke05
napsal(a):
Zdravím. Rád bych poprosil o zkušenosti a fotky vašich hnízd pro křepelky. Letos sem sestavil pár a ne a ne najít vhodné hnízdo. Zkoušel jsem již mnoho variant, bohužel slepička nemá o nic zájem. S čím máte nejlepší zkušenosti vy?
Díky Lukáš.
Dobrý den, do dvou rohů voliéry opřu větve z tůjí, malinko sena pod a oni si vyberou.
kaktusar
napsal(a):
Já to dělám přesně tak, pod větvičkama z tůjí si slepička sama hnízdo upravila. jinak co jim nachystá chovatel, to většinou ignorují, musejí si udělat hnízdo sami.
Jasně, tak, ale toho sena zase moc ne, protože se mi jednou stalo, že se tam kuřátko nějak zamotalo, zapadlo, a protože byla zima, tak zmrzlo. Takže aby to bylo jakoby přehledný.
U mne se jich vylíhlo 5 kuřátek z pěti vajec. Ještě včera jsem se těšil, že přežily ve zdraví první týden života, který bývá nejchoulostivější. Bohužel po dnešní noční bouřce jich je o dvě míň, asi se vyplašily a zůstaly na dešti a to je jen jedna třetina voliéry nezastřešená, přitom do míst u zdi, kde spávají vůbec neprší.
I to se stává.