Dobrý.mám takto sfarbeneho samčeka a chcel by som vedieť či je to normálne?dostal som už aj také odpovede že vraj to je horský. Prvé 3 foto sú moje a ta štvrtá je znetu alexandrin.aj tam je podoba.niesom veľmi skuseni chovateľ.je to 2015.ale mal už aj potomstvo a tiež tak vyfarbeni samcek.ďakujem.
milda 33

XXX.XXX.142.32
Je to kříženec alexandřin s něčím.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Otázkou je, zda nebyl tento kříženec "udělán" z důvodu transmutace.

Mám osobní zkušenost, že je člověk prodával. V neposlední řadě se i objevil tento fenomém v inzerátech na fauně. Onehdá se nechal koupit "nechtěný kříženec" pestré a penanta. Takže je to věc názoru, kam kdo tyto ptáky prodá.
milda 33

XXX.XXX.142.32
Tak asi bude rozdíl náhodný kříženec a umyslné křížení kuli nějaké mutaci.
petajz
napsal(a):
Co má společného křížení přírodních ptáků s transmutací?
Ve f1 vám po křížení s recesivní mutací vypadnou všichni ptáci přírodní, tím pádem pán myslel, že je možné, že se jedná o f1 a někdo se jen zbavoval něčeho, co nepovažoval za perspektivní pro další šlechtění, což je ale podle mě u f1, kde se používá všechno a ptáci se prodávají/vypouští až po odchovu f2.
lumpicek

XXX.XXX.198.131
bartrand
napsal(a):
Ve f1 vám po křížení s recesivní mutací vypadnou všichni ptáci přírodní, tím pádem pán myslel, že je možné, že se jedná o f1 a někdo se jen zbavoval něčeho, co nepovažoval za perspektivní pro další šlechtění, což je ale podle mě u f1, kde se používá všechno a ptáci se prodávají/vypouští až po odchovu f2.
Dobrý den, příteli, pan Petajz, kterému zde popisujete základy genetiky tyto základy ví tak dlouho, že by se do té doby vešel téměř třikráte Váš věk.Nejde o to, že se jedná o mého věrného kamaráda, ale o člověka v chovu mutací na správném místě.
A k tomu ptákovi zadavatele, ač pravděpodobně kříženec, tak krásný zdravý jedinec, hodně už jsem také viděl, lidé kříží papoušky desítky let, ale stále tam vidím spíše horáka než prince, hlavně dle fenotypu.Chělo by to, jestli zadavatel zná chovatele odkud pták pochází osobně a viděl rodiče tohoto papapouška a napsal nám sem něco blíže.
Dobrý.od koho so ho kupoval tak choval 3 páry barabandou v jednej voliere.nič iné tam nemal.nechoval ani prica.som sa snim aj skontaktoval a tvrdil že neni možnosť že by sa zniecim sparili.naraz som kúpil dvoch samcekov a ten druhý ma normálne sfarbenie.aj všetky ostatné boli normálne vyfarbene.
bartrand
napsal(a):
Asi jste nepochopil na co jsem se ptal.Při páření dvou přírodních ptáků i když ne stejného druhu odchováte sice křížence /bastardy/ ale opět v přírodním zbarvení.Tedy ptáci kteří nemají s mutací a přenosem mutací nic společného.Proto moje otázka;Co má společného křížení přírodních ptáků s transmutací?
Předem se omlouvám za svoji troufalost (jsem velký odpůrce mutací), ale myslíte si že v dnešních populacích běžných druhů existují ješte "přírodní" ptáci ? Podle mě neexistují žádné rodokmeny podle kterých se může dohledat genetická čistota druhu vyjma ptáků z volné přírody, což je zvláště u austrálie téměř vyloučené. Z tohoto důvodu se tady můžete donekonečna dohadovat. Psát tady něco o vypouštění ptáků do lesa je už moc i na mě a proto jsem si dovolil reagovat.
lumpicek

XXX.XXX.198.131
KaVe
napsal(a):
Předem se omlouvám za svoji troufalost (jsem velký odpůrce mutací), ale myslíte si že v dnešních populacích běžných druhů existují ješte "přírodní" ptáci ? Podle mě neexistují žádné rodokmeny podle kterých se může dohledat genetická čistota druhu vyjma ptáků z volné přírody, což je zvláště u austrálie téměř vyloučené. Z tohoto důvodu se tady můžete donekonečna dohadovat. Psát tady něco o vypouštění ptáků do lesa je už moc i na mě a proto jsem si dovolil reagovat.
Kdo rozumí genetice, ten se dokáže propracovat zpět k přírodním ptákům, vše má své zákony a logiku.Naprosto stejný postup jak mutaci udržet a rozmnožit, tak se dá mutace zbavit.Je to však na leta práce kontrolního páření.
lumpicek

XXX.XXX.198.131
Tazateli, prosím, nezapomeňte na tuto diskuzi a pošlete fotky až pták přepeří do dospělého šatu, přibudou další znaky, kterých bude třeba možné se chytit.
Jinak je to celé dost zamotané, podle původního majitele, čistý chov, co tedy dále, má napářené sourozence fenotypu nádheráka nesoucí genotyp něčeho dalšího?
Někdo v minulosti mohl i nevědomky napářit dva různé sobě podobné druhy, ale co dále, má majitel Vašeho ptáka napářené sourozence nesoucí stejný genotyp, proto se vylíhl tento jedinec?
Mnohokráte jsem viděl u různých lidí, kteří z důvodu neznalosti dva sobě podobné druhy papoušků napářili na sebe, vysvětlit jim, že dělají chybu bylo však nad lidské síly.

petajz
napsal(a):
Co má společného křížení přírodních ptáků s transmutací?
Je otázkou jací jsou rodiče toho ptáka. Předpokládám, že to Víte, když píšete o křížení přírodních ptáků nebo můžou být i mutační?
Jen pro zajímavost křížení přírodních ptáků, vezměte ary. Kříží je a vznešeně jim říkají harlekýn.
napsal(a):
Je otázkou jací jsou rodiče toho ptáka. Předpokládám, že to Víte, když píšete o křížení přírodních ptáků nebo můžou být i mutační?
Jen pro zajímavost křížení přírodních ptáků, vezměte ary. Kříží je a vznešeně jim říkají harlekýn.
Jací jsou rodiče toho ptáka nevím, ale pořád se bavíme o přírodních ptácích.Je vidět že jste pořád nepochopil o čem je řeč.Je spousta kříženců různých druhů ar a mají své názvy, ale pořád to jsou odchovy nemutačních ptáků a nemá to nic společného s přenosem barevné, postavové, vzhledové atd.odchylky/mutace/ z jednoho druhu papouška na jiný druh papouška.Oproti tomu například přenos lutino mutace křížením lutino rozely pestré s rozelou žutohlavou transmutací je.Je potřeba si uvědomit že transmutace se používá ke chtěnému přenosu mutační vlohy z jednoho druhu na jiný druh kdežto křížení přírodních druhů papoušků ať již chtěné nebo nechtěné slouží pouze k odchovu kříženců/bastardů/ kam patří i vámi zmíněný kříženec ararauny a ary zelenokřídlé Harlequin.
lumpicek

XXX.XXX.198.131
Miro1, jestli máte kontakt na chovatele, který toho ptáka odchoval, zkuste zjistit jakým způsobem přišel k těm třem párům nádheráků v té jedné voliéře, jestli náhodou nepřikupoval protějšky ke svým odchovům a tudíž tam lítá i odchov od základního páru, který tento znak nese a došlo k příbuzenskému páření, otec dcera, matka syn.Prostě tam v některé dřívější generaci došlo ke křížení a nyní se to na základě příbuzenské plemenitby projevilo.
Dobrý.nezabudol som na diskusiu.posielam aktuálne foto.samicka už sedí na vajíčkach.su oplodnené.
lumpicek
napsal(a):
Tazateli, prosím, nezapomeňte na tuto diskuzi a pošlete fotky až pták přepeří do dospělého šatu, přibudou další znaky, kterých bude třeba možné se chytit.
Jinak je to celé dost zamotané, podle původního majitele, čistý chov, co tedy dále, má napářené sourozence fenotypu nádheráka nesoucí genotyp něčeho dalšího?
Někdo v minulosti mohl i nevědomky napářit dva různé sobě podobné druhy, ale co dále, má majitel Vašeho ptáka napářené sourozence nesoucí stejný genotyp, proto se vylíhl tento jedinec?
Mnohokráte jsem viděl u různých lidí, kteří z důvodu neznalosti dva sobě podobné druhy papoušků napářili na sebe, vysvětlit jim, že dělají chybu bylo však nad lidské síly.
A.