Velikost boudy pro Korely

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.6.2016 14:22
1hanzi

XXX.XXX.53.62

Dobrý den. Mám nově sestavený pár korel, které jsem si pořídil oproti jiným druhů papoušků prvně, samice je 3 letá a sameček roční a koupil jsem jim na burze boudičku dle doporučení 25 x 25 půdorys a v 1.hnídě měli jedno mladé a asi ho ušlapali a nyní měli zatím 2 mladé a při včerejší kontrole to starší asi týdenní žije, je nakrmené a to mladší bylo opět ušlapanésmajlík. Přes den do boudy moc nelezou a případně jen jedna, ale na noc tam zalézají obě, jak jsem se dočetl že je u nich normální. Neměl bych jim pořídit větší budku, aby k tomuto nedocházelo a nebo dokonce budku naležato s obdelníkovým půdorysem a vletovým otvorem z jedné strany a důlkem na druhé straně? Prosím poraďte. Děkuji předem za Vaše rady a doporučení.

21.6.2016 15:01
chovatel  30

XXX.XXX.96.17

1hanzi napsal(a):
Dobrý den. Mám nově sestavený pár korel, které jsem si pořídil oproti jiným druhů papoušků prvně, samice je 3 letá a sameček roční a koupil jsem jim na burze boudičku dle doporučení 25 x 25 půdorys a v 1.hnídě měli jedno mladé a asi ho ušlapali a nyní měli zatím 2 mladé a při včerejší kontrole to starší asi týdenní žije, je nakrmené a to mladší bylo opět ušlapanésmajlík. Přes den do boudy moc nelezou a případně jen jedna, ale na noc tam zalézají obě, jak jsem se dočetl že je u nich normální. Neměl bych jim pořídit větší budku, aby k tomuto nedocházelo a nebo dokonce budku naležato s obdelníkovým půdorysem a vletovým otvorem z jedné strany a důlkem na druhé straně? Prosím poraďte. Děkuji předem za Vaše rady a doporučení.

Dobrý den, koupil jste starší korely. samozřejmě, že Vám chovatel, od kterého pocházeli nemusel říct, že to byl spolehlivě odchovávající pár. Chovám korely a a každý pár je jiný. Mám budky některé 25*25 a odchovávají v pohodě a mám budky větší a je někdy problém, že mají 5 mladých, ale vždy jedno uhyne a vždy vyvedou po 4 kusech. Nyní musím sehnat nového samce, protože 2 roky spolehlivě odchovával se samicí mladé, až letos těsně před vylétnutím mladé pozabíjel a začal se znovu pářit. Zkusil jsem druhé hnízdo a naštěstí jsem samce oddělil ještě před zabitím, ale teď jen budu doufat, že samice mladé dokrmí. Každý rok je jiný. Ono koupit opravdu kvalitní pár odzkoušený si myslím, že je někdy problém. Dle mne je nejlepší si zakoupit několik korel od chovatelů přímo doma a nechat to na přírodě, ať si korely vyberou sami mezi sebou.

21.6.2016 15:08
kubanec

XXX.XXX.103.251

No tak jim udelej 35:35 a je to a proč kupuješ 3 letou samici ?k rocnimu samci?

21.6.2016 16:06
1hanzi

XXX.XXX.53.62

No to je jednoduché, koupil jsem 3letý pár a cestou od chovatele dostal samec mrtvičku a padl. A jelikož chovatel již neměl staršího, tak mi za něj dal zdarma vybrat ze 2 samců 2015. Tak asi tak. Díky.

21.6.2016 16:14
1hanzi

XXX.XXX.53.62

chovatel 30 napsal(a):
Dobrý den, koupil jste starší korely. samozřejmě, že Vám chovatel, od kterého pocházeli nemusel říct, že to byl spolehlivě odchovávající pár. Chovám korely a a každý pár je jiný. Mám budky některé 25*25 a odchovávají v pohodě a mám budky větší a je někdy problém, že mají 5 mladých, ale vždy jedno uhyne a vždy vyvedou po 4 kusech. Nyní musím sehnat nového samce, protože 2 roky spolehlivě odchovával se samicí mladé, až letos těsně před vylétnutím mladé pozabíjel a začal se znovu pářit. Zkusil jsem druhé hnízdo a naštěstí jsem samce oddělil ještě před zabitím, ale teď jen budu doufat, že samice mladé dokrmí. Každý rok je jiný. Ono koupit opravdu kvalitní pár odzkoušený si myslím, že je někdy problém. Dle mne je nejlepší si zakoupit několik korel od chovatelů přímo doma a nechat to na přírodě, ať si korely vyberou sami mezi sebou.

Dobrý den. Děkuji Vám moc za Vaše zkušenosti. Můj synovec, hodně mladý chovatel, má 3páry korel a také to má u každého jinak, ale úhyny má u některých také. Ta samička ochovávaval pravidelně spolehlivě, ale jak jsem reagoval níže, koupil jsem celý spolehlivý pár, ale cestou domů dostal samec mrtvičku a padl a jelikož už ten chovatel neměl strašího samce, tak mi ochotně zdarma nechal vybrat ze 2 ročních samců, tedy 2015. Osobně si myslím, že ten samce jak je mlád a nezkušený, tak v boudě šlape jak slon v porcelánu a tohle se stane. Mají tam ještě 2 oplozená vejce, tak uvidím jak dopadne další případně vyléhnuté mládě a pokud špatně, tak jim dám větší budku na ležato. Místo mají dost, vnitřní voliéra 3m dlouhá a výletovým oknem venku 1m. Ještě jednou děkuji za kvalitní reakci.
S pozdravem.

22.6.2016 09:29
corvuscorax

XXX.XXX.49.81

Ptáci nemají potřebu vlastnit velkou budku jako lidi, naopak v menší budce se budou cítit lépe. pro korely stačí budka 35x20cm. Měl jsem ve voliéře rozely žlutolící a zpěvavé, obě samice si vybrali budku po neofémách o velikosti 25x16cm. Vybojovala si ji samice zpěvavého a s úspěchem odchovali 6 mladých. Byli tam jako sýkorky v trubce od dopravní značky. Rozelka měla větší asi 40x28cm a hnízdila stejně v koutě. Hlavně jim tam nechoďte a nechte je v klidu.

22.6.2016 14:22
1hanzi

XXX.XXX.53.62

corvuscorax napsal(a):
Ptáci nemají potřebu vlastnit velkou budku jako lidi, naopak v menší budce se budou cítit lépe. pro korely stačí budka 35x20cm. Měl jsem ve voliéře rozely žlutolící a zpěvavé, obě samice si vybrali budku po neofémách o velikosti 25x16cm. Vybojovala si ji samice zpěvavého a s úspěchem odchovali 6 mladých. Byli tam jako sýkorky v trubce od dopravní značky. Rozelka měla větší asi 40x28cm a hnízdila stejně v koutě. Hlavně jim tam nechoďte a nechte je v klidu.

Dobrý den, byl jsem právě nyní u známého chovatele a potvrdil mi to samé co mi píšete. Dnes musím okroužkovat to snad přeživší to nejstarší mládě a prosvítím zbylá 3 vajíčka zda jsou oplozená a už jim tam nepolezu. Díval jsem se nyní tak obden a vždy jen když byli chvilku obě venku. Tak snad se mi povede zatím odchovat alespoň jedno to mládě.
Děkuji za radu, s pozdravem,
Hanzák.

23.6.2016 05:52
corvuscorax

XXX.XXX.49.81

Časem na to přijdete i sám, to neradím jen jsem napsal jak to bylo s mým ptáky. Je to individuální u ptáků jako u lidí, každý je jiný. Já od prvního čížka v kleci mám ptáky asi 50 let a pořád se učím nebo spíš ptáci vyučují mne. Jen si občas myslím, že některým je zatěžko se poradit nebo i přiznat co udělali špatně, aby se toho druzí vyvarovali.

23.6.2016 07:21
1hanzi

XXX.XXX.53.62

corvuscorax napsal(a):
Časem na to přijdete i sám, to neradím jen jsem napsal jak to bylo s mým ptáky. Je to individuální u ptáků jako u lidí, každý je jiný. Já od prvního čížka v kleci mám ptáky asi 50 let a pořád se učím nebo spíš ptáci vyučují mne. Jen si občas myslím, že některým je zatěžko se poradit nebo i přiznat co udělali špatně, aby se toho druzí vyvarovali.

Dobrý den. Děkuji Vám za Váš přístup, protože občas co čtu v diskuzi je dost děsné...Já nejsem začínající chovatel, chovám papoušky jen asi o 5let méně než Vy, ale korely jsem nikdy neměl a úhyny mě mrzeli, tak jsem prvně zkusil se zeptat na této diskuzi. Včera jsem se podíval na mladě a hurá žije, ale i když je mu 8 dní, tak nemá rozlepené oči, slabé nožičky a tak na kroužkování je to hrozně brzy, odhaduji tak až za 3-4dny a to někdo uvádí už v 5 dnech že kroužkuje korely. To je přesně ta rozdílnost jak píšete. Ze 3 zbylých vajíček byly 2 neoplozené, tak jsem je vyndal a pokud se z toho jednoho ještě vyléhne mládě, tak jsem zvědav zda pak přežije. Ale nechám to přírodě, budeme s manželkou šťastni když to jedno se povede a jsme zvědavi jak bude zbarvené, po matce perlová straka a nebo po otci slabá strakasmajlík.
Děkuji a chovu zdar
Hanzák.

Přidejte reakci

Přidat smajlík