aaandel

XXX.XXX.223.202
Dobrý den,
rád bych Vás požádal o zkušenosti s osazením sousedních voliér k papouškům zpěvavým. Z literatury a chovatelských zkušeností jednoznačně vyplývá, že vedle sebe, z důvodu agresivity samců v toku, nemají páry zpěváků být. Ale dočetl jsem se, že je někdy agresivita tak velká, že směřuje i k ptákům jiného druhu a proto je lépe dělat mezi voliérami neprůhledné stěny. Ze zkušenosti kolegů je to snad zbytečné. Pravda je, že mají vedle sebe zpěváky s amazoňany, králováky, princeskami a číňany. Jak budou reagovat na menší druhy např. andulky, korely, neofemy? Váš názor by mi velmi pomohl při budování nové voliéry. Mou ambicí jsou zatím krom zpěváků, andul a neofém i rosely.
díky za konstruktivní názory.
aaandel

XXX.XXX.223.202
Opravdu prosím o radu. Moc mi pomůžete.
díky, p.m.
Dobrý den,
jak píšete Vy sám samci v toku bývají agresivní, proto se nedoporučuje aby byli s roselami a jím povahově podobným druhům. Ačkoli znám chovatele který má v jedné volieře zpěvavé s roselami, případně více párů zpěvavých. Ale osobně nedoporučuji, samci obou druhů se v toku chovají dosti podobně tj dominantně.
aaandel
napsal(a):
Dobrý den,
rád bych Vás požádal o zkušenosti s osazením sousedních voliér k papouškům zpěvavým. Z literatury a chovatelských zkušeností jednoznačně vyplývá, že vedle sebe, z důvodu agresivity samců v toku, nemají páry zpěváků být. Ale dočetl jsem se, že je někdy agresivita tak velká, že směřuje i k ptákům jiného druhu a proto je lépe dělat mezi voliérami neprůhledné stěny. Ze zkušenosti kolegů je to snad zbytečné. Pravda je, že mají vedle sebe zpěváky s amazoňany, králováky, princeskami a číňany. Jak budou reagovat na menší druhy např. andulky, korely, neofemy? Váš názor by mi velmi pomohl při budování nové voliéry. Mou ambicí jsou zatím krom zpěváků, andul a neofém i rosely.
díky za konstruktivní názory.
Dobrý den, osobně z vlastní zkušenosti mohu říci, že zpěvavé v žádném případě pohromadě s dalšími druhy nechovat... Snad až na malé výjimky by to možná šlo, jinak po párech ve voliérách. Samci dokáží v době toku nadělat pěkný nepořádek při obraně svého teritoria a budky... Ovšem několik let chovám zpěváky v sousedních voliérách, ale pouze s dvojitým pletivem mezi nimi. Bez nich by to taky nešlo... Měl jsem už i rosely, bourky, andulky, KKČČ a korely v jejich sousedství a bez problému, zdvojené pletivo je ale nutnost... Zvlášť v době kdy vylétávají mláďata a často jsou na pletivu... Z toho jsou následně okousané drábky a mnohdy i celé prsty na nohách a voliéra špinavá od krve... Samozřejmě dost velkou roli hraje i velikost voliéry, ve které jsou zpěvavý a ostatní druhy umístěny... Říká se, že čím větší- lepší... Ptáci mají více místa na uhájení území a omladina na usazení při trénování létání... Velkou praxí je i to, že někteří chovatelé dodržují pravidlo rovného a zahnutého zobáku na střídačku ve voliérách... Tak asi vše... Jaké máte zpěvavé? Venca...
aaandel

XXX.XXX.159.138
Děkuji.
měl jsem přírodní, ale teď začínam s oranž. opalíny + kombinace. Ale sestavuju páry a dodělávám voliéru. Za to dvojité pletivo díky.
p.m.