Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

smaltik

8.7.2016 12:48
smaltik

XXX.XXX.170.56

Dobrý den,

chceme si pořídit domů papouška k ochočení. Jak by mělo být staré mládě, aby si na nás co nejdříve zvyklo a bylo lehce ochočitelné ? Kdy je nejvhodnější odběr, je nějaké rozmezí? Zajímáme se především o Pyruru, Papouška horského, možná o Mníška.

8.7.2016 14:20
jonÁŠ

XXX.XXX.149.151

Doporučuji ručně dokrmeného.

8.7.2016 14:35
eli22

XXX.XXX.181.33

smaltik napsal(a):
Dobrý den,

chceme si pořídit domů papouška k ochočení. Jak by mělo být staré mládě, aby si na nás co nejdříve zvyklo a bylo lehce ochočitelné ? Kdy je nejvhodnější odběr, je nějaké rozmezí? Zajímáme se především o Pyruru, Papouška horského, možná o Mníška.

Nejlepší by byla pyrura, socializovaná, hned po odstavu, takže ve věku cca 7-8 týdnů. NEdoporučuji ručně dokrmovanou.

8.7.2016 15:04
m.zedlitzer

XXX.XXX.70.39

Dobrý den.
Vámi vyjmenovaní papoušci nepotřebují vůbec dokrmovat, lehce se ochočí i odchovaní pod rodiči. A navíc budou psychicky vyzrálí. Když si vezmete, že že mladí (u pyrur) vylétají z budky zhruba po 50 dnech a pak je rodiče ještě asi 14 dní dokrmují a učí přecházet na pevnou stravu, tak to máte 2 měsíce. Pak je dobré ještě 14 dní, nebo měsíc je nechat s rodiči, aby získali potřebné návyky a socializovali se. Pak je možné je odebrat. Není potřeba spěchat, předčasně odebraní mladí jsou psychicky nevyrovnaní a mohou s nimi být v dospívání problémy.

karo2

8.7.2016 15:41
karo2

XXX.XXX.195.189

smaltik napsal(a):
Dobrý den,

Vezměte se ručně dokrmené a ochočené mládě a zvykne si na vás hned. Na mazlíka jsou dokrmení nejlepší, není třeba stresovat divoké mládě od rodičů z voliéry.

9.7.2016 16:52
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.20

karo2 napsal(a):
Vezměte se ručně dokrmené a ochočené mládě a zvykne si na vás hned. Na mazlíka jsou dokrmení nejlepší, není třeba stresovat divoké mládě od rodičů z voliéry.

Nesouhlasím s tímto názorem. Již o tom bylo mockrát diskutováno a nebudu se tedy více rozepisovat. Něco jiného je u druhů, které se špatně odchovávají, nebo u velkých papoušků. Ale u středních papoušků je to zbytečné.

9.7.2016 17:16
eli22

XXX.XXX.181.33

karo2 napsal(a):

Také nesouhlasím, například konkrétně u pyrur je ruční dokrmování právě na škodu. "Není třeba stresovat divoké mládě od rodičů z voliéry". Pro každé mládě je stresující odebrání od rodičů, z prostředí, v kterém vyrůstá. Ideální je vzít si odstavené mládě, které vyrůstá u rodičů, ale v domácím prostředí. Takhle to je u nás, chovám je v obýváku, a všichni naši odchovanci jsou v nových rodinách neskuteční mazlové.Nikdy nedokrmuji, i když bych moha a pak bych samozřejmě mohla prodat o hodně dráž.

karo2

9.7.2016 17:41
karo2

XXX.XXX.195.189

m.zedlitzer napsal(a):
Nesouhlasím s tímto názorem. Již o tom bylo mockrát diskutováno a nebudu se tedy více rozepisovat. Něco jiného je u druhů, které se špatně odchovávají, nebo u velkých papoušků. Ale u středních papoušků je to zbytečné.

Zbytečné jak pro koho, např. pro lidi kteří si chtějí koupit vymazlené mládě a nechtějí ochočovat divočáka je to výhoda.
Diskutováno o tom tady bylo opravdu mnohokrát, proti jsou tady nejčastěji 2 dokola opakující se osoby, které jsou proti dokrmování, že je to nepřirozené, ale klidně odchovávají papoušky v bytě v a mláďata vytahují během dne z budek od rodičů a pak je tam zase vracejí ať jsou ochočená což jim naopak přijde naprosto přirozené a normální průběh hnízdění.

karo2

9.7.2016 17:48
karo2

XXX.XXX.195.189

eli22 napsal(a):
Také nesouhlasím, například konkrétně u pyrur je ruční dokrmování právě na škodu. "Není třeba stresovat divoké mládě od rodičů z voliéry". Pro každé mládě je stresující odebrání od rodičů, z prostředí, v kterém vyrůstá. Ideální je vzít si odstavené mládě, které vyrůstá u rodičů, ale v domácím prostředí. Takhle to je u nás, chovám je v obýváku, a všichni naši odchovanci jsou v nových rodinách neskuteční mazlové.Nikdy nedokrmuji, i když bych moha a pak bych samozřejmě mohla prodat o hodně dráž.

Pokud je dokrmené mládě prodáno dráž tak je to proto, že s ním byla nějaká práce a výdaje, které se musí zaplatit.
U pyrur určitě není ruční dokrmování na škodu, pro výchovu mazlíka to má stejné výhody jako u jiných papoušků.
Chápu, že vy nedokrmujete a nemůžete nabídnout dokrmené mládě, přestože je o tyto větší zájem, ale nemusíte tady po každé vyskakovat jak čert z krabičky když někdo doporučí mládě dokrmené.
Za ty roky chovu jsem měl zájemce mající zkušenosti i s divokými mláďaty a každý byl rád když si pak mohl pořídit už raději krotké.

9.7.2016 18:12
Frant.ringo

XXX.XXX.195.189

smaltik napsal(a):
Dobrý den,

Jestli kupujete divokého, tak aby byl 2-3 týdny po opuštění budky. Pokud dokrmené mládě, tak takové které už u chovatele samostatně přijímá potravu, podívejte se do klece jestli je tam krmení, vyloupané zrní a okousané ovoce. Musí umět loupat i suchou směs semen, nestačí pokud bude jen okusovat ovoce.
U dokrmených není problém ukázat nebo v průběhu návštěvy vidět, že papoušek už sám žere a je samostatný, nesmí žebrat potravu od chovatele.
Momentálně máme mláďata k odběru, tak se můžete nezávazně přijet podívat pokud to nemáte daleko.
Je to okres Vsetín a kontakt je v případě zájmu v profilu.

Fanynka

9.7.2016 18:14
Fanynka

XXX.XXX.90.131

Dokrmovat, či nedokrmovat!Já mám zkušenosti se Žakem koupila jsem ho nedokrmeneho a ochočit ho bylo těžké.Mely jsem i papouška senegalskeho, doma jsem ho ještě dokrmovala a byl super.Ted mám andulky a z mladat byly 2 po vylétnutí úplně krotké.Dokonce jedna i mluví.Kdo si myslí že dokrmi, ať to zkusí.Je to hodně práce a sama nevím, zda bych to zvládla.

9.7.2016 21:56
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.20

karo2 napsal(a):
Pokud je dokrmené mládě prodáno dráž tak je to proto, že s ním byla nějaká práce a výdaje, které se musí zaplatit.
U pyrur určitě není ruční dokrmování na škodu, pro výchovu mazlíka to má stejné výhody jako u jiných papoušků.
Chápu, že vy nedokrmujete a nemůžete nabídnout dokrmené mládě, přestože je o tyto větší zájem, ale nemusíte tady po každé vyskakovat jak čert z krabičky když někdo doporučí mládě dokrmené.
Za ty roky chovu jsem měl zájemce mající zkušenosti i s divokými mláďaty a každý byl rád když si pak mohl pořídit už raději krotké.

Dobrý večer pane anonyme.
Jestli jste si všiml, tak nikdo nevyskakuje jako čert z krabičky, ale jen vyjadřuje svůj názor. Od toho diskuze je. A pokud chcete aby ostatní respektovali Váš názor, měl by jste respektovat také ostatní názory, přesto že jsou odlišné. A teď Vám přidám jedno z mnoha vyjádření těch, kteří si ode mne brali nedokrmené pyrury.
"Já bych řekla, ze dokrmovaní je u těchto malých papoušků hlavně o nedočkavosti a lenosti lidí s ochočovanim. Kdyby mi to někdo před koupí Burrita (mníšek)řekl, s čím se budeme potýkat, tak budu radši delší dobu čekat na kontakt s ní, než aby byla tak závislá a oprsklá, jak byla."
To je jen jeden příspěvek. Ručně dokrmený papouch se nestává kamarádem člověka ale jemu rovný a ztrácí potřebný odstup. Pak samozřejmě bojuje při dospívání o své postavení. To, že bereme na chvíli mladé ven, aby si zvykli na člověka není na závadu. Vždy je to až po nakrmení a rodičům to nijak nevadí. Pořád to není vytržení z přirozeného prostředí jako u dokrmování. Pak také chybí řádná socializace, ale to Vám jako dlouholetému chovateli nemusím říkat. Spoustu lidí, kteří si pořídili dokrmené mládě, které je opravdu hned zpočátku krotké, při dospívání shánějí radu, co mají dělat že jindy krotký papoušek najednou začal být agresivní, křičí a třeba se i škube. To je realita. Já nikomu neurčuji jestli má nebo nemá dokrmovat, to je každého věc. Já, ale i Eli22 uvádíme své zkušenosti. Ale to ještě neznamená, že nemáme pravdu. Je ale rozdíl, je-li papoušek z voliéry, kdy je divoký (ale i ten se dá ochočit) nebo z bytového chovu, kdy je zvyklý na člověka a domácí ruch. Ale vše je řešitelné. I ptáky z voliéry od kolegy z Plzně lidé v krátké době ochočili. Pokud někdo nezvládne ochočit mladého papoucha, tak asi nemá ten potřebný vztah a v dospělosti si s ním také neporadí. Je to o trpělivosti, nastavení určitého pevného řádu a neustálé práci s papouchem. Jestli si někdo myslí, že si koupí dokrmené mládě a tím to končí, tak ať si raději papoucha nepořizuje, protože bude zklamán.
Chovu zdar.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.7.2016 11:05
Uživatel s deaktivovaným účtem

m.zedlitzer napsal(a):
Jestli jste si všiml, tak nikdo nevyskakuje jako čert z krabičky, ale jen vyjadřuje svůj názor. Od toho diskuze je. A pokud chcete aby ostatní respektovali Váš názor, měl by jste respektovat také ostatní názory, přesto že jsou odlišné. A teď Vám přidám jedno z mnoha vyjádření těch, kteří si ode mne brali nedokrmené pyrury.
"Já bych řekla, ze dokrmovaní je u těchto malých papoušků hlavně o nedočkavosti a lenosti lidí s ochočovanim. Kdyby mi to někdo před koupí Burrita (mníšek)řekl, s čím se budeme potýkat, tak budu radši delší dobu čekat na kontakt s ní, než aby byla tak závislá a oprsklá, jak byla."
To je jen jeden příspěvek. Ručně dokrmený papouch se nestává kamarádem člověka ale jemu rovný a ztrácí potřebný odstup. Pak samozřejmě bojuje při dospívání o své postavení. To, že bereme na chvíli mladé ven, aby si zvykli na člověka není na závadu. Vždy je to až po nakrmení a rodičům to nijak nevadí. Pořád to není vytržení z přirozeného prostředí jako u dokrmování. Pak také chybí řádná socializace, ale to Vám jako dlouholetému chovateli nemusím říkat. Spoustu lidí, kteří si pořídili dokrmené mládě, které je opravdu hned zpočátku krotké, při dospívání shánějí radu, co mají dělat že jindy krotký papoušek najednou začal být agresivní, křičí a třeba se i škube. To je realita. Já nikomu neurčuji jestli má nebo nemá dokrmovat, to je každého věc. Já, ale i Eli22 uvádíme své zkušenosti. Ale to ještě neznamená, že nemáme pravdu. Je ale rozdíl, je-li papoušek z voliéry, kdy je divoký (ale i ten se dá ochočit) nebo z bytového chovu, kdy je zvyklý na člověka a domácí ruch. Ale vše je řešitelné. I ptáky z voliéry od kolegy z Plzně lidé v krátké době ochočili. Pokud někdo nezvládne ochočit mladého papoucha, tak asi nemá ten potřebný vztah a v dospělosti si s ním také neporadí. Je to o trpělivosti, nastavení určitého pevného řádu a neustálé práci s papouchem. Jestli si někdo myslí, že si koupí dokrmené mládě a tím to končí, tak ať si raději papoucha nepořizuje, protože bude zklamán.
Chovu zdar.

Zed.+eli22, ač nejsem chovatel, s vašimi názory se plně ztotožňuji. Papagájka, jako mazlíka, plánuju na příští rok, ale dokrmeného, bych nikdy NECHTĚLA.

11.7.2016 08:48
eli22

XXX.XXX.181.33

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Zed.+eli22, ač nejsem chovatel, s vašimi názory se plně ztotožňuji. Papagájka, jako mazlíka, plánuju na příští rok, ale dokrmeného, bych nikdy NECHTĚLA.

Proč není vhodné ručně dokrmené mládě je na delší debatu a jen s někým, kdo do problematiky dostatečně vidí.Tady to moc nemá význam.

11.7.2016 11:23
Karlosara

XXX.XXX.45.15

smaltik napsal(a):
Dobrý den,

Toto je věčné velké téma - pokud se jedná o druh papouška, který je "ochočitelný" už jen díky přirozeným vlastnostem (pyrura, aymara aj.) je opravdu zbytečné dokrmovat. I na základě zdějších diskusí si udělejte "obrázek" a oslovte přímo ty chovatele, kteří zde uvádějí svoje zkušenosti. Pokud budete papouška chovat v bytě tak si pořiďte mládě odchované také v podobných podmínkách.

11.7.2016 11:34
eli22

XXX.XXX.181.33

Karlosara napsal(a):
Toto je věčné velké téma - pokud se jedná o druh papouška, který je "ochočitelný" už jen díky přirozeným vlastnostem (pyrura, aymara aj.) je opravdu zbytečné dokrmovat. I na základě zdějších diskusí si udělejte "obrázek" a oslovte přímo ty chovatele, kteří zde uvádějí svoje zkušenosti. Pokud budete papouška chovat v bytě tak si pořiďte mládě odchované také v podobných podmínkách.

Úplně přesně řečeno.

slavikpavel

11.7.2016 14:33
slavikpavel

XXX.XXX.195.189

smaltik napsal(a):
Dobrý den,

Nejvhodnější odber je hned jak samo žere jakmile ho chovatel odstaví a nevyžaduje dokrmování. Já po zkušenostech bych už koupil jedině dokrmeného papouška.

11.7.2016 16:16
anurra.rhonean23

XXX.XXX.14.202

karo2 napsal(a):
Zbytečné jak pro koho, např. pro lidi kteří si chtějí koupit vymazlené mládě a nechtějí ochočovat divočáka je to výhoda.
Diskutováno o tom tady bylo opravdu mnohokrát, proti jsou tady nejčastěji 2 dokola opakující se osoby, které jsou proti dokrmování, že je to nepřirozené, ale klidně odchovávají papoušky v bytě v a mláďata vytahují během dne z budek od rodičů a pak je tam zase vracejí ať jsou ochočená což jim naopak přijde naprosto přirozené a normální průběh hnízdění.

Nedalo mi to a také přispěji svým názorem:

Nechápu, co ne nenormálního na odchovu v bytě? Pokud mají ptáci dostatek prostoru, slunečního světla, čerstvý vzduch, kvalitní krmení, denně čerstvou vodu a láskyplnou péči chovatele, tak nevím, co je na tom špatného? Pokud si myslíte, že pouze voliérový chov je ten ideální byť je ve voliéře nacpáno několik desítek ptáků, nejlépe všechny možné druhy, co se spolu ani nesnesou, nebo je voliéra narychlo stlučená z bůhvíjakého materiálu, nezabezpečené nebo ne pořádně zabezpečené proti škodné, chybí závětří, chovatel se o ptáky nestará, maximálně se přijde podívat jednou dvakrát týdně, voda v miskách zelená, po zemi trus. Pokud Vám tohle příjde přirozenější, tak to teda opravdu nevím nevím...

Samozřejmě prostorné čisté a zabezpečené voliéry jsou ideální, ale ne každý má takové prostory a finance na opravdu kvalitní zabezpečené chovné zázemí. Takže bych domácí chov tedy opravdu neodsuzovala. Já sama chovám korely v bytě, mají svůj pokoj, a protože už kapacita nevyhovuje, časem je budu stěhovat do větší místnosti s venkovní výletkou, ve které se mohou zdržovat přes den a při dobrém počasí. Bohužel jsem z těch, co opravdu nemají desítky ne-li stovky tisíc na pevné základy a pořádnou konstrukci voliér, na výstavbu zatepleného ptačího domku a opravdu nechci svoje korely strčit do staré plesnivé kůlny ven a trnout hrůzou, kdy se k nim dostane kočka nebo kuna. Takže rozhodně nesouhlasím s tím, že chov v bytě je nepřirozený. Ono bohužel nepřirozený je i chov ve voliéře, pokud bychom se tu dohadovali o tom, co je přirozené, tak pro papouška je přirozené pouze být ve volné přírodě ve své domovině. Všechno ostatní je pouze náhražka. I ty voliéry, ačkoli je spousta chovatelů přesvědčena že tomu tak není.

A druhá věc - vyndavání mladých z budky: A čištění budek Vám asi nic neříká že? Samozřejmě ve volné přírodě budku nikdo nečistí, ale už asi nemusím říkat, že třeba z 5 mladých tam papoušci odchovají jedno nebo dvě, protože (krom predátorů) zbytek může uhynout v důsledku selhání organismu z plísní, které se objevují na trusu, hromadícího se v budce? Ostatně v přírodě i někteří ptačí rodiče trus vyhazují ven. Ve volné přírodě je také těch ptáků hodně a tak ty ztráty na mláďatech nejsou tak vidět. Zkuste ale v takových vedrech, jako byly v loni, několik dní přes 35°C, nebo jako letos, pokud se stále střídá počasí a je k tomu ještě i vlhko, nechat budky nevyčištěné po celou dobu hnízdění. Pokud to někdo takový dělá, protože musí, protože např. ptačí rodiče prostě nedovolí do budky zasáhnout, tak je to bohužel nevýhoda, kor při těch odchovech v bytě, ale i u těch venkovních, protože ty plísně mohou opravdu napáchat dost škody a ohrozit zdraví nejen papoušků, ale i lidí. Ale záměrně nečistit budky protože se mi prostě nechce? Tak to opravdu ne.

Takže pokud chovatel několikrát týdně čistí budku, tak pochopitelně mladé vytáhne ven a manipuluje s nimi. Stejně jako při kroužkování a je třeba ty kroužky hlídat, aby nezarůstaly do nožek, stačí, že se na ně zevnitř nalepí trus a mládě může mít nehezkou deformaci v horším případě amputaci nožky díky neprokrvení. Takže manipulace s mláďaty, je nutná, pokud tam není nějaké to omezení ze strany ptačích rodičů, což může být, ale nechce se mi věřit, že 100% ptačích rodičů nepustí chovatele do budky ani když je vyláká ven na krmení.

A co se ručního odchovu týče - také mám zkušenosti s ručním odchovem, protože rodiče mláďata odmítli, nebo ze začátku neuměli krmit a neměla jsem náhradní pár, co by se mladých ujal, ale NEDOPORUČUJI. Jde hlavně o tom že ne každý má zkušenosti takové aby mohl dokrmovat a bohužel se mezi chovateli, co dokrmují, najdou lidé, co na tom chtějí vydělat a ti pak prodávají nezkušeným lidem ještě nesamostatné mládě. Noví majitelé pak mají kupu starostí, protože mládě jim nechce jíst, nebo se o něj ještě musí sami starat a dokrmovat jej. Opravdu vznikají potíže se socializací, mládě se upne jen na na člověka resp. jen na jednoho člověka a pak je agresívní k ostatním členům rodiny, mláďata mají pak špatné návyky co se stravy týče - mohou jíst jen jednostrannou výživu, protože přechod na krmení neproběhl tak jak měl, může se propásnout doba odstavu a mládě bude závislé na dokrmu i jako téměř dospělé, protože se prostě nenaučí samo jíst.

Ručně dokrmení papoušci trpí často sebepoškozováním, pokud se jim 24 hodin majitel nevěnuje. Nebo pokud se majitel rozhodne je dát do chovu, nejsou schopni si najít partnera a nebo jsou pak při odchovech agresívní i na majitele, díky takřka žádnému respektu z lidí. Měla jsem takového ručně odchovaného samce doma, takže vím, o čem mluvím. A kdo si chce koupit už ochočené mládě, aby s tím neměl žádné starosti, tak je jen líný. To je můj názor. Stejně jako vím z vlastních zkušeností, že záleží na povaze a každé mládě se nedá ochočit, ikdyž je ručně dokrmené. Měla jsem pár takových, byla krotká, ale jen než se dostala k ostatním do hejna a nebo v dospívání zdivočela. Jiná mláďata zůstala krotká dodnes ikdyž jsou s ostatními divokými v hejnu. Přitom přístup a péče byla stejná. Je to o povaze. Bohužel ale ta krotkost s sebou nese i další potíže. Mám 2 letou samičku, velice mazlivá, ale naprosto vázaná na člověka. Ostatní korely ji nezajímají, samce nechce (zkoušeli jsme už 2), ale jakmile přijdu já nebo přítel do pokoje, hned se chce nechat drbat a nastavuje hlavu. Takže ochočení závisí i na povaze papouška. Nejen na tom, zda je dokrmený a nebo odchovaný přirozeně.

Takže už druhým rokem nedokrmuji, nechávám hnízdit vždy více párů tak, aby pokud možno měli mladé ve stejnou dobu a pokud je nějaké mládě slabší a nebo jej nechtějí krmit (např. kvůli vysokému počtu mladých v hnízdě to bývá to nejmladší), tak mládě dám náhradním rodičům. Jinak s mláďaty manipuluji odmalička, během čištění budky, během kroužkování, dělám si fotodokumentaci a kontroluju jak prospívají. A nemám pocit, že bych jim tím nějak ubližovala.

12.7.2016 23:33
smidla

XXX.XXX.199.215

m.zedlitzer napsal(a):
Chovu zdar.

Dobry vecer,
mezi dokrmenym a nedokrmenym papouskem STEJNEHO druhu je diametralni rozdil. Zatimco dokrmeny lidskou peci vyzaduje, je na ni zvykly a nema z ni strach, u nedokrmeneho je to presne naopak. Cloveka, potazmo ruky se boji, sblizovani je casto velmi bolestive.
Stejne tak je dialemotralni rozdil mezi dvema jedinci STEJNEHO druhu kteri byli dokrmeni stejnym zpusobem. At uz rocici nebo chovatelem. To vychazi z povahy daneho jedince.
Stejne takovy rozdil je pak mezi dvema majiteli, byt by meli k dispozici stejneho jedince, kazdy z nej vychova neco jineho.
Z techto duvodu nelze pausalizovat zda je vhodnejsi mlade rucne dokrmene, nebo nikoliv a to i u druhu u kterych dokrmovani neni nutne. Bazlivejsi mlade predane po odstaveni od rodicu nemusi nikdy najit cestu ke svemu novemu majiteli, kdezto temperamentnejsi mlade rucne dokrmene si dovoli daleko vic nez mlade nedokrmene.
Naprosto souhlasim se zaverem vaseho prispevku, cituji:"Je to o trpělivosti, nastavení určitého pevného řádu a neustálé práci s papouchem. Jestli si někdo myslí, že si koupí dokrmené mládě a tím to končí, tak ať si raději papoucha nepořizuje, protože bude zklamán." Toto plati do posledniho pismene a prave toto by melo byt na prvnim miste. Jsem presvedcen ze z nedokrmeneho mladete se muze vychvoat daleko vetsi mazel, pri spravne peci, nez z rucne dokrmeneho ktery je nechan na pospas sam sobe a postupne preroste i sve majitele.
S pozdravem smidla.eu.

19.8.2019 21:30
satos

XXX.XXX.20.66

Mládě pod rodiči kteří jsou z odchytu divocí mláďata krotká jdou na ruku nechaj se krmit taky nechápu ale je to tak

Přidejte reakci

Přidat smajlík