Kath

XXX.XXX.249.4
Dobrý den,
Včera jsme na zahradě našli hrdličku s nějakým pochroumaným křídlem, neváhala jsem a vzala jsem ji k do voliéry, kde mám hrdličky chechtavé. Jsem odholaná ji vykurýrovat. Něco jsem si o ní načetla, protože je to poprvé co jsem ji viděla. A dočetla jsem se, že na zimu odlétá. Chci se zeptat, jestli ji teda mám na zimu schovávat, nebo odlétají hlavně kvuli nedostatku potravy a zimu přečká?
Moc Děkuji
lusy

XXX.XXX.178.0
Pane a čo my odpoviete koľko ich na svojom území postrielaju Taliansky polovníci pri migráci to sa ako nazíva, je to smutné ale je to tak niekto ich chráni iný ich striela a pritom chovatelia ich chovajú a keď polna hrdlička je ohrozená, spomeňme si na minulosť koľko ich unás bývalo dnes ich je málo kde vydieť, a pani ktorá sa hrdličku snaží zachrániť tak je pitiactvo, keď ju nechá skapať to bude čo, neposkitnutie pomoci.
Na podzim ji dejte někam do menší klece a pokud možno udělejte nějakou látkovou přepážku. Před mnoha lety jsem dokrmil mladé divoké hrdličky a stěhovavý pud byl tak silný, že si odřely o pletivo hlavy, přesto, že nepoznaly volnost pohybu v přírodě. Asi po týdnu se zklidnily a byly zase ve voliéře v pohodě. Pokud si ji chcete nechat bylo by vhodné to nejjemnější pletivo např i to co se dává do oken proti hmyzu a z umělé hmoty.
zitus

XXX.XXX.178.0
corvuscorax
napsal(a):
Na podzim ji dejte někam do menší klece a pokud možno udělejte nějakou látkovou přepážku. Před mnoha lety jsem dokrmil mladé divoké hrdličky a stěhovavý pud byl tak silný, že si odřely o pletivo hlavy, přesto, že nepoznaly volnost pohybu v přírodě. Asi po týdnu se zklidnily a byly zase ve voliéře v pohodě. Pokud si ji chcete nechat bylo by vhodné to nejjemnější pletivo např i to co se dává do oken proti hmyzu a z umělé hmoty.
Celkom nemáte pravdu, hrdličky polné chovám dlhé roky a stehohavý pud sa my u nich neosvedčil nakoľko na jeseň po vypustených mlaďat sa zdržujú vetšinou v okoli voliery, po dlhšom volnom čase na slobode ich radšie vždy odchytím nakoľko by som nechcela one prisť, mám problémi z nadmerním výskytom dravcov, čo sa týka latkovéj prekážky s vami súhlasím, čo sa tyka hrdličky polnéj spoňte si na 50,60 roky kolko sme ich tu mali, taliani majú národný šport pri migráci hrdličiek, hrivňákov, lastovičiek, špakov lovenim čiže strlielaním a to sme eu každy má povolené a robý si čo chce jeden chráni druhý strieľa a na Slovensku je to tak ako to je, chovateľ chová zakázané druhy vtáctva a udržuje určitý druh aby nevyhynul ako to je pri mnohých druhov žijúcich v prirode.
Kath

XXX.XXX.249.4
Děkuji za komentáře a rady.. "pytláctví" se opravdu nebojim, myslim si, že v tomhle ohledu by se měli řešit jiné věci než to že někdo chce pomoct raněnýmu zvířeti, a jestli za to někdo vážně někoho trestá, tak se na mě nezlobte ale je tu něco špatně..
Jenom necita by tu hrdličku nechal válet se v trávě aby ju něco sežralo.. hlavně my máme celkem loveckýho kocoura, toho sem se taky bála.. Prostě bude se u mě mít dobře