V lednu jsem si dovezla mladého samečka od chovatele.Do týdne začal sípat. Odčervila jsem ho Cydectinem a byl dva měsíce klid. Pak začal znovu. Odčervila jsem a klid. Za 2 měsíce to samé...Nevíte, co mu může být? Že by byl opakovaně začervený, nebo náchylný k nastydnutí? Další kanáři v kleci jsou v pořádku.
lumpicek

XXX.XXX.0.243
marketka
napsal(a):
V lednu jsem si dovezla mladého samečka od chovatele.Do týdne začal sípat. Odčervila jsem ho Cydectinem a byl dva měsíce klid. Pak začal znovu. Odčervila jsem a klid. Za 2 měsíce to samé...Nevíte, co mu může být? Že by byl opakovaně začervený, nebo náchylný k nastydnutí? Další kanáři v kleci jsou v pořádku.
Dobrý den, zlikvidovala jste dospělce roztočů, ale vajíčka v kanárkovi zůstala, vylíhli se další roztoči.Chtělo by to aplikovat připravek opět a pok znovu během tak čtrnácti dnů, aby jste zahubila čerstvě vylíhlé roztoče.
Případně použít jiný přípravek, stačí obyčejný ivomec, který se píchá prasatům na odčervení.
Další zásadou je během několika dní po odčervení vyčistit a dezinfikovat veškeré prostory kde se kanárek zdržoval, případně přeléčit společné osazenstvo ptactva, které s ním sdílí prostory, jinak se nedopídíte vyléčení od roztočů a budete v začarovaném kruhu.
Viz:
http://kanarek.cz/informace-o-chovu/zdravi-a-prevence-nemoci-a-leky/
cit.:
Prskavka = Invazní tracheobronchytída (roztoč Sternostoma tracheocolum) roztoč se vyskytuje ve vzdušném vaku a průdušnici, postihuje dýchací aparát. Příznaky: prskání, kýchání, těžké dýchání a sípání, výtok z nosních dírek, v klidu pak cvakání, ztráta hlasu a zpěvu. Léčba: účinná látka Ivermectin v léčivech např. S76 (účinná látka Ivermectin 0,8g/L). Opakovaná aplikace přímo na kůži (perkutánní podání) v oblasti zátylku, anebo pod každé křídlo se kápne 1 kapka vždy večer a do vody do napáječky a koupelničky vždy ráno, po dobu 3 dnů po sobě, pak 4 dny pauza a toto opakujeme 4x, tzn. léčebná kůra jsou 4 týdny. Tím se zbavíme všech 3 stádií vývoje (vajíčko, nymfa/larva, roztoč). Inkubační doba je totiž 3 týdny. Účinná látka vyprchá po 8 hodinách. Další léčiva Scatt (účinná látka Moxidectin), Ivomec 1% (účinná látka Ivermectin) 1 mg na 1 l vody, Stronghold (účinná látka Selamectin), Arpalit 1% a 5% spray (účinná látka Metrifonát), Dectomax 10 mg/ml inj. (účinná látka Doramectin), Ekosip (účinná látka Oxid kremičitý). Prevence: častá důkladná a kompletní dezinfekce celého chovného zařízení, klecí, bidélek, krmítek, napáječek, koupelniček a pomůcek.
...
Potvrzením této diagnózy je to opakování příznaků, když se neopakuje v kratších intervalech podávání účinné látky a z vajíček se vylíhne a rozmnoží další generace roztočů. Kanáry nechovám, ale andulky, které to mohou mít také. Minimálně Ivomec seženete za pár korun u veterináře, stačí když Vám trochu natáhne do inj. stříkačky.
Na túto zdravotnú tému o chorobách, či vnútorných parazitoch dovolím si zareagovať poznámkou o diagnostike v konzumnej spoločnosti.
Treba zohľadniť, že menej talentovaný, alebo mladý chovateľ môže mať, alebo bude mať problém definitívne rozoznať a určiť, či sa nejedná o vtáka s inou diagnózou; Astmou „genetickou astmou“, alebo vtáka cholerika...
P. S. Konzumovať pseudo medikamenty a medikamenty (akože liečivá), alebo (ne)zdravé náhradné produkty, je pre konzumnú spoločnosť samo o sebe choré.
&
Napr. niečo o umelom sladidle - ASPARTAM; http://www.badatel.net/aspartam-5-prekvapivych-faktov-najpouzivanejsom-umelom-sladidle/.
P. S. Na rozdiel od inváznej tracheobronchytídy, tiež spomenutá dedičná astma kanárikov, nelieči sa.
&
Som rád, že poniektorí abonenti diskusného fóra akceptujú - tolerujú paralelu medzi parazitmi – roztočmi (Sternostoma tracheocolum) nášho domestikovaného vtáctva & vyrobenými škodcami i nášho ľudského zdravia (napr. aspartám C14H18N2O5).
&
Exaktne o inej chorobe ľudí a zvierat;
http://www.neurologiepropraxi.cz/pdfs/neu/2004/01/07.pdf
+ video, tanec na pietnom akte za zomrelých, piatich zastrelených afroameričanov;
https://www.youtube.com/watch?v=SBf4DCpL1Q4
Ilustračné foto z filmu - Rana z milosti (Coup de Grace).