Žako-odjezd na dovolenou

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

26.7.2016 17:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.149.18

Hezký den,
Mám dotaz. Jak to zvládají vaši papoušci když nejste delší dobu doma? Máme samičku žaka v září minulého roku vylíhlou. Doma ji máme od listopadu 2015. Po x letech jsme se rozhodli že je čas si odpočinout a odjet k moři. Máme vybraný zájezd na 10 dní a moje otázka zní. Zvládne to? Máme ji v klasické kleci pro velké papoušky, moji rodiče bydlí o dva domy vedle i s babičkou. Není žádný problém v podávání krmiva a vody. Dopoledne by měla puštěné rádio, odpoledne by s ní byla například mamka, co by si s ní hodinu povídala a škrabala ji přes mříže. Navečer by pak s klecí byla dána do francouzského okna do zahrady (tam bývá ráda) vlastně by měla klasický svůj každý den krom toho že by nebyla mimo klec. Jinak není zvyklá být denně několik hodin mimo klec v kuse. Dokonce když se pracovně nestíhá stane se že není den puštěná vůbec. Z toho ale pak dopoledne dvě hodiny a večer další tři. Nemá danou denně hodinu kdy se chodí ven. Zvládne to? Jak to zvládají vaši papoušci? Zatím jsme byli nejdéle pryč dva dny a bylo to bez problémů. Díky za odpověď. Eva.

29.7.2016 11:42
krabatka

XXX.XXX.164.43

Dobrý den,
myslím, že nechat žaka 10 dní doma samotného je pro něj velké trápení. Tony Silva, kurátor papoušků v Loro parque na Tenerife ve své knize píše, že žako by do věku 2 let neměl zůstat sám ani 1 den. Puštěné rádio mu v samotě nepomůže a hodina odpoledne s vaší maminkou to moc nezachrání. Je to silně sociální papoušek a určitě se mu bude hodně stýskat. V podstatě celý den bude úplně sám. Píšete, že dva dny bez problémů, jak to víte, že pro něj to bylo bez problémů? Fyzicky možná, ale psychicky? Není jednodušší přestěhovat klec i s papouškem k Vašim rodičům kde by se kolem něj aspoň něco dělo? Já mám senegalce (sice teď už dva), ale nenechala bych je samotné ani přes víkend. Mně to připadá jako trápení zvířete, které je navíc ještě mládě.

29.7.2016 12:22
Karlosara

XXX.XXX.45.15

Dobrý den,

tak jak to má vymyšlené zadavatelka je za dané situace jediné možné řešení. Jestli žakové něco nesnáší obecně tak jsou to jakékoliv změny oproti normálu. Přesun do jiného prostředí by byl teprve tím správným stressorem a klidně nebude i tři dny žrát a až si "zvykne" nastane zase změna zpět. Já mám u svých krotkých žaků problém i vyměnit bidla a změna krmiva nepřipadá v úvahu - to jsou všechno ale obecně známé informace. Tady se jedná o mladého ptáka a jak už víme z příspěvků zadavatelky není fixován na jednu osobu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík