lumpicek

XXX.XXX.0.243
rastislavmpavelka
napsal(a):
Stretli ste sa pri spievajúcich vtákov, že nespievajú? Viete prečo?
Prvotním důvodem roztoči v dýchacích cestách, ale i jiná nemoc, která ještě nepropukla naplno.
Stretli ste sa pri spievajúcich vtákov, že nespievajú? Napríklad s Efektívnym mutizmom? Odborný názov – termín (Terminus technikus) „Efektívny mutizmus“ je použitý z humánnej medicíny.
O elektívnom mutizme (EM) hovoríme vtedy, ak súvislá mlčanlivosť trvá dlhšie ako jeden mesiac po adaptácii na nové prostredie. Je to „strata reči“, podmienená psychicky.
Zdroj
https://www.slovenskypacient.sk/elektivny-mutizmus-diagnoza-o-ktorej-sa-nehovori/.
lumpicek

XXX.XXX.0.243
rastislavmpavelka
napsal(a):
Táto "nemoc z roztočov" je pravdepodobne známa a rozšírená najmä zo spoločnosti, "rôzne exotické vtáctvo + spievajúce domestikované (kanáriky) a euroázijské vtáctvo".
Ten odkaz, který jste poslal není žádným novým objevem, každý tvor, který je přemístěn je více, či méně stresován celkovou změnou a reaguje na ni tím, že se seznamuje s novým okolím, mlčí prohlíží prostředí a jeho osazenstvo.Postupně se začne v novém prostředí orientovat a také projevovat hlasově a zapojovat v komunikaci, ale až tehdy, když má vypozorováno, že není v blízkosti predátorů, nebo jiného nebezpečí, prostě pud sebezáchovy.
A ten odkaz, není to jen problém dětí, spousta dospělých lidí reaguje naprosto stejně, každý jedinec potřebuje jiný čas na seznámení s novým prostředím, zase někdo objevil něco co je lidstvu známo od nepaměti.
lumpicek
napsal(a):
Ten odkaz, který jste poslal není žádným novým objevem, každý tvor, který je přemístěn je více, či méně stresován celkovou změnou a reaguje na ni tím, že se seznamuje s novým okolím, mlčí prohlíží prostředí a jeho osazenstvo.Postupně se začne v novém prostředí orientovat a také projevovat hlasově a zapojovat v komunikaci, ale až tehdy, když má vypozorováno, že není v blízkosti predátorů, nebo jiného nebezpečí, prostě pud sebezáchovy.
A ten odkaz, není to jen problém dětí, spousta dospělých lidí reaguje naprosto stejně, každý jedinec potřebuje jiný čas na seznámení s novým prostředím, zase někdo objevil něco co je lidstvu známo od nepaměti.
Súhlas! Takže, akú mate konkrétnu skúsenosť? S ktorým druhom vtáctva.
lumpicek

XXX.XXX.0.243
rastislavmpavelka
napsal(a):
Súhlas! Takže, akú mate konkrétnu skúsenosť? S ktorým druhom vtáctva.
Když to vezmu podle toho co jsem kdy choval, tak dle mého názoru se nejlépe přizpůsobuje kanár, mám zážitek ze svého dětství, přivezl jsem si z Kolína z trhu bílého kanárka se žlutými křidélky v přepravce podobné harcké klícce, chtěl jsem ho v pokoji vyndat a přemístit do skříňové voliéry, uletěl do místnosti.Šel jsem ven do voliéry pro podběrák a když jsem se vrátil, kanárek zobal v přepravce ptačí zob, prostě se tam vrátil, jako by byl již zabydlený delší čas.
Jinak jsem papouškář, papoušci se také velice různí v přivykání v novém prostředí.Nejoseklejší v novém prostředí jsou snad kakariky, jsou v prostoru hned jako doma.
Dále to celkem ujde s většinou australských ploskoocasých papoušků včetně růžových kakaduů, také nijak dlouho nestresují a hned zkoumají nové prostory.
Ono se to dost mění se stoupající inteligencí ptáků, čím chytřejší, tím opatrnější a prozíravější.
Třeba amazoňané dlouho sedí na jednom místě, několik dnů nepřijímají potravu i když jí mají v závěsných krmítkách u bidla, tam člověk musí opatrně, amazoňan se nevzdaluje postupně s přiblížením člověka, nejednou vylétne do neznámeho prostoru plnou parou a může se zranit.
Ary co mám vlastní zkušenost docela OK, příliš nepanikařejí, ale svůj klid pro seznamování potřebují také.
Velcí bílí kakaduové také poměrně dobré reakce na nové prostředí, ale vše postupně a v klidu.
Nejhorší snad žaci, to jsou stresáci těžkého kalibru, tam je opravdu nutná opatrnost a při koupi je třeba se podívat, nebo zeptat na krmivo.Ani dlouholeté páry, které vlastním nemají rády změny krmiv, barva jablek, zeleniny, prostě nějaký čas třeba nic nežerou, bojí se toho tak, že se neodváží na krmítko, proto je dobré ty změny podávat na vedlejší polici, aby si na to postupně přivykli.Žakům stačí v záletu vyměnit bidla a tři dny nocují venku o hladu.Opřené koště v záletu o jejich voliéru, také stres.Máme doma i krotkého, oproti bílému kakaďákovi, kterého máme také v bytě je to nervák.
Nedělá to každý žako, ale většina, mám prověřeno od kamarádů, kteří chovají i desítky párů, tak mají možnost více porovnávat.
Závěrem to vidím tak, každý tvor, včetně nás lidí potřebuje na seznámení s novým prostředím a jeho osazenstvem určitý čas, který se různí délkou u každého jedince jinak.
Zaujímavý a poučný diskusný príspevok o adaptácii exotických vtákov. Zložitú psychiku vidieť najmä u žakov. Nehovoriac o plachosti žakoch z odchytu a mimoriadne náročnom odchove od takého páru z odchytu. Priateľ Peter Majoroš (Košice - vidiek), má takýto importovaný pár, ktorý je zložený zo žakoch z odchytu. Najprv tento plachý pár prešiel neúspešne, "štyrmi chovateľmi".
Poďme k detailu z detstva, so zdomácneným vtákom spevavým. Zážitok s bielym dominantným kanárikom so žltým faktorom, resp. žltá lipochromová mozaika. O speve napadlo ani slovko...
lumpicek

XXX.XXX.0.243
rastislavmpavelka
napsal(a):
Zaujímavý a poučný diskusný príspevok o adaptácii exotických vtákov. Zložitú psychiku vidieť najmä u žakov. Nehovoriac o plachosti žakoch z odchytu a mimoriadne náročnom odchove od takého páru z odchytu. Priateľ Peter Majoroš (Košice - vidiek), má takýto importovaný pár, ktorý je zložený zo žakoch z odchytu. Najprv tento plachý pár prešiel neúspešne, "štyrmi chovateľmi".
Poďme k detailu z detstva, so zdomácneným vtákom spevavým. Zážitok s bielym dominantným kanárikom so žltým faktorom, resp. žltá lipochromová mozaika. O speve napadlo ani slovko...
Vím, vzpomněl jsem na to když už příspěvek byl odeslán.On se i ten hlasový projev odvíjí téměř stejně, jako veškeré chování daného jedince, který se rychle seznámí s novým domovem, tak se současně projevuje hlasově.Ten kanárek tenkráte nezpíval, ale od prvního dne se projevoval přirozením kanárčím hlasovým projevem, prostě spokojený ptáček v novém domově hned od prvního dne, byl to sice samec, ale mládě, rozezpíval se později.
Větší zkušenost s kanáry nemám, sice jsem je choval i později ve větším množství ve voliérách, dvě samičky, jeden samec, docela to ušlo.Ale né na nějakou čistou linii, jen pro radost z různých barev, čím barevnější, tím jsem mněl větší radost, kámoši kanárkáři se vždy chytali za hlavu když přišli na návštěvu.
To je prozatím vše co k danému dotazu mohu napsat.
Hlasové prejavy, ako spev vtákov, škriekanie, štekanie, vrčanie, kvičanie, ručanie, mňaukanie, zavýjanie, či iné zvuky živočíchov, sú zvukové signály.
Objavovaním záhad okolo vtáčieho spevu zaoberajú sa ornitológovia, neurobiológovia, hudobný skladatelia, či chovatelia. Zamyslí sa ešte niekto nad touto diskusnou témou „MUTE – mlčať“ ?
...hudobný skladatelia,
Hudobní skladatelia ako Joseph Haydn, slávne sláčikové Škovránčie kvarteto, Olivier Messiaen - Katalóg vtákov (Catalogue d'oiseaux) hud. skladba pre klavír a ďalší autori
Ilustračné dobové foto a škovránok poľný - http://www.fotografie.drabik.sk/displayimage.php?album=20&pos=72.
rastislavmpavelka
napsal(a):
Táto "nemoc z roztočov" je pravdepodobne známa a rozšírená najmä zo spoločnosti, "rôzne exotické vtáctvo + spievajúce domestikované (kanáriky) a euroázijské vtáctvo".
Dobrý den, mohl byste, prosím, toto Vaše tvrzení či zkušenost trochu vysvětlit, nebo rozvést ? Já právě tento problém prožívám. Koupil jsem loňského kanárka před Vánoci, zpíval hezky od konce ledna do zač. března. Po přepeření-trvajícím víc jak dva měsíce-už nezazpíval ! Zkusil jsem už změnu kr. směsi, vylepšení kr. dávky vč. vitaminů, minerálií...Po poradě s veterinářem jsem podal Ivomec. Podotýkám že je v kleci stále na stejném místě.Je plný života a energie a je ve výborné kondici. Dosud jsem nikdy kanárka neměl, ale celý život jsem choval amady / teď zelenomodré/ a am. Gouldové, teď už jen pro radost.
lumpicek

XXX.XXX.0.243
bohoušholý
napsal(a):
Dobrý den, mohl byste, prosím, toto Vaše tvrzení či zkušenost trochu vysvětlit, nebo rozvést ? Já právě tento problém prožívám. Koupil jsem loňského kanárka před Vánoci, zpíval hezky od konce ledna do zač. března. Po přepeření-trvajícím víc jak dva měsíce-už nezazpíval ! Zkusil jsem už změnu kr. směsi, vylepšení kr. dávky vč. vitaminů, minerálií...Po poradě s veterinářem jsem podal Ivomec. Podotýkám že je v kleci stále na stejném místě.Je plný života a energie a je ve výborné kondici. Dosud jsem nikdy kanárka neměl, ale celý život jsem choval amady / teď zelenomodré/ a am. Gouldové, teď už jen pro radost.
Dobrý den, kanár na zpěv, nejlépe malá klícka, ale hlavně nepřekrmovat, jak ztuční, nezpívá.
bohoušholý
napsal(a):
Na Váš prípad aktívny diskutér „lumpicek“ uviedol viac než dve možnosti;
1/Prvotním důvodem roztoči v dýchacích cestách, ale i jiná nemoc, která ještě nepropukla naplno.
2/a, b, Dobrý den, kanár na zpěv, nejlépe malá klícka, ale hlavně nepřekrmovat, jak ztuční, nezpívá.
&
Je celkom možné, že Váš zdravý kanárik prispôsobil sa protinožcom - Austrálii. Navyše jarným preperovaním, ktoré nasledovalo po zimnom "temperovanom" období, bol neprirodzene prerušený jarný tok kanárika. Navyše postupné rozospievanie po preperení bolo ešte nabúrané a predlžené preliečením proti roztočom (Ivomec).
Poznamenávam, že v čase preperovania spevavé vtáctvo určite nespieva a vraj najčastejším zdrojom roztočov dýchacích ciest, sú práve teplomilní exotickí vtáci.
Preto niektorí chovatelia neodporúčajú spoločný chov pre kanáriky a exoty.
Foto z diskusii na ifauna.cz.
V minulosti som zaevidoval poznatok u chovateľov, že mali kanárika samca, ktorý bol ako nemý, nespieval. Avšak dokázal odpariť samicu kanárika a mať zdravých potomkov.
*
Tejto chovnej sezóny zapožičal som od priateľa chovateľa, mladého samčeka konôpky (Carduelis cannabina).
Samcov tohto druhu v súčasnosti nechovám, kvôli samičkách toho istého druhu. Totiž som názoru, že ak chceme byť úspešní v chove krížencov pri párení kanárik x konôpka samica, je prítomnosť samca konôpky na škodu. Odpútava samicu konôpky od skríženia - zahniezdenia s iným druhom pinkovitých vtákov.
Ako výdatne spieval a či vôbec spieval tento mladý samček konôpky (ročník 2015) doma u priateľa, pôvodný chovateľ (majiteľ) nevedel opísať. Nakoľko majiteľ konôpky je v celodennom zamestnaní max. vyťažený a na dlhšie pozorovanie a radosť z vlastného chovu rôzneho spevavého vtáctva nezostal potrebný čas.
Samčeka po skrátenej karanténe (necelé dva týždne), som v novej spoločnosti partnerky, unikátnej plodnej kríženky (Kanárik x konôpka), nepočul vôbec zaspievať. "Jedine jeho spevným prejavom bolo volanie na moje samice konôpky“. Týmto prirodzeným zvukovým dorozumievaním "volaním" sa skontaktoval a zafixoval na jednu z mojich samíc svojho druhu. Bez spevu! Pričom konkrétna konôpka už bola v dvojici, mala vo svojej chovnej klietke predpokladaného partnera samca, taktiež unikátneho vzácneho plodného kríženca.
Nezostalo mi nič iné, ako vrátiť samca konôpky a ešte darovať túto jednu zo svojich samíc konôpok. Táto samica by nebola ochotná v tejto sezóne prijať iný druh za partnera, napr. kanárika samca.
Veľmi zaujímavé je, že tento krotký samec konôpky, po pobyte u mňa pri odchyte do ruky, v ruke volal samicu, ale za celých 7 týždňov som ho nepočul voľne a prirodzene spievať.