Prosím o radu.Chovatel od kterého jsem sikoupila mladý pár andulek mi poradil, že mohu andulky pustit ven z klece.Pak už se do klece nevracely a spinkali na skříni.Samečka jsem odchytila, je v kleci a samička zapadla za skříň, kde se nemohu dostat.prosím, vyšplhá se sama, nebo..už né?Děkují za radu.Moc se o samičku bojím .
Pokud je za skříní nebo pod ní tolik volného prostoru, aby mola vylézt, pak by vylézt měla. Nyní v noci možná již ne, ale již na svítání by mohla vyjít za světlem. Jestli je za skříní jen úzký prostor, pak může zůstat někde zašprajcnuta, pak ji hrozí vážné akutní nebezpečí. Ale situaci musíte posoudit sama. Směrem nahoru samozřejmě po zadní ploše skříně nebo zdi nevyšplhá. Je za skříní dolů na zemi, nebo ne? Nebo nevíte?
Dobře chápu, že ta skříň nemá nožičky a stojí soklem přímo na podlaze? Kolik cm je mezi skříní a zdí? Z boku je za skříň volný přístup, nebo ani zboku by nemohla vylézt? V kterých částech ji slyšíte (otevřete skříň, abyste mohla lokalizovat místo sluchem). Propadla za až na zem, nebo ne? Jak vysoká je skříň? Pochopte, že i když se budeme snažit pomoci radou, nemáme info.
Jestli je v půlce skříně, pak je téměř jistě zašprajcnuta, pokud vzadu nemá skříň nějakou vyztužovací příčku, na které by mohla sedět. Jestli se zasekla v nějakém zužujícím se prostoru (zadní stěna skříně může být vyboulena, zeď nemusí být zcela kolmá), pak to vidím na opatrné odsunutí skříně. Ta skříň je pro adulky riziková. Pak po vysvobození musíte na ní položit dostatečně velký a pevný kus kartonu tak, aby bezpečně zakryl seshora celou škvíru mezi skříní a zdí. Nebo tam naskládat dostatečně rozměrné knížky.
Ta skříň je vysoká a nelze se za ní podívat pomocí světla ani seshora? Nešlo by odšroubovat násadu na např. koště, lokalizovat přesně andulku a pomocí také dostatečně dlouhé a tlusté tyčky ji opatrně podebrat a co nejopatrněji posunout vzhůru? Je horní strana skříně jediná, kterou je možné se za skříň podívat?
To je tedy nadělení... postupovala bych stejně jako kolegyně výše. Pokud to nezabere, tak vystěhovat věci ze skříně a pokusit se ji odsunout, případně rozebrat, ale tam už reálně hrozí, že jí něco uděláte. Jak dlouho už je tam tak šprajcnutá?
Abyste věděla, že v tom nejste sama... u prvního odchovu osmáků mi jaksi nedošlo, že ty prťata, sotva pár chvil po první procházce mimo hnízdo, budou schopná vylézt/vyskočit 25 cm vysoko po dřevěné stěně klece a protáhnout se žbrdlínky.4 ze 4. Poznala jsem to podle toho, že se navzájem s mámou volali. Frnkli rovnou za skříň 2x2,5m se zašupovačkama. Manžel na služebce, tak co jsem měla dělat. Skříň těžká jak kráva, trvalo mi skoro celou noc než se mi podařilo, sundat dveře, vystěhovat a překlopit, tak abych nezdemolovala půlku ložnice...Dneska už se tomu směju a prckové se úspěšně dožili dospělosti, ale tenkrát to byla teda fuška. No a o lovení gekonů z různých míst bych mohla psát romány.
Snad to dopadlo dobře, i když riziko úhynu při zašprajcnutí je fakt nemalé (stres+ stlačení orgánů, zejména plic a plicních vaků). Osobně nejsem zastáncem kupování dvou andulek najednou do domácí klece, protože dvě najednou stěží ochočíte alespoň natolik, aby jste je v pohodě, nejlépe na prstu přenesla do klece, kdy potřebujete. A nenechat je se prolétnout, je pro ta andulčata dost kruté. Jenže když je po vypuštění musíte v oboustranném stresu honit a doslova lovit, to je také velice špatné - budou se vás bát. Jakou máte nyní představu o jejich denním režimu?
Dobrý den.Ráno jsem vyřezala velký otvor ve vnitř skříně a andulka vyletěla a je v pořádku.Teď sedí na kleci a chce se dostat za samečkem.Asi má hlad, jen nevím, jak jí mám šetrně odchytit.Je moc plachá.Děkují za radu.
Andulky si budu muset ochočit jen v kleci, kde mi budou chodit prvně na prst, pak na větvičku prosa.Sice to bude na delší dobu, ale musí zpět získat mojí důvěru.Klec mají moc velkou, kde se mohou i proletět.
Abubaide

XXX.XXX.100.97
Moje kakariki prostory za skříní miluje! Našla si totiž mezírku mezi dvěma deskama skříně a vždycky zalízala do prostoru pod skříní a trávila tam hodiny. My vystresovaní, že je po ní, jsme kontrolovali, jestli žije, a odsunovali tu obrovskou skříň, přičemž ona spustila řev jako by ji na nože brali. Už jsem viděla, jak jsme ji nějakou nešikovnou manipulací někde přiskřípli, ale naštěstí asi během minuty vyletěla a tvářila se uraženě, jako že jsme rušili její soukromí. No a při příštím proletu to samé. Nakonec jsme museli odřezat kus dřeva a díru zalepit, jinak by si tam snad udělala i hnízdo. (Pro hnidopichy, místa tam bylo dost, teoreticky by ten prostor nebezpečný být neměl, proto nebyl nijak zadělaný, ale báli jsme se, že třeba nějak spadla a převrátila si křídlo nebo nemůže najít cestu ven).
Měla jsem mnoho krotkých andulek i jednu samičku kakariki. Ta sice nelezla za skříně, ale do horních poliček a byla schopna se nechat někde zavřít, aniž by se ozvala, nebo zalézt za knížky a nechat se hledat. To ale andulky nedělají a mohu se kdykoli vsadit, že andulka dobrovolně za skříň nezapadne. Jsem moc ráda, že je v pořádku, patřily ji moje první ranní myšlenky. Nuž, nemají to ty andule s námi lehké...