Dobry vecer vsem mam 3 tydeni andulku samecka dnes jsem mu dovezl samicku maji se k sobe moc hezky jsou roztomili ale chtel bych se zeptat chtel bych k nim dat az si na sebe zvyknou cca mesic korelu vim ze korely a andulky se snesou mezi sebou videl jsem to na vlastni oci jen chci vedet jestli muzu mit s andulkama korelu jen samecka nebo samicku a nebo je lepsi par korel dekuji za odpovedi.
uhel

XXX.XXX.144.116
zdenek50
napsal(a):
Dobry vecer vsem mam 3 tydeni andulku samecka dnes jsem mu dovezl samicku maji se k sobe moc hezky jsou roztomili ale chtel bych se zeptat chtel bych k nim dat az si na sebe zvyknou cca mesic korelu vim ze korely a andulky se snesou mezi sebou videl jsem to na vlastni oci jen chci vedet jestli muzu mit s andulkama korelu jen samecka nebo samicku a nebo je lepsi par korel dekuji za odpovedi.
3 týdení andulku? čím a jak dokrmujete, nebylo by rozumnější dokrmit a až potom dokoupit ?
Dobry den,
myslim ze tritydenni andulka to nebude kdyz se k sobe maji. Asi tri tydny po vyletnuti. Ale to neni podstatne ;)
Ano Andulky se s korelama snesou, ale zalezi jednak na velikosti prostoru a take na kazdem jedinci. Pokud se najde agresivnejsi/dominantnejsi jedince, muze nadelat dost paseky. Zda pridat jen jednoho nebo par opet zalezi na velikosti prostoru a take co od toho ocekavate.
S pozdravem smidla.eu.
uhel

XXX.XXX.144.116
smidla
napsal(a):
Dobry den,
myslim ze tritydenni andulka to nebude kdyz se k sobe maji. Asi tri tydny po vyletnuti. Ale to neni podstatne ;)
Ano Andulky se s korelama snesou, ale zalezi jednak na velikosti prostoru a take na kazdem jedinci. Pokud se najde agresivnejsi/dominantnejsi jedince, muze nadelat dost paseky. Zda pridat jen jednoho nebo par opet zalezi na velikosti prostoru a take co od toho ocekavate.
S pozdravem smidla.eu.
Před mnoha lety jsem také choval andulky společně s korelama, ale asi nikdy jsem neměl samotnou korelu u andulek v době hnízdění. Takže nemohu v tomto říci vlastní zkušenost.
Zdenek5 má na mysli 3 týdny od vyletění z budky, jen se nesprávně vyjádřil. Samozřejmě andulky dospívají až ve čtvrtém měsíci...
Zdenku50, u mladých korel se pohlaví určuje o něco hůř než u andulek. Přesto je lepší snažit se sehnat mladého samečka (někteří chovatelé to odhadnout/určit dokáží), pokud nechcete je mít v páru. Korely a andulky vskutku dokážou celkem v pohodě koexistovat, v případě Vašeho scénáře se budou navzájem spíše ignorovat. Problém může nastat v době hnízdění. Jestli korela nebude mít partnerku/partnera, může se - a to i sameček - zajímat o to, co se děje u andul v budce, proto by neměla mít k ní přístup. Jestli byste chtěl pár korel i pár andulek spolu, to by chtělo bytovou voliéru a vzhledem na velikost korely a její schopnosti dobrého letce i prolet mimo, po bytě. V době hnízdění (jestli by po jednom páru spolu jak jedni tak ti druzí zahnízdili), by se mohli rušit okukováním budek (když nejsou v hejnu soukmenovců). Měla jsem krotkého koreláka, kterého jsem od andulčích budek nejednou odháněla. Nebyl agresivní, ale velice zvědavý a spíše měl snahu se do procesu odchovu mláďat nějak "zapojit".
Ne zcela každý osamocený pár andulek je ochotný zasednout. V přírodě hnízdí v hejnu.
Ano chtel bych parek korel mit s andulkama koupil jsem bytovou volierau a myslim ze je dostacujici co vy na to?
zdenek50
napsal(a):
Ano chtel bych parek korel mit s andulkama koupil jsem bytovou volierau a myslim ze je dostacujici co vy na to?
Ten, kdo "navrhuje klece" podobných dimensí, by zasluhoval ubytování ve skříni nastojato,
pak by ho podobné hovadské "nápady" snad přešly
to není ani pro ty anduly a korelu už vůbec ne.
To je klec na většího papuška senegalec atd... kdy pták tráví většinu času venku, nebo tak opravdu pro jeden pár andul, korely k nim nedávejte v tak malém prostoru by to nefungovalo, nebo větší klec z AL profilů se dá postavit docela za rozumnou cenu a škaredá rozhodně není. Aspoň 1,5 m délka,1x5 m výška,0,7m hloubka, jestli máte víc místa tak klidně i větší...
zdenek50
napsal(a):
Dobry den za jak dlouho je mozne vypustit korelu s klece? andulky jsem vypoustel uz po 3 dnech jen nevim jednu vec kdyji dam klasek prosa tak je skoro u ruky a zobe z klasku ale kdyz k ni priblizim samotnou ruku otvira zobak a ma tendenci klovat poradi nekdo?
Neporadí zřejmě nikdo, protože rada vyjde u vás naplano, stejně se jí neřídíte, viz vaše nevhodná klec...
Dekuji za nazory vim uz ze ta klec byla hloupost prosim o radu chtel bych koupit tuhle klec viz foto na fotce je vetsi rozmery DELKA 1,5 M HLOUBKA 60 CM VYSKA 1,2METRU bylo by to vyhovujici pro andulky a korely spolecne? predem diky za odpovedi.
Dobry den potreboval bych poradit urcit pohlavi korel na 100 procent samecek by mel byt bily samicka tmava poradi nekdo? predem diky.
npm

XXX.XXX.2.197
Ta šedá perla je samička.
npm

XXX.XXX.2.197
Je to zřejmě skořicová straka, ale pohlaví si určit netroufnu, znáte rodiče této korely?
lolopika

XXX.XXX.39.241
Dobrý večer chtěl jsem jse zeptat mám páreček korel samička snesla už druhé vajíčko ale zápletka je v tom že né do budky ale na zem na dno voliéry nemohly byste mi prosím poradit budu moc vděčny předem děkuji zapomněl jsem dodat korely mám už rok
Dobry den,
a jeste do te pidi klece pak vlitne odchov od andul a korel. To bude masakr. To je jiste take bude poustet po byte se proletnout. I presto ze zadavatele chapu, proste mista neni nikdy dost, tak je to smutne...
S pozdravem smidla.eu
P.S.: ty korely jsou foceny v te puvodni male kleci. Zadna vetsi. Tak to uz tam ma dve andulky a dve korely? Docela tlacenice rekl bych.
zdenek50
napsal(a):
MISTO URAZENI MUZETE PORADIT KAZDY NEJAK ZACINA.
To není o urážení, ale všichni vám tu u předešlých klecí píšou, že jsou tak akorát na andulky, vy si pořídíte o něco větší kde by už s andulkami ten pár korel mohl být, stím, že odchov by se musel oddělit. A hned se ptáte jestli by snimi mohl být další pár. Zkuste si vlest do te klece a pohnout se, nic moc co? a to nemáte křídla. Stačí jen trochu uvažovat. Samozřejmě že každý nějak začíná. Já také začínám, ale hledám info na internetu v knihách a sám si představuji kolik takový pták potřebuje místa a prostoru.
stepka
napsal(a):
Zatím se jen ptáš, ale NEODPOVÍDÁŠ
viz
Jak je starý/á ? - kluk by měl zpívat...
Klid, panáček zřejmě patří k těm co by nejraději všechno hned a na stříbrném podnose, bez sebemenší snahy si sám cokoli nastudovat...
Ps. taky mi napadlo, jestli nejde o malý dítě (dle úrovně dotazů), ale jelikož "diskutuje" i o půlnoci, tak asi ne...
Dobry vecer mam par otazek chtel bych si poridit Pyruru zelenolící je lepsi rucne dokrmena nebo ne? nekdo tady psal ze i nedokrmena se da krasne ochocit a mit ji jako domaciho mazlicka samozrejme chci mlade jak stare by melo byt na ochoceni? dale jaky je rozdil kdyz nekdo ji prodava za 2500 kc a nekdo za 1000kc a nepise jestli je rucne dokrmena myslite ze bude stejna kvalita a moznost ochoceni jako mazlicka? predem dekuji za odpovedi.
Již máte 2 andulky, jednu nebo dvě korely, a to jste ještě ani pořádně nezačal. A už uvažujete o dalším druhu.Vám se fakt těžko radí. Navíc se obávám, že to vše budete mít v bytě, v jedné bytové voliéře a budete chtít i odchovávat mláďata...
Takže raději jen k těm pyrurám. Lze je sehnat i levněji, než uvádíte. Třeba i za 600 Kč
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/inzerce/r/detail/2828853/pyrura-zelenolici/
jde o přírodní, pravděpodobně neštěpitelné zbarvení.
Opalínovou mutaci pyrury zelenolící (myslím, že se označuje i jako pyrura žltoprsá) pak můžete pořídit za cca 1200 - 1300 Kč (někdy je v ceně i DNA test na určení pohlaví). Všechny jsou za tuto cenu nedokrmované.
Pak je další barevná mutace - pyrura zelenolící opalínová skořicová - a ta je pak dražší.
Jestli u inzerátu nemáte uvedeno, že se jedná o ručně dokrmovaná mláďata, pak jde o papoušky odchované v hnízdě rodiči.
Koupil jste si dvě andulky najednou. Radila jsem Vám, nejdřív ochočte samečka, přikupte pak mladou samičku. Byli by oba alespoň polokrotcí. K tomu máte korelu, kterou se Vám asi také nedaří ochočit. Dokrmovaná pyrura to nezachrání. Jste na nejlepší cestě mít doma to, co dopadne úplně jinak, než jste si bez zkušeností a vědomostí vysnil. Omlouvám se za kritiku, ale to, co tak málo promyšleně pořizujete, jsou živí ptáci, jenž mají své nároky.
Omlouvám se za kritiku, ale to, co tak málo promyšleně pořizujete, jsou živí ptáci, jenž mají své nároky.
je to marný, je to marný, je to marný
zaslouží si vydru.
geldek
napsal(a):
Již máte 2 andulky, jednu nebo dvě korely, a to jste ještě ani pořádně nezačal. A už uvažujete o dalším druhu.Vám se fakt těžko radí. Navíc se obávám, že to vše budete mít v bytě, v jedné bytové voliéře a budete chtít i odchovávat mláďata...
Takže raději jen k těm pyrurám. Lze je sehnat i levněji, než uvádíte. Třeba i za 600 Kč
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/inzerce/r/detail/2828853/pyrura-zelenolici/
jde o přírodní, pravděpodobně neštěpitelné zbarvení.
Opalínovou mutaci pyrury zelenolící (myslím, že se označuje i jako pyrura žltoprsá) pak můžete pořídit za cca 1200 - 1300 Kč (někdy je v ceně i DNA test na určení pohlaví). Všechny jsou za tuto cenu nedokrmované.
Pak je další barevná mutace - pyrura zelenolící opalínová skořicová - a ta je pak dražší.
Jestli u inzerátu nemáte uvedeno, že se jedná o ručně dokrmovaná mláďata, pak jde o papoušky odchované v hnízdě rodiči.
Koupil jste si dvě andulky najednou. Radila jsem Vám, nejdřív ochočte samečka, přikupte pak mladou samičku. Byli by oba alespoň polokrotcí. K tomu máte korelu, kterou se Vám asi také nedaří ochočit. Dokrmovaná pyrura to nezachrání. Jste na nejlepší cestě mít doma to, co dopadne úplně jinak, než jste si bez zkušeností a vědomostí vysnil. Omlouvám se za kritiku, ale to, co tak málo promyšleně pořizujete, jsou živí ptáci, jenž mají své nároky.
Hm, já bych zadavateli mládě od našich pyrur neprodala ani za 5 tis.
zdenek50
napsal(a):
Mam jen 2 korely a chci jednu pyruru zelenolicni hnizdeni neplanuji klec dle meho nazoru i jinych voliera pro 3 ptacky zatim 2 s tim ze je vypoustim je dostacujici delka 2 metry vyska 160 cm hloubka 75 cm.
Nemám se ptát, kam se poděly andulky, když nesplnily Vaše očekávání... víte, že vím, kolik jste jich koupil. O prvním samečkovi vím... a ty další dvě?
Máte nyní dvě korely. Jsou to suproví papoušci, nicméně bez ochočení Vás bezpochyby omrzí. V páru je stěží něco naučíte.
Pyrury jsou krásní. hraví, kontaktní (když jsou ochočeni). Nicméně jsou bezpochyby na čas, zkušenosti i podmínky chovu náročnější než andulky. A promiňte, s andulkami jste to nezvládl. Mnoho dotazů a mnoho odpovědí a rad, které byly hrachem házeným o zeď.
Samozřejmě, můžete si koupit pyruru, v tom Vám nikdo zabránit nemůže. V podstatě nepochybuji, že si ho koupíte. Aniž bych měla věštecké nadání, dovolím si odhadnout, že to skončí zklamáním na Vaší straně a ne příliš radostným osudem pyrury. Strašně ráda bych se mýlila. Kvůli tomu pyrurovi.
Dobry vecer,
asi ta nejzasadnejsi otazka, Co od ptaku ocekavate?
S pozdravem smidla.eu
P.S.: A zadna odpoved jednou vetou. Pokud chcete dal dostavat rady, je nacase vyklopit jak se veci maji.
P.P.S.: Ackoliv s eli22 vetsinou nesouhlasim, tentokrat naprosty souhlas. Tady by to ani dokrmeny ptak nezachranil...
Co ocekavam od ptaku? radost pekny pocit ze muzu pro ptackyneco udelat ochoceni ze treba sednou na rameno budem si spolecne hrat zadne hnizdeni nebo si myslite ze to nejde 2 korely a jedna pyrura? nebo tomu mam rozumet tak ze ma byt purura sama ve voliere aby se ochocila? psal mi jeden pan ze se korely a pyrura snese tak si necham rad poradit nechci aby ptaci trpeli ale aby byla pyrura sama v tak velke voliere se mi zda nesmyslne voliera dhv 2 m 75 cm 160 cm pyruru zatim jeste nemam zatim jsou ve voliere 2 korely.
Dobry den,
mel bych takovy navrh. Nechte si korely co uz mate. Ochocte je a mejte radost z toho jak uzasni ptaci to sou. Pokud mate paru, doprejte jim i moznost reprodukce. je to pro ne naprosto prirozene. Dalsi ptaky neporizujte. Ono to defakto ani nema duvod. Vic ptaku nerovna se vic zabavy, vic prilnuti a vic ochoceni.
Stejne tak primer k velikosti pokojove voliery k obsazenosti je diskutabilni. Vam se muze zdat prazdna, a tem ptakum preplnena. Prosim nechme stranou uvahy jestli to jde a jestli to bude delat dobrotu. Sto lidi sto nazoru.
S pozdravem smidla.eu.
Zdeňku50, pochopte, že rady nejsou namířeny proti Vám a vašim představám. Jenže ty (představy) jsou, jako u většiny začátečníků, hodně idealistické.
Ano, mladičká pyrura by možná ve společnosti 2 korel nedělala žádné problémy. Možná. Jenže i korely dokáží být agresivní k vetřelcům a hájit si své teritorium, zejména když jde o harmonický pár.
Může se Vám s velikou pravděpodobností stát, že samice korely bude snášet vajíčka i bez budky, Vám to bude líto a budku páru dáte. Pak by samotná pyrura mohla být problémem - jak je zvídavá a hravá, lze předpokládat, že by lezla do budky a vyvolávala konflikt, aniž by chtěla někomu ublížit.
A nemyslete si, že každé mládě pyrury je zcela bezproblémové. Včera jsem si od majitelů, kteří podcenily své časové možnosti a nároky papouška, dovezla mladého letošního pyruru bez určeného pohlaví. Je zcela kontaktní, protože byl dokrmován, ale jeho bývalí majitelé se ho potřebovali zbavit i proto, že v bytě panelového domu děsně křičel a sousedé se již začali ptát... Navíc hodně kouše, budu mít co dělat, abych ho odnaučila i od několika dalších zlozvyků. Jenže ani křičet ani kousat ho nikdo samozřejmě neučil. Takže i Vám se může stát, že si domů NEdonesete toho nejúžasnějšího pohodového pyuru. A i kdyby Vám to vyšlo, pak se může stá, že v pubertě se změní - viz příspěvek od "bathory" ve vláknu https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/diskuse/detail/3187289/dospely-pyryra-zmena-chovani#a3187547
Na to můžete vzít jed, že to není zcela ojedinělá zkušenost a změna chování nebude souviset se zlou výchovou, ale s hormony a povahou jedince. Prostě se to stát může.
Ne zcela věřím, že se Vám podaří dobře ochočit korely v páru, nicméně, když alespoň se nebojí, i to je výhra. Jenže jsou mladé, a tak hrozí, že se to může změnit. To není jen nějaká nepodložená myšlenka. Dcera má korelu (samečka), která jako mládě přiletěla, byla v podstatě krotká. Postupně ale byla víc a víc bázlivější, a nyní na přibližující se ruku syčí, případně se snaží klovnout. A nic se v jejím okolí moc nezměnilo. Prosím, kvůli těm papouškům, vydržte alespoň rok jen s korelami, zjistěte, co s nimi udělá dospívání a touha se pářit, jak i časově zvládáte péči o ně a jestli Vám vydrží prvotní entuziazmus se jim denně věnovat, aby zůstaly alespoň polokrotké. Uvidíte, že po roce se na to vše budete přes prizma nabytých zkušeností dívat trochu jinak. Zdá se, že kromě zkušeností máte i málo informací o chovu, ani jedno, ani druhé diskuze na ifauně sama nevyřeší.
Dragona

XXX.XXX.86.87
Dobrý den mám dvě andulky oba dva jsou kluci může být s nima korela a kdyby jsem se mohla zeptat samička nebo sameček