Prosím o určení mutace této andulky. Myslím, že by to mohla být fialová šedokřídlá skořicová. Děkuji za vaše názory.
Dašek Matrin

XXX.XXX.144.116
TM šedokřídlá.
jarat
napsal(a):
Prosím o určení mutace této andulky. Myslím, že by to mohla být fialová šedokřídlá skořicová. Děkuji za vaše názory.
Určování mutací z fotografií je dosti ošidné. Souhlasím s tím, že se jedná o skořicovou kresbu fialové dilute. Šedokřídlá by měla mít zředění +- 50%. (na fotce nejsou dost vidět lícní skvrny a znaky). Tato má zesvětlení cca nad nad 80% což odpovídá uvedené kombinaci skořicové dilute a možná ještě něco... To by chtělo více informací o rodičích a sourozencích.
Dašek Matrin

XXX.XXX.144.116
jarat
napsal(a):
Díky, ale co mám jinou šedokřídlou a co jsem mněl i jiné, tak nikdy neměly hnědý nádech v křídlech.
Hnědý náznak u šedokřídlích se objevuje vždy, když se páruje v modré řadě po přidání řady zelené opět mizí. Jinak u šedokřídlích skořicová kresba neexistuje.
Ok, evidenci mám vedenou, napíšu barvy rodičů a sourozenců. Zatím děkuji za vysvětlení a ještě posílám další fotky.
Rodiče této andulky jsou - 0,1 fialová
- 1,0 bílý s fialovým nádechem - přikládám foto
sourozenci jsou - fialoví
- fialoví perloví - viz foto.
rostahlinka

XXX.XXX.195.189
jarat
napsal(a):
Rodiče této andulky jsou - 0,1 fialová
- 1,0 bílý s fialovým nádechem - přikládám foto
sourozenci jsou - fialoví
- fialoví perloví - viz foto.
Otec je dvoufaktorová perla protože nemůže být otcem toho dilute mláděte.
Andulky chovám v hejnu, tak otcem by ještě mohl být fialový popř. fialový perlový.
Dobrý večer,
nezlobte se, ale informace z Vás lezou jak z „chlupatý deky“.
Vaše reakce:
„Díky, ale co mám jinou šedokřídlou a co jsem mněl i jiné, tak nikdy neměly hnědý nádech v křídlech.“
- z této informace se dalo usuzovat, že šedokřídlé chováte a poznáte je ….
„Ok, evidenci mám vedenou, napíšu barvy rodičů a sourozenců.“
- evidence ve skupinovém odchovu Vám moc k určení genotypu neposlouží, pořád jen hádáte možného otce…, již jste připustil možné tři….
„Asi za dvacet let co chovám fialové andulky se mi taková neobjevila, vždy jen normální šedokřídlé.“
- skutečnost, že by dotyčná samička byla i skořicová Vás sice napadlo, asi oteč štěpí na skořici….
„Rodiče této andulky jsou - 0,1 fialová (fotku jste nepřiložil) – tímto označením je obecně myšleno plnobarvý tmavomodrý 1f fialový jedinec. Kde by se potom vzalo fialové ŠEDOKŘÍDLÉ potomstvo? Musela by na šedokřídlé štěpit, což neuvádíte…
- 1,0 bílý s fialovým nádechem - přikládám foto (nejspíše DF fialový perlový – tím je vysvětleno mnohé – asi nemáte šedokřídlé, ale SF perly ….. z nichž jedna je ještě skořicová
sourozenci jsou – fialoví – tady to zase nesedí, pokud by byl otec DF perla, dá 100% perlového odchovu…,.
- fialoví perloví - viz foto.“
Máte v tom hokej a navíc fotky s bleskem, nebo Vaše osvícené sluníčkem jsou na prd. Pokaždé to má jiný odstín..
„Jaká je prosím mutace této samičky, je to perlová nebo už duhová?“ ANO JE TO PERLOVÁ
Pod obchodním názvem „duhová“ je myšlena nejlépe kombinace opalínové kresby, modré mutace žlutohlavé s tmavým faktorem a případně V faktorem, šedokřídlá.
„A tato je taky ještě perlová?“ Pokud je jejím otcem uvedená DF perla, pak to musí být SF Perla.
Omlouvám se za moji poněkud příkrou odpověď, ale po 20ti letém chovu bych očekával více znalostí a poskytnutí vyčerpávajících informací při dotazování. Ale chápu, učíme se stále.. Na fotkách je zapotřebí vidět celého ptáka a doplnit detaily – oko, ozobí kostřec letky, ocas….. Jinak můžete dostat spoustu nesmyslů – viz tento absolutně mimo mísu…:
„Hnědý náznak u šedokřídlích se objevuje vždy, když se páruje v modré řadě po přidání řady zelené opět mizí. Jinak u šedokřídlích skořicová kresba neexistuje.“
Doufám, že i ostatním čtenářům tyto připomínky budou přínosem ……….
Dobrý večer.
Děkuji Vám všem za odpovědi, máte pravdu, že v tom hokej mám i po těch letech co andulky chovám, proto se touto cestou snažím zjistit co vlastně odchovávám. Když se ptám na burze kolegů, tak nikdo neví co vlastně má. Např. jednu a tu samou andulku nazvou světlokřídlou, bělokřídlou, šedokřídlou a ona je to vlastně perlová.
Šedokřídlé jsem dlouho choval, ale teď se mě je nějak nedaří odchovat. Perlové mám taky, jen jsem nevěděl, že jsou v tak velké barevné škále. V odchovu se mi ještě objevují asi opalínová mláďata, ale to si také nejsem jist - přidám foto. Dále začínám s duhovýma. Fotky opravdu nejsou úplně směrodatné - přepálené od slunce, nebo ve stínu. Zatím děkuji za rady a trpělivost.
V chovu mám - samce fialové plnobarvé, f. perlový, modrý ŠEDOKŘÍDLÝ dávám foto č 5, bílý
- samice fialové plnobarvé, f. perlové.
Včera mě vylétlo z budky mládě. Je to perlové? Matka je perlová, otec šedokřídlý.
Madas1

XXX.XXX.144.116
jarat
napsal(a):
Včera mě vylétlo z budky mládě. Je to perlové? Matka je perlová, otec šedokřídlý.
Perlová opalína.
Madas1

XXX.XXX.144.116
genex
napsal(a):
Dobrý večer,
Vaše reakce:
„Díky, ale co mám jinou šedokřídlou a co jsem mněl i jiné, tak nikdy neměly hnědý nádech v křídlech.“
- evidence ve skupinovém odchovu Vám moc k určení genotypu neposlouží, pořád jen hádáte možného otce…, již jste připustil možné tři….
„Asi za dvacet let co chovám fialové andulky se mi taková neobjevila, vždy jen normální šedokřídlé.“
- skutečnost, že by dotyčná samička byla i skořicová Vás sice napadlo, asi oteč štěpí na skořici….
„Rodiče této andulky jsou - 0,1 fialová (fotku jste nepřiložil) – tímto označením je obecně myšleno plnobarvý tmavomodrý 1f fialový jedinec. Kde by se potom vzalo fialové ŠEDOKŘÍDLÉ potomstvo? Musela by na šedokřídlé štěpit, což neuvádíte…
- 1,0 bílý s fialovým nádechem - přikládám foto (nejspíše DF fialový perlový – tím je vysvětleno mnohé – asi nemáte šedokřídlé, ale SF perly ….. z nichž jedna je ještě skořicová
sourozenci jsou – fialoví – tady to zase nesedí, pokud by byl otec DF perla, dá 100% perlového odchovu…,.
Máte v tom hokej a navíc fotky s bleskem, nebo Vaše osvícené sluníčkem jsou na prd. Pokaždé to má jiný odstín..
„Jaká je prosím mutace této samičky, je to perlová nebo už duhová?“ ANO JE TO PERLOVÁ
Pod obchodním názvem „duhová“ je myšlena nejlépe kombinace opalínové kresby, modré mutace žlutohlavé s tmavým faktorem a případně V faktorem, šedokřídlá.
„A tato je taky ještě perlová?“ Pokud je jejím otcem uvedená DF perla, pak to musí být SF Perla.
Omlouvám se za moji poněkud příkrou odpověď, ale po 20ti letém chovu bych očekával více znalostí a poskytnutí vyčerpávajících informací při dotazování. Ale chápu, učíme se stále.. Na fotkách je zapotřebí vidět celého ptáka a doplnit detaily – oko, ozobí kostřec letky, ocas….. Jinak můžete dostat spoustu nesmyslů – viz tento absolutně mimo mísu…:
„Hnědý náznak u šedokřídlích se objevuje vždy, když se páruje v modré řadě po přidání řady zelené opět mizí. Jinak u šedokřídlích skořicová kresba neexistuje.“
Dobrý den, hnědý náznak byl myšlen co se týče základní barvy (zředění). Mohl by jste prosím vložit foto šedokřídlé skořice? Děkuji.
Madas1

XXX.XXX.144.116
Madas1
napsal(a):
Dobrý den, hnědý náznak byl myšlen co se týče základní barvy (zředění). Mohl by jste prosím vložit foto šedokřídlé skořice? Děkuji.
A ještě jestli by jste mohl tedy vysvětlit jak se k sobě chovají tyto dvě kresby? A jak poznáte fenotipově šedokřídlou skořici? Budu moc rád za vysvětlení.Děkuji.
genex
napsal(a):
Dobrý večer,
Vaše reakce:
Šedokřídlá skořicová? Již jste někdy viděl?Taky bych rád viděl. Poučujete krásně :).
Uživatel s deaktivovaným účtem

baku
napsal(a):
Šedokřídlá skořicová? Již jste někdy viděl?Taky bych rád viděl. Poučujete krásně :).
Složte si páry podle tabulky a uvidíte je. Napřed tabulka 1 a z odchovu tabulka 2.

Clearwing combined with cinnamon (it is also a type 2 yellow face sky blue)
světlokřídlá v kombinaci se skořicí (typ 2 světle modrá žlutolící).
baku
napsal(a):
Dobrý den,
do diskuzí na ifauně se moc často nezapojuji, ale dostal jsem soukromý dotaz k tomuto vláknu od pana "V..."., takže mu odpovím, jakmile budu mít více času a příspěvek případně vložím i sem.
Část Vašeho dotazu již názorně zodpověděl SIVAS.
Reaguji na - viz citaci od anonyma BAKU v jehož profilu je pouze toto: " Veterinární klinika. Chov: Výstavní andulky, korely, rozely, žako, patagonské, ara, kakadů růžový.", neboli nic o chovateli, žádné jméno...
Že nepoznáte odbornou kvalitu příspěvku je na Vaši škodu, možná proto se schováváte za anonymitu.
Že neznáte genetiku, takových je sice více, ale ti raději mlčí... Učíme se všichni a stále, nikdo nemáme patent na vědomosti...
Příště, nežli kvalitní příspěvek nazvete poučováním...doporučuji, zamyslete se nad sebou.
Přeji všem slušným chovatelům hezký den
Blažek V.
napsal(a):
Clearwing combined with cinnamon (it is also a type 2 yellow face sky blue)
světlokřídlá v kombinaci se skořicí (typ 2 světle modrá žlutolící).
Když už jsme u zrovna této kombinace docela mě zaráží, že jste nenapsal a pouze opsal název ( zda australská nebo evropská ?).

baku
napsal(a):
Děkuji zde jste uvedl, že šedokřídlá nemůže být zároven skořicová.
Strčil jsem Vám to až pod nos a nedokážete to ani přečíst? Přečtěte si to ještě jednou a zjistíte, že z uvedeného spojení druhé tabulky dostanete teoreticky celkem 25% mláďat v kombinaci šedokřídlá skořicová.

baku
napsal(a):
U světlokřídlích je to jiné, jak sám víte, tam se tyto dvě kresby nevylučují.
Je to úplně stejné, schválně složte páry a zkuste si to.
napsal(a):
Strčil jsem Vám to až pod nos a nedokážete to ani přečíst? Přečtěte si to ještě jednou a zjistíte, že z uvedeného spojení druhé tabulky dostanete teoreticky celkem 25% mláďat v kombinaci šedokřídlá skořicová.
Bohužel jste strčil pouze tabulku s gen.kalkulačky, ale foto stále chybí.Takže ještě jednou poprosím o fotografii šedokřídlé skořice. Děkuji.

baku
napsal(a):
Bohužel jste strčil pouze tabulku s gen.kalkulačky, ale foto stále chybí.Takže ještě jednou poprosím o fotografii šedokřídlé skořice. Děkuji.
Já už andulky nějaký čas nechovám, takže Vám nic nevyfotím. A procházet internet a hledat kvalitní fotku kvůli Vám se mi opravdu nechce.
Ale nakonec Vy jste ten nevěřící a jako takovému jsem Vám dal návod ať si toho ptáka sám odchováte. Takže směle do toho.
napsal(a):
Já už andulky nějaký čas nechovám, takže Vám nic nevyfotím. A procházet internet a hledat kvalitní fotku kvůli Vám se mi opravdu nechce.
Ale nakonec Vy jste ten nevěřící a jako takovému jsem Vám dal návod ať si toho ptáka sám odchováte. Takže směle do toho.
Ano tuto odpověd jsem čekal, nic neprocházejte, nehledejte bylo by to asi zbytečné že. Přesto děkuji za názor na tohle téma.

Jednu jsem Vám našel na pinterestu
An Olive Cinnamon Greywing - its grey markings have a brownish tint, it has the grey/blue tail of a Greywing with a brown quill of a Cinnamon.

Ještě si třeba přečtěte tento odstavec z webu http://www.bcv.asn.au/GWingMut.htm
Combination with Cinnamon is best avoided because the combination is excluded from the show bench and will be disqualified. Personally I find this regrettable because some of the most beautiful birds I have ever bred were Opaline Cinnamon Greywing Skyblues and I would have loved to show them. They were always picked out by visitors and admired, because the visual effect was of a pure blue bird body and wings) with a complete white helmet with very faint markings on the back of the head.
genex
napsal(a):
Dobrý večer,
Vaše reakce:
Ten to příspěvek mi přijde dost kvalitní a pěkný nechápu tu kritiku.