Ochočení papouška senegalského

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.9.2016 17:13
blanka1sene

XXX.XXX.39.19

Dobrý den,

mám papouška senegalského, kterého jsem koupila když mu byl necelý rok. Byl odchovaný svými rodiči a chovatel na něj vůbec nesahal rukou, nijak ho neochočoval.

Po prvním příjezdu domů nebyl problém, dá se říct že si na nás okamžitě zvykl, bereme ho na výlety, k rodině, dětem a je na něm vidět, že má rád společnost více lidí, hned po všech leze, každého musí "ochutnat"

na děti je hrozně opatrný, vůbec je neštípe, ale jak jsme doma sami, tak je jak urvaný ze řetězu, bláznivě skáká, leze, a hlavně hrozně štípe. Vypadá to jak kdyby dělal naschvály protože vší silou, kterou má v zobáku, štípne a pak rychle utíká pryč.

S ničím si nechce hrát, všech hraček se bojí, v tomhle směru je hrozně bázlivý a ustrašený, ale když mám v ruce počítač, tak z něj odcvakává s velikou radostí tlačítka a utíká pryč (pouze utíká, létat neumí), nebo z ovladače odkousává všechno co jde. Ale jak dostane hračku určenou pro něj tak té se bojí..

teď mu je rok a půl, je nějaká možnost že se ještě přestane někdy bát a že vyroste z té pekelné puberty?

děkuji za každou radu a ponaučení.

Diviš

9.9.2016 16:26
Diviš

XXX.XXX.137.124

Máme doma senegalku. Senegalci pokud nejsou v páru, tak si hledají mezi lidmi partnera. Nedá se to ani moc ovlivnit, kdy naše senegalka si vybrala syna, který si s ní dělá úlpně všecno co chce a ona ho na naprosto miluje a ještě ho neštípla. Když je doma, ostatní lidi ji nezajímají. Ostatní z rodiny toleruje podle podle nálady. Přitom já se ji nejvíce starám o potravu, čistění klece a když jsem doma, tak je prakticky stále puštěna z klece. Dneska jsem přijel po týdenní služební cestě a na uvítanou mi prokousla palec. Za trest šla nazpátek do klece, s tím, že jsem ji okřiknul a postříkla rozprašovačem na vodu. O rozprašovači na vodu jsem se dočetl na diskusi, nesmí se však stříkat proudem a už vůbec né do dýchacích otvoru či očí. Popár sprchách stačí už jenom ukázat rozprašovač a papoušekse klidí. Papoušek má své nálady. Jednou ho třeba tři dny musíme drbat, další dny třeba křičí, další dny má zase, že stále poletuje a putuje po bytě. Prostě dle nálady. PC, to je samostatná kapitola, taky už na dvou notebook chybí nějaký knoflík a to PC hlídámé. Rad sedí při práci nahoře na notebooku, nebo pokud se ji chce spát, tak si zaleze za PC a nechá se u větráku ofukovat teplýmvzduchem a spí. Jinak je to mazel, ale snaží se v "hejně" mezi lidmi najít své místo. V roce a půl by se měl již snažit létat. Doporučuji nezastřihovat letky. Dřív jsme zastřihovali, ale na základě diskuse zkušených chovatelů jsme od toho upustili a papoušek je "štastný"- Pozor však na úlet. Hračky jsou také někdy záhada, některých se bojí a tak je využíváme na to, že je dáme v bytě na místo kam nechceme, aby létal.

9.9.2016 16:39
eli22

XXX.XXX.181.33

Diviš napsal(a):
Máme doma senegalku. Senegalci pokud nejsou v páru, tak si hledají mezi lidmi partnera. Nedá se to ani moc ovlivnit, kdy naše senegalka si vybrala syna, který si s ní dělá úlpně všecno co chce a ona ho na naprosto miluje a ještě ho neštípla. Když je doma, ostatní lidi ji nezajímají. Ostatní z rodiny toleruje podle podle nálady. Přitom já se ji nejvíce starám o potravu, čistění klece a když jsem doma, tak je prakticky stále puštěna z klece. Dneska jsem přijel po týdenní služební cestě a na uvítanou mi prokousla palec. Za trest šla nazpátek do klece, s tím, že jsem ji okřiknul a postříkla rozprašovačem na vodu. O rozprašovači na vodu jsem se dočetl na diskusi, nesmí se však stříkat proudem a už vůbec né do dýchacích otvoru či očí. Popár sprchách stačí už jenom ukázat rozprašovač a papoušekse klidí. Papoušek má své nálady. Jednou ho třeba tři dny musíme drbat, další dny třeba křičí, další dny má zase, že stále poletuje a putuje po bytě. Prostě dle nálady. PC, to je samostatná kapitola, taky už na dvou notebook chybí nějaký knoflík a to PC hlídámé. Rad sedí při práci nahoře na notebooku, nebo pokud se ji chce spát, tak si zaleze za PC a nechá se u větráku ofukovat teplýmvzduchem a spí. Jinak je to mazel, ale snaží se v "hejně" mezi lidmi najít své místo. V roce a půl by se měl již snažit létat. Doporučuji nezastřihovat letky. Dřív jsme zastřihovali, ale na základě diskuse zkušených chovatelů jsme od toho upustili a papoušek je "štastný"- Pozor však na úlet. Hračky jsou také někdy záhada, některých se bojí a tak je využíváme na to, že je dáme v bytě na místo kam nechceme, aby létal.

Mohu se jen zeptat, jak mám chápat větu:" V roce a půl by se měl již snažit létat. " ( zastřihování nekomentuji, jako bych to nečetla). Díky.

Diviš

10.9.2016 08:58
Diviš

XXX.XXX.137.124

Blanka1sene ve svém příspěvku píše, že její papoušek v jedna a půl roce pouze utíká, létat neumí. Proto má reakce. Pokud papoušek z nějakého důvodu v tomto věku nelítá, tak by se měl o to snažit přelety z jednoho místa na druhé. Jinak náš senegalec, když je puštěný, tak nás následuje po celém bytě, kam jdeme. V každé místnosti má oblíbená místa, kam si sedá. Většinou v případě, když něco dělám, třeba myji nádobí nebo luxuji, tak se nosí na rameni a sleduje. To, že mezi tím likviduje třičko, to je bohužel samozřejmostí, bere to jako zábavu.

12.9.2016 22:41
cherryann

XXX.XXX.27.41

Dobrý deň,
pokiaľ hryzie vybavenie do domácnosti, skúste mu jeho hračky prezentovať tak, že sa s nimi najskôr hráte vy. U papúcha to vzbudí zvedavosť a žiarlivosť a začne po hračke tiež túžiť (vedkyňa Irene Pepperberg s najslávnejším žakom Alexom na základe žiarlivosti vyvinula úplne novú metódu učenia papagájov - model/rival). Nášmu senegálcovi vždy trvá 2 dni až týždeň, než si na novú hračku zvykne a aj tak je pre neho lákavejší môj notebook a mobil, lebo vidí, že im venujem veľa pozornosti ;)

Ad štípanie - náš senegálec je tiež uhryzaná potvora, ja som jeho človek, ale za deň ma tiež niekoľkokrát pohryzie, chvalabohu nie do krvi, ale bolí to dosť. Už som vypozorovala, že má určité vzorce, kedy hryzie a snažím sa im vyhýbať. Napríklad ma hryzie, keď mu dávam niečo väčšieho na žranie, myslím, že sa proste toho predmetu zľakne. Alebo útočí na prsty na nohách, na tie je z nejakého dôvodu vysadený :)

Skúste ho za každé uhryznutie potrestať buď poprášením vodou, alebo zatvorením do inej miestnosti a dôrazným, ale tichým (nesmie mať dojem, že si tým získava vašu pozornosť, ináč to bude robiť schválne) "nie", "fuj" a podobne. Je to beh na dlhšiu trasu, ten náš je tiež tvrdohlavý ako osol, ale už vie, že robí niečo zlé.

Puberta by ho určite mala prejsť, bohužiaľ vám asi nikdo nepovie, kedy presne, počítam, že možno do pol roka? Je to veľmi individuálne.

Zdraví Adela a senegalec Serge
https://www.youtube.com/watch?v=uoDVeSRRIMs&index=20&list=PL_bN8SwYeX7VODxBtZwnajitSfZJUNvi9.

13.9.2016 14:42
krabatka

XXX.XXX.164.43

Ohledně hraček, pokud mu dáte hned novou hračku do klece, tak se nedivte, že se bojí. Hračku by měl mít nejdříve ideálně někde blízko klece, aby si jí mohl prohlédnout a prozkoumat z dálky. Výborný nápad od cherryann, hrajte si s ní před ním nejdříve Vy. Takhle se dá například také aplikovat lék, berete si něco ze stříkačky před papouškem, pak mu taky dáte ochutnat, několikrát něco sladkého a pak to vyměníte za lék.
Ohledně počítačů, notebooků a mobilů, jsem přesvědčena, že senegalce (možná i ostatní papoušky) tahle technika fascinuje, naše senegalce od malička.
Ohledně štípání, myslím, že je teď opravdu v pubertě a zkouší, co si může dovolit, prostě to chce převzít a vyšplhat se v hierarchii rodiny na co možná nejvyšší místo. Pokud mu to dovolíte, po pubertě to nepřejde a budete nešťastní Vy i papoušek. Samozřejmě každého chovatele papoušek občas štípne, ale nesmí to být pravidlem. Po každém štípnutí je třeba říct kategorické ne a dát papouška do klece a nevšímat si ho.
Zajímalo by mě, proč neumí létat, měl přistřižená křídla nebo nějaká vada? Možná také proto je jako urvaný ze řetězu, jak píšete, protože nevydá tolik kalorií, jako ti papoušci, co létat mohou. Upravila bych v tomto směru i krmnou dávku - minimálně slunečnic.
Ještě ohledně oblíbených lidí, upřímně nevěřím tomu, co někteří chovatelé píšou, že když papouška ručně dokrmovala žena, tak že pak tíhne celoživotně k nim a obráceně. Spíše myslím, že opravdu existuje párová vazba, a samečci si oblíbí ženy a samičky muže. Aspoň u nás to tak funguje. O naší senegalku jsem se starala a starám já, po pubertě si ale vybrala manžela. Samečka jsem koupila v jeho šesti letech a má radši ženy. Občas si je beru do práce, kde se samička doslova zamilovala do našeho ajťáka, který nikdy neměl žádné zvíře a nemá k nim (spíš nemělsmajlík vztah. Viděla ho poprvé v jejích 3,5 letech. Jakmile ji pustím a on je poblíž, tak mu okamžitě letí na rameno a cukruje. Myslím, že by s ní klidně mohl jít i ven a neuletěla by. Může si s ní dělat co chce a neštípne ho. Stačí, že vedle z kanceláře slyší jeho hlas a už čeká, až přijde. Prostě chemie jako u lidísmajlík

14.4.2017 00:34
blanka1sene

XXX.XXX.39.19

My jsme mu křídla nezastřihovali ani by nás to nikdy nenapadlo.

Létat se snaží, ale spíš to vypadá že to moc neumí korigovat. Vždycky narazí do zdi. Jednou mi narazil do hrany stolu tak, že si odřel nos až do krve. Je vidět, že létat by chtěl. Vždycky se přikrčí roztáhne křídla a nervozně přešlapuje přemýšlí jak to udělat. Nebo se rozběhne/rozskáče u toho jen napůl mává křídly tak, že to vypadá že se snaží nabrat rychlost pro správný odraz a na konci sedačky nebo stolu se zastaví a hodí zpátečku.
Když už letí tak rychle nabere výšku, ale po pár mávnutí křídly ji zase ztratí a jde k zemi a dobrzdí to tak, že narazí do zdi až když je na zemi.. V letu vypadá hrozně nepřirozeně
neuvolněně, kymácí se ze strany na stranu a řekla bych že se mu těžko letí.
Napadlo mě, jestli třeba není tlustý že by se neunesl, ale váží 110g a jak jsem se dočetla tak je ta váha v pořádku. Nebo ne?

Jinak krátké vzdálenosti z gauče na klec = ani ne 0,5m, zvládá :)

Volnosti má dostatek, když jsme doma, tak je pořád puštěný z klece takže příležitosti pro létání má opravdu hodně, pokud teda dělá něco co nesmí - ted se naučil pro změnu ničit sedačku - tak ho za trest zavřu do klece.

Ted je to půl roku co jsem psala tento příspěvek a změnilo se pouze to, že zjistil že drbání za krkem je příjemné a neustále to vyžaduje. Je mazlivější, ale když ho chytne rapl, tak je pořád stejný, štípe a štípe s tím rozdílem, že už pozná kdy to - odpusťte mi můj vulgarismus - přesral a má jít za trest do klece. V tuto chvíli mi přijde že to dělá schválně když má třeba hlad nebo si chce dát šlofíka ale je líný si tam dojít, protože v momentě jak ho zavřu v domnění že je to pro něj trest, se začne spokojeně čistit, sedí si na jedné noze a spí což mě moc netěší, protože to pak evidentně není pro něj trest

S hračkama jsem si hrála, ale to jen přišel, dvakrát do toho dloubl a stejně ho nezajímají. Jen do jedné hračky se hluboce zamiloval na první pohled - umělá kačenka - ale tu bohužel totálně zrušil tak šla do koše. Nejvíce ze všeho ho baví odcvakávat zadní krytku ovladače a zdrahat s ní co nejdál.. občas mi připomíná psa když mu ji chci vzít tak drží a div u toho nevrčí

Přidejte reakci

Přidat smajlík