Milhousee

XXX.XXX.96.17
Ahoj, chci se zeptat jestli je možné dávat Šípky papouškům. Děkuji za odpověďi.
Dobrý den. Šípky můžete také "naložit" je to pracné ale asi nejlepší co můžete udělat.
Umyjte šípky a ořezejte oschlé okvětní lístky, potom dejte do skleniček od přesnídávky
a otočte dnem vzhůru.Šťáva ze šípku zalepí víčko a utěsní. Takto vydrží celou zimu i déle.
Přidávám pár fotek mé letošní zásoby.
Alu
napsal(a):
Dobrý den. Šípky můžete také "naložit" je to pracné ale asi nejlepší co můžete udělat.
Umyjte šípky a ořezejte oschlé okvětní lístky, potom dejte do skleniček od přesnídávky
a otočte dnem vzhůru.Šťáva ze šípku zalepí víčko a utěsní. Takto vydrží celou zimu i déle.
Přidávám pár fotek mé letošní zásoby.
To je tam dáváte jen tak na sucho bez nálevu. Z čeho potom pustí tu šťávu. Neplesniví spíš potom v tej skleničce. Líbí se mi tato varianta, v mrazáku málo místa a takhle bych je mohl naskládat do sklepa.
Dobrý den
Šipky umeju a nechám oschnout. Tím že odříznu okvětí, odříznu i špičku šípku
a z dužniny vytéká pomalu šťáva která to víčko zalepí.
To trvá cca 3 - 4 týdny.
Čím více víčko sedí ke skleničce tím rychleji je zalepené.
Nejlepší jsou přesnídávky, horší už třeba flašky od okurek.
Některým ptákům je krájím na půlky a prsty mam olepené
jak jsou šípky šťavnaté.
Alu
napsal(a):
Dobrý den
To trvá cca 3 - 4 týdny.
jak jsou šípky šťavnaté.
Ok děkuji musím vyzkoušet.
Alu
napsal(a):
Dobrý den
To trvá cca 3 - 4 týdny.
jak jsou šípky šťavnaté.
Super nápad. Ještě by mě zajimalo, jestli to mám dát do chladna nebo to mít při pokojové teplotě, než to pustí šťávu a jak je to se světlem?
Dobrý den
Nakládejte je pouze do skleniček od přesnídávky. Já letos zkouším i větší sklenice ale
nakonec je také radši přesypu do menších, jen co děti dojedí přesnídávky.
Nechte 3-4 týdny při pokojové teplotě a poté dejte do chladna cca 5 -10 stupňů.
Zkrmuju na par dva šípky někdy jim dam jeden řízlej na půl, abych nemusel
otvírat další skleničku.
tiflora

XXX.XXX.240.118
Dobrý den, velice se mi osvědčily keře růže mnohokvěté, jejichž sazeničky jsem koupil v zahradnictví přes internet, jsou ještě mladé, ale letos se pěkně rozrostly až jsem se divil. kromě toho že jsou krásné, dávají obrovské množství voňavých květů, které přejdou do stejného množství drobných dekorativních šípků. Mé rozely po nich jedou jak namydlené. Mám vždy dostatek, až přebytek sušených, takže bych je zkusil i naložit.
Uživatel s deaktivovaným účtem

tiflora
napsal(a):
Dobrý den, velice se mi osvědčily keře růže mnohokvěté, jejichž sazeničky jsem koupil v zahradnictví přes internet, jsou ještě mladé, ale letos se pěkně rozrostly až jsem se divil. kromě toho že jsou krásné, dávají obrovské množství voňavých květů, které přejdou do stejného množství drobných dekorativních šípků. Mé rozely po nich jedou jak namydlené. Mám vždy dostatek, až přebytek sušených, takže bych je zkusil i naložit.
Rosa multiflora-nikde je nemohu sehnat ke koupi! jen jeden starší pán ve vesnici má pravděpodobně keř této divoké japonské růže. Myslíte že by se dala vypěstovat ze semínka?
Štěndo

XXX.XXX.49.145
Naše sedmiletá samička modrého Alexandra Aja miluje velké šípky z Karpatské růže na jaře má veliké růžové květy a na podzim krásné velké šípky, baští je suché i křečíci, osmáci a naše činčilka.
Aja je má ráda čerstvé.

Sivok
napsal(a):
Měla by jít vypěstovat z řízků.
Děkuji, to se mi nepovedlo, tak se mi zdálo že to u ní nejde. Ale nejspíš to bude tím, že větvičky byly stříhané moc brzo na jaře.
tiflora

XXX.XXX.240.118
Tuto růži jsem sehnal zde, kdyby jste se nechtěla piplat s řízkováním.
http://www.zahradnictvi-flos.cz/17131-rosa-multiflora-ruze-mnohokveta.html
Jsou opravdu krásné, je to předek pnoucích a mnohokvetých okrasných růží, ale liší se od nich svojí nenáročností a své kouzlo mají asi hlavně ve své jednoduchosti květů a vitalitě.
tiflora

XXX.XXX.240.118
Rozlišit se dá podle dlouhých previslých větví, a podle květů ale hlavně svých netypických šípků. Potomky můžete odlišit podle takových štětinek na místě kde vyrůstá stonek listu.

Děkuji za rady, řízkování zkusím ještě jednou když už mám tu příležitost. Pak si ji případně koupím když se mi to nepovede. Prý se přirozeně množí také hřížením, takže to by možná šlo také zkusit..
Olal

XXX.XXX.240.118
Dobrý den, vydržela by tato růže v prostorné voliéře s párkem neofém, a několika páry kanárů a zebřiček? Voliéra má na 4mX3,5mX2m
Chtěl bych ji pro ně jako úkryt a zároveň na okrasu.
Děkuji.