korela123456789

XXX.XXX.47.125
Nepoveze někdo na burzu do Rohatce korely albíno? Chci koupit nepříbuzný pár pro dopárování k bělohlavým.
korela123456789

XXX.XXX.44.16
Děkuji oběma za nabídky, a pojedete na burzu do Rohatce? Ještě jsem se chtěl zeptat, mají vaše albina na hlavě lysinky? Kdyžtak prosím pište na lathamus@seznam.cz a domluvíme se podrobněji. Děkuji.
Zdravím, tak ta "lysinka" značí buď hodně mladou korelku nebo taky nedostatečnou výživu...a ten druhý případ se ukáže po přepeření, ale není se čeho bát nebo při správné výživě a dalších přepeřeních se to srovná...jasně, že za předpokladu, že papoušek je jinak v poho - pěkná a silná postava, prsní kost není ostrá, chocholka, čisté oči a řitní otvor, prsty a drápky. Zappe.
z jarda
napsal(a):
Zdravím, tak ta "lysinka" značí buď hodně mladou korelku nebo taky nedostatečnou výživu...a ten druhý případ se ukáže po přepeření, ale není se čeho bát nebo při správné výživě a dalších přepeřeních se to srovná...jasně, že za předpokladu, že papoušek je jinak v poho - pěkná a silná postava, prsní kost není ostrá, chocholka, čisté oči a řitní otvor, prsty a drápky. Zappe.
Dobrý večer, ani v jednom případě nemáte pravdu. Lysina za chocholkou značí to že mládě mělo oba rodiče ino. Při sestavení rodičovského páru stepak X ino, se u mláďat lysá místa za chocholkou nevyskytují. A navíc pokud vaše korela už holé místo na hlavě má, už ji zůstane po celý život.
korela123456789

XXX.XXX.44.16
Zajímalo by mě, pokud použiji albino s lysinkou a protějšek nějaké bělohlavé, aby páry dávaly štěpáky popř. albina, bude se tato gen. "deformace" dále projevovat i na jejich potomcích? Děkuji za odpověď.
svobodapetr
napsal(a):
Dobrý večer, ani v jednom případě nemáte pravdu. Lysina za chocholkou značí to že mládě mělo oba rodiče ino. Při sestavení rodičovského páru stepak X ino, se u mláďat lysá místa za chocholkou nevyskytují. A navíc pokud vaše korela už holé místo na hlavě má, už ji zůstane po celý život.
No tohle nebo podobné vysvětlení možná působí frajersky odborně...ale skutek je jiní, Zappe.
svobodapetr
napsal(a):
Mám stejnou zkušenost a opravdu to nespraví ani kvalitní krmení je to zatím v genech.
korela123456789
napsal(a):
Děkuji oběma za nabídky, a pojedete na burzu do Rohatce? Ještě jsem se chtěl zeptat, mají vaše albina na hlavě lysinky? Kdyžtak prosím pište na lathamus@seznam.cz a domluvíme se podrobněji. Děkuji.
Mám také zkušenost z vlastního odchovu lutino nebo albino korel, že ve většině případech se opravdu jedná o genetickou chybu, která se znásobuje, pokud se zkombinují dvě lutino, které mají vlohy k plešatění (tedy po rodičích, nebo jednom rodiči s pleší). Při kombinaci: samička lutino (nebo bělohlavé lutino čili albino) a samec štěpitelný do lutino, nebo albino, ale klasicky zbarvený se plešatost nevyskytla, nebo byla jen minimální a to u velmi mladých korel a věkem se ztratila.
Měla jsem 2 albino samičky (po rodičích: 1.0 bělohlavý / lutino a 0.1 lutino / bělohlavé) odchované až do dospělosti (jednu stále mám, nyní je ve věku 2,5 roku) a ani jedna netrpí plešatostí ani jejich matka (lutino / bělohlavé) netrpěla plešatostí. Dále jsem odchovala několik lutino mláďat z té rodiny a ani jedno nevykazovalo plešatění. Ale u mláďat mého druhého páru (samec lutino, samice skořicová bělohlavá perlostraka) se plešatost lutino samiček vyskytla. Samci, kteří jsou zbarveni díky genetice normálně jí však netrpí, pouze ty lutino samičky. Rodiče ale plešatost také nevykazují, ale je možné, že některý z prarodičů plešatostí trpěl. Takže bych teorii ohledně genetiky opravdu nezavrhovala.
Já osobně si myslím, že plešatost INO korel vznikla pravděpodobně kvůli přešlechtění. Z počátku bylo takto zbarvených korel málo a tak se párovaly ve velké většině příbuzní jedinci, aby se co nejrychleji rozrostl počet takových korel a ne vždy se třeba vybíraly vhodní jedinci k sestavení páru a tím se bohužel zhoršila kvalita opeření + i další vzhledové nedostatky (u bělohlavých to často bývá drobnější vzrůst, nebo u mláďat bělohlavé mutace neschopnost vylíhnout se atd. V dnešní době, kdy je možné si sehnat již nepříbuzné jedince k dopárování, by se dalo s plešatostí už bojovat lépe, ale může se stát, že se prostě jednou za čas objeví i v nepříbuzném párování a i v případě, že jsou oba rodiče bez pleše. Stačí, že se vyskytla plešatost v obou rodinách rodičů, třeba ve 4. generaci a jelikož si moc chovatelů korel rodokmeny nedělá, tak se to špatně dohledává.
Co se výživy týče, tak může mít na tom svůj podíl, ale ne tak veliký, aby dokázala spravit genetickou vadu. Pokud by se jednalo o normální zbarvení korely s tím, že se lysiny tvoří i jinde, pak bych se přiklonila ke špatné výživě, ale pokud se jedná o albino nebo lutino korelu s pleší za chocholkou, pak je to téměř vždy vada genetická a ano zůstává po celý život. U lehčí plešatosti se v dospělosti ztrácí.