Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.10.2016 05:29
piskyn

XXX.XXX.104.70

Ahoj chovatelé, chtěl bych prosím poprosit o radu. Zařizuji světla do zděného zázemí pro papoušky a chci tam dát Ledkové zářivky. Nemáte někdo zkušenosti, zda se dají také postupně stmívat, popřípadě co je k tomu potřeba ? V elektrice se nevyznám, děkuji za každou radu.

Petr.

27.10.2016 16:58
BananRoman

XXX.XXX.182.37

Ledkové stmívatelné trubice samosřejmě jsou, ale jsou stále podstatně dražšší (10w cca 700 Kč) než stmívatelné žárovky (10w 150-300 Kč). Pokud chcete stmívat ledky, tak bych spíše doporučil klasické svítidlo s E27 závitem a jako "velké" světlo doplnit klasickými zářivkami s předřadníkem, aby Vám to neblikalo při zapnutí nebo nestmívatelné LED zářivky, které už se dají koupit za pár stovek celé svítidlo i s trubicí.
A pokud stále trváte na zářivce, tak stmívat klasické trubice.

31.10.2016 05:11
piskyn

XXX.XXX.104.70

Děkuji za radu. LED zářivky už mám, tak to stmívání bude asi problém.

31.10.2016 13:07
otec_vojtika

XXX.XXX.53.212

piskyn napsal(a):
Děkuji za radu. LED zářivky už mám, tak to stmívání bude asi problém.

Přidáte k těm Vašim LED zářivkám ještě žárovku s reostatem a orientační LED světýlka do zásuvky.. V době kdy chcete začít stmívat tak se žárovka rožne a násleně LEDky vypnou. Potom postupně stmíváte žárovku až do zhasnutí kdy se automaticky zapnou orientační ĹED světýlka (ty už v sobě mají čidla a stačí je dát natrvalo do zásuvky). V době kdy chcete začít pomalu rozežínat zapnete žárovku na minimum (vidíte pouze žhavé vlákno) a postupně ji rozežínáte (orientační LED světýlka se samy vypnou mají v sobě čidlo) až svítí naplno a pak zapnete ty Vaše LED zářivky a vypnete žárovku. A tak pořád do kola..

31.10.2016 13:29
piskyn

XXX.XXX.104.70

Děkuji za potřebné informace. Neposlal byste mi ještě prosím odkazy třeba na vhodnou žárovku s reostatem a orientační led světýlka? Moc by mi to pomohlo.

Mockrát děkuji Petr.

2.11.2016 05:04
piskyn

XXX.XXX.104.70

Dobré ráno, mockrát Vám děkuji za ochotu. Vůbec jsem nevěděl, že tyto orientační světýlka jsou také na čidlo. Je to dobrý nápad za který Vám moc děkuji. Jestli bych Vás mohl ještě poprosit, není mně úplně jasný ten reostat. Připojí se někam k žárovce a ovládá to nějaký stmívač, který je v hodinách(rozvaděči)? Nenašel byste ještě prosím odkaz na ten reostat? Koukal jsem na net a naskakovali mně tam reostaty kolem 4000, -

Ještě jednou moc děkuji

Petr.

2.11.2016 09:12
otec_vojtika

XXX.XXX.53.212

Zkuste se podívat na tento link: https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/forum/r/detail/696458/stmivac

Řekl bych, že ten je cenově nejníže a bude z pohledu nastavení a obsluhu nejjednodušší pro pochopení.

Viděl jsem ho k mání i na burze v Přerově.

2.11.2016 20:43
ketupa

XXX.XXX.237.17

Dobrý večer,
podle mých zkušeností se pro osvělení a stmívání výborně hodí takzvané LED pásky. Je sice pravda že na rozdíl od LED zářivek u nich není tak úplně jednoduchá výměna za původní osvětlení (je třeba napětí 12 voltů - tudíž je nutný transformátor). Ale cena je velmi příznivá a je možné pásky ruzně zkracovat, spojovat i rozdělovat. Navíc pokud si k nim pořídíte digitální programovatelný kontrolér (cena kolem tisíce korun) tak je můžete zhasínat, rozsvěcet a nechat svítit s libovolnou intenzitou v kterýkoliv čas a to ve pěti nezávislých okruzích. Já sám jsem s tímto řešením velmi spokojen. Martin.

3.11.2016 00:23
alex66

XXX.XXX.204.8

Mám také v zimovišti řešeno osvětlení led páskem a jsem spokojený. Původně jsem si koupil led zářivky, ale podle známého který mi to montoval zářivky nejdou stmívat až na nulu.

3.11.2016 05:10
piskyn

XXX.XXX.104.70

Děkuji všem za rady, ty led pásky zní lákavě, ale už mám zakoupené led zářivky. Podle známého elektrikáře by měli jít zářivky stmívat, pokud nejdou zhasnout úplně na nulu jak píše alex 66, tak si myslím, že by to až tak nevadilo, sloužily by zároveň jako orientační světlo, které je v noci také potřeba. Tedy pokud to maximální setmění není ještě moc velké.

3.11.2016 15:38
were

XXX.XXX.141.217

ketupa napsal(a):
Dobrý večer,
podle mých zkušeností se pro osvělení a stmívání výborně hodí takzvané LED pásky. Je sice pravda že na rozdíl od LED zářivek u nich není tak úplně jednoduchá výměna za původní osvětlení (je třeba napětí 12 voltů - tudíž je nutný transformátor). Ale cena je velmi příznivá a je možné pásky ruzně zkracovat, spojovat i rozdělovat. Navíc pokud si k nim pořídíte digitální programovatelný kontrolér (cena kolem tisíce korun) tak je můžete zhasínat, rozsvěcet a nechat svítit s libovolnou intenzitou v kterýkoliv čas a to ve pěti nezávislých okruzích. Já sám jsem s tímto řešením velmi spokojen. Martin.

Dobrý den, také jsem koukal na toto zařízení. Můžu se vás zeptat, jak to přesně funguje. Ze stránek prodejce nejsem z toho moudrý. Jestli jsem to dobře pochopil, tak na každý kanál mohu zapojit pásky do výkonu 40W. Před tímto kontrolérem musí být také trafo nebo je v něm zabudované a lze ho již zapojit do zásuvky? Popřípadně, jak silné to trafo musí být? Děkuji za odpověď.

3.11.2016 17:27
fikus151

XXX.XXX.110.253

Dobrý den. Napájecí zdroj musíte mít. Pokud bude na 12V a budete chtít využívat max výkon tak napájecí zdroj musí mít více než 240W. Toto zařízení za svou cenu cca 24 USD je úplně skvělé. Na YOUTUBE jsou videa s použitím. Zařízení má označení TC420. Zatím jsem nenašel nic lepšího co se týká ovládání led. Přeji hezký den

3.11.2016 17:56
otec_vojtika

XXX.XXX.118.212

fikus151 napsal(a):
Dobrý den. Napájecí zdroj musíte mít. Pokud bude na 12V a budete chtít využívat max výkon tak napájecí zdroj musí mít více než 240W. Toto zařízení za svou cenu cca 24 USD je úplně skvělé. Na YOUTUBE jsou videa s použitím. Zařízení má označení TC420. Zatím jsem nenašel nic lepšího co se týká ovládání led. Přeji hezký den

Díval jsem se na video a pochopil to tak, že po každém výpadku proudu bych to měl přes počítač znovu nastavit ? Má to záložní baterii pro uložení nastavení ? Proč z tak esteticky zdařílého výrobku trčí nezakryté kably jako z nějaké primitivní čínské mašiny ? To mne trochu zaráží i když výstup má 12 V.

3.11.2016 18:24
fikus151

XXX.XXX.110.253

Určitě to má ochráněnou paměť proti výpadku napájení. Je pravda, že ta svorkovnice mohla být krytá i když žádný úraz nehrozí.

3.11.2016 19:22
ketupa

XXX.XXX.237.66

otec_vojtika napsal(a):
Díval jsem se na video a pochopil to tak, že po každém výpadku proudu bych to měl přes počítač znovu nastavit ? Má to záložní baterii pro uložení nastavení ? Proč z tak esteticky zdařílého výrobku trčí nezakryté kably jako z nějaké primitivní čínské mašiny ? To mne trochu zaráží i když výstup má 12 V.

Dobrý večer, rozhodně se po přerušení napájení nic nesmaže. Jestli mě něco na této mašince na první pohled příjemně překvapilo tak je to kvalita dílenského zpracování. Rozhodně se nejedná o žádný čínský šmejd z plastu, ale o velmi solidní kovovou krabičku s hliníkovými boky pro lepší chlazení. Je pravda že konektory ani svorkovnice nemají žádné krytí, ale je asi počítáno s tím že každý si kontrolér jednou naprogramuje a poté ho umístí někde do skříňky, nebo například přišroubuje na bok sestavy klecí (tak to mám já). Ještě k tomu programování - i kdyby náhodou došlo někdy ke smazaní programu, tak není problém ho znova nahrát - v počítači se to ukládá jako soubor - nahrání trvá pár sekund.

3.11.2016 20:32
were

XXX.XXX.220.250

fikus151 napsal(a):

Děkuji za odpověď.

9.11.2016 05:28
piskyn

XXX.XXX.104.70

ketupa napsal(a):
Dobrý večer,

Dobry den, mám zájem objednat programovatelný ovladač USB 5CH 20A pro LED a chtěl bych se prosím zeptat, když budu mít 4 ledkové stmívatelne zářivky, které budou naprogramované, aby svítily od 16:00 do 22: 00 hod. Budu moci tyto zářivky rozsvítit nazávisle na naprogramovaném času. Třeba v 10 hod ráno?

Děkuji Petr.

9.11.2016 07:23
BananRoman

XXX.XXX.182.37

Ovladac i zarivky jsou na 230V ? Pokkud hej, tak musi byt jak ovladac, tak zarivky krmeny ze stejne fáze.

9.11.2016 07:34
piskyn

XXX.XXX.104.70

BananRoman napsal(a):
Ovladac i zarivky jsou na 230V ? Pokkud hej, tak musi byt jak ovladac, tak zarivky krmeny ze stejne fáze.

Pošlete mně prosím odkaz na ten ovladač?

Mockrát děkuji Petr.

9.11.2016 07:38
piskyn

XXX.XXX.104.70

BananRoman napsal(a):

Nějak jsem se do toho zamotal, nejde asi o nějaký externí ovladač?

9.11.2016 11:40
BananRoman

XXX.XXX.144.244

Mam namysli ten Vas ovladac na USB. Dulezite je, aby kdyz si ty zarivky rozsvitite klasicky prez vypinac a nahodou v tu dobu byl aktivni stmivatelny USB ovladac, tak aby to bylo krmeny z jedne faze. Pokud do ptaciho domku mate pouze jednofazovy privod, tak to resit nemusite.

9.11.2016 18:01
ketupa

XXX.XXX.237.190

piskyn napsal(a):
Dobry den, mám zájem objednat programovatelný ovladač USB 5CH 20A pro LED a chtěl bych se prosím zeptat, když budu mít 4 ledkové stmívatelne zářivky, které budou naprogramované, aby svítily od 16:00 do 22: 00 hod. Budu moci tyto zářivky rozsvítit nazávisle na naprogramovaném času. Třeba v 10 hod ráno?

Děkuji Petr.

Dobrý večer, toto řešení vám zcela určitě fungovat nebude. Jde totiž o to že ten zmíněný digitální kontrolér je pro LED pásky na 12 voltů, kdežto LED zářivky jsou na 220 voltů. Ono stmívání a rozvěcení LED pásků je realizováno právě změnou napění na jednotlivých výstupech (svorkách) pro každý kanál. To znamená že i pokud si zvolíte hodnotu 100 procent, tak na výstupu dostanete 12 voltů což nebude stačit k rozsvícení LED zářivky.

10.11.2016 05:05
piskyn

XXX.XXX.104.70

ketupa napsal(a):
Dobrý večer, toto řešení vám zcela určitě fungovat nebude. Jde totiž o to že ten zmíněný digitální kontrolér je pro LED pásky na 12 voltů, kdežto LED zářivky jsou na 220 voltů. Ono stmívání a rozvěcení LED pásků je realizováno právě změnou napění na jednotlivých výstupech (svorkách) pro každý kanál. To znamená že i pokud si zvolíte hodnotu 100 procent, tak na výstupu dostanete 12 voltů což nebude stačit k rozsvícení LED zářivky.

Tak to je šoda, ale stmívat zářivky s tímto ovladačem normálně půjde ne? mockrát děkuji...

10.11.2016 10:05
BananRoman

XXX.XXX.182.37

piskyn napsal(a):
Tak to je šoda, ale stmívat zářivky s tímto ovladačem normálně půjde ne? mockrát děkuji...

LED zarivky nejsou na 12V, takze nepujde.

10.11.2016 19:20
moravák

XXX.XXX.148.106

Dobrý večer, používám LED Time Controller, led pásky 12V používám - studené bílé, ale zjišťuji, že toto světlo je pro pypury dosti silné, ikdyž jsou nastaveny na 50%, po nastavené určité časové době se automaticky stmívají do úplného zhasnutí. Uvažuji, že si pořídím jinou barvu, buď denní bílou nebo teplou bílou. Poraďte někdo, jakou barvu by bylo nejideálnější použít na osvětlení a tímto i prodloužení dne. Momentálně jsou (po párech) v zimovací temperované místnosti, jinak jsou venku po párech ve venkovních volierách. Díky za slušné reakce.

10.11.2016 19:40
ketupa

XXX.XXX.237.26

moravák napsal(a):
Dobrý večer, používám LED Time Controller, led pásky 12V používám - studené bílé, ale zjišťuji, že toto světlo je pro pypury dosti silné, ikdyž jsou nastaveny na 50%, po nastavené určité časové době se automaticky stmívají do úplného zhasnutí. Uvažuji, že si pořídím jinou barvu, buď denní bílou nebo teplou bílou. Poraďte někdo, jakou barvu by bylo nejideálnější použít na osvětlení a tímto i prodloužení dne. Momentálně jsou (po párech) v zimovací temperované místnosti, jinak jsou venku po párech ve venkovních volierách. Díky za slušné reakce.

Dobrý den, taktéž jsem nebyl spokojený se studeným bílým světlem LED pásků. Ta barva světla mi přišla hodně agresivní a nepříjemná. Myslím si že pokud zvolíte denní bílou a nebo teplou bílou tak uděláte lépe. Mě v klecích vyhovuje denní bílá, ale v několika mám i tu teplou. Ta teplá bílá mi připadá více jako sluneční světlo, a naopak ta denní bilá je více neutrální. Já jsem měl spíše problém s tím že mám toto osvětlení v klecích s drobotinou, tak mi ty LED diody v páscích dost nepříjemně "bodaly do očí". Tento problém jsem vyřešil tak, že jsem ty pásky nalepil do hliníkových profilů a na tyto profily nasunul mléčně zbarvené plasty (difusory). Teď to vypadá že svítí celá plocha a ne jen jednotlivé diody (navíc ty hliníkové profily pomáhají chlazení pásku a prodlužují jeho životnost). Martin.

10.11.2016 23:20
smidla

XXX.XXX.199.215

Dobry den,

na umele osvetleni rozhodne denni bila. Ovsem neni denni bila jako denni bila. Rozdily jsou podle vyrobcu. Opravdova denni bila se blizi spekterm dennimu svetlu. Na netu najdete hodnotu udavanou v kelvinech a tu pak porovnejte s hodnotou uvadenou u pasku.
Studena bila je spise nevhodna, jeji barevne spektrum je uz vice v modre barve a je velmi agresivni.
Tepla bila je vhodna pro navozeni domaci pohody vecer v obyvaku, ale ne jako nahrada sviceni.

S pozdravem smidla.eu.

11.11.2016 04:56
piskyn

XXX.XXX.104.70

Dobrý den, chtěl bych se ještě zeptat, co byste doporučily za přístroj pro naprogramování stmívání Led zářivek?

DěkujiPetr.

11.11.2016 10:03
BananRoman

XXX.XXX.182.37

Uz jsem Vam v prvnim odpovedi dal jasne najelo, ze LED zarivky je drazssi varianta stmivani, nehlede na to, ze vase LED trubive nejspis ani stmivani nepodporuji. Osobne mam stmivac rizeny dig. hodinama, ale je to otazka nekolika tisic. Pokud chcete neco stmivat, tak mi prijde dobre reseni to co Vam bylo doporuceno na USB s LED paskem. A klasicke LED zarivky si nechte na bezne sviceni.

11.11.2016 12:29
smidla

XXX.XXX.199.215

Dobry den,

myslim si ze je nacase to nejak rozseknout. Stmivani je jiste super vec, ale...

Ja u papousku nemam ani stmivani, ani nocni svetlo (to jsem mival u drobotiny z jineho duvodu) a v urceny cas se proste svetlo vypne. Ptaci s tim nikdy nemeli problem.

Pokud mate tu potrebu, dejte zarivky, k nim malou zarovku. ta se rozne pet minut pred zhasnutim zarivek. Ty se vypnou a viti jen zarovka (led pasky) Ty pak muzete setmit, vypnout nebo nechat svitit celou noc.

Nebo zarivky prodejte a kupte si jiny typ zarizeni.

S pozdravem smidla.eu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík