Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.11.2016 18:36
Panáček

XXX.XXX.35.159

Dobrý večer chovatelé, Měl bych na vás dotaz ohledně mého chovu korel albin.

Letos jsem si sestavil 4 mladé nepříbuzné páry korel albino z jara.Které dohromady stály 8000kč.Zatím je mám ve velké prostorové voliéře, ve které budou až do března, v březnu je rozdělím po párách do voliér o velikosti:hloubka 90 cm, výška na jedné straně 45 cm-na druhé 80 cm viz.foto, délka 115 cm.
Budku by měli na ležato:délka 30 cm, výška 20 cm viz.foto.

Nevím, jak mi budou odchovávat, ale počítám 12 mladých\pár.
To znamená 12*4=48 ks mladých.Mám v plánu prodávat korely po 800 kč\ks.To je 48*800=38400kč.

Krmení s kroužkama za chovnou sezonu 2017 počítám 2000 kč za pár.
Tzv.4*2000=8000kč.

Takže aby jsme to shrnuli.Vydělám = 38400 Kč
Náklady za páry = 8000 kč.
Náklady krmení za chovnou sezonu 2017 = 8000 kč.

To je suma sumárum 38400-16000=22400 kč

Vydělal bych tedy 22400 kč.

Prosím o názory, jestli je to vůbec možné vydělat takové peníze a chtěl bych slyšet vaše poznatky a rady z chovu.

Děkuji za odpovědi, rady, názory, kritiku.

S pozdravem Antonín Panáček.

Barmil

14.11.2016 18:48
Barmil

XXX.XXX.104.140

Dobrý večer.
Dnešek byl takový divný den, přece jenom pondělí začátek týdne nálada nula, ale nakonec dne jsem se přece jenom zasmál. Tak Vám děkuji.

14.11.2016 18:54
111777

XXX.XXX.16.62

Barmil napsal(a):
Dobrý večer.
Dnešek byl takový divný den, přece jenom pondělí začátek týdne nálada nula, ale nakonec dne jsem se přece jenom zasmál. Tak Vám děkuji.

Úplný súhlas.

14.11.2016 18:56
park

XXX.XXX.245.233

Asi takhle, počítat sice umíte a není úplně špatně že máte nějaký cíl ale chov exotického ptactva, není nákup prodej v obchodní sféře. Z toho co píšete usuzuji že nemáte mnoho zkušeností. A takhle jednoduše to rozhodně nefunguje, ale docela jste mě pobavil.
Přeji ať vám chov dělá hlavně radost a jestli se vám podaří něco odchovat a prodat berte to jako přidanou hodnotu za vaši snahu a péči.

14.11.2016 19:02
kubanec

XXX.XXX.103.251

Vše špatňe pořiďte si ťech párú aspoň 20 a pak se tu furt ptejte jaká byla cena ve výkupu...

14.11.2016 19:13
Panáček

XXX.XXX.35.159

Děkuji, spíše bych byl raději, kdyby napsal chovatel korel s jeho rozpočtem, nikdo tyto peníze před nikým neřekne, protože pak by choval ptactvo každý.Děkuji za rozpočty chovatelů korel.Klidně i do Sz.

14.11.2016 19:24
kubanec

XXX.XXX.103.251

Proboha jaky chceš rozpocty je to jako na houpačce chovatele králováku by před pár lety nenapadlo že to nebude furt 4 ale budou rádi když prodaj za 2.

14.11.2016 19:26
kubanec

XXX.XXX.103.251

A hlavňe prvňe musíš ňeco odchovat a pak teprve mužeš počitat

14.11.2016 19:29
eli22

XXX.XXX.181.33

Panáček napsal(a):
Děkuji, spíše bych byl raději, kdyby napsal chovatel korel s jeho rozpočtem, nikdo tyto peníze před nikým neřekne, protože pak by choval ptactvo každý.Děkuji za rozpočty chovatelů korel.Klidně i do Sz.

Nezlobte se, rozpočet můžete dělat třeba na rekonstrukci bytu, ale ne na živé tvory. V extrémním případě se odchovu nemusíte vůbec dočkat nebo přijde nějaká nemoc a necháte spoustu peněz u veta. Albino na albino je už samo o sobě dost riskantní. Takže takhle přemýšlet je nesmysl.

14.11.2016 19:37
lupus4

XXX.XXX.102.14

Zatím je mám ve velké prostorové voliéře,

pod tím si máme představit CO ?

rozdělím po párách do voliér o velikosti:hloubka 90 cm, výška na jedné straně 45 cm-na druhé 80 cm viz.foto, délka 115 cm.

v těhle krcálkách bych raději počítal s odchovem min.20ks /pár,12 je fakt málo

to zkosení je tam proč ? doufám, že šikmá bude podlaha, aby se mohli alespoň klouzat, když už nebudou moct lítat...

PS. A teď vážně, jestli máte INA červenooká, zkuste si zjistit co padá z albino x albino.

14.11.2016 19:43
Plachetka

XXX.XXX.108.221

Buď je to Fejk který měl pobavit a nebo je (chovatel) upřímný a napsal zde svůj sen.

14.11.2016 19:44
kubanec

XXX.XXX.103.251

To je ňeco jako slunce seno jahody pět samyc.

14.11.2016 19:45
kubanec

XXX.XXX.103.251

To bude upřimný sen.

14.11.2016 19:48
Panáček

XXX.XXX.35.159

lupus4 napsal(a):
Zatím je mám ve velké prostorové voliéře,

pod tím si máme představit CO ?

rozdělím po párách do voliér o velikosti:hloubka 90 cm, výška na jedné straně 45 cm-na druhé 80 cm viz.foto, délka 115 cm.

v těhle krcálkách bych raději počítal s odchovem min.20ks /pár,12 je fakt málo

to zkosení je tam proč ? doufám, že šikmá bude podlaha, aby se mohli alespoň klouzat, když už nebudou moct lítat...

PS. A teď vážně, jestli máte INA červenooká, zkuste si zjistit co padá z albino x albino.

Děkuji.Nevíte někdo co padá z korel albino *albino?Ty korely co mám tak také pocházejí po rodičích albino*albino a jsou to krásné mohutné kusy, bez pleše!

14.11.2016 19:52
Panáček

XXX.XXX.35.159

Korely jsem koupil v německu, chocholka 5 cm.Za rok vám napíši jak to dopadlo, a pak se vám všem vysměju!Už se težím. A jinak jsem rád, že jsem pobavil.

14.11.2016 19:55
kareta

XXX.XXX.84.6

Tak to je bomba Vy budete takový chovatel že těm korelám butete počítat i počet zrní na kusy co jim dáte do krmítka žejo ?

14.11.2016 19:57
Panáček

XXX.XXX.35.159

kareta napsal(a):
Tak to je bomba Vy budete takový chovatel že těm korelám butete počítat i počet zrní na kusy co jim dáte do krmítka žejo ?

Ne to nebudu, nebudu totíž vy a po vás opakovat.

14.11.2016 20:00
lupus4

XXX.XXX.102.14

Mno, zatím se jen ptáte, ale neodpovídáte...

14.11.2016 20:03
kareta

XXX.XXX.84.6

Toníku Toníku. Proč ti nedali Jane ?

14.11.2016 20:05
kubanec

XXX.XXX.103.251

Když jste jel pro korely do německa tak proč ty dotazy tady ? To už musite mít vše pod kontrolou tak ať se vám daří nikdo vám nic špatnýho nepřeje ale počítat penize rok dopředu tak to nefunguje.

ikor

14.11.2016 20:21
ikor

XXX.XXX.107.93

Panáček napsal(a):

Letos jsem si sestavil 4 mladé nepříbuzné páry korel albino z jara.Které dohromady stály 8000kč.Zatím je mám ve velké prostorové voliéře, ve které budou až do března, v březnu je rozdělím po párách do voliér o velikosti:hloubka 90 cm, výška na jedné straně 45 cm-na druhé 80 cm viz.foto, délka 115 cm.

To znamená 12*4=48 ks mladých.Mám v plánu prodávat korely po 800 kč\ks.To je 48*800=38400kč.

Tzv.4*2000=8000kč.

Prosím o názory, jestli je to vůbec možné vydělat takové peníze a chtěl bych slyšet vaše poznatky a rady z chovu.

Rozpočet je vyborné! moj kamarát tak isto nakupil 10 párov.a tentorok odchoval 15 mláda a vykup dal za kus 20e takže 300e a otázka je že na buducí rok bude vykup brať alebo ako teraz že za šedé dá 3 eur.tak potom možťe robiť rospočet.

14.11.2016 20:26
Panáček

XXX.XXX.35.159

ikor napsal(a):
Rozpočet je vyborné! moj kamarát tak isto nakupil 10 párov.a tentorok odchoval 15 mláda a vykup dal za kus 20e takže 300e a otázka je že na buducí rok bude vykup brať alebo ako teraz že za šedé dá 3 eur.tak potom možťe robiť rospočet.

Děkuji, jako 15 mladých od 10 pár?Tak to je slabota, jinak cena korel albin jen tak neklesne.Toho se nebojím.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.11.2016 20:32
Uživatel s deaktivovaným účtem

Panáček napsal(a):
Děkuji, jako 15 mladých od 10 pár?Tak to je slabota, jinak cena korel albin jen tak neklesne.Toho se nebojím.

Tak tím bych si nebyl tak jistý...

14.11.2016 20:33
lupus4

XXX.XXX.102.14

Pořád jste neodpověděl, zda jsou ČERVENOOCÍ či ne
(na velikost prostorné voliery se už ani neptám).

ikor

14.11.2016 20:38
ikor

XXX.XXX.107.93

Panáček napsal(a):

Vykup bere len čo má oblednano a chovaťele kupuju len čo vykup bere takže ceni budu také.

14.11.2016 20:45
bb-k

XXX.XXX.13.145

Vzpomínám, že před pár léty je brali stejně jak lutina-bylo to po 120kč.

14.11.2016 20:53
Panáček

XXX.XXX.35.159

lupus4 napsal(a):
Pořád jste neodpověděl, zda jsou ČERVENOOCÍ či ne
(na velikost prostorné voliery se už ani neptám).

Ano, jsou.

14.11.2016 21:33
Miroslav Bláha

XXX.XXX.222.21

Panáček napsal(a):

Tzv.4*2000=8000kč.

Ještě jste zapomněl započítat do nákladů stavbu klecí a voliér.A co nějaký případný úhyn, popřípadě náklady na léčiva, s tím nepočítáte? Pamatujte na jedno přísloví, že zajíci se počítají až po honu. Za rok sem dejte příspěvek jak se Vám podařilo naplnit Váš chovatelský záměrsmajlík

14.11.2016 22:49
alex73

XXX.XXX.73.193

Dobrý večer. Neviem ako napísať aby som vás neurazil. Mali by ste zložiť inakšie páry ako albino+albino. Napríklad bielohlava/ albino+albino, albino+ino/bielohlava je tam viac kombinácii. Získate veľké.zdravé mladé. Tá klietka je malá. Ja chovám pár v/š/h 2m/80cm/3m môže byť aj kratšia. Treba im vytvoriť vhodné podmienky (priestor, slnko, dážď, zeleň) aby ste dosiahli odchov. Prajem vám veľa úspechov.

15.11.2016 05:25
jarat

XXX.XXX.205.181

Panáček napsal(a):
Korely jsem koupil v německu, chocholka 5 cm.Za rok vám napíši jak to dopadlo, a pak se vám všem vysměju!Už se težím. A jinak jsem rád, že jsem pobavil.

Zdravím, můžete se nám pochlubit a ukázat nám je na fotkách v té velké voliéře ?

15.11.2016 06:00
simacek123

XXX.XXX.142.1

jarat napsal(a):
Zdravím, můžete se nám pochlubit a ukázat nám je na fotkách v té velké voliéře ?

Ja se vam divim ze se nechate takhle lakovat. Takovou věc opravdu muze napsat jen jarda...Chovu zdar.

prco

15.11.2016 08:35
prco

XXX.XXX.54.208

Panáček napsal(a):

Vložte foto nemusí byť okolo toho toľko reči, a ešte jedna vec nič v zlom ale o rok tu nemusíte byť už ani vy, ale ak vložíte dnes foto tak sa všetkým vysmejete aspoň peknými korelami,

ikor

15.11.2016 09:49
ikor

XXX.XXX.107.93

jarat napsal(a):

Pan.Panáček ja chov.korely tak 45 rokov.a bolsom medzi prvimi čo choval albini xa ešťe aj teraz radim každimu aby daval albin x štepák najlepši si urobyť pár jeden albin a druhé bielé červenolícé štepák na albin alebo na bielohlavé mládé budu na 70 % albini ostatné bielé štepáky na albin alabo 1,0 albin x 0,1šedé bielolavé všetké 0,1 budu albini 1,0 budu šedé štepáky ja mám 40 pár. a chovám klietke 50cm.sir.1m vyška.1m dlš.chov.je velmi dobré.

15.11.2016 19:11
anurra.rhonean23

XXX.XXX.14.202

Panáček napsal(a):

Tzv.4*2000=8000kč.

Dobrý večer, dovolím si také přispět jakožto chovatelka korel. Máte to tedy zajímavě spočítané.
12 mláďat z jednoho páru a to jako ročně, nebo dvakrát do roka, či kolikrát? Nezlobte se na mě, ale ty samičky už nyní lituji. To vám vydrží tak 2 - 3 sezóny maximálně. Ale předpokládám, že s tímhle počítáte (přeci není nic jednoduššího, než samici, co už se chuděra ve 3 letech vynesla, zakroutit krkem nebo zkusit ještě prodat za levno do výkupu že).
Neříkám, že to je nemožné vydělat takovou sumu, ale spíše je pro mě jako (bohudík hobby) chovatelku korel, takhle strhávat zvíře kvůli penězům, opravdu nechutné. Ale proti gustu...
Jen je mi líto jedné věci, že velké množství lidí bojuje zarputile proti množitelům psů a koček a tady to jaksi každému uniká.
Ještě si dovolím poznámku k té kombinaci albino x albino (obojí po albino rodičích): byť jsou vizuálně všechny korely hezké, nemusí ještě znamenat, že jsou zdravé i geneticky (těch vad může být spousta od neplodnosti samců přes potíže s vylíhnutím mladých, přes poruchy chování (škubavost mláďat, nadměrná agresivita) až po vrozené vady vnitřních orgánů a nikdo Vám nezaručí, že mláďata budou v pořádku. Albino už je beztak velmi zatížená mutace a když k tomu přidám kombinaci výstavního typu korel (usuzuji dle pořizovací ceny a dle toho, jak řešíte velikost chocholky), tak to je opravdu velmi nebezpečná kombinace. Nicméně Vám přeji hodně zdravých vylíhlých mláďat a snad takovou zátěž ty samičky zvládnou. Já chovám korely už celkem dlouhou dobu, odchovala jsem i albino, ale nikdy mě nenapadlo na nich vydělávat. Tenhle papoušek se prostě nemůže vyrovnat cenové relaci např. velkých papoušků a tudíž chovatelé, aby vydělali, musí dohánět vše kvantitou, bohužel a pak jsou takových papoušků plné výkupy a překupníci si jen mnou ruce, a mnoho neznalých začátečníků jim naletí a koupí často nekvalitní "genetický odpad" nebo nemocné kusy a pak je to mrzí, protože jim taková korela do týdne uhyne (takový problém se mnou už řešilo mnoho začátečníků) a zatímco chovatel, který to dělá s láskou, dává do toho kus sebe, má pak problém prodat ty své, protože je prostě do výkupu dávat nechce. Takže asi takhle Vám to řeknu. Nepochybuji o tom, že na svých korelách vyděláte, takových zájemců a překupníků se najde. Jen je mi těch papoušků již líto. A ano, naše korely také odchovávají mladé, ale 1 - 2 x do roka a mají max 4 mláďata. Pokud má nějaký pár víc, druhý odchov nenechávám. Samičky rozhodně nestrhávám. A prodávám také korelátka, ale ne výkupčím a řeknu Vám i cenu: za 200, - Kč ať je to albino nebo perlová nebo šedá. Mám 2 chovné páry a 3 mladé korely - mazlíky. Za krmení, vitamíny, hračky a vybavení klece a jejich pokoje (chovám v bytě s možností pobytu venku) jsem utratila mnohonásobně víc, než jsem prodala mláďat, za krmení utratím také více, než za kolik prodám mladé. V podstatě prodělávám na plné čáře, ale víte, že mi to vůbec nevadí? Korely jsou můj koníček, mám je ráda a každý koníček stojí peníze. A dělala jsem si kdysi rozpočet, kolik bych musela takových korel mít, abych vydělávala a opravdu bych musela mít těch párů alespoň 6 a trhat je 3x i 4x ročně a mladé prodávat alespoň za 600, - a více, abych z toho něco málo měla. Na to ale nemám srdce a taky žaludek. On ten odchov není vždy jen o tom úspěchu a tom, jak člověk prodá a bude mít hodně peněz. Často se stane, že se chov nezdaří z různých faktorů, uhyne chovný partner a ten druhý má pod sebou čerstvě vylíhlá mláďata, udeří nemoc a celý chov může uhynout během okamžiku., nebo budete mít vysoké náklady za veterináře, nebo Vám vysedí rodiče 5 mladých ale přestanou se o ně starat, začnou je škubat.. atd. Není to taková legrace, jak si myslíte a rozhodně to není dobrý způsob vydělávání peněz. Na to, abych vydělala peníze, chodím do práce. Pokud potřebuji vydělat víc, tak prostě musím víc makat a méně se flákat (popř. lze změnit zaměstnavatele při dlouhodobé nespokojenosti s výdělkem). Ale zvířata (a konkrétně v tomhle případě malé resp. střední papoušky) bych do toho nezatahovala.

Toť můj názor

nicméně přeji hodně zdaru, snad se Vám ten Váš sen splní.

S pozdravem
Dargajová Michaela.

16.11.2016 08:53
helii_kor

XXX.XXX.161.186

Hezký den,22400 za rok ?
A co náklady na budky?podestýlku do budek?vitamíny?sépiovky?ovoce a zeleninu budete mít pravděpodobně ze zahrádky, materiál na zmiňované klece? Náklady na pohonné hmoty, pokud je povezete na burzu, vstupné.Vaječnou míchanici (ať už domácí či kupovanou).Náklady na léčiva (odčervení apod.) a co když nebudou některé páry krmit mladé, budete ručně dokrmovat? v tom případě ještě další náklady na umělé krmivo.Máte to vše započítané v tom krmení?Nevíme, jestli pán chodí do práce, či je třeba v důchodu.
Jednodušší máte, když si budete každý den dávat do prasátka 63, - Kč a máte to za rok stejnou částku a bez práce a ušetříte chudáky ptáčky.
Ale teď vážně, chcete poradit, pokud je máte ve společné voliéře, píšete prostorné.No každý si pod slovem prostorné představí něco jiného.Někdo si myslí, že prostorná je metr x tři, podle mně je prostorná min.3x3 m.Nechte tam ty 4 páry společně, necpěte je do pidiklecí.To že jste zkombinoval albinoxalbino, pokud jsou ještě navíc po albino rodičích, tak rozhodně nepočítejte s 12 mladými za rok od jednoho páru.Spíš se připravte na problémy popsané chovateli nade mnou.
Raději by jste si měl sestavit albinoXbělohlavou, nebo opačně.Případně dokoupit jiné mutace, které se dají párovat s albinem. A jak víte, že máte 100% 4 páry, u albin je pohlaví téměř nerozeznatelné, nelze se řídit ani postavou, velikostí hlavy, ani nádechem na křídlech.Mluvím z vlastní zkušenosti, také jsem si myslela, že mám 4 páry a nakonec po chovné sezóně a testech DNA u všech albín, jsem zjistila, že mám pouze 2 samce a zbytek všechno samice.Přitom jedna ze samic je ze všech albín největší, tu jsem mylně považovala za samce.

Přeji hezký den.

17.11.2016 18:24
josska

XXX.XXX.20.24

Zdravím pěkně to máte spočítáný vyvracet vám to nebudu já mám asi sedum párů jedna pára mi letos dala tři hnízda 5.5.4ty poslední mi teď vylizaji z budky jinač po dvoch po jednom, ale nic neplánujte ať se vám daří Josef

raditel

17.11.2016 20:02
raditel

XXX.XXX.172.6

Michaela má pravdu, ale dotaz pro ostatní- když by jste měli na výběr, jestli chodit každý den do práce, dřít od rána do večera za almužnu, domů se chodit jen vyspat a mezi druhou variantou- nakrmit papoušky a mít více jak půl dne pro sebe na ostatní zájmy? je to trochu pohádka ale znám několik lidí, kteří tohle dělají a není to nic složitého. Tak honem spát otroci, ráno vstáváte, děláte to přece dobrovolně, nikdo vás nenutí.

17.11.2016 22:00
Kalous

XXX.XXX.99.23

Zdravim, tak si pořiďte několik páru těchto korel, přestaňte chodit do práce a po chovné sezoně a po prodeji odchovú, nám napište, kolik jste zhubnul.

18.11.2016 03:49
simacek123

XXX.XXX.142.1

raditel napsal(a):
Michaela má pravdu, ale dotaz pro ostatní- když by jste měli na výběr, jestli chodit každý den do práce, dřít od rána do večera za almužnu, domů se chodit jen vyspat a mezi druhou variantou- nakrmit papoušky a mít více jak půl dne pro sebe na ostatní zájmy? je to trochu pohádka ale znám několik lidí, kteří tohle dělají a není to nic složitého. Tak honem spát otroci, ráno vstáváte, děláte to přece dobrovolně, nikdo vás nenutí.

Tak to opravdu bych chtěl vedet proc to nedelate vy? A jestli opravdu delate za almužnu svedci jen o vasi neschopnosti nebo lenosti.Nemusite ani krmit papousky staci vice myslet a clovek se nemá zle.

18.11.2016 05:55
koba63

XXX.XXX.88.155

alex73 napsal(a):
Dobrý večer. Neviem ako napísať aby som vás neurazil. Mali by ste zložiť inakšie páry ako albino+albino. Napríklad bielohlava/ albino+albino, albino+ino/bielohlava je tam viac kombinácii. Získate veľké.zdravé mladé. Tá klietka je malá. Ja chovám pár v/š/h 2m/80cm/3m môže byť aj kratšia. Treba im vytvoriť vhodné podmienky (priestor, slnko, dážď, zeleň) aby ste dosiahli odchov. Prajem vám veľa úspechov.

"albino+ino/bielohlava" no to mi vysvetlite, čo to je "ino/bielohlava".

Barmil

18.11.2016 07:37
Barmil

XXX.XXX.9.2

Lutino štěpící do bělohlavých.

18.11.2016 09:40
anurra.rhonean23

XXX.XXX.14.202

raditel napsal(a):

No pokud někdo bere chov zvířat ve velkém, jakože jen nakrmí a má půl dne pro sebe, tak to asi nebude dobrý chovatel. Každé zvíře potřebuje péči a obzvlášť, pokud je nemocné, nebo odchovává mladé. Každé zvíře potřebuje také individuální přístup. Není to jen o tom, hodit jim ráno krmení, vodu, jednou za čas vyčistit trus a máte veget. Já sama jsem vyrůstala v zemědělství jaké dítě od narození až do svých 12 let a vím, co to obnáší. Chovali jsme krávy, koně, prasata, králíky, slepice atd. a od malička jsem viděla, kolik času jim člověk musel věnovat.

Ano je to hezké mít chov ve větším množství jako obživu (ať už hospodářských zvířat, nebo jiných zvířat, třeba zrovna papoušků), ale kdo si to sám nezkusil, nikdy nepozná, jaké to je a není to o tom, jen nakrmit, vyčistit trus a mít celý zbytek dne volno. Nemáte vůbec ponětí, o čem to je. A kdo říká, že stačí jen nakrmit a máte klid, tak to není úplně pravda. Pokud na chov většího množství zvířat nemáte personál a jedete na vlastní pěst popř. jako rodina, nemáte nikdy volné dny, neexistuje pro vás sobota nebo neděle, nevíte, co je to svátek, dovolená atd. Zvířata potřebují péči neustále, každý den i několikrát denně, nejlépe v pravidelnou dobu a čím více jich je, tím více času potřebují. Nemůžete je nikam odložit a říct si, dnes prostě pracovat nebudu a kašlu na to. V práci si můžete vzít volno, pokud Váš zaměstnavatel není úplný * a Vy nejste lenoch, co se fláká, půl pracovní doby prokouří, probrouzdá na internetu a není za ním vidět žádný výsledek, tak se vždy dá domluvit nějaké to volno. U zvířat to nejde, k těm prostě nemůžete nepřijít a nechat je o hladu.

Proto jsem napsala, že je sice takové povolání možné a velkochovatelé jsou, ale u těch papoušků mi to prostě připadá divné. Pochopím to u těch užitkových zvířat nebo u velkých papoušků, kdy je třeba odchov přirozeně problém a tak se mladé chovají v líhních, dokrmují se uměle a chovatelé se snaží udržet populaci vzácných druhů, ale u menších papoušků typu andulka a nebo korela, mi to připadá opravdu na hlavu, na takových tvorech množit a vydělávat. A řeknu Vám jedno: ano také jsem z těch, co ráno vstávají a chodí na šestou do práce (naštěstí nemusím dřít až do večera, to jen pokud si chci přivydělat nějaké peníze navíc, ale pracuji jen do půl 3 a zbytek dne mám pro svoje papoušky a pro sebe, víkendy mám volné, stejně jako svátky a mám i možnosti dovolené, takže si nemám důvod stěžovat. Někdy je práce hodně a tak prostě musím pracovat víc a déle, ale nevidím v tom nějaký zásadní problém, protože za práci dostanu zaplaceno. Pokud to takhle někdo nemá, tak je chyba buď na straně zaměstnance a nebo zaměstnavatele a chce to řešit (ale ne tím, že začnu bezhlavě množit papoušky).

Chápu, že je spousta lidí nespokojených se svojí prací a s platem. Co se týče platů bohužel to je ožehavé téma a myslím si že v tom nehraje jen role zaměstnavatele, ale celého sociálního systému u nás v ČR a mohla bych pokračovat dál, co všechno to ovlivňuje, ale o politice se tu přeci nebudeme bavit. Zkrátka, co jsem chtěla říct: rozhodně bych se nesnížila k tomu, abych chovala takovéhle papoušky jen pro peníze. Prostě je to hnusné. Já sama mám negativní názor i na velkochovy a velkovýroby (přeci jen život zvířete v domácích podmínkách na dvorku, jak tomu bývalo kdysi, je lepší, než někde v hale po stovkách) a proto se mi nelíbí, využívat pro peníze i korely. Takový papoušek prostě nikdy nebude mít cenu, aby uživil i chovatele. Maximálně si vydělá sám na svoje krmení, ale aby to živilo pána, to si myslím, že by jich musel chovat několik set a prodávat je po kvantech. A každý trh se jednou přesytí. Už nyní bývá s prodejem problém a musí se prodávat pod cenou a do výkupů. A rozhodně nevěřím, že budou všechny korely tak kvalitní, aby je někdo prodal třeba za těch zmíněných 800, - Kč. Z 10 kusů korel může být opravdu kvalitních pouze 2 kusy a co těch zbylých 8? Prodáte do výkupu za pár korun? Nebo na krmení pro dravce?

Já nevím, ale člověk si prostě zvykl, že je tu pánem všeho živého i neživého a o všem rozhoduje, hlavně aby on sám měl pohodlí, ale na pohodlí zvířat už se nehledí. Je to smutné :( Ale každý má na to asi jiný pohled. Já raději budu ten otrok, jak tu zmiňujete, budu ráno brzy vstávat (což mi nevadí), budu celý den dřít (to je otázkou pohledu, někomu manuální práce nevadí a komu ano, má možnost si najít práci jinou, já osobně jsem dala přednost té manuální - možná proto, že jsem asi hloupá a měla jsem se více učit, jak se často říká, ale také protože jsem zjistila, že jsem prostě zručnější na práci rukama a práce hlavou by pro mě byla depresívní, tak nač se trápit. Pracuji sice rukama, ale jsem spokojená a práce, co dělám, mi opravdu jde a dokonce mě i baví. Zkrátka každý má možnost dle svého uvážení, dle svých schopností pracovat a kdo si umí zorganizovat den a i celý život, tak má čas i na své zájmy. Pokud to někdo neumí, tak ho nezachrání, ani kdyby měl těch papoušků tisíce.

A pak je to taky o tom, jak je člověk náročný. Někomu ta "almužna" stačí, investuje s rozvahou a ještě z toho ušetří a postupně si zvelebuje svoje bydlení a zahrádku, jinému nestačí ani kdyby měl plat poslance, protože většinu peněz promrhá za nejnovější elektroniku poslední značky, za stylové oblečení, každý rok si musí kupovat nové auto, protože to staré už není IN. anebo musí splácet x dluhů kvůli nerozvážnosti. A pokud si někdo z Vás teď myslí, že nevím, co je život a proto píšu tohle, tak se mýlíte. Život už mi dal tolikrát na *, že byste se divili. Taky jsem si kdysi myslela, hlavně jako začátečník a mladá dvacetiletá holka, že by bylo hezké se živit jako chovatelka korel, ale to je opravdu pohádka, ze které jsem se vyléčila hned po prvních problémech s odchovy mláďat, kdy se rodiče přestali starat a všechna 4 mláďata jsem musela odchovat uměle, jelikož jsem je nechtěla nechat uhynout. Do toho jsem studovala ještě denní studium tehdy a přivydělávala jsem si na brigádě. Opravu to není jednoduché, pokud to děláte s láskou ke zvířatům. Teď mám těch pár korel, co mám, odchovávají jen pro radost, aby si jednou za čas splnili ty své rodičovské povinnosti a jinak je mám jen pro radost a stačí to. Někdy mě mrzí, že se jim nemohu věnovat více, ale kdykoliv během dne, je to možné, jsem s nimi v kontaktu.

Je to prostě o prioritách. Někomu stačí málo a i z toho mála si dokáže udělat poměrně hezký život. Někdo bude raději dřít za almužnu od rána do večera, ale nezaprodal by němou tvář, jinému to problém nedělá a množí jen aby nemusel ráno vstávat a mohl jen jednou denně nakrmit papoušky a mít celý zbytek dne pro sebe. Ale ano, děláme to zcela dobrovolně, nikdo nás nenutí. Takže vy, kteří si chcete žít tu Vaši pohádku, žijte si ji, nás otroky by však tížilo svědomí, tak my jdeme raději dříve spát...

18.11.2016 09:57
koba63

XXX.XXX.88.155

Barmil napsal(a):
Lutino štěpící do bělohlavých.

Prečítali ste si príspevok? Alebo len tak strieľate od boku?
"albino+ino/bielohlava" samica štepiteľná? A vy čo chováte sliepky?

18.11.2016 10:02
koba63

XXX.XXX.88.155

Ja by som toto diskusné vlákno uzavrel takto:
1. Nikto z diskutujúcich neodpovedal zadavateľovi na jeho otázku.
2. Do diskusie sa zapojili aj "chovatelia", ktorí korelu ani len nevideli.
3. Zadavateľ je určite neskúsený chovateľ, lebo inak by vedel, že diskusia na tomto fóre nieje o tom, ako jeden druhému poradiť, ale ako jeden druhého uraziť, zosmiešniť...

Chovateľstvo je nielen o záľube, ale aj o komercii.
Zadavateľ napísal to, čo robí 99% chovateľov, ale nahlas to nehovorí nikto, každý robí zo seba svätého. Pozrite sa na burzách o čom to všetko je a prečo by nebolo?

18.11.2016 10:17
lupus4

XXX.XXX.209.7

koba63 napsal(a):
Prečítali ste si príspevok? Alebo len tak strieľate od boku?
"albino+ino/bielohlava" samica štepiteľná? A vy čo chováte sliepky?

Vážený 0.1 ino /modrá(bělohlavá) je možná, než začnete někoho napadat, měl by jste si SÁM zopakovat základy genetiky

pak 1. Nikto s diskutujúcich neodpovedal zadavateľovi na jeho otázku.

pomalu každý mu napsal, že počítat "zajíci" se mají až po honu, že jeho "teorie" se bude silně rozcházet s realitou, navíc i párování červenookých albin je hloupost...
takže co vám uniklo ?

18.11.2016 10:22
koba63

XXX.XXX.88.155

lupus4 napsal(a):
Vážený 0.1 ino /modrá(bělohlavá) je možná, než začnete někoho napadat, měl by jste si SÁM zopakovat základy genetiky

pak 1. Nikto s diskutujúcich neodpovedal zadavateľovi na jeho otázku.

pomalu každý mu napsal, že počítat "zajíci" se mají až po honu, že jeho "teorie" se bude silně rozcházet s realitou, navíc i párování červenookých albin je hloupost...
takže co vám uniklo ?

No schválne napíšte, ako to dosiahnuť, aby samica bola štepiteľná.

Každý chovateľ, ktorý si zakúpi nejakých vtákov, si spraví predstavu, kedy by mali zasadnúť, koľkokrát do roka a koľko by asi mali mať odchovov. Je to úplne normálne. Kto chová vtákov bezcieľne, tak, že len čaká čo sa podarí, nieje chovateľ. Takže to príslovie o "zajíci" je veľmi zlé.

18.11.2016 10:31
lupus4

XXX.XXX.209.7

Třeba

1.0 ino modrá(bělohlavá) x 0.1 ino
% ze všech 1.0
100.0% 1.0 ino /modrá(bělohlavá)
% ze všech 0.1
100.0% 0.1 ino /modrá(bělohlavá)

jedu na hory, tak pokud stále nechápete, vysvětlím v Ne večer

18.11.2016 10:35
koba63

XXX.XXX.88.155

lupus4 napsal(a):
Třeba

% ze všech 1.0
% ze všech 0.1

jedu na hory, tak pokud stále nechápete, vysvětlím v Ne večer

Tak to asi ťažko:

I. Generácia
1,0 INO x 0,1 INO
samci - 100 % INO
samice - 100% INO

1,0 INO x 0,1 Normálna
samci - 100 % Normálny/INO
samice - 100 % INO

1,0 mormálny x 0,1 INO
samice - 100 % Normálne

-
II. Generácia
1,0 Normálny/INO x 0,1 INO
samci - 50 % INO,50 % Normálny/INO
samice - 50 % INO,50 % Normálne

1,0 Normálny/INO x 0,1 Normálna
samci - 50 % Normálny/INO,50 % Normálny
samice - 50 % INO,50 % Normálne.

Normálna = bielohlavá.
SAMICE PROSTE ŠTEPITEĽNÉ NIESÚ.

jatyon

18.11.2016 11:07
jatyon

XXX.XXX.133.34

koba63 napsal(a):
Tak to asi ťažko:

I. Generácia
1,0 INO x 0,1 INO
samci - 100 % INO
samice - 100% INO

1,0 INO x 0,1 Normálna
samice - 100 % INO

1,0 mormálny x 0,1 INO
samice - 100 % Normálne

-
II. Generácia

Normálna = bielohlavá.

Niekto je normálny a niekto nie je, vy patríte do tej druhej skupiny
korely sú všetky normálne, len niektoré sú normalne prírodné a niektoré sú normálne modré-teda bielohlavé, teda normálny človek to vie, ak nie ak si to naštuduje a nerobí normálneho machra ked ním nieje a neradí nezmysly.

18.11.2016 11:10
koba63

XXX.XXX.88.155

jatyon napsal(a):
Niekto je normálny a niekto nie je, vy patríte do tej druhej skupiny
korely sú všetky normálne, len niektoré sú normalne prírodné a niektoré sú normálne modré-teda bielohlavé, teda normálny človek to vie, ak nie ak si to naštuduje a nerobí normálneho machra ked ním nieje a neradí nezmysly.

No a zmysel vášho príspevku je aký? Že vy ste normálny? To asi ťažko.

18.11.2016 11:57
kareta

XXX.XXX.84.6

Nějaký, co není vůbec chovatel a někdo mu poradil, jak si přivydělat, sem něco napíše a vy s toho děláte drama. Už na to prosím nereagujte.

18.11.2016 13:39
anurra.rhonean23

XXX.XXX.14.202

koba63 napsal(a):
Tak to asi ťažko:

I. Generácia
1,0 INO x 0,1 INO
samci - 100 % INO
samice - 100% INO

1,0 INO x 0,1 Normálna
samice - 100 % INO

1,0 mormálny x 0,1 INO
samice - 100 % Normálne

-
II. Generácia

Normálna = bielohlavá.

Normální korela ale není bělohlavá korela, to máte trošku popletené.

normální korela = korela šedá klasické zbarvení (tedy přírodní a to je dominantní zbarvení a není nijak vázaní ani na samici ani na samce a vzniká kombinací dvou šedých nebo v kombinaci různých mutací, kdy ale není možné z nějakého důvodu zastoupit danou mutaci - např. pokud je jedna mutace vázaná na pohlaví přenáší ji pouze samec a samice není vizuál - třeba u skořicových nebo lutino: pokud zkombinujete skořicového samce a skořicovou samici, budete mít skořicové jen dcery a samci budou vizuálně šedí (štěpitelní na skořice). Takže když to řeknu nepřesně - ta šedá vlastně doplňuje, pokud někde nějaký barevný gen chybí. Stejně je tomu tak i u zbarvení, které se dědí recesívně (tedy po obou rodičích, ale aby vznikla, je zapotřebí genu z obou stran) Proto se často stává, že pokud má někdo např. lutino samce a bělohlavou samičku a samec neštěpí už na nic jiného, mláďata - samečci jsou šedá (samičky jsou po otci lutino). A jelikož je bělohlavá (bělohlavá je recesívní) pouze matka a otec nenese žádný gen, tak se na mladých samečcích ukáže šedá. Měla jsem to takhle u svých korel, dokud jsem nepřišla o chovného samce. Nyní mám jiného, tak vím, že mladé budou jiné.

Ale není možné říct, že mnormální korela = bělohlavá. Normální je šedá, bělohlavá je prostě bělohlavá.
A rozhodně na bělohlavé může štěpit i samička. Samička nemůže štěpit pouze na barvy vázané ne pohlaví (tedy z těch nejběžnějších jsou to: perlová, lutino a skořicová), ale na straky a bělohlavé štěpit může. Proto INO (tedy vizuál lutino samice) / bělohlavé = MOŽNÉ

Co není možné: bělohlavá samice / lutino to možné není
a co už vůbec není možné (a neustále se to tu v diskuzích vyskytuje a dělá to akorád mezi chovateli maglajz) jsou tyhle šílenosti:
1) korela bělohlavá / albino
2) korela lutino / albino
a
3) korela albino / lutino

ať už je to jedinec jakéhokoliv pohlaví, tak takováhle mutace je naprostý nesmysl už z důvodu, že albino je dvousložková mutace složená z LUTINO a BĚLOHLAVÉ. Proto nemůže už jednou lutino zase štěpit na lutino, nebo už jednou bělohlavá zase štěpit na bělohlavé. Jediná korela, která může štěpit na albino je samec, který je zbarven klasicky šedě, popř. jiného (ne však lutino ani bělohlavého) zbarvení a je např. po lutino otci a bělkohlavé matce. Takový samec skutečně na albino štěpí a lze jej použít k odchovu albino s tím že samozřejmě nebude všech 100% mláďat albino a musí se správněk zkombinovat se správnou samičkou.

Než začne tady někdo vůbec nějaké mutace řešit měl by si zjistit, které jsou které a jak se přenášejí a teprve poté mohu radit ostatním.

Pokud by někdo chtěl vědět optimální kombinace pro vznik albino mláďat (jak samečků tak samiček), tak zde je pár kombinací:

1) samec albino (tedy bělohlavý lutino) + samice lutino / bělohlavé

2) samec bělohlavý / lutino + samice lutino / bělohlavé

3) samec lutino / bělohlavé + samice lutino / bělohlavé

4) samec bělohlavý / lutino + samice bělohlavá lutino (tedy albino)

5) samec lutino / bělohlavé + samice bělohlavá lutino (tedy albino)

6) samec šedý (nebo jiné barvy než lutino a bělohlavé) / bělohlavé lutino (tedy samec po jednom rodiči lutino a druhým bělohlavým) + samice bělohlavá lutino- tedy albino

7) samec opět šedý nebo vizuálně jiné nelutino a nebělohlavé mutace / bělohlavé lutino (viz příklad 6) + samice lutino / bělohlavé

Zde je 7 kombinací, ze kterých se dají odchovat mladé albino. Pokud by samozřejmě někdo chtěl jen albino samičky a samečky jakékolic, je pak těch kombinací mnohem víc, protože se nemusí dodržovat to, aby byla u samice vždy zastoupena vizuální složka lutino.

A dále je třeba si uvědomit, že ze štěpáků často nebo téměř vždy nezíská chovatel všech 100% albino mláďat, ale bude se tam objevovat "genetický odpad" - tj. korely šedě zbarvené, nebo jinak zbarvené, podle toho, co dalšího mají rodiče v sobě. Samec toho může mít víc, samička může být maximálně štěpitelná ještě na straky.

U vzácnějších mutací jako je fallow, dominant silver, pastelface, recesiv silver, emerald, atd. je to s tou genetikou pak ještě záludnější a přiznám se, že ani já už si na tyhle pokročilé mutace netroufám někomu poradit, ale pro chovatele, který má běžně se vyskytující mutace, což v dnešní době albino už je, tak si myslím, že to je celkem jednoduché správně zkombinovat. A kombinovat dva vizuál albino jedince je zbytečné. Ikdyž samozřejmě lepší kvůli odbytu. Ten "genetický" odpad se těžko prodává, než ti krásní albino.

Ale jinak pokud mohu mluvit za sebe, tak ten "genetický odpad" (samozřejmě teď myslím co do zbarvení, nikoliv co do fyzické konstituce a zdraví, protože genetickým odpadem mohou být právě i korely albino, které jsou při nesprávné kombinaci partnerů a při přešlechtění nekvalitní, mají různé vady a fyzické nedostatky) bývá často mnohem zdravější a dává krásná a silná mláďata. Jinak sama jsem si své 2 albino korely Arinku a Izmir odchovala z nealbino rodičů (otec bělohlavý štěpák do lutino, matka lutino štěpící do bělohlavých).

18.11.2016 13:46
anurra.rhonean23

XXX.XXX.14.202

koba63 napsal(a):
No schválne napíšte, ako to dosiahnuť, aby samica bola štepiteľná.

Každý chovateľ, ktorý si zakúpi nejakých vtákov, si spraví predstavu, kedy by mali zasadnúť, koľkokrát do roka a koľko by asi mali mať odchovov. Je to úplne normálne. Kto chová vtákov bezcieľne, tak, že len čaká čo sa podarí, nieje chovateľ. Takže to príslovie o "zajíci" je veľmi zlé.

Ano, každý má představu o tom, kdy nechat své svěřence zasednout, jak je krmit a čím, jak často by měli odchovávat a také pokud takový chovatel chce požadované zbarvení, jak spárovat partnery. ALE vždy by měl být na prvním místě zájem zvířete - to znamená zdraví a jeho přirozené potřeby (tedy nenechávat hnízdit 4x do roka, strhávat samici jen kvůli výdělku, nekombinovat cíleně mutace, které mají genetické zatížení a u kterých hrozí výskyt vad, pokud to není vyloženě nutné - a to u běžných mutací v dnešní době nutné není a nechat papoušky pokud možno přirozeně se spárovat, nezasahovat jim hrubě do jejich partnerství (opět pokud to není vyloženě nutné), protože čím více je pár harmonický, tím lépe odchovává a tím méně starostí má pak chovatel s mláďaty. Takže plánovat ano, ale s rozumem a ne s pouhou vidinou peněz. To není chovatel, co chová JEN pro peníze, to je MNOŽITEL. To se na mě nezlobte, ale taková je pravda.

18.11.2016 13:55
kareta

XXX.XXX.84.6

Nikdo se nezlobí. Vy jste člověk co to dělá s láskou a je to Váš koníček. Toto vlákno založil BLB a ne chovatel.

18.11.2016 16:07
koba63

XXX.XXX.88.155

anurra.rhonean23 napsal(a):
Normální korela ale není bělohlavá korela, to máte trošku popletené.

normální korela = korela šedá klasické zbarvení (tedy přírodní a to je dominantní zbarvení a není nijak vázaní ani na samici ani na samce a vzniká kombinací dvou šedých nebo v kombinaci různých mutací, kdy ale není možné z nějakého důvodu zastoupit danou mutaci - např. pokud je jedna mutace vázaná na pohlaví přenáší ji pouze samec a samice není vizuál - třeba u skořicových nebo lutino: pokud zkombinujete skořicového samce a skořicovou samici, budete mít skořicové jen dcery a samci budou vizuálně šedí (štěpitelní na skořice). Takže když to řeknu nepřesně - ta šedá vlastně doplňuje, pokud někde nějaký barevný gen chybí. Stejně je tomu tak i u zbarvení, které se dědí recesívně (tedy po obou rodičích, ale aby vznikla, je zapotřebí genu z obou stran) Proto se často stává, že pokud má někdo např. lutino samce a bělohlavou samičku a samec neštěpí už na nic jiného, mláďata - samečci jsou šedá (samičky jsou po otci lutino). A jelikož je bělohlavá (bělohlavá je recesívní) pouze matka a otec nenese žádný gen, tak se na mladých samečcích ukáže šedá. Měla jsem to takhle u svých korel, dokud jsem nepřišla o chovného samce. Nyní mám jiného, tak vím, že mladé budou jiné.

Ale není možné říct, že mnormální korela = bělohlavá. Normální je šedá, bělohlavá je prostě bělohlavá.
A rozhodně na bělohlavé může štěpit i samička. Samička nemůže štěpit pouze na barvy vázané ne pohlaví (tedy z těch nejběžnějších jsou to: perlová, lutino a skořicová), ale na straky a bělohlavé štěpit může. Proto INO (tedy vizuál lutino samice) / bělohlavé = MOŽNÉ

Co není možné: bělohlavá samice / lutino to možné není
a co už vůbec není možné (a neustále se to tu v diskuzích vyskytuje a dělá to akorád mezi chovateli maglajz) jsou tyhle šílenosti:
1) korela bělohlavá / albino
2) korela lutino / albino
a
3) korela albino / lutino

ať už je to jedinec jakéhokoliv pohlaví, tak takováhle mutace je naprostý nesmysl už z důvodu, že albino je dvousložková mutace složená z LUTINO a BĚLOHLAVÉ. Proto nemůže už jednou lutino zase štěpit na lutino, nebo už jednou bělohlavá zase štěpit na bělohlavé. Jediná korela, která může štěpit na albino je samec, který je zbarven klasicky šedě, popř. jiného (ne však lutino ani bělohlavého) zbarvení a je např. po lutino otci a bělkohlavé matce. Takový samec skutečně na albino štěpí a lze jej použít k odchovu albino s tím že samozřejmě nebude všech 100% mláďat albino a musí se správněk zkombinovat se správnou samičkou.

Než začne tady někdo vůbec nějaké mutace řešit měl by si zjistit, které jsou které a jak se přenášejí a teprve poté mohu radit ostatním.

Pokud by někdo chtěl vědět optimální kombinace pro vznik albino mláďat (jak samečků tak samiček), tak zde je pár kombinací:

1) samec albino (tedy bělohlavý lutino) + samice lutino / bělohlavé

2) samec bělohlavý / lutino + samice lutino / bělohlavé

3) samec lutino / bělohlavé + samice lutino / bělohlavé

4) samec bělohlavý / lutino + samice bělohlavá lutino (tedy albino)

5) samec lutino / bělohlavé + samice bělohlavá lutino (tedy albino)

6) samec šedý (nebo jiné barvy než lutino a bělohlavé) / bělohlavé lutino (tedy samec po jednom rodiči lutino a druhým bělohlavým) + samice bělohlavá lutino- tedy albino

7) samec opět šedý nebo vizuálně jiné nelutino a nebělohlavé mutace / bělohlavé lutino (viz příklad 6) + samice lutino / bělohlavé

Zde je 7 kombinací, ze kterých se dají odchovat mladé albino. Pokud by samozřejmě někdo chtěl jen albino samičky a samečky jakékolic, je pak těch kombinací mnohem víc, protože se nemusí dodržovat to, aby byla u samice vždy zastoupena vizuální složka lutino.

A dále je třeba si uvědomit, že ze štěpáků často nebo téměř vždy nezíská chovatel všech 100% albino mláďat, ale bude se tam objevovat "genetický odpad" - tj. korely šedě zbarvené, nebo jinak zbarvené, podle toho, co dalšího mají rodiče v sobě. Samec toho může mít víc, samička může být maximálně štěpitelná ještě na straky.

U vzácnějších mutací jako je fallow, dominant silver, pastelface, recesiv silver, emerald, atd. je to s tou genetikou pak ještě záludnější a přiznám se, že ani já už si na tyhle pokročilé mutace netroufám někomu poradit, ale pro chovatele, který má běžně se vyskytující mutace, což v dnešní době albino už je, tak si myslím, že to je celkem jednoduché správně zkombinovat. A kombinovat dva vizuál albino jedince je zbytečné. Ikdyž samozřejmě lepší kvůli odbytu. Ten "genetický" odpad se těžko prodává, než ti krásní albino.

Ale jinak pokud mohu mluvit za sebe, tak ten "genetický odpad" (samozřejmě teď myslím co do zbarvení, nikoliv co do fyzické konstituce a zdraví, protože genetickým odpadem mohou být právě i korely albino, které jsou při nesprávné kombinaci partnerů a při přešlechtění nekvalitní, mají různé vady a fyzické nedostatky) bývá často mnohem zdravější a dává krásná a silná mláďata. Jinak sama jsem si své 2 albino korely Arinku a Izmir odchovala z nealbino rodičů (otec bělohlavý štěpák do lutino, matka lutino štěpící do bělohlavých).

Toto diskusné vlákno hovorí o albino korelách, to dúfam uznáte.
A ja som len reagoval na pána alex73 a lupus4, ktorý tu tvrdia, že existuje samica štepiteľná na INO. Konkrétne na INO/bielohlavá.
A Normálna = bielohlavá v mojom príspevku znamená, že si namiesto "neznámej" Normálna dosadím bielohlavá. Myslel som, že to pochopí každý, kto dokončil aspoň základnú školu.
A preto som tvrdil a tvrdím, že neexistuje, aby samica korely (a nielen korely) štepila na INO.

alex73 napsal(a):
Dobrý večer. Neviem ako napísať aby som vás neurazil. Mali by ste zložiť inakšie páry ako albino+albino. Napríklad bielohlava/ albino+albino, albino+ino/bielohlava...

lupus4 napsal(a):
% ze všech 1.0
% ze všech 0.1
100.0% 0.1 ino /modrá(bělohlavá).

18.11.2016 16:51
anurra.rhonean23

XXX.XXX.14.202

koba63 napsal(a):
A ja som len reagoval na pána alex73 a lupus4, ktorý tu tvrdia, že existuje samica štepiteľná na INO. Konkrétne na INO/bielohlavá.
A Normálna = bielohlavá v mojom príspevku znamená, že si namiesto "neznámej" Normálna dosadím bielohlavá. Myslel som, že to pochopí každý, kto dokončil aspoň základnú školu.
A preto som tvrdil a tvrdím, že neexistuje, aby samica korely (a nielen korely) štepila na INO.

alex73 napsal(a):
Dobrý večer. Neviem ako napísať aby som vás neurazil. Mali by ste zložiť inakšie páry ako albino+albino. Napríklad bielohlava/ albino+albino, albino+ino/bielohlava...

lupus4 napsal(a):
% ze všech 1.0
% ze všech 0.1

Samice štěpitelná na ino / bělohlavá sice neexistuje (v takové formě, jak je to psané to je skutečná blbost) ale já to pochopila jakože existuje samice ino / bělohlavá (tedy lutino vizuál štěpitelná na bělohlavé) a taková skutečně existuje. Zrovna takovou mám v chovu také.

% ze všech 1.0
% ze všech 0.1
tak tenhle zápis je zcela v pořádku, přeloženo:

samec bělohlavé lutino (tedy albino) x samice lutino
% ze všech samečků: 100% lutino štěpící na bělohlavé
% ze všech samiček 100% lutino štěpící na bělohlavé

Nikde žádnou samičku co štěpí na INO/bělohlavá nevidím. Vidím v zápisu je ino / bělohlavá a to je samice vizuál lutino co štěpí na bělohlavé. Takovou samičku mám doma a je po lutino otci a bělohlavé matce. Nic co by nebylo možné. Myslím, že jste se asi jen předtím špatně pochopili. Samice na INO neštěpí, ale INO samice na bělohlavé štěpit může. INO samice je vizuál lutino a svoji barvu dědí po svém otci, je to naprosto běžné.

18.11.2016 17:07
anurra.rhonean23

XXX.XXX.14.202

koba63 napsal(a):

alex73 napsal(a):

lupus4 napsal(a):
% ze všech 1.0
% ze všech 0.1

Ještě podotknu že ačkoliv jsem úspěšně dokončila základní i střední školu, asi jsem opravdu natolik blbá, že si prostě NEUMÍM A HLAVNĚ NEMŮŽU dosadit v genetice korel. Prostě u mě je normální korela šedá a bělohlavá je bělohlavá. Pokud vy to máte jinak, tak budiž, ale zbytečně to komplikujete, protože každá mutace je jiná a jinak se přenáší. Pokud napíšete normální, zákonitě to bude spousta lidí brát jako normální a ne bělohlavá. To je jako byste dosadil do počtu místo jablek hrušky, ale hlavně že to je ovoce, tak to přeci nevadí. O to tady jde. Přeci není tak těžké napsat to správně, aby se tu nemusel každý dovtipovat co tím chtěl básník říct. Řeší se tu sice albino korely, ale jak jsem už uvedla, tak v některých případech se i z těch "normálních šedých" dají albino vytvořit. Takže i proto je lepší, pokud napíše každý, kdo chce zjistit výsledek mláďat co nejpřesnější popis rodičů, a ne střílet jen tak na slepo jakože normální je třeba bělohlavá a nebo jiná. Takhle to prostě nemůže fungovat, vznikají pak takové nešvary přesně jako u korel albino štěpících na bělohlavé třeba, což je naprostý blábol. Žádná albino štěpící na bělohlavé není. To byl jen můj uvedený příklad. Ale takovýhle nešvar vzniká přesně díky tomu, že si někdo chce něco ulehčit a neumí to napsat správně. Pak se tady dohadujeme jeden o koze a druhý o voze o tom, jestli mám dokončenou základní školu.

18.11.2016 17:16
anurra.rhonean23

XXX.XXX.14.202

kareta napsal(a):
Nikdo se nezlobí. Vy jste člověk co to dělá s láskou a je to Váš koníček. Toto vlákno založil BLB a ne chovatel.

No bohužel jsem zjistila, že se zde takových * to slovo nechci používat vyskytuje víc, takže asi nemá smysl něco dalšího zde psát či někomu radit co do genetiky. Spousta chovatelů zde všechno ví nejlépe, takže to nechávám od této chvíle být. Šlo mi jen o to vyjádřit nějaký vlastní názor na toto téma. Dostalo se to až ke genetice, které poměrně dobře rozumím (tedy alespoň u těch běžnějších mutací), tak jsem chtěla trochu pomoct, ale bohužel je to tady jedno nedorozumění za druhým, jeden nechápe, co napíše druhý. Dohadují se zde lidé, co nemají absolutní potuchy, jak genetika funguje a míchají jablka a hrušky v domnění, že je to přeci jedno...
Nicméně jsem ráda, že aspoň někteří zde, mají podobný či stejný pohled na dané téma, jako já.

18.11.2016 18:42
alex73

XXX.XXX.28.119

anurra.rhonean23 napsal(a):
Samice štěpitelná na ino / bělohlavá sice neexistuje (v takové formě, jak je to psané to je skutečná blbost) ale já to pochopila jakože existuje samice ino / bělohlavá (tedy lutino vizuál štěpitelná na bělohlavé) a taková skutečně existuje. Zrovna takovou mám v chovu také.

% ze všech 1.0
% ze všech 0.1
tak tenhle zápis je zcela v pořádku, přeloženo:

samec bělohlavé lutino (tedy albino) x samice lutino
% ze všech samečků: 100% lutino štěpící na bělohlavé
% ze všech samiček 100% lutino štěpící na bělohlavé

Nikde žádnou samičku co štěpí na INO/bělohlavá nevidím. Vidím v zápisu je ino / bělohlavá a to je samice vizuál lutino co štěpí na bělohlavé. Takovou samičku mám doma a je po lutino otci a bělohlavé matce. Nic co by nebylo možné. Myslím, že jste se asi jen předtím špatně pochopili. Samice na INO neštěpí, ale INO samice na bělohlavé štěpit může. INO samice je vizuál lutino a svoji barvu dědí po svém otci, je to naprosto běžné.

Dobrý večer. Mal som napísať lutino štepak na bielohlave a nie ino štepak na bielohlave. Niektorí to pochopili. Pani Dargajova to za mňa napisala. Dakujem. A ostatným sa ospravedlňujem.

20.11.2016 15:28
lupus4

XXX.XXX.134.250

Pro koba :

lupus4, ktorý tu tvrdia, že existuje samica štepiteľná na INO. Konkrétne na INO/bielohlavá.
to jsem ALE NIKDE a NIKDY netvrdil
vůbec si nepamatujete co vlastně melete, já vám se jen marně snažil vysvětlit, co vám pak (snad) vysvětlila anurra..., že 0,1 ino, může štěpit na bělohlavé

ps. a to ještě s ohledem na vaše "znalosti" jsme sem nedali NSLino,
to je zde má poslední poznámka, howk.

21.11.2016 08:27
koba63

XXX.XXX.88.155

lupus4 napsal(a):
Pro koba :

lupus4, ktorý tu tvrdia, že existuje samica štepiteľná na INO. Konkrétne na INO/bielohlavá.
to jsem ALE NIKDE a NIKDY netvrdil
vůbec si nepamatujete co vlastně melete, já vám se jen marně snažil vysvětlit, co vám pak (snad) vysvětlila anurra..., že 0,1 ino, může štěpit na bělohlavé

ps. a to ještě s ohledem na vaše "znalosti" jsme sem nedali NSLino,
to je zde má poslední poznámka, howk.

To, že ste si spätne opravil príspevok, kde ste tvrdili že pán má použiť do chovu samicu INO/belohlavú, len potvrdzuje, že ste v tom pôvodnom príspevku písali bludy a teraz sa snažíte z toho vyviniť tým, že napádate mňa.

PS: čím viac budete do toho hovna rýpať, tým viac bude smrdieť.

21.11.2016 10:04
lupus4

XXX.XXX.73.1

To, že ste si spätne opravil príspevok, kde ste tvrdili že pán má použiť do chovu samicu INO/belohlavú, len potvrdzuje, že ste v tom pôvodnom príspevku písali bludy a teraz sa snažíte z toho vyviniť tým, že napádate mňa

nic nepochopil, je to marný...je to marný...je to marný.

21.11.2016 12:07
stepka

XXX.XXX.225.10

Klid lupus, koba je evidentně "momentálně vopožděnej", nevnímá čtený text a ani nemá koule na to, přiznat chybu

11.10.2018 19:22
bb-k

XXX.XXX.13.145

kdo ví jak to dopadlo?

11.10.2018 21:26
raspic

XXX.XXX.209.51

bb-k napsal(a):
kdo ví jak to dopadlo?

Podle mych propočtu cca 44800 v plusu.Teda počitam li min mladych.Určitě v te množirně nasekal par kousku navic!!!

13.10.2018 12:25
lupus4

XXX.XXX.205.61

raspic napsal(a):
Podle mych propočtu cca 44800 v plusu.Teda počitam li min mladych.Určitě v te množirně nasekal par kousku navic!!!

Panáček nemá čas odpovídat užívá si plody svého podnikatelského záměru v tichomoří

13.10.2018 13:11
pterodactyll

XXX.XXX.35.2

Zase se to trošku zvrhlo,ale mě to zadání od Panáček,nepřijde ani jako vtip,ale velmi smutné,kam to někteří chovatelé mohu dotáhnout.
Kde je radost z toho,že jsem odchoval čtyři úplně obyčejné andulky a mají se k světu. Přes to že jsem 200kč v mínusu.
Z podnikatelského plánu jak zničit za dva roky pět párů čehokoliv,mě přijdou přes čáru.
Jinak pro Panáčka ať se daří,ale vašich chovanců,jako výrobního prostředku je mě líto.

13.10.2018 13:20
pterodactyll

XXX.XXX.35.2

Jinak aby jste neřekl,že jen kecám a nic neporadím,tak ty klece jsou vhodné tak pro zebřičky.
Pták-letec jakým je korela by si zasloužil důstojnější ubytování.
45cm tam může jen stát a když poskočí tak si rozbije hlavu.

Neregistrovaný uživatel

13.10.2018 14:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.142.1

Bohuzel porad zde prevlada spousta lidi-chovatelu kteri vsemu jak jde videt veri,muzete napsat cokoliv a je o zabavu postarano.

Přidejte reakci

Přidat smajlík