Latam vlaštovčí. Plicní roztoči. Máte zkušenost, že je to možné?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.12.2016 14:49
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Těžko dýchá, i pootevřený zobáček, ne stále. "Tlustý je dost". Zkušenost mám s kanáry, AG a jinou drobotinou. Ivomec bez problému stav stabilizoval. U papoušků to považuji za neobvyklé.
Bylo by možné použít též na pokožku, ikdyž oni mají hodně husté prachové peří.

11.12.2016 15:45
sunflowersman

XXX.XXX.54.212

Dobry den.
U papousku je spise moznost aspergilozy, samozrejme je moznost i parazitu. Mate je pres zimu vevnitr? Omlouvam se za absenci hacku apod, pisu z mobilu.

M. Stepan.

11.12.2016 16:32
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

sunflowersman napsal(a):
Dobry den.
U papousku je spise moznost aspergilozy, samozrejme je moznost i parazitu. Mate je pres zimu vevnitr? Omlouvam se za absenci hacku apod, pisu z mobilu.

M. Stepan.

Děkuji za rychlou reakci. Mám vše možné, ale latam 2 páry 2 - 3 roky staré mám necelé 2 měsíce a nikdy jsem je nechoval. Jsou uvnitř 13° - 15°C. V létě půjdou do pětimetrové voliéry krát dva metry s pár kousky drobotě. Dřív tam bývali hmyzožravci.
Kdybych si nevzal brýle, tak jsem to dýchání při pozorování ani nezjistil. Jo, kde jsou časy ostrého zraku mého středního věku.
Na plísně jsem též myslel, ale nemám zkušenost jen znalost teorie. Nemělo by tam být pro ně příhodné prostřědí. Když ostatní papoušky rosím, mohu vystříkat 2 l vody rozprašovačem, a i tak je tam vlhkost ani ne 60%.
Snad se někdo připojí.

11.12.2016 17:45
simacek123

XXX.XXX.142.1

Moudivláček napsal(a):
Děkuji za rychlou reakci. Mám vše možné, ale latam 2 páry 2 - 3 roky staré mám necelé 2 měsíce a nikdy jsem je nechoval. Jsou uvnitř 13° - 15°C. V létě půjdou do pětimetrové voliéry krát dva metry s pár kousky drobotě. Dřív tam bývali hmyzožravci.
Kdybych si nevzal brýle, tak jsem to dýchání při pozorování ani nezjistil. Jo, kde jsou časy ostrého zraku mého středního věku.
Na plísně jsem též myslel, ale nemám zkušenost jen znalost teorie. Nemělo by tam být pro ně příhodné prostřědí. Když ostatní papoušky rosím, mohu vystříkat 2 l vody rozprašovačem, a i tak je tam vlhkost ani ne 60%.
Snad se někdo připojí.

Dobry vecir, jiz něco podobného jsem ve svém chovu strednich papousku zaznamenal. Bohuzel nedelal jsem zadne lab.vysetreni dal jsem na radu skusenejsiho.Zakoupil jsem S76 a podaval presne dle navodu.Po par dnech necekana změna k lepšímu. Nemohu stoprocentne rici jestli to bylo přípravkem, ale skusit se ma vse.Snad i vam se podari nejakym spusobem problém vyresit, jste skuseny chovatel jiste si poradite.Co se tyce vlhkosti ja udrzuji kolem 65%, ale vlhkost by nemela byti tou pricinou, tu udrzuji hlavne kvůli lihnivosti.

11.12.2016 19:10
sunflowersman

XXX.XXX.54.212

Moudivláček napsal(a):
Snad se někdo připojí.

Dobrý den.

Ještě mě napadlo, že o latamech se říká, že jsou velice rychlí a výborní letci, není možné, že jen rozdýchávají po letu? Určitě bych počkal na reakci chovatele latamů, než začnete léčit od boku.

M. Štěpán.

benys

11.12.2016 19:43
benys

XXX.XXX.175.210

Latamové jsou známí tím, že trpí na začervení, znalci dokonce doporučují 2x ročně zasílat na rozbor trusu, jelikož se dost pohybují i při zemi...

11.12.2016 20:58
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

sunflowersman napsal(a):
Dobrý den.

Ještě mě napadlo, že o latamech se říká, že jsou velice rychlí a výborní letci, není možné, že jen rozdýchávají po letu? Určitě bych počkal na reakci chovatele latamů, než začnete léčit od boku.

M. Štěpán.

Taky mě to napadlo, ale dělá to jen jedna i v klidu, ikdyž méně intenzivně. Počkám.

11.12.2016 21:38
sunflowersman

XXX.XXX.54.212

Moudivláček napsal(a):
Taky mě to napadlo, ale dělá to jen jedna i v klidu, ikdyž méně intenzivně. Počkám.

Jeste k tem plisnim, pokud by se jednalo o plisen v dychacich cestach, ptak bude postupne ztracet i hlas. Nekolik let zpatky jsem tento problem mel u samicky aymary citronoveho. Tehda jeste nebylo citronku tolik, par jsem bral, ikdyz nebyla samicka top, pak pri snusce se nejspise oslabila a choroba se ji rozjela. Lecba obzvlaste u mensich druhu je marna, tehdy me pomohl nejaky cas cesnek, podaval jsem i antimykotika, ale nezabiraly. I po castecnem zlepseni po cesneku samicka nakonec uhynula. Budu drzet palce, at se o tohle u Vas nejedna. M S.

12.12.2016 08:13
zbosace

XXX.XXX.5.5

Občas sa stane že ma osloví niekto že jeho papagaj ťažko dýcha a väčšinou sú to vtáky z príznakmi po invázii roztocov. Zatiaľ iný prípravok ako galmektin nepouzivam a väčšinou do troch dní sa stav zlepší. V poslednom čase sú na roztoce citlivé hlavne korely. Vták je našuchoreny, ťažko dýcha, občas prska snaží sa niečo zo seba dostať. Po vynutenom prelete zvesuje krídla. Predpokladám že po masivnom poškodení dýchacích ciest od činnosti roztocov môže dôjsť aj k druhotnej infekcii a to už je iný a ťažšie riesitelny problém. Na aspergilozu som si ešte netrúfol cez medikamenty a tiež som ju riešil v minulosti cesnakom priamo do hrvola. To bol problém u neofem vo vlhsom prostredí. Podanie ivermektinovych prípravkov beriem ako prvú pomoc, dávam ho na kožu na málo zaperene miesta, Pod spodnú čeľusť, za krk, alebo pod krídlo v oblasti vzd.vakov.

13.12.2016 02:03
geldek

XXX.XXX.237.193

Moudivláček napsal(a):
Těžko dýchá, i pootevřený zobáček, ne stále. "Tlustý je dost". Zkušenost mám s kanáry, AG a jinou drobotinou. Ivomec bez problému stav stabilizoval. U papoušků to považuji za neobvyklé.
Bylo by možné použít též na pokožku, ikdyž oni mají hodně husté prachové peří.

Když andulky mohou trpět na tzv. prskavku, pravděpodobně se může projevit i u latamů, i když jsou hmotnostně cca dvojnásobní. Naznačuje to i Váš poznatek, že Ivomec zabral. Ten je účinný jen u některých parazitů a roztoče mezi ně patří. Na jiná onemocnění dýchacích cest, například aspergilózu, účinný není, ta reaguje na antibiotika z řady antimykotik, protože ji způsobuje plíseň.
Jestli zabral Ivomec, pak ho zkuste aplikovat opakovaně, info si jistě snadno najdete. Na spodní straně křídla bývá opeření řidší. U andulky mi zabralo i potírání ozobí olejovým roztokem ivomecu, u latama bude přestup do krve přes kůži asi lepším řešením. Proto je vhodné najít místo, kde hned pod kůži jsou vidět žilky. Lehce se to napíše, hůř realizuje.
Berte v potaz fakt, že takováto diagnostika na dálku bez labor. vyšetření je jen odhad podle uvedených info.

14.12.2016 22:03
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

geldek napsal(a):
Když andulky mohou trpět na tzv. prskavku, pravděpodobně se může projevit i u latamů, i když jsou hmotnostně cca dvojnásobní. Naznačuje to i Váš poznatek, že Ivomec zabral. Ten je účinný jen u některých parazitů a roztoče mezi ně patří. Na jiná onemocnění dýchacích cest, například aspergilózu, účinný není, ta reaguje na antibiotika z řady antimykotik, protože ji způsobuje plíseň.
Jestli zabral Ivomec, pak ho zkuste aplikovat opakovaně, info si jistě snadno najdete. Na spodní straně křídla bývá opeření řidší. U andulky mi zabralo i potírání ozobí olejovým roztokem ivomecu, u latama bude přestup do krve přes kůži asi lepším řešením. Proto je vhodné najít místo, kde hned pod kůži jsou vidět žilky. Lehce se to napíše, hůř realizuje.
Berte v potaz fakt, že takováto diagnostika na dálku bez labor. vyšetření je jen odhad podle uvedených info.

Pro všechny ty, kdo se zapojili do diskuze LATAM VLAŠTOVČÍ - plicní roztoči.
Všem děkuji za názory a rady.
Po aplikaci IVOMECU na kůži se stav dostal téměř do normálu. Po opakování po doporučované době jsem přesvědčen, že bude po problému.
Lék vyvinutý původně pro injekční aplikaci pro savce zázračně zaúčinkoval u ptáků u před lety téměř neřešitelného problému tzv. prskavky u amad Gouldových aplikací na pokožku.
Ale tak už to v medicíně někdy bývá.

15.12.2016 18:03
sunflowersman

XXX.XXX.54.212

Moudivláček napsal(a):
Pro všechny ty, kdo se zapojili do diskuze LATAM VLAŠTOVČÍ - plicní roztoči.
Všem děkuji za názory a rady.
Po aplikaci IVOMECU na kůži se stav dostal téměř do normálu. Po opakování po doporučované době jsem přesvědčen, že bude po problému.
Lék vyvinutý původně pro injekční aplikaci pro savce zázračně zaúčinkoval u ptáků u před lety téměř neřešitelného problému tzv. prskavky u amad Gouldových aplikací na pokožku.
Ale tak už to v medicíně někdy bývá.

Jsem rád, že to dobře dopadlo. Určitě dobré poučení i pro druhé.

M. Š.

Přidejte reakci

Přidat smajlík