Žakok kongo a vonkajšia voliera

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.12.2016 15:44
Eriq400

XXX.XXX.236.112

Ahojte
Aby som nevyznel ako uplny zaciatocnik tak niekolko druhov vtakov som uz doma mal a mam. Zacal som andulkami korelami a naposledy rozely.
Lenze vzdy som bolnadchnuty exotickym vtactvom, ale najprv som chcel skusit ci mi to vydrzi a budem sa moc starat aj o vacsieho papagaja.
No a ja by som to chcel takto a potom prosim do komentarov svoje nazory:
Teraz na jar planujem postavit na dvore pri dome postavit volieru pre spominaneho Zaka. Miery priblizne 3x1x1,5m.Jedneho zaka by som si chcel teda zadovazit na jar najlepsie mladeho a ručne dokrmeneho. Chcel by som ho mat vo voliere od jari az do jesene kym nepridu prve mraziky. Nasledne mam v dome prazdnu miestnost( pripadne aj kotolna ) kde by mohol byt zako cez zimu kym nebude vonku pekne. mal by tam tiez volieru ale mensiu.Ale urcite by som braval zaka niekedy z voliery cez leto aj domov na prelet a kde by som sa mu venoval.
Preto som zalozil tuto temu lebo chcem vediet ci by to ten zako zvladol vo vonkajsej voliere nakolko by som sa chcel vyhnut aby som ho mal celorocne v dome. Je nas doma viac a k vtakom maju vztah vsetci. No a na dalsi rok by som chcel dalsieho zaka na zostavenie paru a hlavne aby im bolo veselsie.
Za rady a pripomienky vopred dakujem

18.12.2016 22:44
kubanec

XXX.XXX.103.251

Tak já myslim že je to realny sice by bylo lepši hned dva žaky ale budiš je to o peňezich jen bych zapremejšlel a co takhle dva liberijci.

19.12.2016 15:03
geldek

XXX.XXX.237.193

O žakovi sa ťažko diskutuje "všeobecne", nevyhnutných informácií, ktoré potrebujete, je za vagón, ďalší je plný ďalších poznatkov, ktoré je vhodné získať. Preto len k tomu, čo sám zmieňujete, len niekoľko poznámok z vlastných skúseností:

Skúsenosti s chovom anduliek, korel a rozel sú pre chov žaka absolútne nepostačujúce.

Žako pochádza z rovníkovej Afriky, dlhší pobyt v teplote pod 10°C mu určite neprospeje, žakovia sa fakt viditeľne chvejú zimou. Takže nepočítajte s vonkajším pobytom až "do prvých mrazíkov".

Aj keď rozpätie krídiel žaka je okolo pol metra, v úzkom priestore môže mať zábrany lietať. Ak plánujete šírku voliéry len meter, môže sa veľmi ľahko stať, že žako v nej na dĺžku lietať nebude. Je síce schopný preletieť cez otvorené dvere, ale ak je dosť úzky celý priestor, pôsobí to inak. My máme bytovú voliéru 80 cm širokú, žako v nej krídlami nikdy ani nezamával, hoci teoreticky k tomu priestor má. Mimo voliéru blbne a lieta veľmi rád.

Ak máte predstavu, že na pol roka je možné žaka zavrieť samotného do miestnosti (dokonca kotolne) a občas za ním na pár minút zaskočiť sa mu chvíľku venovať, nekupujte ho. Vážne. Ani netušíte, aký náročný tvor to je. Je populárny, pretože je inteligentný. V prirodzených podmienkach žije v skupine - v kŕdli. Samota a nuda sú pre žaka neprirodzené a stresujúce a vedú k problémom, ktoré možno označiť ako psychické. Vetvami na okus nudu u žaka dlhodobo nezaženiete.

Ak plánujete do budúcnosti odchovy a nie domáceho mazla, možno dve - hoci i dokŕmené nepríbuzné mláďatá opačného pohlavia môžu pomôcť niektorým možným problémom predísť a naviac si na seba zvyknú. V každom prípade ale vo voliére širšej ako meter. Aj v dvojici si však žakovia môžu začať ošklbávať perie. Skúste si najskôr dohodnúť návštevu u niekoho, kdo úspešne a bez následkov na správaní sa žakov tieto papagáje dlhšiu dobu chová.

19.12.2016 15:10
kubanec

XXX.XXX.103.251

To jako myslite vážňe že žako nebude litat ve voliéře když má šiřku metr?

19.12.2016 16:02
geldek

XXX.XXX.237.193

A vy jste si zcela jist, že bude? My jsme si mysleli, že to zvládne i u 80 cm, alespoň si roztáhnout křídla. Voliéra je 2 m dlouhá, vždy v ní jen jen šplhá po pletivu. I kdyby v ní měl být zavřený celý den.
Nevím, jak na papoucha bude působit metr široká a tři metry dlouhá voliéra, jestli prostor intuitivně vyhodnotí jako úzký, podle mne se může stát, že bude mít s létáním problém. Žakovi věci nevysvětlíte a jestli si zvykne se nějak chovat, i když jinak, než jste počítal, tak s tím těžko něco pak spravíte.

19.12.2016 16:17
kubanec

XXX.XXX.103.251

No a vite o tom že pletivo se vyrábí metr široký a že chovatele maji vetšinou 4+1+2 a ňekteří 6+1+2 a ňekteři boužel kvuli místu jen 2+1+2.

19.12.2016 16:38
geldek

XXX.XXX.237.193

Napsala jsem svou zkušenost a názor, je mi jedno, jestli s ním někdo souhlasit bude nebo ne, já vím, že náš žako by se v prostoru 2x1x2 pravděpodobně nikdy neproletěl.
Změřte si šířku ramen a na každou stranu přidejte polovinu této šířky - vyjde to asi tak do toho metru. A nyní si představte, že máte rychle proběhnout delší, jen metr širokou chodbou... o co pomaleji a s jak jinými pocity poběžíte než v chodbě podstatně širší? A to běžíte, máte bezpečný kontakt se zemí a možnost mnohem racionálnějšího a pravděpodobně i přesnějšího úsudku než tvor jiného druhu, i když jde o zvíře inteligentní.

19.12.2016 16:43
kubanec

XXX.XXX.103.251

Tak já vám řeknu pro vás asi překvapivou věc 90% volier je metr širokejch ostatni jsou buď širši a nebo ješte užši.

19.12.2016 16:46
geldek

XXX.XXX.237.193

A zapoměl jste dodat, že v nich chovatelé chovají žaky. Uveďte prosím kteří...

19.12.2016 16:49
lupus4

XXX.XXX.183.5

kubanec napsal(a):
Tak já vám řeknu pro vás asi překvapivou věc 90% volier je metr širokejch ostatni jsou buď širši a nebo ješte užši.

No to ale neznamená, že je to OK

salvador

19.12.2016 16:50
salvador

XXX.XXX.195.189

geldek napsal(a):
A zapoměl jste dodat, že v nich chovatelé chovají žaky. Uveďte prosím kteří...

Z vlastní zkušenosti Vám můžu říct, že ve voliéře 3x1x2 m žakové přeletí bez problémů z jednoho konce na druhý. Přestože mají voliéry o šířce 1 m.

Neregistrovaný uživatel

20.12.2016 06:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Zadavateli, budeme na jaře stavět voliéru a budeme ji brát odtud a tuto, sice je to jen rám ale pletivo si pak koupíme a potáhneme to sami, uprostřed sice ty podpěrné sloupky být musí, ale když se omotají třeba lanem (sysal) nebo něčím jiným bude to sloužit ke šplhání atd...

http://www.alugro-pro.cz/voliera-5/.

20.12.2016 07:54
Eriq400

XXX.XXX.236.112

Dakujem za vsetky reakcie,
aby som to mozno este uviedol presnejsie, tak ja zakov nechcem mat uplne ako domacich maznacikov. Chcel by som ich kupit rucne dokrmenych aby som k nim mohol aj chodit a bravat si ich aj domov ale aby mi zass nezdivoceli. Ja by som ich chcel skor chovat vo volierach na odchov resp. odchov ako moje ostatne vtaky.
Len teraz riesim otazku, ze ci najskor kupit jedneho zaka alebo rovno dvoch(to by bol mozno problem lebo to nie je najmesia suma eur).
Ja by som mozno kupil pred letom alebo na jar mladeho Zaka a ak by bolo mozne tak hned na dalsiu jar alebo este v ten rok na jesen by som si zadovazil dalsieho.
Tak sa chcem spyzat zakov do chovu mam kupovat asi mladych ze? a co by ste mi skor odporucili kupit samca alebo samicu?
a posledna otazka ze ak by som kupil napr pol rocneho zaka a za rok opat polrocneho zaka či by si k sebe nasli cestu a vytvorili par( ano viem nemusia si sadnut, ale ci ten rocny rozdiel je v pohode).
Dakujem

20.12.2016 08:35
kubanec

XXX.XXX.103.251

No být vámi tak počkám až skonči ten blázinec s citesem a koupim si žaka jen s papiry už registrovanýho a třeba i ta cena bude za rok ňekde jinde.

salvador

20.12.2016 09:00
salvador

XXX.XXX.195.189

kubanec napsal(a):
No být vámi tak počkám až skonči ten blázinec s citesem a koupim si žaka jen s papiry už registrovanýho a třeba i ta cena bude za rok ňekde jinde.

Cena bude pořád stejná, teď taky nespadla a zájem je pořád a to přesto, že je kolem toho blázinec.

salvador

20.12.2016 09:02
salvador

XXX.XXX.195.189

Eriq400 napsal(a):
Dakujem za vsetky reakcie,
aby som to mozno este uviedol presnejsie, tak ja zakov nechcem mat uplne ako domacich maznacikov. Chcel by som ich kupit rucne dokrmenych aby som k nim mohol aj chodit a bravat si ich aj domov ale aby mi zass nezdivoceli. Ja by som ich chcel skor chovat vo volierach na odchov resp. odchov ako moje ostatne vtaky.
Len teraz riesim otazku, ze ci najskor kupit jedneho zaka alebo rovno dvoch(to by bol mozno problem lebo to nie je najmesia suma eur).
Ja by som mozno kupil pred letom alebo na jar mladeho Zaka a ak by bolo mozne tak hned na dalsiu jar alebo este v ten rok na jesen by som si zadovazil dalsieho.
Tak sa chcem spyzat zakov do chovu mam kupovat asi mladych ze? a co by ste mi skor odporucili kupit samca alebo samicu?
a posledna otazka ze ak by som kupil napr pol rocneho zaka a za rok opat polrocneho zaka či by si k sebe nasli cestu a vytvorili par( ano viem nemusia si sadnut, ale ci ten rocny rozdiel je v pohode).
Dakujem

Pokud je chcete chovat v páru tak je určitě lepší koupit je najednou. Třeba si je koupíte o pár měsíců později, než našetříte, ale bude to lepší.

20.12.2016 09:05
Eriq400

XXX.XXX.236.112

salvador napsal(a):
Pokud je chcete chovat v páru tak je určitě lepší koupit je najednou. Třeba si je koupíte o pár měsíců později, než našetříte, ale bude to lepší.

Aj nad toutou moznostou som premyslal a celkom je realna ze mozno chvilu este pockam a kupim ich cca v jednom case ale to by som musel pravdepodobne riesit od dvoch chovatelov aby neboli pribuzdny.

20.12.2016 09:13
kubanec

XXX.XXX.103.251

No uvidime jaká bude cena v unoru 2018 třeba.

Neregistrovaný uživatel

20.12.2016 09:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Eriq400 můžu Vám napsat můj názor? Snad ano, jsem majitelka jednoho žaka je to samice má rok a půl, je ochočená a ručně dokrmená, mám ji doma, denně se jí musím věnovat cca 3-4 hodiny aby byla vyřáděná, pomazlená, uklidněná, jakmile nemám čas dělá mi doma fakt peklo, v podobě řevu a jiných naschválností...ostatní mě snad nechají chvíli v klidu dýchat chci abyste pochopil jaké to je mít jen jednoho a pak dokupovat druhého, já jsem momentálně teď v situaci ve které budete Vy cca asi za ten rok, jen s rozdílem že Vy chcete mít papoucha na zimu někde samotného v kotelně což mi příjde jako neproveditelné vzhledem k povaze žaka. Já na jaře budu stavět voliéru a dokupovat samce, protože sama vidím že jeden pták je vážně chudák, ikdyž je ochočený a mazlí se semnou, tak stejně mu druhého ptáka jako parťáka nenahradím i kdybych sebe víc chtěla. jenže nastává ten problém, že ten co je doma už rok a víc je zvyklý na člověka a déle si bude zvykat na druhého ptáka, kdybch já osobně věděla že to dopadne takto, tak jsem si pár měsíců počkala, došetřila bych a koupila bych si rovnou dva třeba ve stáří těch 90 dní, kdy je člověk ještě trochu dokrmí ale jinak už sami přijímají jak zrníčka tak třeba ovocné granulky pro papoušky, je spousta chovatelů kteří Vám prodají dva mladé a budou si nepříbuzní, tak si je dokrmíte, ochočíte ale budou prostě už spolu. Samozřejmě se zde najde kopec lidí, co napíše že zase všechno špatně, ale příjde mi to lepší než vypiplat jednoho ptáka a za rok kupovat druhého a složitě je seznamovat...

20.12.2016 09:46
Eriq400

XXX.XXX.236.112

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Eriq400 můžu Vám napsat můj názor? Snad ano, jsem majitelka jednoho žaka je to samice má rok a půl, je ochočená a ručně dokrmená, mám ji doma, denně se jí musím věnovat cca 3-4 hodiny aby byla vyřáděná, pomazlená, uklidněná, jakmile nemám čas dělá mi doma fakt peklo, v podobě řevu a jiných naschválností...ostatní mě snad nechají chvíli v klidu dýchat chci abyste pochopil jaké to je mít jen jednoho a pak dokupovat druhého, já jsem momentálně teď v situaci ve které budete Vy cca asi za ten rok, jen s rozdílem že Vy chcete mít papoucha na zimu někde samotného v kotelně což mi příjde jako neproveditelné vzhledem k povaze žaka. Já na jaře budu stavět voliéru a dokupovat samce, protože sama vidím že jeden pták je vážně chudák, ikdyž je ochočený a mazlí se semnou, tak stejně mu druhého ptáka jako parťáka nenahradím i kdybych sebe víc chtěla. jenže nastává ten problém, že ten co je doma už rok a víc je zvyklý na člověka a déle si bude zvykat na druhého ptáka, kdybch já osobně věděla že to dopadne takto, tak jsem si pár měsíců počkala, došetřila bych a koupila bych si rovnou dva třeba ve stáří těch 90 dní, kdy je člověk ještě trochu dokrmí ale jinak už sami přijímají jak zrníčka tak třeba ovocné granulky pro papoušky, je spousta chovatelů kteří Vám prodají dva mladé a budou si nepříbuzní, tak si je dokrmíte, ochočíte ale budou prostě už spolu. Samozřejmě se zde najde kopec lidí, co napíše že zase všechno špatně, ale příjde mi to lepší než vypiplat jednoho ptáka a za rok kupovat druhého a složitě je seznamovat...

Dakujem velmi pekne za reakciu.
Presne tekaeto reakcie som potreboval dostat a uz teraz mam nato iny nazor.
Inak tu kotolnu som dal do zatvorky a bolo to skor myslele ze ta miestnost je tiez prazdna.
Uz som aj niekde cital ze jeden chovatel mal doma dokrmeneho zaka samca 2 roky od maly a potom mu chcel dokupit samicku a mal rok problem kym nejaku ku sebe pustil a vytvorili par. Tusim az na 4x sa to podarilo.
No co som ja pozeral tak moc takych chovatelov neni co by mali nepribuzdne mladata, ale co nieje moze byt zrovna ked budem kupovat.
Ja by som to mozno potom riesil tak ze by som si kupil napr samicku a v tom istom case by som kupil aj samca, ale by som sa dohodol s predavajucim ze ak by nahodou sa nezniesli ci by bolo mozne ho vratit alebo ak ma ine vymenit.
Alebo ako by ste to vy v takejto situacii spravili?

Neregistrovaný uživatel

20.12.2016 10:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Eriq400 napsal(a):
Dakujem velmi pekne za reakciu.
Presne tekaeto reakcie som potreboval dostat a uz teraz mam nato iny nazor.
Inak tu kotolnu som dal do zatvorky a bolo to skor myslele ze ta miestnost je tiez prazdna.
Uz som aj niekde cital ze jeden chovatel mal doma dokrmeneho zaka samca 2 roky od maly a potom mu chcel dokupit samicku a mal rok problem kym nejaku ku sebe pustil a vytvorili par. Tusim az na 4x sa to podarilo.
No co som ja pozeral tak moc takych chovatelov neni co by mali nepribuzdne mladata, ale co nieje moze byt zrovna ked budem kupovat.
Ja by som to mozno potom riesil tak ze by som si kupil napr samicku a v tom istom case by som kupil aj samca, ale by som sa dohodol s predavajucim ze ak by nahodou sa nezniesli ci by bolo mozne ho vratit alebo ak ma ine vymenit.
Alebo ako by ste to vy v takejto situacii spravili?

Rádo se stalo upřímně já osobně se děsím situace co příjde až domů dovezu samce a začne seznamování, o to hůř že já budu pracovat už s "velkými" ptáky, co mají utvořenou nějakou osobnost a nejsou to prďoši co sotva mávají křídly...já ale jednu výhodu oproti Vám mám a to takovou, že netoužím dál produkovat další žaky, takže pokud mě ti dva nevytvoří pár ale budou jen "kamarádi" což se taky podle jiných chovatelů žaků stává, mě to vadit nebude, ba naopak bych byla radši aby měla celoživotního kamaráda, než partnera a snažila se vysedět mladé, které kdyby oni jako rodiče nevyvedli až ven na bidlo, by stejně nejspíš umřeli, protože nemám praxi ani čas ani prostředky na to abych ručně dokrmovala malé papoušky. Vím že se budu opakovat, ale za mě je lepší dva ptáky za ráz, ušetříte tím stres a komplikace sobě i ptákům
Hezký den. Eva.

20.12.2016 10:44
Eriq400

XXX.XXX.236.112

Rádo se stalo upřímně já osobně se děsím situace co příjde až domů dovezu samce a začne seznamování, o to hůř že já budu pracovat už s "velkými" ptáky, co mají utvořenou nějakou osobnost a nejsou to prďoši co sotva mávají křídly...já ale jednu výhodu oproti Vám mám a to takovou, že netoužím dál produkovat další žaky, takže pokud mě ti dva nevytvoří pár ale budou jen "kamarádi" což se taky podle jiných chovatelů žaků stává, mě to vadit nebude, ba naopak bych byla radši aby měla celoživotního kamaráda, než partnera a snažila se vysedět mladé, které kdyby oni jako rodiče nevyvedli až ven na bidlo, by stejně nejspíš umřeli, protože nemám praxi ani čas ani prostředky na to abych ručně dokrmovala malé papoušky. Vím že se budu opakovat, ale za mě je lepší dva ptáky za ráz, ušetříte tím stres a komplikace sobě i ptákům
Hezký den. Eva.

Len tak mimochodom, nebolo by vo vasom pripade lepsie ak by ste si zadovazili druhu samicku? ci to uz ak nie su samec a samicka si nevytvoria medzi sebou taky vztah?

Neregistrovaný uživatel

20.12.2016 10:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Eriq400 napsal(a):
Len tak mimochodom, nebolo by vo vasom pripade lepsie ak by ste si zadovazili druhu samicku? ci to uz ak nie su samec a samicka si nevytvoria medzi sebou taky vztah?

Tak za toohle Vás tady sežerou samozřejmě že mě to napadlo, ale podle chovatelů žaků to fakt prej nejde a ještě ke všemu za tento nápad mi bylo tak vynadáno, že mi nakonec napsali zde na fauně že jsem trapitel a že mám svou samičku radši prodat...takže asi tak, no.

20.12.2016 11:04
Eriq400

XXX.XXX.236.112

Tak za toohle Vás tady sežerou samozřejmě že mě to napadlo, ale podle chovatelů žaků to fakt prej nejde a ještě ke všemu za tento nápad mi bylo tak vynadáno, že mi nakonec napsali zde na fauně že jsem trapitel a že mám svou samičku radši prodat...takže asi tak, no.

Je mi jedno ci ma tu sezerou, ale ja som to napisal z vlastnej skusenosti.
Kedysi moj ´´sused´´ o 3 ulice dalej mal zaka a robil podobne veci tiez chcel kupit partnera aby sa mu samcek ukludnil. Kupil k jeho samici samca, bola agresivna potom dalsieho a to iste, len utocila dokonca mu trocha nohy ukusla. Tak skusil jednu samicu doniest domov v rovnakom veku obe mali 2 roky aj nieco.
Viem ze vychadzali spolu dobre sedeli pri sebe lozili spolu, uz nepotrebovali tolko pozornosti a bolo to ok.
Asi si ale nikdy nevytvorili tak blizko k sebe ako pary zostavene.
Nasledne sa prestahoval do zahranicia a zobraj aj zakov a uz neviem ako to pokracovalo...

20.12.2016 15:14
kareta

XXX.XXX.84.6

Erik Atila dejte to dohromady a bude to paráda.

20.12.2016 16:11
KaVe

XXX.XXX.45.15

kareta napsal(a):
Erik Atila dejte to dohromady a bude to paráda.

Úplně by pro začátek stačilo aby si psali interně. Vadí mi prostě ta démonizace žaků.

22.12.2016 15:25
Eriq400

XXX.XXX.236.112

Chcel by som sa este opytat, ked si zadovazim nepribuzdny par zakov myslim tym mladyzch tak do 4 mesiacov, kedy sa zacnu prejavovať ze vytvorili medzi sebou skutocny par? uz od zaciatku alebo az ked budu dospievat?

zako 750

24.12.2016 10:27
zako 750

XXX.XXX.22.230

Mám s tím mnoholeté zkušenosti. Žaky můžete kdykoli dopárovat, jen je důležité aby ten jednotlivý kus, co už bude u vás neměl na vás vazbu. V tomto případě koupě partnera proveďte co nejrychleji. Vzájemnou harmonizaci poznáte brzy.

24.12.2016 11:29
Eriq400

XXX.XXX.236.112

zako 750 napsal(a):
Mám s tím mnoholeté zkušenosti. Žaky můžete kdykoli dopárovat, jen je důležité aby ten jednotlivý kus, co už bude u vás neměl na vás vazbu. V tomto případě koupě partnera proveďte co nejrychleji. Vzájemnou harmonizaci poznáte brzy.

Ďakujem za reakciu. Chcem ešte niečo do šetriť a kúpiť nepribuzdny pár ak bude možnosť od jedného chovateľa ak nie tak od dvoch. Ale určite chcem kúpiť mladé tak okolo 3 až 5 mesiacov. Teda chcem ešte vedieť či už takto od malička budú sa k sebe správať ako pár a harmonizovat alebo až keď budú starší ? Aby som vedel či netreba jedného vymeniť aby harmonizovali.

24.12.2016 12:02
eli22

XXX.XXX.181.33

Eriq400 napsal(a):
Ďakujem za reakciu. Chcem ešte niečo do šetriť a kúpiť nepribuzdny pár ak bude možnosť od jedného chovateľa ak nie tak od dvoch. Ale určite chcem kúpiť mladé tak okolo 3 až 5 mesiacov. Teda chcem ešte vedieť či už takto od malička budú sa k sebe správať ako pár a harmonizovat alebo až keď budú starší ? Aby som vedel či netreba jedného vymeniť aby harmonizovali.

V tomto věku jsou to "děti". Takže se k sobě budou taky tak chovat.

24.12.2016 13:00
kubanec

XXX.XXX.103.251

No hlavňe si kupte žaky s citesem ať tu pak nepíšete že jste koupil žaka a že už nejde přihlásit a co teď

24.12.2016 13:37
Eriq400

XXX.XXX.236.112

eli22 napsal(a):
V tomto věku jsou to "děti". Takže se k sobě budou taky tak chovat.

Ok. Aj som si myslel. Ale keď už budú mať cez rok tak už to bude pozorovateľ ne že harmonizuju?

24.12.2016 14:28
eli22

XXX.XXX.181.33

Eriq400 napsal(a):
Ok. Aj som si myslel. Ale keď už budú mať cez rok tak už to bude pozorovateľ ne že harmonizuju?

To budou tak v pubertě, dospívají ve čtvrtém, pátém roce.

2.1.2017 17:08
Eriq400

XXX.XXX.236.112

Chcel by som ešte od vás jednu radu. Na jar si zadovážil pár zakov.
No chcem ich do vonkajšej voliery ale ručne dorkmene. Nakoľko chcem byť s nimi aj v kontakte.
Len neviem či kúpiť samca aj samicu mláďatá to je tak 3 až 4 mesačne alebo jedno mladá a ďalšieho tak 2 ročného alebo oboch starších. Chcel by som vytvoriť harmonizujuci pár. Ďakujem

ne

2.1.2017 17:38
ne

XXX.XXX.195.189

Eriq400 napsal(a):
Chcel by som ešte od vás jednu radu. Na jar si zadovážil pár zakov.
No chcem ich do vonkajšej voliery ale ručne dorkmene. Nakoľko chcem byť s nimi aj v kontakte.
Len neviem či kúpiť samca aj samicu mláďatá to je tak 3 až 4 mesačne alebo jedno mladá a ďalšieho tak 2 ročného alebo oboch starších. Chcel by som vytvoriť harmonizujuci pár. Ďakujem

Kupte mláďata a hlavně ať k nim dostanete CITES.

2.1.2017 18:50
Eriq400

XXX.XXX.236.112

ne napsal(a):

Jasne, cites na to si dam pozor. Som zvedavy inak kolko chovatelov bude zakov predavat bez cites. Bude to zaujimave

2.1.2017 19:38
lupus4

XXX.XXX.92.252

ne napsal(a):

S platnou vyjímkou na prodej.

2.1.2017 21:09
kubanec

XXX.XXX.103.251

Eriq400 napsal(a):
Jasne, cites na to si dam pozor. Som zvedavy inak kolko chovatelov bude zakov predavat bez cites. Bude to zaujimave

Na slovensku máte cites až od května.

7.1.2017 09:05
Eriq400

XXX.XXX.236.112

Zdravím. Chcem sa opýtať či je pravda že to platí hlavne U zakov a to že keď sú ručne dokrmeny a potom keď ako pár zahniezdia že nedokážu vyniesť mladé z budky. Že ich nedokážu vykrmit do samostatnosti. Že vraj keď sú ručne dorkmene strácajú ten inštinkt.
To som sa dočítal. Takže dik za info.

ne

7.1.2017 10:52
ne

XXX.XXX.195.189

Eriq400 napsal(a):
Zdravím. Chcem sa opýtať či je pravda že to platí hlavne U zakov a to že keď sú ručne dokrmeny a potom keď ako pár zahniezdia že nedokážu vyniesť mladé z budky. Že ich nedokážu vykrmit do samostatnosti. Že vraj keď sú ručne dorkmene strácajú ten inštinkt.
To som sa dočítal. Takže dik za info.

Šanca na přirozený odchov u ručně dokrmených je stejně velká jako u ptáků odchovaných pod rodiči. S tím má zkušenost už spousta chovatelů. Žakové jsou poměrně dobří a starostliví rodiče, zdaleka není třeba jich tolik odebírat k ručnímu odchovu jak se to praktikuje. Tady je opravdu jen jeden velký důvod a motivace k takovému počínání a to jsou finance. Výkupčí totiž vykupují jen dokrmené žaky, ale to je i u jiných velkých druhů papoušků.

9.1.2017 22:33
sambora

XXX.XXX.233.80

Eriq400 napsal(a):

Zdravím, mám doma cca ročního samce, teď jsem koupil rok a půl starou samici, oba krotcí, i když samice se ještě docela bojí mě i samce, zatím to na harmonizující pár nevypadá, ale chce to čas, první den po sobě docela šli tvrdě, teď už jen občas, samec jí třeba chce vzít piškot, tak se po něm dost zobákem ožene, snad si sednou, jen je teď na hov..ta registrace, protože když člověk nedostane ten papír že může prodat, pak nebudu moci třeba samici vyměnit a co pak?

10.1.2017 07:55
stefy3

XXX.XXX.33.253

Ja mam 6 parov vsetko rucne dokrmene a vsetky aj rozpravaju a momentalne maju mlade ktore skvele krmia.

Neregistrovaný uživatel

10.1.2017 11:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Můžu dotaz? byl by problém k dvou leté samici koupit mládě samce ručně dokrmeného? musí být žakové k sobě stejně staří? plánuji tento rok koupi druhého papouška, samce, mám podaný i inzerát, ale nikdo se neozývá a co se dívám tak žako cca dvou letý odchovaný pod rodiči je na tom cenově stejně jako mládě staré 120 dní ručně dokrmené. díky.

10.1.2017 12:32
stefy3

XXX.XXX.33.253

Moc by som to nedoporucoval najlepsie aby boli zhruba rovnako stary 2 roky je dost.

10.1.2017 13:18
Eriq400

XXX.XXX.236.112

stefy3 napsal(a):
Ja mam 6 parov vsetko rucne dokrmene a vsetky aj rozpravaju a momentalne maju mlade ktore skvele krmia.

A chcem sa opytat pary ste tvorili na prirodzenom vybere alebo ste dali samca a samicu a ti si sadli? a uz mladata ste zostavovali ci starsie jedince?

Neregistrovaný uživatel

10.1.2017 13:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

stefy3 napsal(a):
Moc by som to nedoporucoval najlepsie aby boli zhruba rovnako stary 2 roky je dost.

Oki, díky, budu tedy shánět dál cca dvouletého samce.

Přidejte reakci

Přidat smajlík