Žako v CITES Jan Potůček, brožura informací 2016

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.12.2016 21:55
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Zatím jsem ji zběžně přečetl a pouze můj s nikým nekonzultovaný názor.
Autorovi i vydavateli musím poděkovat. Na všechny mnohdy zmatené dotazy z dikuze jsou zde odpovědi.
Obsah mě trochu obsahově zklamal, ale je to jen můj osobní dojem, protože problematiku podrobně sleduji. Když už byl uveden seznam druhů CITES I, mohlo být uvedeno v poznámce, že kakariki je z toho vyjmut. Mohli být uvedeni i papoušci CITES II, na které se vztahuje povinnost vedení v Knize evidence chovu a obchodu, kterou je povinnost vést od r.1010, ale kdo ji skutečně vede? Uvést seznam druhů, na které se nevztahuje žádná evidence. Byl by to jeden list navíc, vítaný nejen majiteli žaků, ikdyž to s titulem brožury nesouvisí.
Kdo má trochu zkušenost s přípravou a vydáním i takto útlé brožury, musí činnost kolektivu ocenit. Uvedené kontakty na krajské úřady jsou dobré a nejen pro ty, co nemají internet.
Velice cením anketu s významnými chovateli. Z těch osmi uvedených nenapíšu dva, jak už jeden v diskuzi napsal, že ho zklamali. Drozdek, Barvík, M. Žohová, Škrháková - Pádková, Šiška, Sojka. Ani jeden z nich nejásá, spíš naopak. Dokonce i Tony Silva - americký chovatel a publicista považuje toto opatření za další ránu volně žijícím žakům. Nebudu jeho myšlenku rozvádět.
Pan Potůček již uvedené informace docela srozumitelně napsal do poslední Fauny i EXOTY.
Brožura je obohacená o další informace a hlavně o odpovědi příslušných úřednic ČIŽP a Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.
Příslušní úředníci - úřednice odpovídají na otázky pana Potůčka. Jsou to J. Jelíková a S. Uncová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Obě hovoří, jak musí státní úředník hovořit.
Ale úplný exot je PAVLA ŘÍHOVÁ, vedoucí oddělení mezinárodní ochrany biodiverzity a CITES ČIŽP. Cituji její odpovědi, omlovám se, že bez souvislostí:
Co s těmi mazlíčkáři, kteří o té povinnosti neví? " To je bohužel jejich problém. Neznalost zákona neomlouvá."...Stačí jeden exemplář CITES A, s kterým je neoprávněně nakládáno, a situace splňuje parametry trestného činu" Jaké sankce hrozí? "...nevyšší pokuta je 1,5 mil korun...případy se posuzují individuálně..."
Nemám k tomu co dodat.
:.

22.12.2016 22:20
scrolls

XXX.XXX.223.151

Dobrý den, je někde na netu seznam chovaných CITES ptáků v ČR? Mám na mysli především počty chovaných ptáků, našel jsem akorát seznam z roku 2012 a ještě tam nejsou všechny druhy... Děkuji za normální odpověd

Miroslav Gazda.

22.12.2016 22:38
kubanec

XXX.XXX.103.251

Ararauna.cz každoročně zveřejňuje počty.

Přidejte reakci

Přidat smajlík