Jak dlouho se dožívá papoušek šedý?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.1.2017 21:17

2.1.2017 21:31

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Až šedesát.

ale naprostá většina jich umře mnohem, mnohem, mnohem dřív.

bohužel často vlivem podmínek chovu, především sociální izolací a špatným krmením.

2.1.2017 21:43

Děkuji za odpověď smajlík Můj taťka má desetiletou samičkou a od chovatelů(vystavovatelů) nám bylo řečeno, že může odejít na játra, protože jí chutná slunečnice, ale ovoce jí bohužel moc nevoní.

2.1.2017 21:45

Děkuji za odpověď smajlík Můj taťka má desetiletou samičkou a od chovatelů(vystavovatelů) nám bylo řečeno, že může odejít na játra, protože jí chutná slunečnice, ale ovoce jí bohužel moc nevoní.

Ano, krmení tučnými semeny je častá příčina smrti žaků.

2.1.2017 22:08

Dá se to ještě nějakým způsobem zachránit? Zkoušely jsme i sušené ovoce, ani to nechce.

2.1.2017 22:22

Nedávat mu tu slunečnici? ten papoušek je jak dítě, to je jak kdybyste se ptala, co máte dělat, že dítě chce jíst jen čokoládu. prostě od toho má vás, abyste mu dávali to, co má jíst.

kupte mu granule pro papoušky a semínka používejte jen jako vzácnou mňamku. on pak bude za nějaké ovoce rád.

Melanoptera

2.1.2017 22:29
Melanoptera

XXX.XXX.57.80

Pri "tuhom korienku" a správnej životospráve môže žiť aj 40 - 50 rokov. V niektorom z posledných čísel časopisu Nová exota bol zverejnený kakadu inka, ktorý mal vyše 80 rokov. Alebo to bolo v časopise Papoušci, už sám neviem. Treba si to popozerať. Mám odložený článok o are araraune Winstona Churchilla, ktorá by mala mať údajne 104 rokov. Článok ale pochádza z bulvárneho denníka, takže jeho relevantnosť je otázna. Niektoré veľrby alebo korytnačky môžu žiť až 200 rokov, takže u papagájov ako potomkov plazov, čo sú potomkovia rýb, to nie je nemožné.

Každopádne chovatelia (vystavovatelia) radia pánovi otcovi dobre, nakoľko játra sú kľúčový orgán zdravého života každého jedinca. Játra (pečeň) detoxikujú organizmus, a pokiaľ sa neustále zaťažujú - napríklad prijímaním len slnečnice - nemajú možnosť sa regenerovať. Dochádza k stukovaniu pečene. Pri nadmernej záťaži pečene a obličiek dochádza k zdravotným problémom a skracovaniu života. Žaka treba postupne naučiť prijímať zdravú potravu, a tým mu predĺžite život. Žakovi zaobstarajte zmes pre africké papagáje napríklad od firmy Versele Laga. K tomu mu občas podávajte palmové plody. Každý deň mu ponúknite zeleninu a ovocie. Dieteticky pôsobí aj ohrýzanie vetvičiek listnaných alebo ihličnatých stromov. Pekné články o chove žakov píšu manželia Bartloví. Vydali aj knižku, tak sa môžete inšpirovať z nej.

3.1.2017 09:29
elfkam

XXX.XXX.211.108

Taky můžete zkusit podávat směs zrnin naklíčenou a důležité je množství zrní, lžíci, maximálně dvě na den. Zkuste i vařenou směs luštěnin, sladkou kukuřici, zelený hrášek, cokoliv... pokud nebude mít neomezený přístup k semenům, tak by mohl začít ochutnávat i jíné věci. Bohužel, z vlastní zkušenosti, vím, že to není jednoduché naučit dospělého ptáka konzumovat něco jiného než tučná semena

ne

3.1.2017 09:33
ne

XXX.XXX.195.189

Kupte mu granule Roudybush, páni prodejci jsou i výborní chovatelé tak se nebojte napsat nebo zavolat a mile rádi poradí. http://www.svetpapagajov.eu/krmivo-roudybush/.

3.1.2017 10:44
krabatka

XXX.XXX.164.43

Nedávat mu tu slunečnici? ten papoušek je jak dítě, to je jak kdybyste se ptala, co máte dělat, že dítě chce jíst jen čokoládu. prostě od toho má vás, abyste mu dávali to, co má jíst.

kupte mu granule pro papoušky a semínka používejte jen jako vzácnou mňamku. on pak bude za nějaké ovoce rád.

Přesně tak. Tohle je kvalitní příspěvek. Pokud tu slunečnici nedostane, tak bude třeba delší chvíli trucovat, ale nakonec z hladu něco jiného jíst začne. Hlavně se nesmí rezignovat a nabízet mu neustále ovoce i zeleninu, i když na začátku jí budete nejspíš vyhazovat. Nebo dát dopoledne pouze ovoce a zeleninu a odpoledne zrní bez slunečnice nebo granule. Zrní dát jen přiměřenou dávku, aby si papoušek nemohl vybírat, co sežere a co nechá. Papoušek má sníst celou krmnou dávku, kde je vše, co potřebuje. Žádné zvíře neumře hlady, pokud má přístup k potravě. Zbytečně papouškovi zkracujete život. U dítěte s čokoládou by to asi nikdo neudělal, tak proč u papouška?

3.1.2017 10:59
KaVe

XXX.XXX.45.15

krabatka napsal(a):
Přesně tak. Tohle je kvalitní příspěvek. Pokud tu slunečnici nedostane, tak bude třeba delší chvíli trucovat, ale nakonec z hladu něco jiného jíst začne. Hlavně se nesmí rezignovat a nabízet mu neustále ovoce i zeleninu, i když na začátku jí budete nejspíš vyhazovat. Nebo dát dopoledne pouze ovoce a zeleninu a odpoledne zrní bez slunečnice nebo granule. Zrní dát jen přiměřenou dávku, aby si papoušek nemohl vybírat, co sežere a co nechá. Papoušek má sníst celou krmnou dávku, kde je vše, co potřebuje. Žádné zvíře neumře hlady, pokud má přístup k potravě. Zbytečně papouškovi zkracujete život. U dítěte s čokoládou by to asi nikdo neudělal, tak proč u papouška?

Dobrý den, zásadní rozdíl je v tom že papoušek prostě není dítě - desetiletý žako zvyklý na monodietu, tak to je velmi nereálné že chovatel "unese" přechod na jiné krmení. Pro žaka to bude stres tak silný, že to nezůstane bez následků. Smutná realita chovu pet žaků je ta, že mnohá andulka se dožívá vyššího věku. Zdravotní problémy způsobené jednostranným krmení se projevují právě kolem 10. - 12. roku věku papouška.

3.1.2017 11:02

KaVe napsal(a):
Dobrý den, zásadní rozdíl je v tom že papoušek prostě není dítě - desetiletý žako zvyklý na monodietu, tak to je velmi nereálné že chovatel "unese" přechod na jiné krmení. Pro žaka to bude stres tak silný, že to nezůstane bez následků. Smutná realita chovu pet žaků je ta, že mnohá andulka se dožívá vyššího věku. Zdravotní problémy způsobené jednostranným krmení se projevují právě kolem 10. - 12. roku věku papouška.

Jenže alternativa není, desetiletý žako, co se cpe slunečnicí, je chodící ztučnění jater a pokud je šance ho ještě zachránit, tak jen a pouze změnou stravy.

3.1.2017 11:08
krabatka

XXX.XXX.164.43

KaVe napsal(a):

Dobrý den, chovatel je za papouška zodpovědný, tak by to unést prostě měl a měl by se snažit napravit svoji chybu. I když to bude pro žaka stres, tak je dobré s tím začít, třeba postupně, vím, že je s tím u žaků (a nejen u nich) problém. Ale je to pořád lepší začít se správnou výživou pozdě, než vůbec.

3.1.2017 13:17
boza

XXX.XXX.99.73

Dobrý den tak že co dávam žakum směs Avicentra pro velké papoušky je špatná pro to že obsahuje slunečnici.Pokud ano proč to do toho míchaji.

3.1.2017 13:22
elfkam

XXX.XXX.211.108

A kolik jí krmíte? Sežere i ostatní semínka ze směsi?

3.1.2017 13:34
boza

XXX.XXX.99.73

Ráno cca jdnu jednu apůl lžíci večer to samé+ovovce a mrkev vybere vše.

3.1.2017 13:41

boza napsal(a):
Dobrý den tak že co dávam žakum směs Avicentra pro velké papoušky je špatná pro to že obsahuje slunečnici.Pokud ano proč to do toho míchaji.

Toť otázka.

Asi ze stejného důvodu jako je ve směskách pro činčily sušený banán.

3.1.2017 13:45
elfkam

XXX.XXX.211.108

Pokud vyžere všechno a jí i dostatečně ovozel, tak snad OK. Zkušenější určitě poradí. Zkusila bych zařadit i klíčené, je to zdravější, stravitelnější a přirozenější, třeba místo té ranní dávky suchého, občas vařené luštěniny. Rozmrazený zelený hrášek, sladkou kukuřici... fantazii se meze nekladou

3.1.2017 14:50
anuš

XXX.XXX.31.2

Dobrý den, zkuste pro začátek granátové jablko, to chutná všem žakům. A na regeneraci jater
se doporučuje ostropestřec.

3.1.2017 15:54
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

boza napsal(a):

Pane, AVICENTRA je kvalitní krmivo českého výrobce a kdysi snad i dnes chovatele pana Chládka, už tam nejezdím.
Slunečnici žako pořebuje, otázka je v jakém poměru. Mystifikace škodlivosti slunečnice je též škodlivá.
Bral jsem od firmy zrniny, když začínal. Chyba je v označení sáčku pro velké papoušky. Ara, amazoňan a kakadu jsou snad velcí papoušci, ale ta směs musí být pro každého jiná. Laik to nepozná, nebo je líný hledat vhodné složení semen pro druhy s více tučnými semeny pro ary a nebo naopak amazońany, kde by té slunečnice mělo být méně.
Kdo chová tak drahé papušky, tak se snad neřídí jen etiketou na obalu, ale i vlastní hlavou.
A zase záleží na teplotě prostředí, pohybu, tj. velikosrti voliéry a to vše je v souvislosti s příjmem a výdejem energie, asi jako u lidí.
Prodal jsek korelu, měli ji 15 let a pak jsem ztratil kontakt. Penanti mně odchovávali 14 let každoročně. Amazoňan modr. po odchovech uhynul v 15. letech.
Všemu se stejně věnuji.
U žaků se uvádí věk dožití až do 70 let. Praktici uvádějí, že se mnohdy nedožijí 6. let u mazlíčkářů pro nevhodnou stravu. Tak je to asi jako s průměrným věkem nebo důchodem.
Příliš jsem se rozepsal, lidé chtějí stručne ano ne, ale jak spolu přestaneme mluvit, ztrácíme tu základní vlastnost člověka, která ho odlišuje od zvířat. I opice dovede na PC kliknout.

3.1.2017 16:18
elfkam

XXX.XXX.211.108

Boza, Klára001 nevím, zda jste četli (četly?) https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/clanky/r/detail/6682/vybirate-pet-velkeho-papouska-zako/ je to tam celkem pěkně popsáno od MVDr.

3.1.2017 17:26
boza

XXX.XXX.99.73

Díky elfkam.

3.1.2017 17:43

Takže článek od veterinářky obsahuje informaci, že pro žaka slunečnice není škodlivá naopak jí potřebuje. Nevím proč všichni dokola papouškují že slunečnice je pro ptáky škodlivá, nejvíc černá, která je nejlevnější a drahá bílá dovážená je super. Rozdíl v olejnatosti je minimální což se už někde taky psalo. Takže, všeho s mírou a s rozumem.

3.1.2017 17:51
KaVe

XXX.XXX.45.15

Takže článek od veterinářky obsahuje informaci, že pro žaka slunečnice není škodlivá naopak jí potřebuje. Nevím proč všichni dokola papouškují že slunečnice je pro ptáky škodlivá, nejvíc černá, která je nejlevnější a drahá bílá dovážená je super. Rozdíl v olejnatosti je minimální což se už někde taky psalo. Takže, všeho s mírou a s rozumem.

Hlavně informace z podobných zdrojů by měl mít nastudované každý dříve, než si jakéhokoliv papouška pořídí a ne až po deseti letech zjišťovat co a jak.

3.1.2017 18:15

Ale tak škodlivá ve smyslu jedovatá není.

ale z živin obsahuje hlavně tuk, má špatný poměr vápník:fosfor (málo vápníku) a papouchům chutná.

takže když majitelé krmí tím, co ptákovi chutná, skončí na monodietě složené především ze slunečnice a to už škodlivé opravdu je. můžete se pak hádat, co odejde dřív, jestli játra kvůli ztučnení nebo na řídnutí kostí.

Zvire

3.1.2017 18:17
Zvire

XXX.XXX.224.28

My máme Žaka 16 let není ručně dokrmovaný
Zbožňuje ovoce i zeleninu
Žádné problémy nemáme
Pokud si pořídíte Žaka máte to vědět už na začátku.
Je docela náročný na chov.

3.1.2017 18:25

Samozřejmě máte pravdu ale jak píši, že je nutné se řídit selským rozumem. Všichni moji ptáci dostávají směs namíchaných zrnin a nedostanou další dávku dokud tuto nedožerou zcela všechnu. Směsi mám namíchané dle druhu ptáků tak kakadu má opravdu v dávce pár zrníček slunečnice ale žako, jak píše paní doktorka by měl mít potravu, kde je více tuků takže víc slunečnice, ary taky potřebují tučnější směs než třeba amazoňan. Byl jsem u chovatele, který k ptákům chodí několikrát za den protože je v důchodu a má v miskách jednotlivé zrniny a v podstatě ptáci tímto způsobem zobou jen slunečnici, kterou on neustále během dne doplňuje. To je samozřejmě špatně ale to si on nedá vymluvit.

3.1.2017 19:07
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Samozřejmě máte pravdu ale jak píši, že je nutné se řídit selským rozumem. Všichni moji ptáci dostávají směs namíchaných zrnin a nedostanou další dávku dokud tuto nedožerou zcela všechnu. Směsi mám namíchané dle druhu ptáků tak kakadu má opravdu v dávce pár zrníček slunečnice ale žako, jak píše paní doktorka by měl mít potravu, kde je více tuků takže víc slunečnice, ary taky potřebují tučnější směs než třeba amazoňan. Byl jsem u chovatele, který k ptákům chodí několikrát za den protože je v důchodu a má v miskách jednotlivé zrniny a v podstatě ptáci tímto způsobem zobou jen slunečnici, kterou on neustále během dne doplňuje. To je samozřejmě špatně ale to si on nedá vymluvit.

To bych chtěl s tím chovatelem prohovřit. Já jsem také starý chovatel, ale ten, co píšete v dobré víře ptákům škodí.

Reichenowi

3.1.2017 20:01
Reichenowi

XXX.XXX.57.80

boza napsal(a):

Dobrý večer! Slnečnica za to nemôže. Kedysi pri odchytových žakoch nebola iná možnosť ako kŕmiť burákmi alebo slnečnicou. Nič iné nebrali a radšej by zomreli od hladu. Pokiaľ ale odchovávate mladé, tak ich dokážete naučiť prijímať prakticky čokoľvek. Moje mláďatá rôznych druhov papagájov prijímajú stravu, ktorú ich rodičia odmietajú len kvôli tomu, že na ňu neboli zvyknutí odmalička.

Žako potrebuje tuky, ale lepšie ako v suchej slnečnici ich nájde v naklíčenej, alebo v rôznych orieškoch, alebo palmových plodoch. Nie je problém podávať v krmive aj suchú slnečnicu, musí jej však byť veľmi málo, lebo inak žako nebude žrať iné semienka. Pri tomto musí byť človek nekompromisný. Ani kakadu ružovým alebo amazoňanom neprospieva tučné krmivo. Ale napríklad amazoňan oratrix alebo veľké karibské druhy amazoňanov potrebujú energetickejšiu stravu, takže znesú viac orieškov.

3.1.2017 21:52
EvaNM

XXX.XXX.234.249

Vážení přátelé, ráda bych doplnila ke článku několik informací čerpaných z literatury Rosemary Low (2012) a Hildegard Niemann (2014). Cibule a česnek (a také pór a pažitka) jsou uváděny jako složky potravy pro ptáky nebezpečné. Avokádo a rebarbora jako toxické. Kvůli obsahu provitamínu A je doporučováno podávat mrkev, papriku, červenou řepu a tmavé listy zeleniny jako např. špenát a ne pouze sladké ovoce např. hrozny, pomeranče, kterým mnozí žakové dávají přednost. Pro doplnění bílkovin a jejich složek, které nejsou obsaženy v zrní a ořeších se doporučuje několikrát týdně podávat luštěniny. Upozornění: potřeba bílkovin v potravě stoupá v období přepeřování!
Pokud Vás bude zajímat moje zkušenost: Jako základ krmné dávky používám Versele Laga Premium pro žaky a jsem s ním spokojená. Dále podávám hrách, který cca 12 hodin namočím, vodu sleji, a poté povařím půl hodiny. Vařím jej a podávám s čočkou, kterou však namočím pouze 4 hodiny. Můj žako je živený pestrou stravou, takže jako aditivní přípravek podávám pouze vápník, jehož má žako vyšší potřebu nežli jiní papoušci, a vitamín D3. Doplňuji ještě piniovými, vlašskými a lískovými oříšky, vše ve velmi uměřené dávce a s jen lehce narušenou skořápkou. Žako dostává rovněž veškeré ovoce a zeleninu ze zahrádky, včetně rybízu, dýní, salátu, hrášku atd. Kvůli obsahu komplexních bílkovin dostává v zimě a v období přepeřování občas lžičku kvalitního jogurtu nebo vaječný žloutek. Pokud nechce přijímat nějaký druh potravy, prostě si ji vezmu s ním a tak se jej naučí velmi lehce brát. Přeji Vám hodně úspěchů při chovu!

3.1.2017 23:53
jezeddák

XXX.XXX.228.254

Dobrý večer, já jednou dostal korelu, která pravděpodobně neviděla ovoce ani zeleninu, dokonce nemá zájem okusovat větévky různých nejedovatých dřevin. Také sezobala první slunečnici, pak teprve ostatní zrniny. Ze začátku se mi stalo, a to doufám, že se již nikdy nestane, když jsem jí předložil ovoce s mrkví, tak radši nic nejedla a byla úplně zesláblá, což jsem okamžitě zareagoval a ihned podal zrniny a do hodiny byla ok. Dnes ovoce, zeleninu i rýži alespoň trochu baští, ale není to ještě pravé ořechové, takže mi svitla naděje, že jsem ji zachránil, jelikož živa jen ze zrnin by dlouho nevydržela naživu. Naučit ptáka jíst co potřebuje, je fakt náročné, zvláště když původní majitel jej krmil pouze zrninami. Proto není nad to mít ptáka co nejmladšího, který se to snadno naučí a předejde se zbytečným problémům a trápení.

tramtada

4.1.2017 09:15
tramtada

XXX.XXX.195.189

EvaNM napsal(a):
Vážení přátelé, ráda bych doplnila ke článku několik informací čerpaných z literatury Rosemary Low (2012) a Hildegard Niemann (2014). Cibule a česnek (a také pór a pažitka) jsou uváděny jako složky potravy pro ptáky nebezpečné. Avokádo a rebarbora jako toxické. Kvůli obsahu provitamínu A je doporučováno podávat mrkev, papriku, červenou řepu a tmavé listy zeleniny jako např. špenát a ne pouze sladké ovoce např. hrozny, pomeranče, kterým mnozí žakové dávají přednost. Pro doplnění bílkovin a jejich složek, které nejsou obsaženy v zrní a ořeších se doporučuje několikrát týdně podávat luštěniny. Upozornění: potřeba bílkovin v potravě stoupá v období přepeřování!
Pokud Vás bude zajímat moje zkušenost: Jako základ krmné dávky používám Versele Laga Premium pro žaky a jsem s ním spokojená. Dále podávám hrách, který cca 12 hodin namočím, vodu sleji, a poté povařím půl hodiny. Vařím jej a podávám s čočkou, kterou však namočím pouze 4 hodiny. Můj žako je živený pestrou stravou, takže jako aditivní přípravek podávám pouze vápník, jehož má žako vyšší potřebu nežli jiní papoušci, a vitamín D3. Doplňuji ještě piniovými, vlašskými a lískovými oříšky, vše ve velmi uměřené dávce a s jen lehce narušenou skořápkou. Žako dostává rovněž veškeré ovoce a zeleninu ze zahrádky, včetně rybízu, dýní, salátu, hrášku atd. Kvůli obsahu komplexních bílkovin dostává v zimě a v období přepeřování občas lžičku kvalitního jogurtu nebo vaječný žloutek. Pokud nechce přijímat nějaký druh potravy, prostě si ji vezmu s ním a tak se jej naučí velmi lehce brát. Přeji Vám hodně úspěchů při chovu!

Cibule a česnek (a také pór a pažitka) jsou uváděny jako složky potravy pro ptáky nebezpečné.

No vidíte a zrovna tyhle položky podávám ptákům běžně celé roky.

4.1.2017 19:53
EvaNM

XXX.XXX.234.251

Pro tramtada: Také jsem byla překvapena konstatováním, že tyto složky potravy jsou škodlivé. Vím, že někteří zkušení chovatelé tuto potravu běžně podávají a i já jsem tu a tam česnek našemu žakovi podala. Mám však poměrně málo zkušeností s chovem exotického ptactva, snažím se tedy získat co nejvíce informací od zkušených chovatelů (Low, Silva a další). Můžu se zeptat, jaké papoušky chováte, příp. jaké máte zkušenosti s podáváním mléčných produktů? Přeji pěkný večer!

Melanoptera

4.1.2017 20:30
Melanoptera

XXX.XXX.57.80

Citujem pani MVDr. Ľubicu Nečasovú zo strany 21 časopisu NE 3/2015:... "Myslím si, že česnek asi neškodí. Určitě ho můžou dostat. Ale jako prostředek na odčervení?... To by musela být taková dávka česneku, že by to ten pták ani nepřežil."...

Celý tento článok je nesmierne poučný a obsahuje aj osobný názor pani doktorky na chov žakov ako domácich maznáčikov. Kto ho nečítal, bude prekvapený, aký druh papagája doporučuje ako damáceho maznáčika. Ale zase nie sme v USA.

V prvom rade sa treba riadiť zdravým gazdovským rozumom, ale tým sa raz riadila aj dcéra jednej chovateľky, ktorá podala papagájom avokádo s tým, že keď nie je jedovaté pre človeka, tak nebude jedovaté ani pre papagáje. (Rosemary Low, Výživa papoušků, str.44). Takže ak si nie som istý, radšej sa spýtam. A keď nedostanem jednoznačnú odpoveď, tak buď zariskujem a zistím, alebo to nechám na iných.

Melanoptera

4.1.2017 20:43
Melanoptera

XXX.XXX.57.80

EvaNM napsal(a):
Pro tramtada: Také jsem byla překvapena konstatováním, že tyto složky potravy jsou škodlivé. Vím, že někteří zkušení chovatelé tuto potravu běžně podávají a i já jsem tu a tam česnek našemu žakovi podala. Mám však poměrně málo zkušeností s chovem exotického ptactva, snažím se tedy získat co nejvíce informací od zkušených chovatelů (Low, Silva a další). Můžu se zeptat, jaké papoušky chováte, příp. jaké máte zkušenosti s podáváním mléčných produktů? Přeji pěkný večer!

Na otázku o podávaní mliečnych produktov papagájom nájdete odpoveď v spomínanej knižke od R. Low na strane 31. Nebudem to celé prepisovať, iba zacitujem jednu vetu: "Nijak zvlášť neprosazuji používaní mléčných výrobků, jen jsem toho názoru, že v mírném množství neškodí a naopak mohou být i užitečné.".

4.1.2017 21:22
EvaNM

XXX.XXX.234.251

Vím, četla jsem. Za mojí otázkou ohledně mléčných produktů stojí pouze zájem dozvědět se stanovisko dalších chovatelů. Článek Dr. Nečasové je zajímavý, to je dobrý tip!

Melanoptera

6.1.2017 14:53
Melanoptera

XXX.XXX.57.80

Tak napríklad môj názor sa v tomto úplne stotožňuje s názorom R. Low. Myslím, že to napísala výstižne, ale tiež si rád prečítam ďalšie pohľady na mliečne výrobky.

K tomu odčervovaniu cesnakom ešte doplním informáciu z Príručky pre chovateľov holubov,2015, Nitra, ktorú napísal kolektív 5 veterinárov. Na strane 34 popisujú prípravky na liečbu a prevenciu vnútorných parazitov:

- cibuľová kaša,
- cesnak,
- CESNAKOVÝ extrakt,
- CIBUĽOVÝ extrakt,
- CITROENZYMIX, PROPIGEON,
- PROTEXIN PROFFESIONAL,
- HUMAC NATUR.

Tu je pekne vidieť, ako sa rozchádzajú názory odborníkov. Teraz ale ktorý je ten správny? Zrejme ten, ktorý nám funguje.

lojzikzhor

6.1.2017 17:25
lojzikzhor

XXX.XXX.195.189

Jak dlouho se dožívá? Dožívá se od nepaměti.

22.1.2017 16:55
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Melanoptera napsal(a):
Tak napríklad môj názor sa v tomto úplne stotožňuje s názorom R. Low. Myslím, že to napísala výstižne, ale tiež si rád prečítam ďalšie pohľady na mliečne výrobky.

K tomu odčervovaniu cesnakom ešte doplním informáciu z Príručky pre chovateľov holubov,2015, Nitra, ktorú napísal kolektív 5 veterinárov. Na strane 34 popisujú prípravky na liečbu a prevenciu vnútorných parazitov:

- cibuľová kaša,
- cesnak,
- CESNAKOVÝ extrakt,
- CIBUĽOVÝ extrakt,
- CITROENZYMIX, PROPIGEON,
- PROTEXIN PROFFESIONAL,
- HUMAC NATUR.

Tu je pekne vidieť, ako sa rozchádzajú názory odborníkov. Teraz ale ktorý je ten správny? Zrejme ten, ktorý nám funguje.

PANE, SOUHLASÍM S VAŠÍM VYJÁDŘENÍM. V závěru jste to pěkně vystihl vlastním názorem.
Humac bych si nechal vysvětlit, ten je tam trochu mimo oblast působení na začervení. Je - li míněná jako parazit i bakterie, tak beru zpět. Prevence a likvidace začerveného jsou dva odlišné postupy, což každý skutečný chovatel ví.
CHOVAL JSEM ROKY I HOLUBY, DNES JEN PRO RADOST 5 PÁRŮ.
ČESNEK, CIBULE ATD.
U VŠEHO FUNGUJE, ALE JEN JAKO PREVENCE- vytváření nepříznivého prostředí pro parazity ve střevech. ZAČERVENÉHO TÍM NIKDO NEZACHRÁNÍ.

22.1.2017 22:36
arčí88

XXX.XXX.158.34

Moudivláček napsal(a):
Pane, AVICENTRA je kvalitní krmivo českého výrobce a kdysi snad i dnes chovatele pana Chládka, už tam nejezdím.
Slunečnici žako pořebuje, otázka je v jakém poměru. Mystifikace škodlivosti slunečnice je též škodlivá.
Bral jsem od firmy zrniny, když začínal. Chyba je v označení sáčku pro velké papoušky. Ara, amazoňan a kakadu jsou snad velcí papoušci, ale ta směs musí být pro každého jiná. Laik to nepozná, nebo je líný hledat vhodné složení semen pro druhy s více tučnými semeny pro ary a nebo naopak amazońany, kde by té slunečnice mělo být méně.
Kdo chová tak drahé papušky, tak se snad neřídí jen etiketou na obalu, ale i vlastní hlavou.
A zase záleží na teplotě prostředí, pohybu, tj. velikosrti voliéry a to vše je v souvislosti s příjmem a výdejem energie, asi jako u lidí.
Prodal jsek korelu, měli ji 15 let a pak jsem ztratil kontakt. Penanti mně odchovávali 14 let každoročně. Amazoňan modr. po odchovech uhynul v 15. letech.
Všemu se stejně věnuji.
U žaků se uvádí věk dožití až do 70 let. Praktici uvádějí, že se mnohdy nedožijí 6. let u mazlíčkářů pro nevhodnou stravu. Tak je to asi jako s průměrným věkem nebo důchodem.
Příliš jsem se rozepsal, lidé chtějí stručne ano ne, ale jak spolu přestaneme mluvit, ztrácíme tu základní vlastnost člověka, která ho odlišuje od zvířat. I opice dovede na PC kliknout.

Já kupuji směs od Prestige Versela-Laga, přímo pro Žaky a k tomu i ořechy plus k tomu ovoce a mléčna kukuřice. Tam je více slunečnice, dříve jsem kupoval Avicentru a Žaci nechodily ani k boudě žačal jsem krmil Prestigi a žaci během 2 měsíců lezou do boudy a jsou v perfektní kondici. Rozdíl mezi dvěma těmito výrobi je prašnost. Avicentra má více prachu,.

tramtada

23.1.2017 09:59
tramtada

XXX.XXX.195.189

arčí88 napsal(a):
Já kupuji směs od Prestige Versela-Laga, přímo pro Žaky a k tomu i ořechy plus k tomu ovoce a mléčna kukuřice. Tam je více slunečnice, dříve jsem kupoval Avicentru a Žaci nechodily ani k boudě žačal jsem krmil Prestigi a žaci během 2 měsíců lezou do boudy a jsou v perfektní kondici. Rozdíl mezi dvěma těmito výrobi je prašnost. Avicentra má více prachu,.

Kvalitní krmení je základ úspěšného odchovu. Samozřejmě úspěšný odchov myslím odchov rodiči až na bidlo.

23.1.2017 19:46
arčí88

XXX.XXX.158.34

tramtada napsal(a):
Kvalitní krmení je základ úspěšného odchovu. Samozřejmě úspěšný odchov myslím odchov rodiči až na bidlo.

Já neuznávám ruční odchov, protože to není tk nádherný když ve voliéře jako když tam létá chovný pár a jejich mladé.

Ferrugineifrons

23.1.2017 22:36
Ferrugineifrons

XXX.XXX.57.80

Nie je nič krajšie ako vidieť rodinku papagájov pohromade. No ak sa začnete venovať náročnejším druhom papagájov, tak raz určite narazíte na problém - ako je šklbanie mláďat, amputácia končatín alebo zobáčikov, predčasné odstraňovanie škrupín vajíčok netrpezlivými samicami, nekŕmenie mláďat a podobne. Potom nemáte inú možnosť, ako dokrmovať ručne, alebo používať pestúnov. Ale ak sa dá, vždy sa snažte o prirodzený odchov. Pre mňa je to najväčšie zadosťučinenie v chove. Teda okrem dlhodobo zdravých dospelých jedincov.

tramtada

24.1.2017 09:27
tramtada

XXX.XXX.195.189

Ferrugineifrons napsal(a):
Nie je nič krajšie ako vidieť rodinku papagájov pohromade. No ak sa začnete venovať náročnejším druhom papagájov, tak raz určite narazíte na problém - ako je šklbanie mláďat, amputácia končatín alebo zobáčikov, predčasné odstraňovanie škrupín vajíčok netrpezlivými samicami, nekŕmenie mláďat a podobne. Potom nemáte inú možnosť, ako dokrmovať ručne, alebo používať pestúnov. Ale ak sa dá, vždy sa snažte o prirodzený odchov. Pre mňa je to najväčšie zadosťučinenie v chove. Teda okrem dlhodobo zdravých dospelých jedincov.

Samozřejmě, pokud nastane problém tak je rozumné mláďata dokrmit ručně. Ale zároveň pouvažovat co bylo špatně, protože škubání mláďat případně jejich zabíjení nebo mrzačení rodiči není přirozené a ptáci to dělají v případech, že něco v našem chovu není v pořádku. Naneštěstí se ale pak z některých nectností u ptáků stane zlozvyk, který už se většinou neodnaučí. Bohužel si chovatelé myslí, že stačí když ptáci jen zahnízdí tak se jim daří a nic jim neschází. Neúspěch v chovu se pak hodí na špatný pár a hotovo.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík