Překvapilo mne v článku "Povídání o snovačích" s Ondřejem Štafkem jeho tvrzení, že snovače u nás příliš mnoho lidí nechová. Přitom je to pták atraktivní svým vzhledem, neustálou činností a krásou stavěného hnízda. Kluk má pro pokochání oka dva páry. Zajímalo by mne zda je to s jeho chovem u nás opravdu tak ojedinělé. Pokud v tom nevidíte žádnou levárnu napište zda také nějaké máte. Tím si uděláme představu jak to s jejich chovem u nás je.
Překvapivé to může být možná tak z důvodu, že jeden z druhů je vůbec z nejpočetnějších ptáků na zemi.. S chovem v zajetí je to ale bída. Možná je několik desítek chovatelů v ČR, kteří je mají ve svých kolekcích, ale odchovávající jsou skutečně jednotlivci. Nebojím se říci, že ti kdož v posledním roce odchovali, se dají spočítat na prstech jedné ruky. Tak tomu je ale u spousty dříve naprosto běžných druhů drobotě. Kolik lidí může např. říci že drží stříbrozobky malabarské? Že odchovává panenky bělohlavé, astrildy pestré ? Jednotlivci, nebo vůbec nikdo.
Dobrý den, ano s chovem snovaču to doopravdy tak je. A chovatele co je odchovavaji se dají spočítat opravdu na prstech jedné ruky. Člověk si řekne co muže byt tak těžkého na odchovu těchto ptáků? Faktorů je hodně. Například spravne krmení, rozeznání samiček stejného druhu, spravny materiál na stavbu hnízd atd... Pokud máte zájem můžete mi napsat na email :stafaO@seznam.cz nebo zavolat na 721896969.
Děkuji Štafek.
Před několika lety jsem si nechal z Francie dovézt snovače ohnivé, protože tam byli lacinější než zebřičky. Problém byl v tom, že ze 6 samiček se vybarvili 4 samečci a dva atláskové. Pak nastalo martýrium sehnat samičku. Od Laubeho z Košic se dal vymámit "zaručený" pár se stejným výsledkem, na každé burze se nechal prosit a ukecávat než něco prodal. Nakonec jsem si koupil na výletě ve Zwolle 4 samičky, ze kterých opravdu dvě nepřepeřily v samce a měly se k světu. V krmení problém není berou všechno co se jim předloží. Dva roky neodchovali nic i když sameček postavil několik hnízd a třetím rokem jsem objevil až vylétlé mládě jak ho krmila samička na keři. Bohužel jsem je měl ve voliéře vedle rozel pestrých, nevím kudy, ale jednoho dne se objevili mezi nimi a rozelák je dacan, než jsem je odchytil tak mi z nich půlku zlikvidoval. Byla radost je pozorovat a dokonce to byli favorité u souseda, který se na ně chodil koukat. Přes zimu jsem je měl v bytě a spolu s ostatními ptáky (amadiny diamantové, neofémy, zebry) jsem je pouštěl na takzvané letecké dny. Je zajímavé, jak si pamatovali do které klece mají zaletět na noc. Když jsem je další rok přehodil, tak po leteckém dni si vletěli do té klece, kde byli vloni.
Já mám slušný chaos v obrázcích k snovačům oranžovým, ohnivým a kaferským.
Na wikipedii dali úplně špatný obrázek ke snovači kaferskému.
V článku od p. Podpěry https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/clanky/r/detail/3082/nekteri-snovaci-pro-osvezeni-pameti/ jsou rysy zabarvení hlavy dle mne špatně načrtnuty u snovače ohnivého a kaferského.
Pan Vít ve svém článku https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/clanky/r/detail/4306/o-chovu-snovacu-oranzovych/ má obrázky snovače oranžového a myslím si, že jsou správné a jsou mustrem. Hodně červený hřbet a červená začíná na krku těsně pod zobákem
Pan Malinský má ve svém článku https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/clanky/r/detail/4973/chov-snovacu-ve-spolecnych-volierach/ má obrázek snovače ohnivého a ten si myslím je taktéž mustrem. Červená začíná až pod krkem a hřbet není souvisle červený.
Nikde jsem nenašel hodnověrný muster pro snovače kaferského.
Je ten na nekvalitmím obrázku snovač ohnivý jak se domnívám já ?
Když jsem byl v Etiopii cvaknul jsem si tohoto snovače, může mi někdo určit přesně název když už je tu řeč o tomto druhu
klas
napsal(a):
Když jsem byl v Etiopii cvaknul jsem si tohoto snovače, může mi někdo určit přesně název když už je tu řeč o tomto druhu
Vypadá to jako Snovač spekeův (Ploceus spekei)žije v jižní Etiopii, Somálsku a Keně a sev, Tanzánii
ale ruku do ohně za to nedám
hodně podobný je i Snovač žlutý, (Ploceus velatus), ale ten snad je jen v již.Africe.
lupus4
napsal(a):
Vypadá to jako Snovač spekeův (Ploceus spekei)žije v jižní Etiopii, Somálsku a Keně a sev, Tanzánii
ale ruku do ohně za to nedám
hodně podobný je i Snovač žlutý, (Ploceus velatus), ale ten snad je jen v již.Africe.
A mne by Lupus4 dokázal poradit zda se jedná o snovače ohnivého ?
otec_vojtika
napsal(a):
A mne by Lupus4 dokázal poradit zda se jedná o snovače ohnivého ?
Dle mne ano
klas
napsal(a):
Snovač Spekeův to není. Jedná se o Snovače černolícího (Ploceus baglafecht).
Č.20 Euplectes fransiscanus- Snovač oranžový
č.23 Euplectes orix -Snovač kaferský ( mohou být odlišné variability masky)
č.26 Euplcetes hordeaceus- Snovač ohnivý.
Otázka na skúsených chovateľov- vlastníkov tejto skupiny vtáctva. Existuje určitý jasne definovatelny ukazovateľ rozpoznavania pohlavia, prípadne čoho by sa mal vyvarovať záujemca pri nákupe aby znížil % nákupu samcieho pohlavia? Dosť často sú na veľkých burzách ponúkaný oranžovo sfarbený, napoleoni, nejaký textory a i veľký zo skupiny čiernych. U mláďat to asi nepôjde ale u dospelých 2-3 x preperenych sa nenájde nejaký detail?detailik? Ďakujem.
zbosace
napsal(a):
Otázka na skúsených chovateľov- vlastníkov tejto skupiny vtáctva. Existuje určitý jasne definovatelny ukazovateľ rozpoznavania pohlavia, prípadne čoho by sa mal vyvarovať záujemca pri nákupe aby znížil % nákupu samcieho pohlavia? Dosť často sú na veľkých burzách ponúkaný oranžovo sfarbený, napoleoni, nejaký textory a i veľký zo skupiny čiernych. U mláďat to asi nepôjde ale u dospelých 2-3 x preperenych sa nenájde nejaký detail?detailik? Ďakujem.
Dobrý den,
bohužel ukazatel není.Je to buď a nebo. Pokud už samec jednou přepeřil do svatebního šatu a poté přepeřil do prostého, tak už se to poznat dá. Většinou na spodní straně ocasu zůstává malinko barvy ze svatebního šatu. Když máte dobré oko, poznáte to. Jinak v Holandsku došli s určováním poměrně daleko. Určují pohlaví a druhy technikou DNA. Dělají to hlavně u samic, aby poznali jaký je to druh a kam ho přiřadit.
Oranžově zbarvený napoleon není. Je dost možné, že jste si to spletl se snovačem černobřichým (Euplectes nigroventris).
Štafek.
Ďakujem za reakciu. Tých oranžovo sfarbených som myslel niektorý z druhov z oranž či do červena sfarbených, bez nejakej príručky nie som schopný určiť druh na 100%. Ešte k tomu keď sa v prenoske nechce ukázať tak ako treba. Kdezto napoleona z dostupných dovážaných pozná asi každý kto ho raz videl... Tento druh bol pred revoluciou v ponuke za 300, - aj z odchovu. Myslím že ho odchoval pán Príza. Len pre zaujímavosť...