Odchov bažantů s drůbeži.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.1.2017 21:09
lcaizlova

XXX.XXX.132.4

Dobrý den, chovám různou drůbež a každou chvilku mi sedí nějaká kvočna. Nerada odkvovávám. Letos jsem měla tak 100 odchovaných kuřat a to bylo vážně moc:) proto mě napadlo, dát pod kvočny bažantí vejce. Kvočny si užijí mateřství a odrostlí bažanti pak odletí pryč a mě se to nebude na dvorku rozmnožovat. Šlo by to?

20.1.2017 21:46
maximus.chov

XXX.XXX.145.33

lcaizlova napsal(a):
Dobrý den, chovám různou drůbež a každou chvilku mi sedí nějaká kvočna. Nerada odkvovávám. Letos jsem měla tak 100 odchovaných kuřat a to bylo vážně moc:) proto mě napadlo, dát pod kvočny bažantí vejce. Kvočny si užijí mateřství a odrostlí bažanti pak odletí pryč a mě se to nebude na dvorku rozmnožovat. Šlo by to?

Ano

Špatná rubrika

20.1.2017 21:47
Špatná rubrika

XXX.XXX.200.135

Dobrý den. Spletla jste se a omylem to vložila do okrasného ptactva namísto do drůbeže.

K problému.

Pokud si dobře pamatuji, říkalo se v diskusích u líhnutí v líhni, že bažantí kuřata potřebují nějaké aminokyseliny které jsou běžně jen v mase a jejich mámy je krmí mravenčími kuklami. Což prý dřív myslivci i dělali a je to dnes trestný čin zničit mraveniště.

V každém případě dnes asi bude existovat nějaká komerční směs, protože bažanti z líhní se normálně prodávají ve velkém.

Zda to bažantí kuře samo ví co si má najít když mu dáte volnost pohybu, či da mu v tom pomůže vodič/kvočna slepice, těžko říci. U hus se říká že slepice nemá být vodičem, protože naučí house žrát žížaly a to obsahují pro housata parazity které je ohrožují. Takže se slepice jednak asi příliš nepřizpůsobují tomu co vodí, jednak nejrůznější "maso" asi také pro své svěřence vyhledávají.

20.1.2017 22:01
maximus.chov

XXX.XXX.145.33

Špatná rubrika napsal(a):
Dobrý den. Spletla jste se a omylem to vložila do okrasného ptactva namísto do drůbeže.

K problému.

Pokud si dobře pamatuji, říkalo se v diskusích u líhnutí v líhni, že bažantí kuřata potřebují nějaké aminokyseliny které jsou běžně jen v mase a jejich mámy je krmí mravenčími kuklami. Což prý dřív myslivci i dělali a je to dnes trestný čin zničit mraveniště.

V každém případě dnes asi bude existovat nějaká komerční směs, protože bažanti z líhní se normálně prodávají ve velkém.

Zda to bažantí kuře samo ví co si má najít když mu dáte volnost pohybu, či da mu v tom pomůže vodič/kvočna slepice, těžko říci. U hus se říká že slepice nemá být vodičem, protože naučí house žrát žížaly a to obsahují pro housata parazity které je ohrožují. Takže se slepice jednak asi příliš nepřizpůsobují tomu co vodí, jednak nejrůznější "maso" asi také pro své svěřence vyhledávají.

sranda.

20.1.2017 23:24
lukasel

XXX.XXX.30.254

K problému.

A nějak takhle vznikají fámy a nesmyslné, rady,

Ferrugineifrons

20.1.2017 23:32
Ferrugineifrons

XXX.XXX.57.80

K problému.

Na Ostravsku sú pekné bažantiská, popýtajte sa miestnych myslivcov. Inak máte pravdu, dážďovky filtrujú zeminu a sú plné parazitov, rovnako ako slimáky.

Ferrugineifrons

20.1.2017 23:33
Ferrugineifrons

XXX.XXX.57.80

Túto informáciu mám od učňa váženého pána doktora MVDr. Tukača, takže to nie je fáma.

Špatná rubrika

21.1.2017 00:18
Špatná rubrika

XXX.XXX.154.251

Tady šlo spíše o to, že dříve lidé měli problém odchovat (ne vylíhnout) bažaňtata a ptali se. Co jsem řekl uvedli staří praktici (ty mravenčí kukly). Tu speciální směs na krmení mláďat se tehdy nepovedlo sehnat hned několika lidem co líhli a vše pozdechalo.

Stačí si projít staré diskuse na "drůbeži", vše tam jistě stále bude. Stejně tak to o husách, navíc to už od té doby (kdy já to prvně četl) někteří ověřili.

Špatná rubrika

21.1.2017 00:29
Špatná rubrika

XXX.XXX.210.233

Zde nebyly zmíněny žížaly kvůli parazitům!

Šlo o to poukázat na to, že slepice jako vodič funguje podle programu pro kuřata i když vodí něco jiného.
Zároveň bylo zmíněno, že v tom programu pro kuřata je také dopřát jim značné množství živočišných bílkovin. Zda to bude to co bažanti potřebují pro správný vývoj (ve zmíněné kritické fázy po vylíhnutí) prostě nevím.

osobně bych to doporučoval vyzkoušet, je si ale nutno uvědomit, že ten slepičí vodič bude muset mít volnost a ne jak někteří že vše pozavíráte na odchovnu a tam to držíte klidně dva týdny.

22.1.2017 13:46
lukasel

XXX.XXX.30.254

To že žížaly jsou/můžou být nosiči parazitů s tím nemám problém(reakce na kolegu co psal o tom to problému), ale dovolím si oponovat v tom že jen slepice(kvočna) naučí požírat žížaly podle slepičího, programu,. Naše kachňata a housata odchovaná vlastními matkami úplně běžně požírají žížaly, slimáky a různý hmyz. Tím pádem názor, že se nedoporučuje odchovávat vodní drůbež pod kvočnou mě příjde trochu zcestné. Jejich vlastní matky je to také naučí ne jen slepice. Veškerý odchov se odehrává na pastvě i s možností koupání na potoce.

Jinak k mravencům: řekl bych, že mravenci se používali protože byli nejdostupnější živočišná bílkovina. Nemyslím tím, že jich bylo všude plno, ale tak že našlo se mraveniště naházelo se lopatou do bečky dovezlo se do bažantnice vysypalo se a svěřenci měli živočišnou bílkovinu. A to nejspíš z důvodu nevyskytujícího se přirozeného hmyzu v daném uzavřeném prostoru.
Další zkušenost teda od známého. Bažanty si líhnul doma odchov probíhal na zahradě bez jakýkoliv umělých doplňků a šlo to. Bažantí kuřata si sama hledala hmyz v trávě.

Špatná rubrika

22.1.2017 15:17
Špatná rubrika

XXX.XXX.200.134

Mělo by to asi být tak, že kachna žere husa ne!

Já měl dvě husy ne-odchované husami. A ta jedna když viděla jak slepice ze žížal šílí tak tak to taky zkusila. Ne že by je nějak vyhledávala, ale ony když se nudí tak dělají díry do země běžně a tu hlínu si nosí do vody, no a když v takovém rozpoložení narazí na žížalu tak ji většinou zobákem napadne a sežere. Když člověk otočí kámen a pod ním hromada žížal tak to s ní ani nehne.

Já bych slepici jako vodiče k husám nedával, ke kačenám klidně. Ale přiznám že ani nevím že by o tom někdo u hus nebo kačen přemýšlel. To jsou zvířata která nikdy nechováme po jednom a už dva kusy se dokáží vzájemně zabavit. Kačeny ty má pak většina lidí jen na vykrmení a zabití, husy zase pokud se nenaučí od hus dělat vše správně je malá šance že sami zvládnout svoje housata vysedět (a to pokud v nich zůstal vůbec zachován pud sedět).

Ti mravenci, nejen larvy, to jsem pochopil tak, že to bylo přímo odkoukáno z přírody, že se tak bažantí slípky chovají. Pravděpodobně, narozdíl od slepičí kvočny, mají svoji drobotinu více pod kontrolou, více je poslouchá.

22.1.2017 17:33
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Já měl dvě husy ne-odchované husami. A ta jedna když viděla jak slepice ze žížal šílí tak tak to taky zkusila. Ne že by je nějak vyhledávala, ale ony když se nudí tak dělají díry do země běžně a tu hlínu si nosí do vody, no a když v takovém rozpoložení narazí na žížalu tak ji většinou zobákem napadne a sežere. Když člověk otočí kámen a pod ním hromada žížal tak to s ní ani nehne.

Já bych slepici jako vodiče k husám nedával, ke kačenám klidně. Ale přiznám že ani nevím že by o tom někdo u hus nebo kačen přemýšlel. To jsou zvířata která nikdy nechováme po jednom a už dva kusy se dokáží vzájemně zabavit. Kačeny ty má pak většina lidí jen na vykrmení a zabití, husy zase pokud se nenaučí od hus dělat vše správně je malá šance že sami zvládnout svoje housata vysedět (a to pokud v nich zůstal vůbec zachován pud sedět).

Ti mravenci, nejen larvy, to jsem pochopil tak, že to bylo přímo odkoukáno z přírody, že se tak bažantí slípky chovají. Pravděpodobně, narozdíl od slepičí kvočny, mají svoji drobotinu více pod kontrolou, více je poslouchá.

Vy jste napsal: "Já bych slepici jako vodiče k husám nedával, ke kačenám klidně." A stejně jí vlezou do vody. S hlediska druhu souhlasím. Slepice a kachny jsou potravně blízcí všežravci, husa je býložravec.
Ono to není tak jednoduché. Pes žere jablko, kočce už nechutná a jsou to masožravci.

22.1.2017 19:27
lukasel

XXX.XXX.30.254

Budete se divit ale i husy je sežerou jakmile zjistí kde se nachází a to mi nevymluvíte!
příklad z podzimu: když se vyvážel hnůj na pole dostala se na hnojisko veškerá drůbež a měl jste vidět tu bitvu! Husy kačeny slepice! Je to tak jak píše kolega výš jeden může druhý nemusí. A je to taky o tom na co je daná drůbež zvyklá/naučená. Babička brávala vynešené slepice z drůbežárny, když se jim dala pšenice nedej bože tráva chodily kolem toho jako by to byl had. Po nějaké době si zvykly a v pohodě žraly i to. Z toho se bude taky usuzovat, že slepice pšenici a trávu nežerou?! Takže to, že vám jedna husa nebo dvě po žížalách a popř. další drobotině nejdou není směrodatné.

K tomu pudu sezení: jestli máte brojlerové hybridy tak to od nich čekat nemůžete nejsou k tomu, vyrobeni, je to jako by jste si pořídil brojlerová kuřata a čekal od nich snášku. S tím to by vám pomohla klasická/normální plemena hus.

Mravenci: ano může to být vypozorováno z přirozeného chování. Ale nehledejte v tom žádnou vědu nebo hlavolam. Kde jednoduše sehnat hmyzáky pro své potomstvo než na mraveništi?! Proč je složitě hledat v porostu když je otevřený stánek s občerstvením a bez práce?! Když mraveniště není k dispozici hledají v porostu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík