Dobrý den, prosím o radu chovatele rákosáků. Z důvodu nedostatku místa jsme byla nucena dát v říjnu odchov mladých společně se starými do bednovky. Jsou z května loňského roku a soužití v bednovce úplně v pohodě. Samička má kroužek, ale samec ne a mladí taky ne. Pořád jsem věděla, který je starý samec, ale teď, když totálně mladí přepeřili, nejsem si úplně jistá. Samičky rozpoznám, to je jasné, ale u samců váhám. Kdybych dala fotku, zkusí mi někdo poradit? Díky.
Tak ty fotky jsou dá se říci naprd. Oni prostě neposeděj. Z toho asi nikdo nic nevykouká. Je nějaká jiná možnost, jak to zjistit?
Nemáte bodovací klec? Aby ti ptáci byli pokud možno stejně nasvíceni a taky blíže objektivu. Jinak takhle to samozřejmě dělá dojem, že na 2 a 3 obrázku je to ten pták na předním bidélku. Ale ti vzadu jsou ve stínu, jeden není vidět vůbec, je zakrytý. Jestli se bojíte kroužkovat v hnízdě, tak rozhodně 1 den po výletnutí to s trochou oleje a rozmasírování nožky určitě dokážete. A když ne 2,5 mm kroužkem, tak 2,8 mm stopro. Pak máte jasno. Starý samec by měl být vůči mladým v dominanci, takže při sledování by se měl projevovat i častým zpěvem.
eli22
napsal(a):
Dobrý den, prosím o radu chovatele rákosáků. Z důvodu nedostatku místa jsme byla nucena dát v říjnu odchov mladých společně se starými do bednovky. Jsou z května loňského roku a soužití v bednovce úplně v pohodě. Samička má kroužek, ale samec ne a mladí taky ne. Pořád jsem věděla, který je starý samec, ale teď, když totálně mladí přepeřili, nejsem si úplně jistá. Samičky rozpoznám, to je jasné, ale u samců váhám. Kdybych dala fotku, zkusí mi někdo poradit? Díky.
Tady poradit je těžké. Stalo se mně to u nich a ne jednou. Na tu dominanci a zpěv bych moc nedal, kdo má čas u nich pořád sedět. Zkuste detailně porovnat červeň zobáku, v ruce pod světlem, masku, vzhled drápků. Tam by to mělo být trochu vidět. Roční avíceletý pták má ty nožky trochu "starší".
hzp
napsal(a):
Nemáte bodovací klec? Aby ti ptáci byli pokud možno stejně nasvíceni a taky blíže objektivu. Jinak takhle to samozřejmě dělá dojem, že na 2 a 3 obrázku je to ten pták na předním bidélku. Ale ti vzadu jsou ve stínu, jeden není vidět vůbec, je zakrytý. Jestli se bojíte kroužkovat v hnízdě, tak rozhodně 1 den po výletnutí to s trochou oleje a rozmasírování nožky určitě dokážete. A když ne 2,5 mm kroužkem, tak 2,8 mm stopro. Pak máte jasno. Starý samec by měl být vůči mladým v dominanci, takže při sledování by se měl projevovat i častým zpěvem.
Díky. No on chvilku jakoby dominantní byl, ale jenom v tom smyslu, že šel první k žrádlu, první na přední bidélko, jak píšete, že by to mohl být on, ne že by je šikanoval, to vůbec, ale teď se to tak nějak srovnalo. Vím, že jsem měla kroužkovat, kroužky jsem připravené měla, ale prostě jsem se bála. Ne že to nedokážu, ale že je nebudou krmit, byla to samičky první snůška.
Moudivláček
napsal(a):
Tady poradit je těžké. Stalo se mně to u nich a ne jednou. Na tu dominanci a zpěv bych moc nedal, kdo má čas u nich pořád sedět. Zkuste detailně porovnat červeň zobáku, v ruce pod světlem, masku, vzhled drápků. Tam by to mělo být trochu vidět. Roční avíceletý pták má ty nožky trochu "starší".
Díky. Samečkovi jsou 3 roky, ale na nožkách to vidět bohužel není. Spíš teda ten zpěv, tem má takový stále stejný, zkusím to teda "vysedět". Nebo zkusím vyfotit ty dva, protože teď váhám už jen mezi dvěma.
Dobrý večer.
Fotky jsou opravdu nevypovídající. Pokud se mýlím, opravte mne, myslím si, že tam jsou i ptáci zbarvením odpovídající mutaci skořice nebo pastel. Rozlišit mutaci přesně z fotek nejde. Nicméně pokud tomu tak je, tak jeden z rodičů by měl být světlejší. U mutace Fawn (pastel) to nehraje roli, tam štěpí oba ptáci, u cinnamon je ale toto vázáno na pohlaví, takže pokud by jste měla v odchovu světlejší samičky, byl by starý samec světlejší. Nicméně mohu se plést. Jednak už špatně vidím a jednak jsou fotky opravdu tmavé. Takže pokud jsem se mýlil, omlouvám se. Ale na fotkách jsou určitě dva samci. Jeden tmavší, druhý světlejší - nebo to tak alespoň vypadá. Zkusím je přetáhnout a upravit. Ještě upřesnění - Vy chcete určit samce obecně nebo staršího, tedy otce. S pozdravem. M. Vít.
Ještě jednou dobrý večer.
Fotka č.1 - druhý pták na zadním bidle - samec
Fotka č.2 - vpředu, vlevo samec
Fotka č.3 - vpředu samec
Fotka č.4 - vpředu vlevo samec, zdá se být světlejší, ale to může být světlem.
Tolik se mi podařilo vyčíst. Stáří, jak Vám někdo poradil, podle nohou. Starší ptáci mají více "šupinaté nohy"
Přeji hezký večer. M. Vít.
mivi
napsal(a):
Ještě jednou dobrý večer.
Fotka č.1 - druhý pták na zadním bidle - samec
Fotka č.2 - vpředu, vlevo samec
Fotka č.3 - vpředu samec
Fotka č.4 - vpředu vlevo samec, zdá se být světlejší, ale to může být světlem.
Tolik se mi podařilo vyčíst. Stáří, jak Vám někdo poradil, podle nohou. Starší ptáci mají více "šupinaté nohy"
Přeji hezký večer. M. Vít.
Děkuji. Pouze samička - mamka - je žlutozobá. Z mladých nikdo. Mladí jsou 100%, alespoň myslím, dvě samičky.
Takže pak zbývají 3 samečci, z čehož jeden se mi zdá mít horší masku. Takže lavíruji mezi dvěma. Já to snad nějak vykoukám, oddělím pak ten starý pár a uvidím, jak se bude sameček hlasově projevovat... Jinak už neví. Díky všem