Abych učinil zadostiučinění zákonům, tak jsem dneska zajel ke zkušenému a dlouholetému chovateli a veterinářovi očipovat dva svoje žaky.První chovný sameček to snesl úplně bez problémů, ale druhý jeho syn čtyřletý se po vpichu vzepjal a během chvilky mě umřel v rukách. Oba dva jsme tomu nemohli ani uvěřit.Takovou hovadinu můžou vymyslet jen europoslanci s měsíčním platem 400 tisíc měsíčně z našich daní, ale jak k tomu přijdem my obyčejní lidé a především naši svěřenci.
To je v háji je mi z toho smutno, jistě to byl krásný kus připraveny do chovu a kvůli hovadine přišel pryč a také by mne zajímalo zda je to ojedinělý případ a nebo se to občas stane. Nikdy jsem o tom neslyšel tak nemůžu posoudit. Třeba se ještě nějaký chovatel s podobnou spatnou zkušenosti najde.
agro1
napsal(a):
Abych učinil zadostiučinění zákonům, tak jsem dneska zajel ke zkušenému a dlouholetému chovateli a veterinářovi očipovat dva svoje žaky.První chovný sameček to snesl úplně bez problémů, ale druhý jeho syn čtyřletý se po vpichu vzepjal a během chvilky mě umřel v rukách. Oba dva jsme tomu nemohli ani uvěřit.Takovou hovadinu můžou vymyslet jen europoslanci s měsíčním platem 400 tisíc měsíčně z našich daní, ale jak k tomu přijdem my obyčejní lidé a především naši svěřenci.
Tak tohle je otázka do diskuze k tomu, co nás čeká. Jsem zvědav na reakce, protože stres některých jedinců může způsobit smrt nejen u ptáků, ale i u lidí.
Byl jsem svědkem podobného úmrtí mazlíčka, ne za 12 000, ale za 1 200, - Kč což pro majitele nebylo vůbec rozhodující. Jednalo se o zakrácení drápků. Po provedení a předání papouška do ruky majitele papouškovi poklesla hlava a bylo po něm. Přivezli zdravého ptáka a jeli domů s mrtvolkou. Byl to šok i pro veterináře.
Obyčejný selský názor. Když žádám zákrok, riziko si nesu. Nechci očipovat, ale musím, i když doložím proč to nejde, tak v případě úhynu v důsledku čipování by měl stát uhradit škodu.
To nikoho nezajímá, ještě se úřednice v příručce p. Potůčka vyjádří, že když bude pochybnost o tom, že dotyčné žaky nelze čipovat, vyžádá si posudek nezávislého veterináře.
Je fakt, že tam uvedla, že když veterinář napíše potvrzení, že 100 žaků nejde čipovat, je to podezřelé. Takovéto příklady uvádět jako by to měla být všeobecná praxe je trochu nerozumné a tak se nelze divit, že to bude obcházeno.
Uvidíme, někdy spěchat se nevyplácí.
A Vy pane, agro1, který jste tuto informaci podal, jste pro mě úplný anonym. Škoda, že jste nenapsal alespoň nějaké ble ble ble do profilu, když už jste zde vystoupil.
Ferrugineifrons

XXX.XXX.111.35
agro1
napsal(a):
Pane, Váš papagáj sa stal obeťou byrokracie. Ale keď tu napíšem prapôvodné príčiny problému, tak som označený za nekompetentného. Žako skrátka chytil smrteľný stres z toho, čo chovateľovi zákonodarcovia prikázali spraviť. Ak máte dostatok energie, žalujte štát! Pán Ing. Nedělník sa raz ohradil proti opakovanému určeniu paternity u určitého druhu amazoňanov a uspel. Žaka mi je úprimne ľúto. Na ľudskú hlúposť opäť dopláca nevinný tvor.
Ferrugineifrons

XXX.XXX.111.35
petr111
napsal(a):
Moc tomu nevěřím, napsat jde cokoliv.
Začnite chovať žaky a uveríte.
Pbfaktor

XXX.XXX.226.103
petr111
napsal(a):
Žaky chovám od roku 2001.
Tyhle případy se stávají a není to nic neobvyklého.Při stresu a to nemusí být jenom čipování ale jakýkoliv zákrok odčervení, odběr krve kdy se pták musí chytit se čas od času stane že pták se vzruší natolik že zemře.Myslím si že je úplně zbytečné to tady nafukovat.Jeden zemře a sto dalších to podstoupí úplně bez problémú.Je možné že i kdyby jste ho nečipoval a potom z jakéhokoliv důvodu musel mít jiné vyšetření tak by jste o něj došel jelikoš byl jedinec citlivější ke stresu.
petr111
napsal(a):
Žaky chovám od roku 2001.
Ja žaky chovám 9 rokov, mám viac chovných párov a už som to zažil 2 krát.Jeden mi uhynul pri odchyte, ani som mu nestihol zobrať krv, druhý sa mi len splašil, proste sa zľakol, padol na zem v kŕčoch pred mojimi očami a po minúte bolo po ňom, bol to veľmi veľký pekný kus.
Moudivláček
napsal(a):
Tak tohle je otázka do diskuze k tomu, co nás čeká. Jsem zvědav na reakce, protože stres některých jedinců může způsobit smrt nejen u ptáků, ale i u lidí.
Byl jsem svědkem podobného úmrtí mazlíčka, ne za 12 000, ale za 1 200, - Kč což pro majitele nebylo vůbec rozhodující. Jednalo se o zakrácení drápků. Po provedení a předání papouška do ruky majitele papouškovi poklesla hlava a bylo po něm. Přivezli zdravého ptáka a jeli domů s mrtvolkou. Byl to šok i pro veterináře.
Obyčejný selský názor. Když žádám zákrok, riziko si nesu. Nechci očipovat, ale musím, i když doložím proč to nejde, tak v případě úhynu v důsledku čipování by měl stát uhradit škodu.
To nikoho nezajímá, ještě se úřednice v příručce p. Potůčka vyjádří, že když bude pochybnost o tom, že dotyčné žaky nelze čipovat, vyžádá si posudek nezávislého veterináře.
Je fakt, že tam uvedla, že když veterinář napíše potvrzení, že 100 žaků nejde čipovat, je to podezřelé. Takovéto příklady uvádět jako by to měla být všeobecná praxe je trochu nerozumné a tak se nelze divit, že to bude obcházeno.
Uvidíme, někdy spěchat se nevyplácí.
A Vy pane, agro1, který jste tuto informaci podal, jste pro mě úplný anonym. Škoda, že jste nenapsal alespoň nějaké ble ble ble do profilu, když už jste zde vystoupil.
Vážený Moudivláčku. I když jsem rozkliknul Váš profil a dobře vím, že se aktivně zúčastňujete diskusí, přesto jste pro mne stále anonym a jak uvedl petr111, napsat a já dodávám nafotit jde cokoliv. Svým příspěvkem jsem chtěl upozornit především chovatele domácích mazlíčků, aby v žádném případě nepodstupovali toto riziko i za cenu, že ptáka nepřihlásí. Také bych rád viděl jak Vám nezávislý veterinář napíše na krásného velkého zdravého ptáka doklad, že nelze čipovat. Nechápu, proč nelze použít kroužek s osičkou, když s čipem lze podvádět daleko snadněji. S ochranou ptáků to nemá vůbec nic společného, je to jenom upevňování moci, přesně tak jak to provedli u nás v Ivančicích při ptačí chřipce, kde proběhla místními nazvaná, křišťálová noc".
Dilectissima

XXX.XXX.111.35
A to si vezmite, že v Slovenskej republike je chovateľ povinný nielen u papagájov skupiny A (ale aj skupiny B) nezameniteľne označiť odchov pod dohľadom pracovníka miestneho úradu ŽP. Pri umelom odchove si to viem predstaviť, ale pri odchove pod rodičmi ani náhodou. Známy bol takto donútený krúžkovať amazoňany vínovočervené pod dohľadom úradníka. Výsledok boli 3 mŕtve mláďatá. Žaky sú stresové, aj ary, aj kakadu, aj amazoňany a iné veľké papagáje. Je to nezmyselné kontraproduktívne byrokratické rozhodnutie. Zvíťaziť musí zdravý rozum nad nezdravým zákonom. V zákone je síce doložka - "ak úrad nerozhodne inak", ale to dosiahnuť je takmer nemožné. Úradníkov nezaznávam, sú vykonávateľmi moci. Ryba smrdí od hlavy. Mnohí z nich chápu situáciu chovateľov a nemožnosť byť pri krúžkovaní. Skrátka to zaznačia do protokolu o kontrole nezameniteľného označenia. Radšej byť opakovane pokutovaný, ako brániť rozmnožovaniu ohrozených druhov.
agro1
napsal(a):
Zdravim kam jste je čipovali do prsniho svalu nebo mezi lopatky ?
agro1
napsal(a):
Vážený Moudivláčku. I když jsem rozkliknul Váš profil a dobře vím, že se aktivně zúčastňujete diskusí, přesto jste pro mne stále anonym a jak uvedl petr111, napsat a já dodávám nafotit jde cokoliv. Svým příspěvkem jsem chtěl upozornit především chovatele domácích mazlíčků, aby v žádném případě nepodstupovali toto riziko i za cenu, že ptáka nepřihlásí. Také bych rád viděl jak Vám nezávislý veterinář napíše na krásného velkého zdravého ptáka doklad, že nelze čipovat. Nechápu, proč nelze použít kroužek s osičkou, když s čipem lze podvádět daleko snadněji. S ochranou ptáků to nemá vůbec nic společného, je to jenom upevňování moci, přesně tak jak to provedli u nás v Ivančicích při ptačí chřipce, kde proběhla místními nazvaná, křišťálová noc".
Děkuji za reakci.
Odpovídám interně.
Dilectissima

XXX.XXX.2.60
Dá sa aj do prsného svalu, aj do stehenného svalu.