breta

XXX.XXX.91.10
Dobry den, kamarad si koupil 5 andulek a stoho 3 neletaji, proto se ptam- prenasi se to pouze mnozenim nebo i nejak pres viry atd. Do chovu je neda ale chce si je nechat na dvore v kleci. Dekuji za rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem

breta
napsal(a):
Dobry den, kamarad si koupil 5 andulek a stoho 3 neletaji, proto se ptam- prenasi se to pouze mnozenim nebo i nejak pres viry atd. Do chovu je neda ale chce si je nechat na dvore v kleci. Dekuji za rady.
Je to nakažlivá virová nemoc.
breta
napsal(a):
Nech sa ich radšej zbaví a zoženie zdravé vtáky, zo zdravých bude mať omnoho vačšiu radosť a lepšie sa bude na ne pozerať.
breta

XXX.XXX.91.10
Musim rict ze uleti cca pouze tak 50 cm a to maji kridls a brka vsechny.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ja som tiež takto dopadol. Síce nerád ale musel som sa ich zbaviť. Bolo mi ich velmi lúto, ale nechcel som si nakaziť ostatné vtáky. Ale ako bolestné som si kúpil krásne zdravé výstavné andulky
stepka
napsal(a):
Dejte sem fotky, jinak VŠE zde jsou jen dohady
Dohady to budou i po vložení fotek, jedinou a 100% odpověd vám dá pouze diagnostika nejčastěji pomocí metody PCR (cena cca 750kč). Vše ostatní jsou opravdu jen spekulace-nikdy nelze vyloučit, potvrdit zvláště u zakoupených zda nebyli otrhány od rodičů, výživoví stav a nedostatek živin, příbuznou plemenidbu atd...
stepka
napsal(a):
Dejte sem fotky, jinak VŠE zde jsou jen dohady
Mám orientační dotaz, možná úplně nepatří sem, ale nevadí...
Otevřeli ve městě nový zverimex a andulky mají v kleci hned u výlohy, tak jsem je okukovala... V kleci jsou čtyři, všechny očividně mladé a všechny jakoby "oškubané"-chybí jim některá pera na zádech zhruba v podobných místech (dobře vidět hlavně na zelené), celkově mi přišli trochu víc načepýřené, než je normální. Jinak vcelku normálně aktivní, zda létají dobře se v takové kleci prostě nepozná...
Jen by mě zajímalo, zda dle přiložených foto (moc kvalitní není, ale lepší nemám...) někdo dokáže určit, zda může jít o mláďata, kterým peří částečně oškubali rodiče (případně jiní ptáci), nebo si myslíte, že jde o nějakou nemoc/parazity/...?
Fota, opravdu nic moc. Každopádně zdravě nevypadají, nic bych tam nekupoval.
Také jsem si přinesl ze zverimexu vápenku již před lety. Dnes nakupuji od chovatelů a jen když si mohu chov prohlédnout.
Tohle vypadá na špatnou výživu, ale parazity rovněž nevylučuji.
Pochybuji že to někdo podle tohoto fota určí na 100%.
Já bych rozhodně nekupovala, nikdy jsem nebyla pro nákupy ve zverimexech. Ale jsem v nich zvyklá, že občas mají ptáky s vápenkou, toto jsem však viděla poprvé... Asi se na ně zkusím ještě někdy zajít podívat... Pravda je, že na krmení tam měli jen červené proso, nic jiného jsem neviděla...