Začátečníkpapoušku

XXX.XXX.91.10
Zdravím chovatelé, potřeboval bych radu, mám možnost začít s papoušky a otec mi dal chlív že si můžu tam dát papoušky, tak se chci zeptat jestli kdyz tam budou dvere s pletiva, tak jestli si tam neco mám dát a nebo jestli jim ta vlhkost bude vadit ? je to nevytapene po dobytku je ten chlív. Moc dekuji vsem za rady, je to pro mě důležité, protože nerad bych uškodil papouškum ktere bych si do toho prostoru chtel pořídit.Jinak chlív vetrá celý rok dveřmi.
Jirka99

XXX.XXX.7.154
Zdravím nejsem velký odborník, ale známý chovatel má taky ptactvo ve chlévě a nedělá mu to dobrotu.Problém je jak ve vlhkosti, ale hlavně jde o to aby papoušci měli dostatek slunce.Přeji chovatelské úspěchy.
breta

XXX.XXX.91.10
mwazowski
napsal(a):
Korela, andulka, kakariky, zpěváci, mniši naprosto bez problémů mám to tak taky.
A sla by ukazat nejaka fotka prosim? Dekuji moc.
Už jsem viděl chovat papoušky také ve vlhké suterénní místnosti Pan chovatel navíc pravidelně prováděl úklid podlahy splachováním vodou, takže vlhkost obrovská. Nestačil jsem se divit a ptáky litoval - vlhko, bez denního světla, špatně větrané. Děs a hrůza!
Není nad venkovní voliéru a přímé slunce.
breta

XXX.XXX.91.10
Svetla tam je dost a dvere tam nebudou, bude to vetrat.
Začátečníkpapoušku
napsal(a):
Zdravím chovatelé, potřeboval bych radu, mám možnost začít s papoušky a otec mi dal chlív že si můžu tam dát papoušky, tak se chci zeptat jestli kdyz tam budou dvere s pletiva, tak jestli si tam neco mám dát a nebo jestli jim ta vlhkost bude vadit ? je to nevytapene po dobytku je ten chlív. Moc dekuji vsem za rady, je to pro mě důležité, protože nerad bych uškodil papouškum ktere bych si do toho prostoru chtel pořídit.Jinak chlív vetrá celý rok dveřmi.
Pane začátečníku. Nejen Váš dotaz, ale i rady měj mě zaujaly, protože radí a o prostředí z Vašeho dotazu nic neví. Protože nejen z mého ranného mládí mám zkušenost co je to chlév, tak odpovídám. Různé exoty chovám 45 let.
Nikdo se nezeptal na rozměry chléva. Píšete dveře, okna nejsou? Jak bude osvětlen? Pověste vlhkoměr s minimomaximálním teploměrem a napište teplotu ve dne, v noci a procenta vlhkosti v létě, v zimě.
Jaké druhy papoušků tam chcete dát?
Raději odpovězte interně, odepíšu podrobně. Zde některé ješitné jedince totiž radami dráždím.
Na otázky, které jste původně dal, bych si nedovolil fundovaně odpovědět.
breta

XXX.XXX.91.10
Neofemky@seznam.cz.
Mám v bývalé stáji po koních rozměry 9,5m x 11m x 2,5m Š x D x V. Takže mám tam udělané boxy široké 1,2m, mám to udělané jako celoroční voliéry, kde výlet který je krytý o délce 5m. Vlhkost netuším kolik tam mám ale líhnivost dobrá, první věc je podřezat zdivo kvůli vlhkosti, která jde ze země. Udělal jsem kompletní úpravu nové betony, nová omítka, zateplení obvodového zdiva pouze kde jsou zálety, izolace stropu nad zálety, nová elektroinstalace kvůli topení a osvětlení.
Ten chlév se dá všelijak upravit a i ta vlhkost se dá vyhnat, na tom se můžete vyřádit a je to výzva, přesto pokud ptáci nebudou mít možnost dostat se na čerstvý vzduch a hlavně na slunce, případně i opršet, tak je to škoda. Nemám rád rady typu - mám je nasáčkovaný ve sklepě, oni všechno vydrží. Pokud není možnost volby tak to ti chudáci musí vydržet, ale ten diskomfort jim nezávidím. Pokud je možnost probourat okno a k tomu přistavět venkovní voliéru, tak
hzp
napsal(a):
Tak i z bývalého chléva se dají udělat pěkné chovatelské prostory. A to včetně výletů. Jde jen o to, kolik má nato zadavatel připraveno. Jestli se tam chystá namlátit trochu králikářského pletiva, tak to asi moc dobré nebude.
Vsechno nemuze byt jen o penezich pokud ma jen na to kralikarske pletivo a chliv ve kterem mu dovolil otec chovat papousky. Proste nejak zacit musi. Chapu ze je dnes jina doba a chovatelskych potreb a ruznych firem je dostatek a proto musime mnet vsechno jak se rika /in/. Ale kazdy na to nema a musi mu stacit malo. Za totality sme meli jen ty chlivy a kralikarsky pletivo a jak sme za ne byly radi. Kdyz mel nekdo venkovni voliery tak to byly uz borci nevetsi . Nebylo krmeni jen proso, oves, slunecnice a jak nas to bavilo a muzu rict ze sme odchovavali vsecko z dostupnych ptaku co byly. Takze moje rada zni klidne zacni v tom chlive a casem se to vsechno poda. Chovu zdar Plšek
milanplšek
napsal(a):
Vsechno nemuze byt jen o penezich pokud ma jen na to kralikarske pletivo a chliv ve kterem mu dovolil otec chovat papousky. Proste nejak zacit musi. Chapu ze je dnes jina doba a chovatelskych potreb a ruznych firem je dostatek a proto musime mnet vsechno jak se rika /in/. Ale kazdy na to nema a musi mu stacit malo. Za totality sme meli jen ty chlivy a kralikarsky pletivo a jak sme za ne byly radi. Kdyz mel nekdo venkovni voliery tak to byly uz borci nevetsi . Nebylo krmeni jen proso, oves, slunecnice a jak nas to bavilo a muzu rict ze sme odchovavali vsecko z dostupnych ptaku co byly. Takze moje rada zni klidne zacni v tom chlive a casem se to vsechno poda. Chovu zdar Plšek
Souhlasím, jen je potřeba začít, i třeba s králikářským pletivem.Ono postupem se dá vylepšovat, přestavovat, mnozí jsme tak začínali.Jen s chutí do toho!K.
milanplšek
napsal(a):
Také souhlasím, má každý má hned na drahé voliéry. Každý nějak musí začínat. Proč hned kritizovat. Spíš by měl každý poradit, přidat svou trošku do mlýna, jak to vylepšit, jak odvlhčit, aby to bylo supr. Nehledě když se starý chlév odvlhčí a je vytápěný, tak je zde může zimovat a nemusí extra stavět zálety na zimu. Samozřejmě že by bylo vhodné aby papoušci mohli přes den ven do voliér aby se mohli slunit a i koupat na dešti.
Ja mam takhle provizorně upraveny chlivky s malym venkovním vyletem, když jsou přes leto velky vedra ptaci jsou uvnitř kde maji krasny chladek, na zimu se dveře do chlivka uzavřou, a ptaci vyletavaj jen malym otvorem.Jsem bohužel jen v podnajmu, takže je to opravdu jen provizorně. Ptaci jsou zdravi a spokojeny, daři se mi uspěšně odchovavat.
pepaaa

XXX.XXX.120.50
Jak čtete a sám tušíte, není to ideální. Pokud chcete začít chov a nemáte jinou možnost, tak moje rada je každoročně před sezónou opatřit všecny plochy- stěny, strop i podlahu vápnem a vysušit teplovzdušným ventilátorem. Ptákům prospěje natřít vápnem i dřevěné součásti zařízení jako dřev. konstrukce a pod. Vápno zamezí bzjení plísní a patogeny všeho druhu stáhne na nižší únosnější mez. I tak je nutné větrat, větrat a zase větrat a v zimě přitopit. Po sezóně dejde chovné páry i odchov do velé venkovní spol. voliéry na zotavenou a k přepeření. Vhodné by bylo tuto nebo více výletů časem dostavět před zamýšlený chlév, tak aby ptáci mohli vyletovat za vzduchem a sluncem přes výletové okénko jakého koliv rozměru- čím větší, tím lepší a to i pro ventilaci. Nenechte se odradit příliž neg. názory. Běžte do toho, co vám podmínky a možnosti nabízejí. Lépe je učit se za pochodu než čekat na výhru v Eurojackpotu. Přeji hodně śpěchů a ty se dostaví za snahu. Pepa.
jiři samec
napsal(a):
Ja mam takhle provizorně upraveny chlivky s malym venkovním vyletem, když jsou přes leto velky vedra ptaci jsou uvnitř kde maji krasny chladek, na zimu se dveře do chlivka uzavřou, a ptaci vyletavaj jen malym otvorem.Jsem bohužel jen v podnajmu, takže je to opravdu jen provizorně. Ptaci jsou zdravi a spokojeny, daři se mi uspěšně odchovavat.
Pane, mít takovéto "chlívky" by Vám mnozí záviděli. Prostoru pro výtety je tam až moc a pokud máte trochu peněz, můžete mít super chovné zařízení.