xid00

XXX.XXX.162.213
Zdravím,
po delší etapě celkem stresuplného pracovního života jsem se začal trochu krotit a šetřit si čas i na jiné věci pro odreagování. Jako mladý jsem velice rád choval hlodavce a také se lehce zabýval akvaristikou, a tak bych se chtěl k nějakému chovu opět vrátit. Bydlím v relativně velkém domě, ve kterém by nebyl problém udělat místo pro nějakou lehce větší klec a tak mě napadlo, že bych mohl začít chovat nějaké to okrasné ptactvo konkrétně papoušky.
Nyní ovšem vyvstává otázka jaké... S chovem ptactva moc zkušeností nemám a tak bych ocenil nějaké rady. Rád bych nějaký menší a ideálně i levnější druh papoušků, kteří se však dobře ochočují a v ideálním případě se naučí i nějaké to slovíčko. Je třeba však pořád myslet na to, že se jim nebudu moci věnovat nepřetržitě... Doma je sice někdo pořád, nerad bych však povinnosti vycházející z mých zálib přehazoval na někoho jiného.
Abych to tedy zrekapituloval. Na začátek bych rád jedince nějakého menšího a levnějšího druhu papoušků, který je hravý, inteligentní občas něco zablábolí a dobře se ochočuje ale zároveň nemá tak obrovské nároky na společnost jako třeba žako. Každý den si bez problému nějakou tu hodinku nato abych se mu věnoval najdu, ale nerad bych aby nějak strádali. Postupem času bych ho určitě doplnil o druhý kousek do páru.
Co jsem si tak pročítal různé weby, docela mne zaujal mníšek šedý, nicméně všude o jeho chovu uvádí něco jiného a nikde nejsou ucelené informace o chovu doma. Případně jsem otevřený pro jakékoliv jiné návrhy.
Předem děkuji za rady.
Mníšek by se asi hodil pro začínajícího chovatele, podobně tak i kakariky, kteří jsou lehce ochočitelní a zvídaví. A nejsou nároční na chov, lehce snášejí i naše podnebí.
Zkuste si v inzerci vyhledat nějakého seriozního chovatele blízko vašeho bydliště, který právě prodává některé tyto papoušky, ten vám jistě poradí ze své chovatelské praxe víc, než se píše v literatuře.
V celku každý strádá, je-li dlouho sám. Jestli chápu dobře chcete ho do bytu.
Tak by stála za úvahu, pro začátek i korela nebo dokonce andulka.
Jestli nemáte žádné zkušenosti, tak se nechají právě na těchto získat.
A jsou andulky které se naučí pár slov.
Všichni ale potřebují trpělivou výchovu. Bojím se že za hodinu denně se toho moc nenaučí.
Sám jsem měl doma mníška, který se ode mne nehnul jak jsem dorazil domů a vyžadoval neustálou pozornost.
xid00
napsal(a):
Zdravím,
po delší etapě celkem stresuplného pracovního života jsem se začal trochu krotit a šetřit si čas i na jiné věci pro odreagování. Jako mladý jsem velice rád choval hlodavce a také se lehce zabýval akvaristikou, a tak bych se chtěl k nějakému chovu opět vrátit. Bydlím v relativně velkém domě, ve kterém by nebyl problém udělat místo pro nějakou lehce větší klec a tak mě napadlo, že bych mohl začít chovat nějaké to okrasné ptactvo konkrétně papoušky.
Nyní ovšem vyvstává otázka jaké... S chovem ptactva moc zkušeností nemám a tak bych ocenil nějaké rady. Rád bych nějaký menší a ideálně i levnější druh papoušků, kteří se však dobře ochočují a v ideálním případě se naučí i nějaké to slovíčko. Je třeba však pořád myslet na to, že se jim nebudu moci věnovat nepřetržitě... Doma je sice někdo pořád, nerad bych však povinnosti vycházející z mých zálib přehazoval na někoho jiného.
Abych to tedy zrekapituloval. Na začátek bych rád jedince nějakého menšího a levnějšího druhu papoušků, který je hravý, inteligentní občas něco zablábolí a dobře se ochočuje ale zároveň nemá tak obrovské nároky na společnost jako třeba žako. Každý den si bez problému nějakou tu hodinku nato abych se mu věnoval najdu, ale nerad bych aby nějak strádali. Postupem času bych ho určitě doplnil o druhý kousek do páru.
Co jsem si tak pročítal různé weby, docela mne zaujal mníšek šedý, nicméně všude o jeho chovu uvádí něco jiného a nikde nejsou ucelené informace o chovu doma. Případně jsem otevřený pro jakékoliv jiné návrhy.
Předem děkuji za rady.
Ve Vašem případě bych volila rovnou dva papoušky, třeba dobrou zkušenost mám s pyrurama. Mníšek je super, ale sám bude strádat. Potom buď křičí, klove nebo se škube. Pyrury jsou na tom povahově v tomto směru lépe, ale taky jsou lepší v páru.
xid00

XXX.XXX.162.213
Děkuji za odezvu :) na pyrury jsem koukal také, prý jsou méně uřvané pokud se jim zrovna nemůžete věnovat i když jste doma... tak do výběru zařadím i ty... nicméně co jsem četl tak třeba mníšci mohou být víceméně celoročně venku ale pyrury to v zimě nesnesou... přemýšlím totiž i o venkovní voliéře... manželce se ježí vlasy na hlavě když jenom zmíním že by se měli občas proletět po domě...
xid00
napsal(a):
Děkuji za odezvu :) na pyrury jsem koukal také, prý jsou méně uřvané pokud se jim zrovna nemůžete věnovat i když jste doma... tak do výběru zařadím i ty... nicméně co jsem četl tak třeba mníšci mohou být víceméně celoročně venku ale pyrury to v zimě nesnesou... přemýšlím totiž i o venkovní voliéře... manželce se ježí vlasy na hlavě když jenom zmíním že by se měli občas proletět po domě...
Tak potom si to fakt dobře rozmyslete. Pokud nejste do chovu zapáleni oba, Vy i manželka, tak to nebude dělat dobrotu. Já osobně si to nedokážu představit. To by jí asi vadilo i hovínko tu tady, tu tam, což je třeba u nás zcela normální. Ale ne každý to tak má. A pyrury ven určitě celoročně ne.
xid00

XXX.XXX.162.213
eli22
napsal(a):
Tak potom si to fakt dobře rozmyslete. Pokud nejste do chovu zapáleni oba, Vy i manželka, tak to nebude dělat dobrotu. Já osobně si to nedokážu představit. To by jí asi vadilo i hovínko tu tady, tu tam, což je třeba u nás zcela normální. Ale ne každý to tak má. A pyrury ven určitě celoročně ne.
Už jsme to hodně probírali - zapálená sice není ale je ochotná to skousnout pokud by to nebylo každodenně proto beru v úvahu i tu venkovní voliéru... nicméně tím pádem se musím více zaměřit na druh kterému by to občasné pobytí venku ideálně nevadilo ani v zimě...
xid00
napsal(a):
Už jsme to hodně probírali - zapálená sice není ale je ochotná to skousnout pokud by to nebylo každodenně proto beru v úvahu i tu venkovní voliéru... nicméně tím pádem se musím více zaměřit na druh kterému by to občasné pobytí venku ideálně nevadilo ani v zimě...
A jak myslíte "občasné". Pokud bude chvilku doma v teple a pak ho dáte ven, tak to je špatně. To by uškodilo i těm mníškům. Venku mám celoročně bourky. Ale zase, kdybych je měla v domácím prostředí a neaklimatizové je dala na podzim ven, tak tu zimu taky nesnesou.
xid00
napsal(a):
Dobře Vám radím rozmyslete si co děláte. Jak chcete aby pták vydržel občasný pobyt venku? To myslíte i v zimě?
Žádný pták nevydrží střídání teplot, ani tučňák.
Natož jakýkoliv papoušek. Buď musí být venku nebo doma. Vyvenčit můžete přes léto andulky v kleci. Ale když to uděláte v zimě tak nazdar.
Raději se zaměřte na literaturu a hodně si o tom přečtěte, než vůbec začnete.
Protože jestli to myslíte takto, živý tvor Vám do ruky nepatří.
Zacinal jsem před vice jak triceti lety, byli to andulky a zebřičky, mel jsem sice jako kluk dosti casu ale občas jsem mel i jiné aktivity.prave andulky a zebřičky nevyzadovali kazdodeni peci, stacilo nasypat vymenit vodu a jednou za tyden trochu poklidit.Nepotrebuji az tak velke a narocne chovatelske zarizeni.pak pribyvali další především australie vzhledem k tomu ze ptaci museli zustat celorocne venku.Vhodne jsou koreli, rozeli mnisci, spevaci a pod. Az jsem rozsiril chov na několik volier a kleci, zjistil jsem a dnes potvrzuji ze jsem uz přes dvacet let nebyl na dovolene, neznam svatek ani patek. To je ta vyhoda chovatelstvi, nezalezi na tom co budete chovat jestli drobne papousky nebo ary, vzdy zalezi na vasem rozhodnuti.Chovatele nepoznate podle toho co chova, ale jaky je.
xid00

XXX.XXX.162.213
Tím občasný jsem samozřejmě myslel ty teplejší zimní dny kdy by teplota neklesala pod nějakých 5 stupňů - to je celkem logické že to nemyslím tak že bych ho či je měl jeden den doma kde by bylo vytopeno a na druhý bych je nechával proletět ve venkovní voliéře v mrazu -10... Klec navíc plánuji umístit do své podkrovní "zašívárny", kde mám přes zimu běžně okolo 13-14 stupňů - sám tam pobývám v tlusté mikině takže ten teplotní rozdíl by byl v těchto případech kdy by mely jít ven opravdu minimální.
Dobrý den,
papoušky zpěvavé vám nedoporučuji. Jsou dost temperamentní a pro doma v kleci to není. Ikdyž to myslíte dobře, že občas v zimě když bude nad 5st., je to hloupost. Jak vám radili již shora. Buď venku, nebo uvnitř. Uvědomte si, že v zimě je doma cca 23 st a vy ho dáte ven s rozdílem třeba 20 st. To nedá...
xid00

XXX.XXX.162.213
zdeny
napsal(a):
Dobrý den,
papoušky zpěvavé vám nedoporučuji. Jsou dost temperamentní a pro doma v kleci to není. Ikdyž to myslíte dobře, že občas v zimě když bude nad 5st., je to hloupost. Jak vám radili již shora. Buď venku, nebo uvnitř. Uvědomte si, že v zimě je doma cca 23 st a vy ho dáte ven s rozdílem třeba 20 st. To nedá...
Jak už jsem výše psal, klec plánuji umístit v prostoru, kde přes zimu bývá maximálně 14 stupňů spíš méně takže teplotní rozdíly by nepřesahovaly 7-8 stupňů.. daleko větší teplotní rozdíly bývají kolikrát i venku - Viz letošní zima kdy bylo přes noc -10 a o pár hodin pozdeji vysvitlo sluníčko a bylo ve dne +5... nicméně děkuji za rady.
xid00
napsal(a):
Jak už jsem výše psal, klec plánuji umístit v prostoru, kde přes zimu bývá maximálně 14 stupňů spíš méně takže teplotní rozdíly by nepřesahovaly 7-8 stupňů.. daleko větší teplotní rozdíly bývají kolikrát i venku - Viz letošní zima kdy bylo přes noc -10 a o pár hodin pozdeji vysvitlo sluníčko a bylo ve dne +5... nicméně děkuji za rady.
Jenže ta teplota stoupá a klesá postupně.To je ten zásadní rozdíl.
Zkušený chovatel opravdu nejsem, ale pokud mohu radit, nekombinovat. Můžete je zkusit mít třeba jednu zimu či kus zimy/jara, léta... doma a zjistíte, jakou dobrotu to dělá a případně v létě je umístit ven, pokud by to doma nešlo a vybral by jste si odolnější druh.
Co mě ale osobně nejvíc přijde, je fakt, že ve venkovní voliéře se vám pravděpodobně žádný pták neochočí natolik, aby mluvil, obzvlášť, když bude v páru (což ale doporučuju, nechápejte mě špatně). Prostě bude mít dost podnětů odjinud...
Dle mého pohledu si ujasněte, zda chcete ptáčky spíš na koukání, pozorovat, jak si žijí a mají se, nebo nějak víc ochočovat. První případ by směřoval spíš k venkovní větší voliéře, druhý naopak domů. Třeba ty andulky máme doma, tak můžu o nich mluvit s přehledem a ač je to takové stádečko o 4 kusech, za žrádlem na ruku přijít problém neměli, pokud to člověk zkoušel párkrát za týden. Mluvení je už otázka, měli jsme mladou samičku odděleně od ostatních a částečně i dokrmenou (matka ji škubala) a ta se naučila mluvit pěkně pár slov, po umístění mezi ostatní anduly se postupně přeorientovala na andulčí řeč... respektive papouši všeobecně přejímají trochu styl pískání, co slyší v okolí... třeba sameček, co se s ní spároval, začal zase vydávat zvuky nápadně podobné pokusům o mluvení, ale u toho to zůstalo a samička mluvit přestala.
Jinak nevím, zda hledáte spíš střední druhy papoušků, ale pokud by vám nevadil ani menší a byli by dovnitř (respektive osobně netuším, jak zimu snáší, ale čekala bych že spíš špatně), tak bych doporučila papoušíčky. Mě osobně přijdou atraktivnější než andulky, za žrádlem na ruku taky bez problému naučíte a je krásné sledovat, jak se k sobě v páru mají (u nich pár nutnost). Navíc povahou jsou to takoví dobrodruzi zkoumači, přišlo mi, že zatímco anduly si po pokoji jen lítají a případně ťapou po nejvyšších policích a aktivnější jsou spíš jen mladé, papoušíčci pokoj opravdu zkoumali a rádi prolézali na parapetu mezi květinami, po knížkách, prostě všude možně (ale nutno počítat s tím, že mohou třeba ty knížky docela zlikvidovat :D ). Za mě osobně třeba tedy určitě raději papoušíčky než anduly (navíc mají i běžně hlasitý projev příjemnější než andulky, na druhou stranu varovně křičí daleko pronikavěji...).