Zebřička pestrá-nemoc

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.2.2017 18:41
Lukáš T.

XXX.XXX.135.158

Dobrý den!Obracím se na Vás a hlavně na chovatele zebřiček.Vyskytla se mi u samičky nemoc nebo spíše netuším co by to mohlo být.
Příznaky : častý spánek i ve dne
není aktivní jako ostatní jedinci
třese(nebo spíše klepe) často s křídly jako by jí byla zima ale v místnosti máme 20'C
kolem kloaky a pod křídly jí chybí opeření
když sedí na tyčce tak se strašně hýbe při dýchání
Přísun krmení, ovoce a vody má stejný jako ostatní jedinci, takže žere normálně.Absolutně netuším co by to mohlo být.Kupoval jsem jí před rokem ve zverimexu.Byla v hrozném stavu...Dával jsem jí asi cca dva měsíce dohromady, ona mi to oplatila že měla dost mladých.Hlavně netuším jak může být stará.Ve zverimexu mi oní neřekli vůbec nic.
První pomoc jsem začal tím, že jsem jí dal do jiné klece, dal jsem žrádlo, ovoce a zelený čaj.Dal jsem pod ní noviny abych mohl sledovat jaký má trus.Tak to je popsané v knížce Zebřiček od pana Miroslava Příhody.
Prosím Vás, pokud jste se s tím už někdo setkal, byl bych rád za každou odpověď či radu.
děkuji předem za odpověď.Lukáš Tomek.

26.2.2017 18:53
ayman

XXX.XXX.235.74

Nemá zadržené vajíčko?

26.2.2017 18:57
Lukáš T.

XXX.XXX.135.158

Naposledy snášela kolem října, pak jsem je dal do klece a ještě tam dal hnízdo kdyby náhodou chtěla ještě snášet.Po ohmatu jsem na nic nenarazil.

26.2.2017 19:25
ayman

XXX.XXX.235.74

Dal bych jí do samostatný klece a do klidu a hodně tepla,20 stupnů je teď málo, dodržovat světelný režim. Jen suché zrní, vápník(skořápky), trochu vitamínů a odvar z heřmánku. Pokud by se stav nelepšil tak veterinář.

26.2.2017 20:35
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Lukáš T. napsal(a):
Dobrý den!Obracím se na Vás a hlavně na chovatele zebřiček.Vyskytla se mi u samičky nemoc nebo spíše netuším co by to mohlo být.
Příznaky : častý spánek i ve dne
není aktivní jako ostatní jedinci
třese(nebo spíše klepe) často s křídly jako by jí byla zima ale v místnosti máme 20'C
kolem kloaky a pod křídly jí chybí opeření
když sedí na tyčce tak se strašně hýbe při dýchání
Přísun krmení, ovoce a vody má stejný jako ostatní jedinci, takže žere normálně.Absolutně netuším co by to mohlo být.Kupoval jsem jí před rokem ve zverimexu.Byla v hrozném stavu...Dával jsem jí asi cca dva měsíce dohromady, ona mi to oplatila že měla dost mladých.Hlavně netuším jak může být stará.Ve zverimexu mi oní neřekli vůbec nic.
První pomoc jsem začal tím, že jsem jí dal do jiné klece, dal jsem žrádlo, ovoce a zelený čaj.Dal jsem pod ní noviny abych mohl sledovat jaký má trus.Tak to je popsané v knížce Zebřiček od pana Miroslava Příhody.
Prosím Vás, pokud jste se s tím už někdo setkal, byl bych rád za každou odpověď či radu.
děkuji předem za odpověď.Lukáš Tomek.

To, co doporučím by měl říct veterinář, mnozí mě možná odsoudí.
Neživotaschopné zebřičky by měly uhynout - přírodní výběr. U desetitisícových jedinců zachraňujeme, ale to je finanční výměr a ne přírodní.
Není- li známé stáří, je těžko říct příčinu. Co je to dost mladých? Měla dost kalcia?. Zebřičky berou skořápky slapičích vajec víc jak slepice.

26.2.2017 21:57
Lukáš T.

XXX.XXX.200.27

Osobně se přiznám že jsem jim skořápky nepodával.Dostavali vaječnou míchanici, sépiovou kost, ovoce, senegalské proso+žrádlo s obsahem vitamínu, občas jsem jim dal nastrouhaný česnek proti škůdcům.Zacal jsem chovat žebříčky teprve minulý rok na jaře.Ta samice mi vychovala 15 mláďat(3x snuzka).Vím že je spíše obvyklé že má mít sedm vajec za jedno hnízdění ale nikdy tomu tak nebylo.

2.3.2017 10:09
ayman

XXX.XXX.234.107

Tak jak to vypadá se zebřičkou?

2.3.2017 13:32
simacek123

XXX.XXX.142.1

Moudivláček napsal(a):
To, co doporučím by měl říct veterinář, mnozí mě možná odsoudí.
Neživotaschopné zebřičky by měly uhynout - přírodní výběr. U desetitisícových jedinců zachraňujeme, ale to je finanční výměr a ne přírodní.
Není- li známé stáří, je těžko říct příčinu. Co je to dost mladých? Měla dost kalcia?. Zebřičky berou skořápky slapičích vajec víc jak slepice.

Odsoudi vas akorát ten, kteremu to dosti nemysli:.

2.3.2017 18:36
Lukáš T.

XXX.XXX.135.158

Tak to léčení se trochu povedlo.Děkuji Vám všem za rady!Opeření se zatím moc nelepší ale chuť do života a aktivita je rozhodně lepší.Dávám jí zelený čaj, skořápky, zeleninu+ovoce, krmení.Ještě nastrouhám česnek do vody jestli nemá třeba nějaký škůdce.

2.3.2017 18:39
Lukáš T.

XXX.XXX.135.158

Zrovna se zeptám, jestli někdo v okolí Havlíčkova Brodu nechová zebřičky?Potřeboval bych ještě jeden pár, protože potřebuji novou krev.Potřeboval bych teda jeden pár +jednu samici navíc.Tu starou už nechci mezi ně dávat, chci aby měla už klid a odpočívala.

8.3.2017 18:31
Lukáš T.

XXX.XXX.175.2

Tak bohužel se stalo co jsem i očekával.Samicka mi přes noc zemřela.Rano jsem přišel po noční a samička už ležela na dně klece.Je mi to dost lito...Vypadá to že to spíše bylo stářím.Psal jsem si s veterinářem a ten mi na to odpověděl že ta samička je stará.Ze takovéto příznaky jsou u všech exotických ptaku kteří jsou staří a umírají.Je to koloběh života a zebricky se dožívají max 5let.

Marula

29.3.2022 18:02
Marula

XXX.XXX.118.136

Jak se prosím pozná zadržené vajíčko.Dekuji

Přidejte reakci

Přidat smajlík