11. letý žako, změna majitele

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.3.2017 17:36
Kyty

XXX.XXX.214.91

Ahoj všichni milovníci žaků, chtěla bych koupit ke své 4 leté žakyni 11. letého žaka, kterému zemřel majitel. Jaké myslíte, že je riziko, že žako v tomto věku nepřežije změnu bydliště a majitele ? Mám už jednu špatnou zkušenost s dfevítiletým žakem, ale je to pravidlem, že čím starší jedinec, tím hůř snáší změnu ?

Děkuji všem za názor.

7.3.2017 08:44
monika23

XXX.XXX.80.94

Nikdo neporadí co třeba udělat, aby byla změna majitele pro žaka co nejméně stresující ?

14.3.2017 08:03
janau.

XXX.XXX.162.61

Pro žaka to bude znamenat určitý stres, ale co papoušek, to originál, každý to snáší jinak, změna pro něho příjemná nebude, ale pokud se k němu bude přistupovat rozumně, tak to půjde. Rozhodně je ideální nyní ponechat žaka v jeho současné kleci (voliéře), na kterou byl doposud zvyklý a nepouštět ho hned k samici, chce to všechno postupně a samozřejmě pokud máte možnost, tak ho seznamovat postupně nejprve s Vámi, pokud se neznáte. Vše prostě ideálně postupně, pozvolna a s citem, sledovat jeho reakce. Záleží také samozřejmě, jaké v tomhle směru máte možnosti..

15.4.2017 14:06
Kyty

XXX.XXX.214.91

Děkuji za názor, žaka jsem přivezla včera v noci, od té doby se klepe, vrčí a když se přiiblížím ke kleci tak křičí. Což je celkem pochopitelné, ale co mě nenechává klidnou je to, že od včerejší noci nepřijímá potravu a hlavně nepije. Jěště se ani jednou nenapil.

15.4.2017 16:59
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Kyty napsal(a):
Děkuji za názor, žaka jsem přivezla včera v noci, od té doby se klepe, vrčí a když se přiiblížím ke kleci tak křičí. Což je celkem pochopitelné, ale co mě nenechává klidnou je to, že od včerejší noci nepřijímá potravu a hlavně nepije. Jěště se ani jednou nenapil.

Pár žaků mám teprve 8 let, takže nemohu dávat rozumy. Amazoňany atd. chovám roky a ostatní druhy ptáků 40 let. Co platí pro jednoho žaka nemusí platit pro druhého. Že nežere, nic se neděje. Hlavně se mu nevnucujte, buďte spíš nevšímavá.
3 dny nevezme ani zrnko a v pohodě. Voda a klas prosa nahoře k bidlu. Jak víte, že se nenapil? Přece u něj nesedíte 24 hod?
Nechat zvlášť s vizuálním kontaktem. Za půl roku nebo i déle, nebo i dřív se mohou dát k sobě. Univerzální rada není.Pozorovat ze skrytu a podle toho jednat.
Moc jsem neporadil, ale hlavně vydržet.

15.4.2017 17:41
KaVe

XXX.XXX.45.15

Dobrý den, důležité je podávat stejné krmení na které byl zvyklý - to že tři dny nebude přijímat potravu je u žaků celkem běžné. Ti moji "zázraci" takto reagují i na výměnu bidel. Klece dejte co nejblíže k sobě a uvidíte jak budou na sebe reagovat - jak je uvedeno výše nikam nespěchejte.

15.4.2017 17:53
zajimaveexemplare

XXX.XXX.233.133

Kyty napsal(a):
Ahoj všichni milovníci žaků, chtěla bych koupit ke své 4 leté žakyni 11. letého žaka, kterému zemřel majitel. Jaké myslíte, že je riziko, že žako v tomto věku nepřežije změnu bydliště a majitele ? Mám už jednu špatnou zkušenost s dfevítiletým žakem, ale je to pravidlem, že čím starší jedinec, tím hůř snáší změnu ?

Děkuji všem za názor.

Zdravím,
nejhorší je že čím déle je zvíře u někho, tím lépe pochytá moresy a zlozvyky. Potom je obtížné znovupřevychování. Nejlepší je vzít si mládě, to si naučíte podle sebe. U papoušků je tohle právě nejhorší. Je to jako když si vezmete domů přímo toho původního majitele...., Starého psa novým kouskům nenaučíš. ".

15.4.2017 18:52
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

zajimaveexemplare napsal(a):
Zdravím,
nejhorší je že čím déle je zvíře u někho, tím lépe pochytá moresy a zlozvyky. Potom je obtížné znovupřevychování. Nejlepší je vzít si mládě, to si naučíte podle sebe. U papoušků je tohle právě nejhorší. Je to jako když si vezmete domů přímo toho původního majitele...., Starého psa novým kouskům nenaučíš. ".

Máte pravdu, ale paní už ho má doma! Takže Vaše rada je nepoužitelná.

15.4.2017 23:01
zajimaveexemplare

XXX.XXX.233.133

Moudivláček napsal(a):
Máte pravdu, ale paní už ho má doma! Takže Vaše rada je nepoužitelná.

Reakce pozdě. Teď jsem si to pročítám...

16.4.2017 07:22
Kyty

XXX.XXX.214.91

Děkuji všem za pomoc. Žako začal přijímat potravu, tak předpokládám i když jsem ho neviděla, že také pije. Spadl mi kámen ze srdce, měla jsem o něj strach, že to psychicky nedá. Takže zatím zůstává jen to, že se klepe a vrčí na mě. Ale jak píšete bude to chtít čas.

16.4.2017 09:46
cone

XXX.XXX.208.224

Kyty napsal(a):
Děkuji všem za pomoc. Žako začal přijímat potravu, tak předpokládám i když jsem ho neviděla, že také pije. Spadl mi kámen ze srdce, měla jsem o něj strach, že to psychicky nedá. Takže zatím zůstává jen to, že se klepe a vrčí na mě. Ale jak píšete bude to chtít čas.

Teď už bude jen líp když začal přijímat krmivo, moudivláček měl pravdu ! smajlík Když jsem před mnoha léty dovezl odchytové jedince a oni tři dny jen seděli na nejvzdálenějším bidle a nic nekonzumovali - myslel jsem že to psychicky nedám já ! byly to nervy !

16.4.2017 15:07
Kyty

XXX.XXX.214.91

Tak to věřím, měla jsem fakt strach, že o něj přijdu. Doufám, že to nejhorší má za sebou. Pořád se klepe tak, že se otřásá celá klec. Ale je hodně legrační ta moje žakyně, když odchytovému samci, který nejde na ruku, nebere pamlsky z ruky, ani nemluví protože byl určený jen k chovu, takže nemá ani jméno tak ho přivítala : Ahoj Arnošte ( tak se jmenoval mníšek, který tu s ní bydlel ) a pak mu tady vypráví, že je krásná holčička a že vláček dělá hůůůů ššššš a pak ho pošle do pr... (asi mi to někdy ujelo ). Ona je hodně ukecaná, ale včera teda ten zobák nezavřela ani na minutu. Možná není divu, že se stále klepe, když ta moje žakyně mu pořád tluče kolíky do hlavy.

nalim44

17.4.2017 12:04
nalim44

XXX.XXX.215.106

Jak víte, že je mu 11 let, když je odchytový?

17.4.2017 14:03
Kyty

XXX.XXX.214.91

Koupila jsem ho s papírama, to, že je odchytový a dovezený Afriky vím jen od majitele, který říkal, že ho kupoval tenkrát jako dovezené mláďe. I kdyby to bylo jinak, tak je mi to v podstatě jedno. Víc mě trápí to, že se stále třese a má průjem. Takže asi psychika pořádně pracuje. Krmivo dostává zatím to od původního majitele, takže krmivem to nebude. Snad to nebude mít nějaké následky, postupné škubání, štípání se a pod.

17.4.2017 19:00
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Kyty napsal(a):
Koupila jsem ho s papírama, to, že je odchytový a dovezený Afriky vím jen od majitele, který říkal, že ho kupoval tenkrát jako dovezené mláďe. I kdyby to bylo jinak, tak je mi to v podstatě jedno. Víc mě trápí to, že se stále třese a má průjem. Takže asi psychika pořádně pracuje. Krmivo dostává zatím to od původního majitele, takže krmivem to nebude. Snad to nebude mít nějaké následky, postupné škubání, štípání se a pod.

Už jsem se jednou ozval.
Píšete, že má průjem. Co to je průjem? Řídká kašovitá hmota, zbarvení jakého atd. nebo čirá vodová složka s normálním trusem. Za tři dny se stejným krmením nemá být žádný průjem.To vše řešte s tím, od koho jste koupila. Zde můžeme na dálku všichni v dobré víře radit, mýlit se a uškodit.
Žako z odchytu. Je tedy dnes už čipovaný. Ano? Co jsou to ty papíry, které jste převzala? Měl alespoň dělený kroužek s osičkou, ikdyž dnes už mu je k ničemu, ale pro mě by to něco znamenalo, víc než jen slova prodávajícího.
Máte samici a tak moje otázky jsou Vám jistě jasné. Myslím tím změnu přeřazerní žaka do CITES I od února letošního roku.
Píšu to proto, že se zde dotazuje spouta laiků, kteří problematiku tolik nesledují.
A byl bych rád za komentář zkušeného čtenáře, který si svoje znalosti nenechává jen pro sebe.
I já se rád poučím.

18.4.2017 11:56
ŽakinkaBertíček

XXX.XXX.45.62

Můžu se zeptat i když to s tím nesouvisí, co znamená čirá vodová složka s normálním trusem?Děkuji.

18.4.2017 14:23
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

ŽakinkaBertíček napsal(a):
Můžu se zeptat i když to s tím nesouvisí, co znamená čirá vodová složka s normálním trusem?Děkuji.

Trus papoušků i ostatních ptáků je obrazem zdraví a složení krmení.
Vše lze dohledat, ale přesto shrnu, když byl dotaz. Trus žaka je jiný než třeba trus andulky.
Je objemnější a měkčí, z důvodu ovocné složky potravy, záleží na podílu. Barva zelená a samostatná bílá močová složka. Průjem je velice řídký kašovitý trus.
Někdy je trus normálního složení, jak uvádím, ale pokud je na papíru, tak máte za den ten papír okolí trusu mokrý, jakobyste tam vylila čajovou lžičku čisté vody. Normální trus a okolo čirá "loužička."
Jev se nazývá POLYURIE. Přečtěte si odborné pojednání. Já jsem jen chovatel.
Mně se to objevovalo 2 roky u žaka, už to 3. rok neřeším. Příčina může být porucha ledvin, stav někdy lepší jindy horší, vizuálně pták zdravý. Podle veterináře s tím může žít roky, nebo to nemusí nic znamenat nic, jak cituji slova odborníka. Ve voliéře to na propustném dnu člověk ani nezjistí, až v zimě doma v malé voliéře s papírem na podlaze.

18.4.2017 15:38
krabatka

XXX.XXX.164.43

Dobrý den, já jsem také koupila staršího šestiletého samečka k samičce - nemyslím, že je nutné vždy koupit mládě, pokud chce někdo staršího papouška ke svému nebo chce nějakému papouškovi pomoct a má trochu zkušeností, tak to jde. Náš se opravdu hodně klepal prvních 14 dní, žrát začal druhý den, po seznamování v jiné místnosti jsem dala papoušky k sobě po třech týdnech, nejdříve jen na chvíli, pak postupně nastálo do jiné, větší klece.Teď po cca roce a půl je to jako bychom ho měli od mláděte.
Jestli Váš sameček začal žrát, je to dobrá zpráva a průjem může být opravdu způsobený stresem.

Jen si myslím, že podle fotky jste ho nevhodně umístila, nevím ale, co je vedle okna vlevo. Papoušek by měl mít vzhledem ke stresu ze změny aspoň nějaký pocit bezpečí a měl by mít klec u zdi v rohu, ideálně ze dvou stran zeď, tak, jak je umístěna ta klec vpravo. Takhle má z jedné strany okno, z druhé klec - předpokládám že se samičkou, kterou nezná a zřejmě ze dvou stran volný prostor, to pro něj není dobře.

18.4.2017 16:34
Kyty

XXX.XXX.214.91

Pokusíjm se postupně zodpovědět všechny příspěvky : papíry jsou Registrační list a žlutý Potvrzení/Certrifikát Evropské unie, se kterým ho přihlásím. Ten průjem je jak Moudivláček popsal čirá vodová složka s normálním trusem, který, když se vykadil, tak stříkal přes celou klec na druhý konec. Ale dnes už byl trus hustší a nelítá na druhou stranu klece, tak doufám, že se opravdu jedná o stres. Moc také děkuji za příspěvek Krabatky, ta klec stojí opravdu jak píšete, z jedné strany okno a z druhé sousedí s klecí žakyně, aby byli blízko u sebe. Jenže druhá klec žakyně také sousedí z druhé strany s oknem ta má právě přesně rozměr do toho rohu, tak teť nevím, kam ho umístit, aby byl jak píšete v koutě s pocitem bezpečí a aby zároveň byli spolu. Žakyně mu postupně chodí na klec a snaží se s ním seznámit, pořád mu něco povídá a zpívá. Ale moc jste mě potěšila Vaším příběhem s dobrým koncem a uklidnila, co se toho klepání týče. Tak teť jen vymyslet kam přemístit tu jeho klec protože s klecí žakyně bych hýbat nechtěla, už je tam zvyklá. Pokud bych ho dala do kouta, aby měl alespoň z jedné strany zeď, musela bych ho dát na druhou stranu místnosti, pryč od žakyně. Jiné možnosti nemám.

666Root

18.4.2017 16:45
666Root

XXX.XXX.195.189

Máte dva žaky, potřebujte tedy klec min.2 x 2 x 2 metry. Ať venkovní nebo pokojovou, je to jedno. Takovou postavte nebo kupte a žaky tam vypusťte oba najednou, nenápadně pozorovat chování. S největší pravděpodobnosti nenastane žádný problém, buď půjdou hned k sobě a nebo se budou ignorovat. V případě velké agrese a útoků je potřeba je rozdělit.

18.4.2017 17:19
Kyty

XXX.XXX.214.91

Klec, do které bych je chtěla dát je pokojová a má vnitřní rozměry 75 x 140 x 110. V té budou jen dopoledne. Odpoledne, když přijedu z práce, tak klec hned otvírám a žakyně je venku, na svém "stromě" a různě si leze po kleci, popř. se pohybuje v obýváku nebo kuchyni, dokud si večer sama nezaleze na bidýlko, kam chodí spát. Pokud tu klec budou míc víceméně na spaní, tak by mohla stačit ne ? S tím vpustěním žaků k sobě, se přiznám docela bojím. Jak jsem se zmínila dopoledne jsem v práci, takže kdyby došlo k nějaké agresi, nebyla bych u toho a nemohla popř. hned reagovat. Jak vlastně dlouho po vpuštění k sobě bych tu agresi měla očekávat ? Hned, nebo to může nastat i za nějaký ten den ? Moje žakyně je ručně dokrmovaná a rozmazlený mazlíček, kdežto samec, kterého jsem koupila je odchytový, chovný samec, takže úplně rozlišné " povahy ", nemám tak velké zkušenosti, abych si dovolila je dát hned k sobě.

666Root

18.4.2017 18:07
666Root

XXX.XXX.195.189

Kyty napsal(a):
Klec, do které bych je chtěla dát je pokojová a má vnitřní rozměry 75 x 140 x 110. V té budou jen dopoledne. Odpoledne, když přijedu z práce, tak klec hned otvírám a žakyně je venku, na svém "stromě" a různě si leze po kleci, popř. se pohybuje v obýváku nebo kuchyni, dokud si večer sama nezaleze na bidýlko, kam chodí spát. Pokud tu klec budou míc víceméně na spaní, tak by mohla stačit ne ? S tím vpustěním žaků k sobě, se přiznám docela bojím. Jak jsem se zmínila dopoledne jsem v práci, takže kdyby došlo k nějaké agresi, nebyla bych u toho a nemohla popř. hned reagovat. Jak vlastně dlouho po vpuštění k sobě bych tu agresi měla očekávat ? Hned, nebo to může nastat i za nějaký ten den ? Moje žakyně je ručně dokrmovaná a rozmazlený mazlíček, kdežto samec, kterého jsem koupila je odchytový, chovný samec, takže úplně rozlišné " povahy ", nemám tak velké zkušenosti, abych si dovolila je dát hned k sobě.

Klec těchto rozměrů pro pár žaků rozhodně nestačí i když je odpoledne budete pouštět na prolet.

18.4.2017 19:30
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

666Root napsal(a):
Máte dva žaky, potřebujte tedy klec min.2 x 2 x 2 metry. Ať venkovní nebo pokojovou, je to jedno. Takovou postavte nebo kupte a žaky tam vypusťte oba najednou, nenápadně pozorovat chování. S největší pravděpodobnosti nenastane žádný problém, buď půjdou hned k sobě a nebo se budou ignorovat. V případě velké agrese a útoků je potřeba je rozdělit.

Pane, s tím co radíte souhlasím. Čím větší klec, tím lepší, ale jak paní píše její podmínky, úplně by jim to stačilo. Jen dodám. Nespěchat. Počkejte z odchytovým třeba rok a možná se dají dohromady.
U těchto ptáků, ikdyž mám malé zkušenosti a chovám ptáky 45 let musí mít člověk trpělivost, někdy při tom zestárne. Mladí chovatelé to pochopí, až příjde jejich čas.
Přeji hodně trpělivosti a času.

19.4.2017 09:15
krabatka

XXX.XXX.164.43

Kyty napsal(a):
Pokusíjm se postupně zodpovědět všechny příspěvky : papíry jsou Registrační list a žlutý Potvrzení/Certrifikát Evropské unie, se kterým ho přihlásím. Ten průjem je jak Moudivláček popsal čirá vodová složka s normálním trusem, který, když se vykadil, tak stříkal přes celou klec na druhý konec. Ale dnes už byl trus hustší a nelítá na druhou stranu klece, tak doufám, že se opravdu jedná o stres. Moc také děkuji za příspěvek Krabatky, ta klec stojí opravdu jak píšete, z jedné strany okno a z druhé sousedí s klecí žakyně, aby byli blízko u sebe. Jenže druhá klec žakyně také sousedí z druhé strany s oknem ta má právě přesně rozměr do toho rohu, tak teť nevím, kam ho umístit, aby byl jak píšete v koutě s pocitem bezpečí a aby zároveň byli spolu. Žakyně mu postupně chodí na klec a snaží se s ním seznámit, pořád mu něco povídá a zpívá. Ale moc jste mě potěšila Vaším příběhem s dobrým koncem a uklidnila, co se toho klepání týče. Tak teť jen vymyslet kam přemístit tu jeho klec protože s klecí žakyně bych hýbat nechtěla, už je tam zvyklá. Pokud bych ho dala do kouta, aby měl alespoň z jedné strany zeď, musela bych ho dát na druhou stranu místnosti, pryč od žakyně. Jiné možnosti nemám.

Dobrý den, ještě pár postřehů. Nemyslím, že je dobrý nápad, aby mu teď samička lezla po kleci. První důvod - hierarchie, samička je výš a to pro vystresovaného samečka dobré není - ještě větší stres... Druhý důvod je ten, že ze stresu a ze strachu může samičce ublížit - kousnout jí do nohy. Já bych klece alespoň dočasně přemístila, samička je sice na své místo zvyklá, ale taky je zvyklá na Vás a na okolí, samečka bych určitě do rohu dala, aby se i v klidu vyspal - ten náš byl na začátku zalezlý úplně v koutku. Musí se mu dát čas. Další věc, klec pro dva je opravdu menší, než by měla být. Dá se to kompenzovat, když je budete pouštět, ale pokud je sameček odchytový a není ručně dokrmený, jak ho budete dávat zpět do klece? Stoupne si na bidýlko? Musí se aspoň trochu proletět. Ohledně pouštění žaků k sobě, nespěchejte na to, ale zároveň to moc neoddalujte. Nejdřív nechte papouška zvyknout na nové prostředí. Pak je ideální pouštět je k sobě na chvilku, nejdříve nejlépe v jiné místnosti, kde to samička nebere jako své teritorium. Nejlépe v takové místnosti, kde nemohou nic shodit a kde si nemohou moc ublížit - u nás to byla předsíň. Na začátku určitě ve Vaší přítomnosti, ne je dát k sobě, a odejít do práce. Může to trvat i dva měsíce, než je budete moct nechat u sebe. Nedávat určitě samečka do klece k ní. Chvíle, kdy budou spolu, jim zpříjemnit, aby se moc nesoustředili na sebe, dát jim něco dobrého, aby si zafixovali, že když jsou spolu, mají příjemné zážitky - naši papoušci milují med, takže třeba piškot s medem, buráky, vlašské ořechy, hračku... Na začátku to zkoušet jen na chvíli, při projevech agrese je oddělit. Ale postupně, když agrese nebude tak velká, je taky na chvíli nechat, aby si to "vyříkali". Připravte se na to, že to nebude jednoduché a že vyjasňování rolí bude drsné, pro ně i pro Vás. Já měla několik chvil, kdy jsem myslela, že to nevydržím a samce prodám, protože samička se do něj zamilovala a nedala mu pokoj, pořád ho oždibovala a sameček se jí bál a začal být agresivní. Naštěstí jí to po čase přešlo, když si zvykla a když jí samec párkrát štípnul a situace se uklidnila. Chce to opravdu pevné nervy a cit pro to, kdy je nechat a kdy je oddělit. Další vyjasňování rolí začne, až je dáte do společné klece, s tím se musí počítat. Na začátku jen přes den, na noc je nechat oddělené, aby se vyspali, uvidíte podle situace. Když na sebe začnou klapat zobákama, máte z poloviny vyhráno. Určitě ale nemůžete dát samce k samičce do klece, pokud ano, musíte ji komplet předělat a samce tam pustit jako prvního a každý musí mít svoji misku na zrní a na vodu. Lehké to nebude, to se připravte, ale pak to stojí za to, není nic lepšího, než když papouškům dopřejete život v páru.

19.4.2017 09:57
monika23

XXX.XXX.80.94

Jééé, moc děkuji za Vaše poznatky, jsem moc ráda, že jste se ještě ozvala. Se samečkem asi manipulovat moc nepůjde, není zvyklý chodit na ruku, ani brát si pamlsky. Zatím mi není jasno ani jak bych ho dala do jiné klece, než tak, že jeho klec přisunu k té její, aby si přelezl. Jak jsem psala, je odchytový a byl v nějaké místnosti asi se samičkou, určený jen k chovu. Zatím se klepe, když mě vidí, nebo slyší. Včera se začal oklepávat, jako by ho něco svědilo. Sice jsem tu jeho klec nejprve důkladně umyla savem, než jsem ho tam dala, ale pro jistotu jsem ho včera ještě postříkala Arpalitem, i tu jeho klec a i mojí žakyni. Vím, že to teť zrovna nebylo moc vhod, že potřebuje klid protože na mě pěkně křičel. Takže mám ty klece od sebe oddělit ? Když přestěhuji obývák, tak mu u protější zdi mohu uvolnit místo v rohu, kde na sebe uvidí a nebudou se navzájem obtěžovat. I když žakyně by se chtěla kamarádit. Ještě jsem chtěla dodat, že dle původního majitele sameček nelítá. Nevím proč. Takže bude v budoucnu pravděpodobně jen lézt po kleci a po tom stromě. Jinak budou pouštěni ven z klece každý den od cca 15-16 hod až do večera. Takhle je naučená moje žakyně, nechám jí venku, až sama uzná, že chce jít spát, zaleze si a pak teprve zavírám klec. Nechci v žádném případě nic uspěchat, ale mám docela obavy z toho, že když byl sameček zvyklý na volný pohyb v místnosti a já ho teť zavřela do klece, aby se nezačal škubat, nebo jinak ubližovat. Dle původního majitele bych ho v té kleci měla nechat týden a pak zkusit pustit ven.
Pokud nelítá, tak poleze jen po kleci a až bude mít hlad, vrátí se do klece sám a já ho budu moct zavřít. Takhle by se mohl naučit chodit spát do klece sám.

666Root

19.4.2017 10:47
666Root

XXX.XXX.195.189

monika23 napsal(a):
Jééé, moc děkuji za Vaše poznatky, jsem moc ráda, že jste se ještě ozvala. Se samečkem asi manipulovat moc nepůjde, není zvyklý chodit na ruku, ani brát si pamlsky. Zatím mi není jasno ani jak bych ho dala do jiné klece, než tak, že jeho klec přisunu k té její, aby si přelezl. Jak jsem psala, je odchytový a byl v nějaké místnosti asi se samičkou, určený jen k chovu. Zatím se klepe, když mě vidí, nebo slyší. Včera se začal oklepávat, jako by ho něco svědilo. Sice jsem tu jeho klec nejprve důkladně umyla savem, než jsem ho tam dala, ale pro jistotu jsem ho včera ještě postříkala Arpalitem, i tu jeho klec a i mojí žakyni. Vím, že to teť zrovna nebylo moc vhod, že potřebuje klid protože na mě pěkně křičel. Takže mám ty klece od sebe oddělit ? Když přestěhuji obývák, tak mu u protější zdi mohu uvolnit místo v rohu, kde na sebe uvidí a nebudou se navzájem obtěžovat. I když žakyně by se chtěla kamarádit. Ještě jsem chtěla dodat, že dle původního majitele sameček nelítá. Nevím proč. Takže bude v budoucnu pravděpodobně jen lézt po kleci a po tom stromě. Jinak budou pouštěni ven z klece každý den od cca 15-16 hod až do večera. Takhle je naučená moje žakyně, nechám jí venku, až sama uzná, že chce jít spát, zaleze si a pak teprve zavírám klec. Nechci v žádném případě nic uspěchat, ale mám docela obavy z toho, že když byl sameček zvyklý na volný pohyb v místnosti a já ho teť zavřela do klece, aby se nezačal škubat, nebo jinak ubližovat. Dle původního majitele bych ho v té kleci měla nechat týden a pak zkusit pustit ven.
Pokud nelítá, tak poleze jen po kleci a až bude mít hlad, vrátí se do klece sám a já ho budu moct zavřít. Takhle by se mohl naučit chodit spát do klece sám.

Mám z Vás pocit, že Vy nepotřebujete radu. Potřebujete jen slyšet, že Vaše malá klec je pro pár žaků dostatečně velká a že když je odpoledne na pár hodin pustíte (cca 4-5 hod.), že jim to stačí.

19.4.2017 11:01
krabatka

XXX.XXX.164.43

Zeptám se, jak jste samečka převáželi, v té původní kleci nebo jak jste ho dali do klece, kterou máte doma? Upřímně si nedovedu představit, jak mít v bytě papouška, se kterým nemůžu manipulovat, ten by byl vhodný spíše do velké venkovní voliéry se záletem. Nevěřím tomu, že by si sám přelezl do klece samičky, ani by to nebylo dobré, jak jsem Vám ji psala. V první řadě bych se prodávajícího zeptala, pokud to ví, proč papoušek nelítá a proč byl oddělen od samičky, se kterou byl a jak se snášeli. Toho, že by se začal škubat proto, že jste ho teď zavřela do klece, toho bych se nebála, stejně to u Vás nezná a někam by si nejspíš zalezl, pokud byste ho pustila, to by byl možná ještě víc ve stresu. Klec má být pro papouška útočiště, místo na krmení a spaní. Já být Vámi, tak ho přestěhuji do druhého rohu a nechám ho tak týden až tři rozkoukat, přibližovat se jen, abyste mu vyměnila krmení a vodu, aby získal pocit, že nic strašného se mu nestane. Samičku bych k němu nepouštěla, jen to udělat tak, aby na sebe viděli. Pak bych si k němu občas sedla klidně na něj mluvila, nabízela mu nějaké dobroty nebo si před ním s něčím hrála, co by ho mohlo zajímat - korálky, hračky pro papoušky atd., prostě si zkusit získat jeho důvěru. Postupem času bych ho zkoušela učit v kleci sednout na bidlo, abyste s ním mohla manipulovat, protože na ruku ho asi v 11-ti letech nenaučíte a když ho pustíte a on se sám nevrátí do klece, což je pravděpodobné, jak ho do ní dostanete? Pokud ho budete chytat někde venku, bude ve stresu znovu. Zkoušela bych delší bidlo, na začátku jen na něj nastoupit a zase přelézt na větev v kleci, pomalu, postupně. Hrála bych si před ním se samičkou, aby viděl, že se jí nic při dotyku s Vámi neděje. Budete to mít hodně složité, když není ručně dokrmený. Až už nebude tolik ve stresu, musíte využít toho, že papoušci jsou zvědaví. U nás hodně sameček odkoukal od samičky, ale byl ručně dokrmený, i když tak rok předtím putoval z ruky do ruky, takže ve stresu byl hodně. Budete potřebovat hodně trpělivosti a musíte se do papouška vcítit. Poprvé, až ho budete pouštět, určitě nechte samičku zavřenou v kleci.

19.4.2017 11:03
monika23

XXX.XXX.80.94

Omyl, tu velkou klec už na internetu hledám. Moje žakyně kromě toho, že je odpoledne venku z klece, tak je taky za hezkého počasí se mnou venku na zahradě, kde má svůj ovocný strom, který může okusovat a být na sluníčku. Zárověň plánuji z kuchyně vchod na terasu o rozměrech 2,5-3 x 4-5 metrů, která bude celá oplocená, takže zároveň i výletem pro žaky. Tady budou moci být na sluníčku a zároveň se mnou. Já jen nemám tolik zkušeností s žaky proto jsem vděčná za každý poznatek a vzájemnou komunikaci.

19.4.2017 11:18
janau.

XXX.XXX.162.61

krabatka napsal(a):
Dobrý den, ještě pár postřehů. Nemyslím, že je dobrý nápad, aby mu teď samička lezla po kleci. První důvod - hierarchie, samička je výš a to pro vystresovaného samečka dobré není - ještě větší stres... Druhý důvod je ten, že ze stresu a ze strachu může samičce ublížit - kousnout jí do nohy. Já bych klece alespoň dočasně přemístila, samička je sice na své místo zvyklá, ale taky je zvyklá na Vás a na okolí, samečka bych určitě do rohu dala, aby se i v klidu vyspal - ten náš byl na začátku zalezlý úplně v koutku. Musí se mu dát čas. Další věc, klec pro dva je opravdu menší, než by měla být. Dá se to kompenzovat, když je budete pouštět, ale pokud je sameček odchytový a není ručně dokrmený, jak ho budete dávat zpět do klece? Stoupne si na bidýlko? Musí se aspoň trochu proletět. Ohledně pouštění žaků k sobě, nespěchejte na to, ale zároveň to moc neoddalujte. Nejdřív nechte papouška zvyknout na nové prostředí. Pak je ideální pouštět je k sobě na chvilku, nejdříve nejlépe v jiné místnosti, kde to samička nebere jako své teritorium. Nejlépe v takové místnosti, kde nemohou nic shodit a kde si nemohou moc ublížit - u nás to byla předsíň. Na začátku určitě ve Vaší přítomnosti, ne je dát k sobě, a odejít do práce. Může to trvat i dva měsíce, než je budete moct nechat u sebe. Nedávat určitě samečka do klece k ní. Chvíle, kdy budou spolu, jim zpříjemnit, aby se moc nesoustředili na sebe, dát jim něco dobrého, aby si zafixovali, že když jsou spolu, mají příjemné zážitky - naši papoušci milují med, takže třeba piškot s medem, buráky, vlašské ořechy, hračku... Na začátku to zkoušet jen na chvíli, při projevech agrese je oddělit. Ale postupně, když agrese nebude tak velká, je taky na chvíli nechat, aby si to "vyříkali". Připravte se na to, že to nebude jednoduché a že vyjasňování rolí bude drsné, pro ně i pro Vás. Já měla několik chvil, kdy jsem myslela, že to nevydržím a samce prodám, protože samička se do něj zamilovala a nedala mu pokoj, pořád ho oždibovala a sameček se jí bál a začal být agresivní. Naštěstí jí to po čase přešlo, když si zvykla a když jí samec párkrát štípnul a situace se uklidnila. Chce to opravdu pevné nervy a cit pro to, kdy je nechat a kdy je oddělit. Další vyjasňování rolí začne, až je dáte do společné klece, s tím se musí počítat. Na začátku jen přes den, na noc je nechat oddělené, aby se vyspali, uvidíte podle situace. Když na sebe začnou klapat zobákama, máte z poloviny vyhráno. Určitě ale nemůžete dát samce k samičce do klece, pokud ano, musíte ji komplet předělat a samce tam pustit jako prvního a každý musí mít svoji misku na zrní a na vodu. Lehké to nebude, to se připravte, ale pak to stojí za to, není nic lepšího, než když papouškům dopřejete život v páru.

Řekla bych, že v tomto příspěvku Krabatky máte opravdu velmi užitečné informace a doporučení. Asi se snažíte, abyste vše zvládla dobře, ale mám z Vás pocit, že by to z Vaší strany chtělo opravdu více trpělivosti. Prvně zvykat žaka na prostředí (čili určitě umístění klece na vhodnějším místě), pak na Vás (mluvením, pozorováním, postupně "rozmazlováním" podáváním pamlsků z ruky) a na žakynku - tam nechat tak dlouhou dobu, až bude zřejmé, že žako je úplně v pohodě, beze stresu, přirozený), pak teprve bych řešila postupné sbližování se samičkou. Ta klec pro 2 žaky mi připadá taky docela malá, máte představu, že je budete mít venku, ale zatím asi nemáte zvládnuté mnohem základnější kroky, upřímně si nedokážu v této situaci představit pustit k sobě najednou mazlíka samičku a odchytového samce. Budu Vám ale držet pěsti a budete hodná, když nám dáte vědět, jak pokračujete..

19.4.2017 11:45
monika23

XXX.XXX.80.94

Děkuji za příspěvek, snažím se hlavně proto, že jsem asi udělala někde chybu, když se mi moje žakyně škube a moc bych si přála, hlavně novému samečkovi, aby bylo vše O.K. a on byl spokojený. Spíš si myslím, že jsem se snažila až moc a slečnu žakyni jsem rozmazlila.
Samozřejmě teť nemám k dispozici takovou velkou klec, jak všichni popisujete, takže se znažím udělat pro samečka maximum i v těch podmínkách a možnostech jaké mám. Celý obývák přestěhuji, aby byl sameček ve větším klidu a dám mu tolik času, koli bude potřebovat. Do té doby se mi snad podaří sehnat klec o rozměrech jaké uvádí 666Root. Zatím jsem takovou nenašla, aby taky byla za rozumnou cenu.

19.4.2017 11:51
janau.

XXX.XXX.162.61

monika23 napsal(a):
Děkuji za příspěvek, snažím se hlavně proto, že jsem asi udělala někde chybu, když se mi moje žakyně škube a moc bych si přála, hlavně novému samečkovi, aby bylo vše O.K. a on byl spokojený. Spíš si myslím, že jsem se snažila až moc a slečnu žakyni jsem rozmazlila.
Samozřejmě teť nemám k dispozici takovou velkou klec, jak všichni popisujete, takže se znažím udělat pro samečka maximum i v těch podmínkách a možnostech jaké mám. Celý obývák přestěhuji, aby byl sameček ve větším klidu a dám mu tolik času, koli bude potřebovat. Do té doby se mi snad podaří sehnat klec o rozměrech jaké uvádí 666Root. Zatím jsem takovou nenašla, aby taky byla za rozumnou cenu.

Tak tomu říkám správný krok! Já bych kvůli nim také raději přestěhovala celý obývák, jen aby to papouchům pomohlo S tou větší klecí také neprohloupíte, uvidíte... Mimochodem, moje žakyňka je také lehce škublá na břiše, už jsem ji takhle koupila starší, někdy je to lepší, někdy horší, teď má zrovna to lepší období

19.4.2017 12:41
monika23

XXX.XXX.80.94

Všem vám moc děkuji za příspěvky a rady. Dám vědět, jak to pokračuje.

Přidejte reakci

Přidat smajlík