Koupila jsem si párek papoušíčků šedokřídlých, zatím je mám v bytě ve velké kleci, ale zvažuju letnění ve volieře, ale všude čtu, že jsou vůči ostatním ptákům dost agresívní, tak nechci žádné ptáky stresovat. Chovám ještě aymary pruhované, šedoprsé, citronové, hýly mexické, které přes léto letním ve dvou velkých volierách 2x3x2m. Chtěly bych se zeptat, jak letníte tyto ptáky? Po párech v jednotlivých volierách o samotě, nebo je možné je dát i k jiným ptákům. A jak postupujete v případě, že chováte více párů těchto ptáků...
Ještě bych chtěla moc poprosit, jestli by mi někdo neporadil s mutacemi, nějak v genetické kalkulačce plavu... Aymary zvládám, ale u těch papoušíčků je to o hodně složitější. Mám modrého samce a samice je bílý pastel, jaké asi budou případné mláďata Moc děkuji.
Dobry den.
V drivejsich letech jsem letnival papousicky spolu s aymarami pruhovanymi, sedoprsymi, citronovymi i pyrurami. Nikdy nebyl sebemensi problem. Oni aymarove jsou take bojovnici, rekl bych, ze v jejich chovu je daleko vice agresivity nez u papousicku. Chce to chovat vzdy vice paru a poznat opravdove chovani daneho druhu. U aymaru se me stavalo, ze napriklad neidstavena dcera skalpovala svoji matku atd. Myslim si, ze si nenechaji od papousicku libit. U me u nich papousicci ani nedutalu a vsimali si sveho. Samozrejme jina situace by byla s budkami.
M. Stepan.
sunflowersman
napsal(a):
Dobry den.
V drivejsich letech jsem letnival papousicky spolu s aymarami pruhovanymi, sedoprsymi, citronovymi i pyrurami. Nikdy nebyl sebemensi problem. Oni aymarove jsou take bojovnici, rekl bych, ze v jejich chovu je daleko vice agresivity nez u papousicku. Chce to chovat vzdy vice paru a poznat opravdove chovani daneho druhu. U aymaru se me stavalo, ze napriklad neidstavena dcera skalpovala svoji matku atd. Myslim si, ze si nenechaji od papousicku libit. U me u nich papousicci ani nedutalu a vsimali si sveho. Samozrejme jina situace by byla s budkami.
M. Stepan.
No já chovám aymary pruhované, citrony i šedoprsé, a vím že to taky nejsou úplná zlatíčka, ale pokud je více než 3 páry dá se říci, že není nějaký extra problém samozřejmě záleží pták od ptáka. O budkách ve společné volieře u pruhovaných nemůže být ani řeč, problémem jsou i polobudky (budky bez dna), kde mi pruhovaní rádi nocují, ale jen do doby, než si vyjasní, kde který pár bude nocovat, pak je klid. Vyjímkou jsou citroni a šedoprsí, ti rádi hnízdí v koloniích společně. Byla mi doporučena i možnost rozdělit samici od samce a každého dát zvlášť do jedné voliery, ale to mi příjde smutné
bathory
napsal(a):
No já chovám aymary pruhované, citrony i šedoprsé, a vím že to taky nejsou úplná zlatíčka, ale pokud je více než 3 páry dá se říci, že není nějaký extra problém samozřejmě záleží pták od ptáka. O budkách ve společné volieře u pruhovaných nemůže být ani řeč, problémem jsou i polobudky (budky bez dna), kde mi pruhovaní rádi nocují, ale jen do doby, než si vyjasní, kde který pár bude nocovat, pak je klid. Vyjímkou jsou citroni a šedoprsí, ti rádi hnízdí v koloniích společně. Byla mi doporučena i možnost rozdělit samici od samce a každého dát zvlášť do jedné voliery, ale to mi příjde smutné
Dobry den.
U papousicku se to takhle praktikuje, pokud je v chovu vice paru. Na letneni se oddeli samci a samice zvlast. Pokud vsak chovate jen jeden par, vubec bych se ho nebal letnit spolecne s aymarami, samozrejme ve vetsi voliere a bez budek. Dela to tak dost chovatelu, co chova vice mensich jihoamerickych druhu.
M. Stepan.
kareta
napsal(a):
A to je problém jim udělat zvlášt voliérku třeba metr krát metr a dát na nějaké vyvýšené místo?Pro papoušíčky to uplně na letní slunění stačí a máte to bez problému.
Ne problém to není a mám dokonce v plánu volieru větší, ale nebude to hned. Mám i větší klec, kterou bych mohla použít, ale mám tam rozteč mezi mřížkou 1,5, což mi na ně příjde velké