sofi1

XXX.XXX.100.248
marpal09
napsal(a):
Dobrý den,
zajímalo by mne, jaké máte zkušenosti s ochočením papouška, který nebyl dokrmovaný, konkrétně s arou nebo jiným "velkým" papouškem. Knihy mám přečtené, zajímá mne praxe .
Keď chcete papouška na mazlíka, tak proč z voliéry? Najlepšie je si ho ruučne dokrmovať alebo už kúpiť ručne dokrmeného. Poprípadne hneď vyleteného z budky, ale keď velkého papagája tak dokrmeného alebo na dokrmenie.
Záleží na tom co si představujete jako ochočení - velký ara odchovaný až na bidlo pod rodiči bude maximálně krotký. Bude brát pamlsky z ruky, naučí se mluvit ale vysloveně kontaktní nebude. Na druhou stranu si na Vás toho tolik nedovolí jako ručně dokrmený, který se člověka nebojí a rád útočí (mají to jako "hru" v době dospívání).
marpal09
napsal(a):
Děkuji za reakce... ta od KaVe je přesně to, o čem přemýšlím. V knihách se toho píše dost, také o výhodách a nevýhodách ručně dokrmovaných papoušků. Mám doma dva ručně dokrmované, jen se mi nabízí ta druhá možnost, tak o ní přemýšlím...
Pane, to, co v profilu máte doma, by mělo stačit na Váš postup při ochočování. Samozřejmě poznatky jiných jsou vítané.
Pracovní sloni jsou z odchycených divokých a ne z odchovů, jak to tam někdo napsal o dominantních ručně odchovaných papoušcich. KaVe.
A jen moje padesátiletá zkušenost. Internetové diskuze jsou prospěšné, ale velice zrádné.
amazoňan Jára

XXX.XXX.177.211
Dobrý den,
mám čtyřletého někdy náladového kamaráda Járu pod rodiči...( amazoňan modročelý)- z voliéry-
odběr ve věku cca 4 měsíců. Ochočení ručně dokrmeného papouška je určitě jednodušší, neboť
je na ruku zvyklý. Járu jsem trpělivě ochočovala dle rad knihy ŠKOLA PRO PAPOUŠKY.
Jednalo se denní pouštění z klece.. akceptuje povely, rozezná hračky kočka, pes, nána., Má slovní zásobu...
amazoňan Jára
napsal(a):
Dobrý den,
mám čtyřletého někdy náladového kamaráda Járu pod rodiči...( amazoňan modročelý)- z voliéry-
odběr ve věku cca 4 měsíců. Ochočení ručně dokrmeného papouška je určitě jednodušší, neboť
je na ruku zvyklý. Járu jsem trpělivě ochočovala dle rad knihy ŠKOLA PRO PAPOUŠKY.
Jednalo se denní pouštění z klece.. akceptuje povely, rozezná hračky kočka, pes, nána., Má slovní zásobu...
Zdravím, napsal jste to moc pěkně a výstižně. Ano, teď máte skutečného kamaráda a ne dokrmeného závisláka, který Vás považuje za partnera a požaduje, abyste se i tak k němu choval. Pokud nebudete, mohou nastat problémy. Vy máte kámoše se vším všudy (jak píšete občas i náladový), a tak to má být.
Jára s námi jezdí v převozní kleci na víkendy, na dovolenou do chatiček... Potřebu si odlétává udělat pouze na určené místo (viz foto..) pouštíme ho v daných intervalech 2 denně.
Má rád lochtání na noze a drbání, které umí pojmenovat. když jíme umí pojmenovat dobrota...
MYSLÍM SI, ŽE NEDOCÍLÍM POHLAZENÍ JÁRY NA ZÁDECH, ALE TAK CO NENÍ TO PES!
Jára s námi jezdí v převozní kleci na víkendy, na dovolenou do chatiček... Potřebu si odlétává udělat pouze na určené místo (viz foto..) pouštíme ho v daných intervalech 2 denně.
Má rád lochtání na noze a drbání, které umí pojmenovat. když jíme umí pojmenovat dobrota...
JÁRA PAPOUŠEK
napsal(a):
Jen k tomu pohlazení po zádech, zkuste ho začít hladit, dotýkat se ho rukou v pěst, hřbetem ruky, prostě nesmí tam být prsty. Většinou mají strach právě z prstů, evokují jim pařáty predátorů . I u špatně dokrmovaných jedinců, což není Váš případ, mohou pak mít strach konkrétně z prstů.
Ne každý papoušek má rád drbání na zádíčkách. Naše ručně dokrmovaná amazoňanka je náladová a dokáže být pěkně zákeřná - někdy si nechá líbit kdeco a jindy na sebe nenechá sáhnout, jeden den k ní můžu jen já, druhý den zase jen manžel, třináctiletá dcera se jí raději vyhýbá úplně :-D. Zato kakadu je jako kočka - ten se nechá drbat všude a hlavně pořád :-D.