Já mám i větší papoušky, ale chtěl bych i drobotinu, ale chci to mít všechno venku, ať se tím můžu kochat, když budu sedět na zahrádce. Doma toho místa moc nemám, a hlavně máme doma malého 5 měsíčního prcka, tak nechci aby dýchal to prachové peří, atd. Tak mě napadlo, jestli nemůže být třeba ryžovníci a ještě něco venku. Děkuji Martin.
Martin-rosely
napsal(a):
Já mám i větší papoušky, ale chtěl bych i drobotinu, ale chci to mít všechno venku, ať se tím můžu kochat, když budu sedět na zahrádce. Doma toho místa moc nemám, a hlavně máme doma malého 5 měsíčního prcka, tak nechci aby dýchal to prachové peří, atd. Tak mě napadlo, jestli nemůže být třeba ryžovníci a ještě něco venku. Děkuji Martin.
To určitě ne. Kromě hýla tak ještě kanárci.
Ono "venku" není univerzální. Jsem z jižní Moravy. U mne běžně v červnu chovná sezona kanárů končí..kamarád z Krkonoš teprve začíná.. Kamarád od Hodonína, ve voliéře s pevnými stěnami, čelní pletivo orientováno na jih má celoročně smíšenou chovnou skupinu zeber, chůvek..má tam i holoubky diamantové. V druhé voliérce zimuje samice červených kanárů...že mu pak jdou lépe do snášky..
eli22
napsal(a):
To určitě ne. Kromě hýla tak ještě kanárci.
No tak ty nejsi az zas tak dobra, beres vse podle sebe a to je spatne.Chovat se da ale to nesmis sedet jen u netu. Jak jsem vse od tebe precetla umis i lecit na dalku, problem ti nedela ani rozpoznani pohlavi u druhu které nelze.
ohandulyna
napsal(a):
No tak ty nejsi az zas tak dobra, beres vse podle sebe a to je spatne.Chovat se da ale to nesmis sedet jen u netu. Jak jsem vse od tebe precetla umis i lecit na dalku, problem ti nedela ani rozpoznani pohlavi u druhu které nelze.
Za eli22 je dle jejich příspěvků nějaká chovatelská historie. Za tebou děvenko krom dnešní registrace a nebetyčné drzosti vůbec nic.
ohandulyna
napsal(a):
Hzp - napsána reakce, na vyjádření eli 22.
Plně souhlasím, nemusel bych se do kritiky někoho cizího míchat, ale je to diskuze..
Jen nevím, co vedlo ty, kteří ocenili příspěvek ohandulyna za přínosný, k jejich hodnocení.
Zkuste to někdo z těch těch šesti kladných hlasů za kvalitní příspěvek vysvětlit. Moc se těším. Ale asi marně. Ohandulyna, Vy víte, že eli22 sedí jen u netu, Vy ji znáte?
Po kouknutí na profil autorky a její ročník narození 2017 je mně úplně jasno, ale už příspěvek mazat nebudu.
Martin-rosely
napsal(a):
Chtěl bych se zeptat jestli teda můžou být ryžovníci celoročně venku. Děkuji Martin.
Nedoporučoval bych to, ale zkusit to můžete. Já je měl asi týden venku i s mláďaty v mrazech a v pohodě. Určitě záleži na tom jaká bude zima, tu letošní by asi nepřežili. Když jim tam dáte budku, tak si postaví hnízdo a spávají v něm.
Martin-rosely
napsal(a):
Však i dva je dobrý. Hlavně že se vám daří. Ale chci se zeptat na ty ryžovníky, jestli mohou být celoročně venku a kolik párů může být pohromadě. Děkuji Martin.
Pokud Vám nebude vadit, že si budete lebedit v teple a jim pomalu omrzat nožky, tak to zkuste. Já osobně bych na to neměla.
Martin-rosely
napsal(a):
Dobrý den tak žebříčky a chůvičky můžou být celoročně venku?
Dobrý den,
Zěbřičky mám venku. Tuto zimu byla nejnižší teplota asi -18°C. A dokonce na Štědrý den mi vyletělo mládě z hnízda, snažil jsem se ho vracet do hnízda ale stejně bylo každé ráno zpátky na zemi. Všichni se mají čile k světu.
fidoCZ
napsal(a):
Dobrý den,
Zěbřičky mám venku. Tuto zimu byla nejnižší teplota asi -18°C. A dokonce na Štědrý den mi vyletělo mládě z hnízda, snažil jsem se ho vracet do hnízda ale stejně bylo každé ráno zpátky na zemi. Všichni se mají čile k světu.
Tak to je super.To bych nevěřil, že žebříčky a chůvičky můžou být celoročně venku. A kolik párů může být pohromadě? Mám voliéru d.2,5m v.2,5m š.0,60m.
Martin-rosely
napsal(a):
Tak to je super.To bych nevěřil, že žebříčky a chůvičky můžou být celoročně venku. A kolik párů může být pohromadě? Mám voliéru d.2,5m v.2,5m š.0,60m.
Je pravda, že jsem pár chovů, kde to bylo chováno tak nějak naturálně, navštívil. Taky je ale pravdou, že v chladnu ti ptáci byli načepýření jak koule. Nikdo mě nepřesvědčí, že takhle vypadá pták, který se cítí komfortně. Takže jo, věřím tomu, že zebry dokáží přežít naši zimu, ale tenhle způsob chovu osobně nedoporučuji. Ty chůvy to už vůbec, divím se, že někdo nedoporučuje chov amad venku, určitě by pár nocí také daly.
hzp
napsal(a):
Je pravda, že jsem pár chovů, kde to bylo chováno tak nějak naturálně, navštívil. Taky je ale pravdou, že v chladnu ti ptáci byli načepýření jak koule. Nikdo mě nepřesvědčí, že takhle vypadá pták, který se cítí komfortně. Takže jo, věřím tomu, že zebry dokáží přežít naši zimu, ale tenhle způsob chovu osobně nedoporučuji. Ty chůvy to už vůbec, divím se, že někdo nedoporučuje chov amad venku, určitě by pár nocí také daly.
Nemůžete koupit ptáky chované v bytě dat je do volíery. Jistě budou mít v zimě problémy.Chce to ptáky z venkovní voliery. Jak se ochlazuje ptáci si zvykaji. Nedávat budku.Zahnizdi.Na zimu dávám na voliéru Lexan. Kolega má chuvky na balkoně / lodžie/ balkon má zasklený. Má tam o 4 stupně víc jak je venku.Několik let.Toto se tu řeší jiź několik let.Na všechno jsou různe názory.V źadnem případě nesmí ptáci trpět.
Martin-rosely
napsal(a):
Dobrý den a můžu se zeptat, kde se takoví ptáček dá koupit.
Trochu jste mě zaskočil. Já jsem oboje koupil na Fauna trzích Ostrava od chovatele z Ludgeřovic a to není žádná velká ptačí burza. Ani si neuvědomuji zda na ostatních burzách běžně bývají.
Taky se zkuste zde podívat na inzerci, např.
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/inzerce/r/detail/2967777/kanari-a-krizenci/.
eli22
napsal(a):
Zdravím a chci se zeptat, jestli už dáváte drobotinu, konkrétně třeba astrildy, už ven. Já ještě váhám.
Nevypustili jsme je ještě ven, jelikož nově nasazené buky ve voliéře ještě nemají listy a pupeny by během dne ožrali. Doufám, že lístky nechají na pokoji.
eli22
napsal(a):
Díky. Já váhám kvůli těm nočním teplotám. Teď jsou v místnosti, kde je 15 -17 st.
Řídím se vždy dlouhodobou předpovědí a sleduji noční teploty. Jak to vypadá, že teploty nespadnou v noci pod 10 C, tak je chystám. Jako první jdou zmiňované zebry, ty nejchoulostivější klidně až v červenci a jsou holt venku třeba jen dva měsíce.
Nehodlám vnucovat své názory těm co jsou přesvědčení, že to droboť v zimě tzv. "dá". Jen mohu argumentovat tím, že teď mi padla cereska, která byla pořízena bez kroužku v roce 2010 její přesné stáří tak neznám a byla s partnerem co má kroužek 2011, ten mi tam ještě létá. Ještě loni jsem od nich měl mladé, sice jsem je musel podsadit, páč už na tom nechtěla sedět, a většina vajec byla čistá, ale řekl bych, že to o něčem svědčí.
hzp
napsal(a):
Řídím se vždy dlouhodobou předpovědí a sleduji noční teploty. Jak to vypadá, že teploty nespadnou v noci pod 10 C, tak je chystám. Jako první jdou zmiňované zebry, ty nejchoulostivější klidně až v červenci a jsou holt venku třeba jen dva měsíce.
Nehodlám vnucovat své názory těm co jsou přesvědčení, že to droboť v zimě tzv. "dá". Jen mohu argumentovat tím, že teď mi padla cereska, která byla pořízena bez kroužku v roce 2010 její přesné stáří tak neznám a byla s partnerem co má kroužek 2011, ten mi tam ještě létá. Ještě loni jsem od nich měl mladé, sice jsem je musel podsadit, páč už na tom nechtěla sedět, a většina vajec byla čistá, ale řekl bych, že to o něčem svědčí.
Já právě taky tak, pod deset v noci ještě příští týden ale má být. Tak počkám. Jednou jsem je dala ven brzy, v první půli května, pak se ještě ochladilo a samička uhynula při snášení. Takže to už bych teda nechtěla.
hzp
napsal(a):
Dobrý den, tu cerezku jste měl venku ve voliéře když Vám padla?Jestli ne tak nerozumím proč tím argumentuje Jinak s Vámi souhlasím, źe nemá cenu nikomu vnucovat své názory.Nejlepši je vlastní zkušenost.Myslin si však že pokud je dané téma/ dotaz měli by se vyjadřovat ti co maji vlastní ověřené poznatky.
Zajímavá diskuze a každý píše jen o tom, co chová, to je v pořádku a přínosné. Jen mně vadí v této obecné diskuzi běžně používaný výraz DROBOTINA.
Drobotinou jsou myšleni drobní ptáci. Někdo má na mysli téměř domestikované amadiny a některé astrildovité. Jsou to australští nenároční, ale i choulostiví afričtí nebo i jiní.
Drobotina je zebřička, pásovník, hýl mexický, zvonohlík, ale i amada Gouldové, motýlek, amarant, zlatoprska.
Liší se nároky na teplotu, vlhkost a hlavně cenou.
Záleží v kolika stupních je mám v zimě a podle toho stěhuji. To platí i pro papoušky. To se u každého liší. Co platí pro jednoho, neplatí obecně. Zde nezáleží na venkovní teplotě, ale na rozdílu teplot v zimovišti a venku a nejen u té "drobotiny".
Doporučuji všude teploměr, který mně u mnohých chovatelů chybí.
eli22
napsal(a):
Já právě taky tak, pod deset v noci ještě příští týden ale má být. Tak počkám. Jednou jsem je dala ven brzy, v první půli května, pak se ještě ochladilo a samička uhynula při snášení. Takže to už bych teda nechtěla.
Dobry vecer,
takze otazka byla zbytecna, odpoved jste si dala sama.
S pozdravem smidla.eu.
lecaks
napsal(a):
Dobrý den, tu cerezku jste měl venku ve voliéře když Vám padla?Jestli ne tak nerozumím proč tím argumentuje Jinak s Vámi souhlasím, źe nemá cenu nikomu vnucovat své názory.Nejlepši je vlastní zkušenost.Myslin si však že pokud je dané téma/ dotaz měli by se vyjadřovat ti co maji vlastní ověřené poznatky.
Chce to číst celé vlákno, pak byste odpověď pohodlně vyčetl.
Jde o to, že zastávám názor, že odchov, případně jenom letnění venku je dobré. Co dle mě není dobré je nechávání ptáků typu třeba té chůvky přes zimu venku.
A že je můj postup zjevně správný odvozuji třeba na dosaženém věku svých chovanců.
A jak správně poznamenává Moudivláček, navíc je třeba rozlišovat mezi druhy souhrnně nazvané droboť. Takže konkrétně u mě jdou první ven samci zeber, u kterých potřebuji, aby nabrali co nejdříve kondici, vypeřili se atd, a to dle počasí je to začátek, půle května. Pak na konci května jdou ven páry, u kterých hodlám odchovávat, no a v červnu, dle počasí klidně až v červenci jdou ven super choulostivé druhy, které mají navíc možnost záletu. Ty vyhnízdili doma přes zimu (typicky gulda) a venku skutečně jen nabírají kondici
Domů to stahuji opět dle druhu v září až říjnu.
Navíc konkrétně vy jste doporučil, cituji: "Zdravím z drobotiny jen žebříčky a chuvky. Ověřené".
Až v další odpovědi z vás vylezlo, že činíte opatření typu Lexan, kamarád je má na lodžii, kde je samozřejmě tepleji než v samostatně stojící voliéře, že je třeba postupovat tak, že ptáky dát ven v létě a postupně je navykat atd. Řídit se dle vaší prvotní rady, tak to ti ptáci odnesou.
hzp
napsal(a):
Chce to číst celé vlákno, pak byste odpověď pohodlně vyčetl.
Jde o to, že zastávám názor, že odchov, případně jenom letnění venku je dobré. Co dle mě není dobré je nechávání ptáků typu třeba té chůvky přes zimu venku.
A že je můj postup zjevně správný odvozuji třeba na dosaženém věku svých chovanců.
A jak správně poznamenává Moudivláček, navíc je třeba rozlišovat mezi druhy souhrnně nazvané droboť. Takže konkrétně u mě jdou první ven samci zeber, u kterých potřebuji, aby nabrali co nejdříve kondici, vypeřili se atd, a to dle počasí je to začátek, půle května. Pak na konci května jdou ven páry, u kterých hodlám odchovávat, no a v červnu, dle počasí klidně až v červenci jdou ven super choulostivé druhy, které mají navíc možnost záletu. Ty vyhnízdili doma přes zimu (typicky gulda) a venku skutečně jen nabírají kondici
Domů to stahuji opět dle druhu v září až říjnu.
Navíc konkrétně vy jste doporučil, cituji: "Zdravím z drobotiny jen žebříčky a chuvky. Ověřené".
Až v další odpovědi z vás vylezlo, že činíte opatření typu Lexan, kamarád je má na lodžii, kde je samozřejmě tepleji než v samostatně stojící voliéře, že je třeba postupovat tak, že ptáky dát ven v létě a postupně je navykat atd. Řídit se dle vaší prvotní rady, tak to ti ptáci odnesou.
Když jsem psal žebříčky a chuvky ověřené, předpokládal jsem že v případě zájmu podrobnosti chovu upřesním.Jsem zvědav kdy z Vás vyleze jak to bylo s tím Vaším argumentem cerezku.Slovo vyleze běžné nepoužívám.
lecaks
napsal(a):
Když jsem psal žebříčky a chuvky ověřené, předpokládal jsem že v případě zájmu podrobnosti chovu upřesním.Jsem zvědav kdy z Vás vyleze jak to bylo s tím Vaším argumentem cerezku.Slovo vyleze běžné nepoužívám.
Z toho si nic nedělejte, já zase běžně nepoužívám žebříčky.