Papoušek senegálský - zastřihnutí křídel

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.5.2017 16:40
Rxys

XXX.XXX.151.219

Pořídili jsme si papouška senegálského se zastřihlími křidli. Teď mu letky dorostli a mi nevíme co s tím, jestli mu křídla zastříhnout. Papoušek hodně lítá a my máme strach, aby si neublížil, aby nevletěl do horké polívky nebo na rozpálený sporák. už jednou nám naletěl do okna a tak se vás ptám jestli mu křídla zastřihnout nebo ne. Děkuji za všechny odpovědi :).

10.5.2017 17:12
emill

XXX.XXX.165.246

Křídla rozhodně nezastřihávat. Létání je pro ptáky přirozená potřeba. Když papouška pouštíte, tak nejdřív musíte zajistit domácnost tak, aby si nemohl ublížit. Pokud vaříte, nebo se papouškovi nemůžete věnovat, tak by měl být zavřený v kleci.

10.5.2017 17:21
Rxys

XXX.XXX.151.219

Senegalec je puštěný prakticky celý den. zavírá se jen na noc. v kleci dlouho nevydrží (Schazuje si bidílko, převrací si misku se zrním, hrozně řve a škube si peří) nevím co mám dělat. V jedné místnosti nemůže být sám, naráží do dveří.

10.5.2017 18:22
Honza12

XXX.XXX.52.97

Rxys napsal(a):
Senegalec je puštěný prakticky celý den. zavírá se jen na noc. v kleci dlouho nevydrží (Schazuje si bidílko, převrací si misku se zrním, hrozně řve a škube si peří) nevím co mám dělat. V jedné místnosti nemůže být sám, naráží do dveří.

Proč naráži do dveří? To ho naháníte po místnosti nebo co. Tak ho naučte, aby to nedělal.

10.5.2017 18:44
Rxys

XXX.XXX.151.219

Ty si myslíš, že chceme aby do nich narážel? on jen nechce být v tom pokoji zavřený, ale když vařím, nebo umývám okna tak musí být buď v kleci nebo v pokoji samotný. Ani jedno z toho mu nedělá dobře, proto si myslíme, že zastřihnutí letek bude nejlepší volba pro jeho bezpečí.

10.5.2017 18:46
Rxys

XXX.XXX.151.219

On tu klec má v tom pokoji, ve kterém ho zavíráme když vařím, takže ho nahánět ani nemusíme.

10.5.2017 18:47
Honza12

XXX.XXX.52.97

Zkuste ho něčím zabavit nebo unavit. Nechce se mi věřit tomu, že by byl na tobě tak závislí.

10.5.2017 18:48
eli22

XXX.XXX.181.79

Rxys napsal(a):
Pořídili jsme si papouška senegálského se zastřihlími křidli. Teď mu letky dorostli a mi nevíme co s tím, jestli mu křídla zastříhnout. Papoušek hodně lítá a my máme strach, aby si neublížil, aby nevletěl do horké polívky nebo na rozpálený sporák. už jednou nám naletěl do okna a tak se vás ptám jestli mu křídla zastřihnout nebo ne. Děkuji za všechny odpovědi :).

Velmi prosím, prodejte ho někomu, kdo má k papouškům vztah. U vás se bude jen trápit.

10.5.2017 18:48
Rxys

XXX.XXX.151.219

Né na mě ne, ale spíš celkově na nějaké společnosti.

10.5.2017 18:50
Rxys

XXX.XXX.151.219

Ty si myslíš že k němu vztah nemám? tohle není můj první senegalec se zastřihlími křídli, my se znažíme ho navyknout samotného v pokoji nebo kleci, ale nějak se nedaři.

10.5.2017 18:54
Honza12

XXX.XXX.52.97

Rxys napsal(a):
Ty si myslíš že k němu vztah nemám? tohle není můj první senegalec se zastřihlími křídli, my se znažíme ho navyknout samotného v pokoji nebo kleci, ale nějak se nedaři.

Jaký pán takový ….

10.5.2017 19:00
Rxys

XXX.XXX.151.219

Stejně si myslím, že zastřižení křídel bude asi lepší než aby se takhle trápil

10.5.2017 19:02
emill

XXX.XXX.141.17

Rxys napsal(a):

Jaký význam má to, že senegalcům zastříháváte křídla?

10.5.2017 19:05
Rxys

XXX.XXX.151.219

Nwm třeba, aby si neublížili?

10.5.2017 19:19
Pelican

XXX.XXX.31.129

Zastřihnutí letek je naprostý nesmysl. Pro papouška z psychického hlediska je to strašné, odeberete mu tím jeho přirozenost. Představte si, že by Vám někdo třeba svázal trvale nohy, abyste nemohl rychle chodit. Prostě blbost. To samé z fyzického hlediska. Papoušci pro dobrou kondici a zdraví potřebují mít správně vyvinuté prsní svaly, zvlášť pokud je to ještě mládě, jinak bude do budoucna slabý a ve špatném fyzickém stavu. Prsní svaly si vyvine jen létáním. Další nevýhodou zastřižených letek je, že může spadnout třeba z větve nebo ze stolu a ošklivě se poranit. Možná se Vám to do teď nestalo, to nevím, ale možnost tu je a není zrovna malá. Mým papouškům to často uklouzne, a aby se dostali zpět na větev, vždycky si pomáhají křídly.
Dále bych se vyjádřila k tomu narážení do dveří a podobně. Každý papoušek se musí naučit lítat. Kvůli tomu, že měl zastřižené letky, to neumí a je jako mládě, které teď vyletělo poprvé z budky. Nevím, jestli jste viděl někdy mládě papouška, jak se učí lítat. Je to spousta pádů, nárazů a špatných přistání, ale časem se lítat naučí.
A jako poslední bod bych uvedla, že přestože papoušek má zastřižené letky, může se vznést do vzduchu těsně nad zemí a může odletět. Viděla jsem už spoustu hledaných papoušků se zastřiženými letkami.
Pokud nedokážete chovat papouška v jeho přirozené podobě, raději ho nechovejte vůbec.

10.5.2017 19:56
Rxys

XXX.XXX.151.219

Tak přesně tohle je to o co jsem zde žádala. O radu a né o to že se toho papouška mám zbavit, že k němu nemám vztah a podobné blbosti. Děkuji ti za radu. nemyslim že by se papoušek učil lítat u bývalého majitele také lítal a křídla by neměl zastřižené poprvé. Také nesouhlasím se zastřiháváním křídel, ale někdy je to prostě lepší kvůli bezpečnosti, vím že se může poranit pádem, ale to se může stát i když letí a do něčeho narazí, třeba do okna za to papoušek nemůže, ale stát se to může.

10.5.2017 20:02
lupus4

XXX.XXX.112.6

Schazuje si bidílko, převrací si misku se zrním, hrozně řve a škube si peří

Stejně si myslím, že zastřižení křídel bude asi lepší než aby se takhle trápil

tohle není můj první senegalec se zastřihlími křídli,

A jak teda skončil ten předešlý ?

čtu a jen si říkám...to není možný...to není možný...to není možný

aby byli lidi takový idioti...a je to možný tohle není na medúzu, to je vydra jak vyšitá.

10.5.2017 20:12
Rxys

XXX.XXX.151.219

Ten předešlý ještě neskončil, toho si vzal můj syn, který se odstěhoval (papoušek na něj byl hodně fixovaný a tak jsme usoudili, že bude lepší aby si ho vzal). pořídila jsem si nového, protože jsem chtěla zvířátko, které je chytré a mazlivé (psa ani jiné chlupaté zvíře mít nemůžu, protže jsem alergická na chlupy).

10.5.2017 20:13
Rxys

XXX.XXX.151.219

Tím trápením nemyslím to převracení misky atd. ale to jak nalétává do dveří a okna.

10.5.2017 20:14
Pelican

XXX.XXX.31.129

Určitě to není dobré kvůli bezpečnosti. Se zastřihnutými letkami mu hrozí více nebezpečí, třeba i zašlápnutí na zemi. Zastřihnutí letek pochopím pouze tehdy, když v chovném páru např. kakaduů je agresivní samec. Tam se letky zastřihávají v malé míře samci kvůli tomu, aby samice stihla utéct a samec ji nemohl zabít. Nicméně u mazlíčka opravdu nezastřihávat. Raději dát na okno žaluzie, pořádně zavírat okna, počkat, až se Váš senegalec naučí lítat, a pak ho střežit jako oko v hlavě, než mu stříhat letky.

10.5.2017 20:19
lupus4

XXX.XXX.112.6

protože jsem chtěla zvířátko, které je chytré a mazlivé (psa ani jiné chlupaté zvíře mít nemůžu, protže jsem alergická na chlupy).

pak raději

10.5.2017 20:22
Rxys

XXX.XXX.151.219

Tuhle obludu? jako promiň ale to opravdu ne a ni toho nahatýho psa bych mít nemohla mně se to prostě nelíbi.

10.5.2017 20:24
lupus4

XXX.XXX.112.6

Rxys napsal(a):
Tuhle obludu? jako promiň ale to opravdu ne a ni toho nahatýho psa bych mít nemohla mně se to prostě nelíbi.

Tak raději budete tejrat papouška

10.5.2017 20:32
kareta

XXX.XXX.84.6

IQ tykve.

10.5.2017 20:38
Rxys

XXX.XXX.151.219

Proč bych toho papouška měla týrat? ja se vás ptám na názor, abych se tomu týrání vyhla.

10.5.2017 20:41
kareta

XXX.XXX.84.6

Rychle ho prodejte někomu kdo papouškum rozumí.Vy nebudete normální že ?

10.5.2017 20:46
Rxys

XXX.XXX.151.219

Tak vám všem děkuju za radu! NĚKTEŘÍ mi aspoň trochu pomohli. a ti kteří říkají, že bych se papouška měla zbavit, protože se vás ptám jestli by bylo lepší mu zkrátit křídla nebo čekat až si zlomí vaz o dveře ať se zeptají samy sebe co by dělali na mém místě. už sem pod toto vlákno nic psát nemusíte, ale jestli mi někdo chce ještě poradit co mám dělat ať mi sem napíše a nekritizuje mne za to že se ptám.

10.5.2017 20:49
lupus4

XXX.XXX.112.6

Přečtete si odpovědi od Pelican, ta se snažila vám vysvětlit proč je to špatně, ale asi nevnímáte čteny text, no tak si to přečtěte 10 x nebo 20 x dokud vám to "nesepne"

stříhat papouška, aby vám nespad do polívky opravdu NENÍ ten správný důvod.

10.5.2017 20:53
Rxys

XXX.XXX.151.219

Říkám NĚKTEŘÍ mi aspoň trochu pomohli (tím myslím Pelican a pár jiných co mi dali užitečnou radu)

10.5.2017 20:55
Honza12

XXX.XXX.52.97

Pořád nechápu jak papoušek může sám od sebe do něčeho narážet. Je jasné, že se to párkrát stát může, ale když je sám tak si myslím, že je to velmi málo pravděpodobné. Jediné možné vysvětlení je, že je slepý. Když chci papoušku pouštět, tak ho rozhodně nepouštím v místnosti, kde nemá možnost přistát, upravím místnost tak, aby si měl kde sednout. Ale toto ví snad i úplný začátečník.

10.5.2017 21:00
Rxys

XXX.XXX.151.219

Jo to je samozřejmý že tam má celkem dost přistávacích ploch. zkusim s ním zajít k veterináři, ale nezdá se mi slepí. nicméně díky za radu o té slepotě popravdě mě to nenapadlo

10.5.2017 22:30
emill

XXX.XXX.179.2

Rxys napsal(a):
Jo to je samozřejmý že tam má celkem dost přistávacích ploch. zkusim s ním zajít k veterináři, ale nezdá se mi slepí. nicméně díky za radu o té slepotě popravdě mě to nenapadlo

Slepý si myslím, že nebude. Problém může být v tom, že se musí znovu naučit létat a používat ochablé svalstvo. Když bych to měl přirovnat, tak když Vám sundají sádru z nohy, tak také hned nebudete běhat. A to s přistižením křídla přirovnám k tomu, když se Váš syn učil chodit, také jste mu nesvazovala nohy, aby nechodil, ale hlídala jste ho a podporovala jste ho, aby se naučil chodit a nepadal třeba hlavou na roh stolu. Možná je to špatný příklad, ale v podstatě je to to samé.

sclateri

10.5.2017 23:31
sclateri

XXX.XXX.74.198

Rxys napsal(a):

Takto - papagájom zastrihnúť letky je absolútne krajná možnosť, ktorá sa využíva akurát tak pri agresívnych samcoch kakadu, kedy si chovateľ nevie dať inej rady. V každom prípade je to niečo ako keby človeku niekto amputoval nohy alebo ruky, to je absurdné, obzvlášť pri domácich miláčikoch. Nepokračujte v nezmyselnom chovaní predchádzajúcich majiteľov! Ak papagáj nalietava do okna, použite husté záclony alebo záves. Pokiaľ nezvládate prirodzene lietajúceho tvora v zajatí, tak ho v ňom nedržte. Všetko ostatné je trápenie.

11.5.2017 13:57
krabatka

XXX.XXX.164.43

Dobrý den, chtěla jste radu, tak já Vám jí dám. Děláte všechno úplně špatně a pokud se na to nedokážete podívat ze strany toho, co potřebuje papoušek, tak ho prodejte, jak Vám radila Eli, uděláte pro něj to nejlepší - jestli Vám skutečně jde o papouška a ne o sebe. Papoušek nemá být puštěný celý den z klece. Klec je pro něj útočiště, místo kde má jídlo a hračky a kde spí. Ven má být puštěný několikrát denně, kdy si na něj uděláte čas a budete si s ním hrát. Před puštěním papouška musíte zajistit, aby nelítal do okna - musí na něm být záclona nebo roleta a už vůbec ne, aby mohl spadnout na rozpálený sporák. Papouška je třeba vychovávat, což Vás evidentně nenapadlo a to, že jste už senegalce měla, neznamená, že to dovedete. Jak je možné, že si shazuje v kleci bidlo - to ho nemá připevněné? Už to, že jste koupili papouška se zastřiženými křídly svědčí o tom, že jste si dopředu nic o papoušcích nezjistili.Nikdy, ani kvůli bezpečnosti není lepší, když má papoušek zastřižená křídla. je to jako kdyby Vám někdo uřízl nohy pod koleny. Jediné, kdy se dá zastřihnutí tolerovat je, když samec v toku napadá samici a to jen jednoho křídla. Já mám dva senegalce, samce jsem koupila staršího asi od podobných lidí a dávala jsem ho skoro rok dohromady. Jsou to krásní papoušci, ale s velmi složitou povahou a po přečtení toho, co jste napsala, si vážně myslím, že na to nemáte - bez urážky.

11.5.2017 14:35
Pelican

XXX.XXX.31.129

krabatka napsal(a):
Dobrý den, chtěla jste radu, tak já Vám jí dám. Děláte všechno úplně špatně a pokud se na to nedokážete podívat ze strany toho, co potřebuje papoušek, tak ho prodejte, jak Vám radila Eli, uděláte pro něj to nejlepší - jestli Vám skutečně jde o papouška a ne o sebe. Papoušek nemá být puštěný celý den z klece. Klec je pro něj útočiště, místo kde má jídlo a hračky a kde spí. Ven má být puštěný několikrát denně, kdy si na něj uděláte čas a budete si s ním hrát. Před puštěním papouška musíte zajistit, aby nelítal do okna - musí na něm být záclona nebo roleta a už vůbec ne, aby mohl spadnout na rozpálený sporák. Papouška je třeba vychovávat, což Vás evidentně nenapadlo a to, že jste už senegalce měla, neznamená, že to dovedete. Jak je možné, že si shazuje v kleci bidlo - to ho nemá připevněné? Už to, že jste koupili papouška se zastřiženými křídly svědčí o tom, že jste si dopředu nic o papoušcích nezjistili.Nikdy, ani kvůli bezpečnosti není lepší, když má papoušek zastřižená křídla. je to jako kdyby Vám někdo uřízl nohy pod koleny. Jediné, kdy se dá zastřihnutí tolerovat je, když samec v toku napadá samici a to jen jednoho křídla. Já mám dva senegalce, samce jsem koupila staršího asi od podobných lidí a dávala jsem ho skoro rok dohromady. Jsou to krásní papoušci, ale s velmi složitou povahou a po přečtení toho, co jste napsala, si vážně myslím, že na to nemáte - bez urážky.

Zcela s Vámi souhlasím. Doufala jsem, že když napíšu, jakým způsobem zastřižení letek papouškovi ublíží, že se Rxys nad tím zamyslí a uzná, že zastřižení letek rozhodně není v pořádku a už vůbec ne kvůli bezpečnosti, to je opravdu nesmysl. Se zastřiženými letkami papouškovi hrozí mnohem více nebezpečí. Naráží do věcí a padá jen proto, že neumí lítat, ne protože by mu něco bylo. Senegalec se mi učil lítat asi měsíc, než správně začal dosedat na bidla a to nikdy zastřižené letky neměl.
Snažila jsem se poradit, ale bohužel zřejmě marně. Proto znovu píšu tu samou větu: Kdo nedokáže chovat papouška v jeho přirozené podobě (tudíž s nezastřiženými křídly), ať ho raději nechová vůbec.

ne

11.5.2017 14:38
ne

XXX.XXX.195.189

Papoušek má být hlavně chovaný v páru a v prostorné voliéře a podmínkách odpovídajících jeho druhu. To platí i pro krotké papoušky.

11.5.2017 14:57
krabatka

XXX.XXX.164.43

Pelican napsal(a):
Zcela s Vámi souhlasím. Doufala jsem, že když napíšu, jakým způsobem zastřižení letek papouškovi ublíží, že se Rxys nad tím zamyslí a uzná, že zastřižení letek rozhodně není v pořádku a už vůbec ne kvůli bezpečnosti, to je opravdu nesmysl. Se zastřiženými letkami papouškovi hrozí mnohem více nebezpečí. Naráží do věcí a padá jen proto, že neumí lítat, ne protože by mu něco bylo. Senegalec se mi učil lítat asi měsíc, než správně začal dosedat na bidla a to nikdy zastřižené letky neměl.
Snažila jsem se poradit, ale bohužel zřejmě marně. Proto znovu píšu tu samou větu: Kdo nedokáže chovat papouška v jeho přirozené podobě (tudíž s nezastřiženými křídly), ať ho raději nechová vůbec.

Některým lidem se prostě radit nedá, paní chtěla evidentně slyšet jen to, ať mu křídla zastřihne a nic jiného. To je to, když si někdo pořídí zvíře, jen proto, že ho chce a nebere ohled na jeho potřeby. Chudáci zvířata.
Já mám samičku senegalce odmala a koupila jsem k ní samce, když mu bylo šest let, kterého jsem dávala skoro rok dohromady nejen po psychické stránce, ale i po fyzické - byl u předchozích majitelů zavřený v malé kleci a já jsem ho doslova učila znovu lítat. Když mi začal důvěřovat, vzala jsem ho na bidýlko a on se snažil lítat na ptačí strom nebo na klec, prodlužovala jsem vzdálenost a různé úhly. Taky na začátku padal, neuměl zatočit v letu atd.Teď už si věří a je to krásný pohled vidět je se samičkou lítat spolu.

11.5.2017 16:23
Rxys

XXX.XXX.151.219

Už mě vše názory nezajímají. všem děkuju za vyslovení názoru.

11.5.2017 17:26
pterodactyll

XXX.XXX.190.103

Tahle diskuze opravdu stojí za to. Nevěřil bych, že se najdou i tací rádoby chovatelé.
Téhle paní bych nedoporučil vůbec nic živého, má ráda jen sama sebe.
Tolik lidí se jí snaží vysvětlit co je to týrání a ona pořád bude stříhat.
Nechápu.

11.5.2017 19:10
saola

XXX.XXX.234.111

Rxys napsal(a):

No, přesto se přemohu a napíšu svůj názor:
A co pořídit do kuchyně, kde vaříte, ještě jednu menší klec, aby byl papoušek s Vámi, i když nemůže být volně puštěný? Tak by na Vás viděl, byl by ve Vaší společnosti a nestresoval by se tím, že je sám. Pozor jen na přípravu jídel v teflonových nádobách - výpary teflonu, vznikající za vysokých teplot (nad 180 až 200°C), jsou pro ptáky smrtelné.
Letky bych rozhodně nezastříhávala, je to velmi nebezpečné, pták může spadnout a fatálně se zranit.

11.5.2017 23:32
eva2

XXX.XXX.135.68

Škoda toho papouška.Jeho úděl bude bohužel jen utrpení, spadnutí do polévky nebo poslední náraz do dveří či okna

sclateri

12.5.2017 00:18
sclateri

XXX.XXX.74.198

Rxys napsal(a):

Toto nie, to je najhoršie. Tu sa treba odosobniť a svoje ego zahodiť preč, tu ide o zdravie papagája. Je to jednoduché - papagájovi kúpte veľkú klietku alebo postavte veľkú záhradnú (alebo balkónovú) voliérku, kde si bude nažívať, časom možno s partnerom/kou spolunažívať. Stále je to lepšie ako strihať mu letky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík