Rosela pestrá - samec začal vytahovat a rozbíjet vajíčka

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.5.2017 14:54
fish

XXX.XXX.221.215

Dobrý den, mužete mi někdo poradit ? Samička snesla 6 vajíček vše probíhalo v pořádku po 14 dnech samec začal vytahovat a rozbíjet vajíčka..

Jak zůstali 3 vajíčka dal jsem samce do jiné voliéry, ale samička po 3 dnech přestala sedět na vajíčkách.

Poradíte mi někdo proč samec ničí vajíčka ?

Děkuji.

ne

13.5.2017 17:33
ne

XXX.XXX.195.189

Jak velkou budku máte? U agresivních samců rozel, což se projevuje nejen napadáním samice, ale jindy právě ničením hnízd, často pomůže vysoká budka. Klidně i 150 - 200 cm a třeba i do tvaru L.

13.5.2017 18:17
fish

XXX.XXX.221.215

Budku mám 30/30 a 60 výška. Samec není agresivní na samici, spíš naopak, se o ní skvěle stará.

13.5.2017 18:21
jardda

XXX.XXX.90.147

Neznám všechny podrobnosti, nicméně je velice pravděpodobné, že samec zůstal v silném toku a chce se znovu pářit. Osobně to řeším tím, že v době sezení na vejcích dávám pouze suchou stravu chudou na vitamíny. Osobně si myslím, že samice brzo sedne znovu. JP.

ne

13.5.2017 18:24
ne

XXX.XXX.195.189

fish napsal(a):
Budku mám 30/30 a 60 výška. Samec není agresivní na samici, spíš naopak, se o ní skvěle stará.

Jasně chápu, ale ničí hnízdo. A tady jsou dvě možnosti, buď vajíčka požírá a v tom případě si sežeňte umělohmotné podkladky a samici na nich nechejte sedět celou dobu inkubace. Samce nerozbitnost podkladků odradí od dalšího požírání vajec v další snůšce.
A nebo druhá možnost proč tak činí je, že jeho agresivita v toku je obrácena na hnízdo a vajíčka jen rozbíjí případně vyhazuje z budky ven a právě tady pomůže taková budka jak jsem psal výše.
Ale počítejte s tím, že nikdy nic nezabere 100%. Samozřejmě nejjednodušší možnost je samce prodat a vyměnit, ale to je moc jednoduché řešení a problém jen přesunete na někoho jiného. Řešením podobných problémů získáváte další cenné zkušenosti.

14.5.2017 11:03
milan 1

XXX.XXX.5.41

Nechci zakládat nové téma, protože se to týká také rosel.Samise je zalezlá v boudě, pak vyletí a vyprdne vajíčko z bidla na zem(to se rozbije).Už jsem takhle našel tři vajíčka.Vloni normálně seděla a odchovala, nic se nezměnilo, bouda stejná, samec stejnej.Čím to je a co s tím?Dnes jsem přidělal pod bidlo misku s hoblovačkama aby se vajíčko nezozbilo a pak ho dám do budky.Nic lepšího mě nenapadlo.Má někdo nějakou radu?

14.5.2017 11:21
simacek123

XXX.XXX.142.1

milan 1 napsal(a):
Nechci zakládat nové téma, protože se to týká také rosel.Samise je zalezlá v boudě, pak vyletí a vyprdne vajíčko z bidla na zem(to se rozbije).Už jsem takhle našel tři vajíčka.Vloni normálně seděla a odchovala, nic se nezměnilo, bouda stejná, samec stejnej.Čím to je a co s tím?Dnes jsem přidělal pod bidlo misku s hoblovačkama aby se vajíčko nezozbilo a pak ho dám do budky.Nic lepšího mě nenapadlo.Má někdo nějakou radu?

Ona se meni i povaha, na to by mel chovatel myslet. Sice to není normalni jev, ale chovatelstvi je nevyspitatelne, ze vam několik let par odchova neznamena ze bude navždy. pravdepodobne s toho uz nic nebude. Rada neexistuje, bud skouset nechat par a nebo prodat.

Zdenek005

14.5.2017 12:15
Zdenek005

XXX.XXX.181.79

simacek123 napsal(a):
Ona se meni i povaha, na to by mel chovatel myslet. Sice to není normalni jev, ale chovatelstvi je nevyspitatelne, ze vam několik let par odchova neznamena ze bude navždy. pravdepodobne s toho uz nic nebude. Rada neexistuje, bud skouset nechat par a nebo prodat.

Když prodat, tak jedině Vám. Por zadavatele, zkusil bych vyměnit budku.

14.5.2017 14:38
simacek123

XXX.XXX.142.1

Zdenek005 napsal(a):
Když prodat, tak jedině Vám. Por zadavatele, zkusil bych vyměnit budku.

Ja vam na ni s...!

Přidejte reakci

Přidat smajlík