Dobrý den, mám takový menší problém, nebo nevím zda se to dá nazvat problémem. Mám ani ne ročního samečka Ara Ararauna ve venkovní voliéře kde má asi čtvrt voliéry zastřešenou a udělaný zálet. V této části je také nejvyšší větev, ale ara v podstatě využívá jen tu otevřenou část voliéry a sedá na otevřeném prostranství kde i nocuje. Říkal jsem si, že když bude chtít vleze si do záletu. Ale dnes tu byla pěkná průtrž mračen a ara seděla půl hodiny ve větru a v pořádným dešti. Ani to nevypadalo, že si to užívá. Prostě jen seděla a čekala až přestane. Mám strach, že mi takhle zmokne v noci a nedej bože prochladne. Proto se ptám, myslíte že až opravdu bude chtít zaleze do zálezu ? Nebo jak mám tuto situaci řešit ? Předem děkuji za odpovědi.
Dobrý den, jestli jsem to dobře pochopil, tak v té voliéře není zálet s okénkem a vnitřním prostorem. Já tedy chovám jen obyčejnou austrálii, ale ani tu bych nenechal sedět jen tak v dešti v tomto počasí. Natož papouška z amazónie, kde jsou teploty úplně někde jinde.Já radím na noc zavírat do vnitřního záletu. Jinak to je myslím zbytečný hazard se zdravím ptáka.
nalim44

XXX.XXX.215.106
Ararauny nocují v budce?Zajímavý poznatek.Klidně bych zastřešil prostor nad bidly z každé strany voliéry a prostředek nechal volný, kam bude mít ara možnost si vlézt po pletivu a vykoupat se, když bude pršet.
Pbfaktor

XXX.XXX.44.103
ara nobilis
napsal(a):
Arové k nocování využívají budku.To je základ.
Ary dělám desetiletí nikdy jsem to neviděl a tohle slyším poprvé.
nalim44
napsal(a):
Ararauny nocují v budce?Zajímavý poznatek.Klidně bych zastřešil prostor nad bidly z každé strany voliéry a prostředek nechal volný, kam bude mít ara možnost si vlézt po pletivu a vykoupat se, když bude pršet.
Neměl bych se vyjadřovat, protože ary nechovám, amazoňany odchovávám.
Ano, souhlasím s výše uvedeným. Nevím v čem je problém. Jak bylo napsáno, prostředek volný, pochybuji, že budou sedět uprostřed a kdyby, prostředek bez bidel. Na déšť si vlezou na pletivo kam prší.
were
napsal(a):
Dobrý den, jestli jsem to dobře pochopil, tak v té voliéře není zálet s okénkem a vnitřním prostorem. Já tedy chovám jen obyčejnou austrálii, ale ani tu bych nenechal sedět jen tak v dešti v tomto počasí. Natož papouška z amazónie, kde jsou teploty úplně někde jinde.Já radím na noc zavírat do vnitřního záletu. Jinak to je myslím zbytečný hazard se zdravím ptáka.
Pochopil jste to dobře, zálet s vnitřním prostorem samozřejmě plánuji dodělat, ale jde mi o to proč se nejde schovat alespoň do záletu, kde bude pod střechou a nebude na ni z boku foulat ?
Moudivláček
napsal(a):
Neměl bych se vyjadřovat, protože ary nechovám, amazoňany odchovávám.
Ano, souhlasím s výše uvedeným. Nevím v čem je problém. Jak bylo napsáno, prostředek volný, pochybuji, že budou sedět uprostřed a kdyby, prostředek bez bidel. Na déšť si vlezou na pletivo kam prší.
Díky za radu. Já teda zastřeším i tu druhou stranu.
Pbfaktor

XXX.XXX.44.103
ara nobilis
napsal(a):
Menší arové jako nobilis, marakána nebo severa k nocování budku využívají.Ary tedy nedělám, pouze chovám a tyto tři druhy v budkách nocují.
Kdysi dávno jsem také ary choval ale to bylo v těch začátcích.Potom se zadařilo a od tý doby je dělám.