Pokud jsou v kleci mláďata z první snůšky a samička začne snášet druhou snůšku, nevyhneme se znečištění nových vajec v hnizdě trusem ještě přítomných mláďat, která v hnízdě sedí (pokud ovšem nebudeme celé hodiny ráno číhat u klece a odebírat čerstvě snesená vejce). Je riziko infikování a tím odumření zárodku nějak odhadnutelné? Jestli není lepší snůšku zrušit a začít nový cyklus?
Těm, co rozumí dotazu, děkuji za názor, ostatní prosím, ať si jdou vyčistit klece. K.E.
kareta
napsal(a):
Obyčejná výmluva a neznalost chovu.
Moc jste neporadil. Osobně dávám stranou samce s mladými v době kdy vyletí. Skoro vždy samice ve stejnou dobu znovu začíná další snůšku. Letos mi jedna samice začala snášet vejce do krmítka ještě před vyletěním předchozích mladých, tak jsem jí dal hnízdo, do kterého snesla zbytek vajec a zasedla. Po dvou dnech opustili mladí hnízdo a hned druhý den byl na vajíčkách jejich trus. Odebral jsem mladé se samcem a nechal samici dál sedět. Po týdnu prosvíceno - z 5 vajec jedno v pořádku. To jsem podložil jinam a samici nechal znovu snášet. Vždy záleží na míře znečištění a nejde předem přesně určit výsledek. Vůbec nedoporučuju zkoušet odloupnout suchý trus z vejce. Odloupnout jde, ale i se skořápkou.
Zdravim, mam podobny problem, ale u penantu, v hnizde je 6 mladych a samice zasedla na dalsi snuzku, zatim ma 5 vajec a uz sedi.
Mam obavy, ze mlade vajicka znici, ale nechci je vytahovat z budku na zem, nejsou jeste komplet opereni, nevim proc zasedla tak brzo, vzdycky sedala na druhe hnizdo az koncem července, nemam zrovna pod co podlozit, tak to necham na nich.