Zmizelá vejce penantů

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.6.2017 08:54
Miluše13

XXX.XXX.110.36

Dobrý den, mám dotaz,
můžou penanti žrát svá vejce? Před dvěma týdny měli penanti v budce 6 vajec před týdnem už 4 a včera tam nebylo už žádné. Jak si to mám vysvětlit?
Děkuji za odpověď Miluše.

jilekpetr

13.6.2017 10:06
jilekpetr

XXX.XXX.195.189

Miluše13 napsal(a):
Dobrý den, mám dotaz,
můžou penanti žrát svá vejce? Před dvěma týdny měli penanti v budce 6 vajec před týdnem už 4 a včera tam nebylo už žádné. Jak si to mám vysvětlit?

Už jste si to vysvětlila, máte vejcožrouty.

16.6.2017 22:02
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Miluše13 napsal(a):
Dobrý den, mám dotaz,

Vůbec nic si z toho nedělejte. Příčin může být mnoho a nemusí je oni žrát. Pokud nezačali pelichat, zahnízdí znovu. Dávat hodně bílkovin.
Když nebude druhá snůška, nic se neděje, příští jaro uvidíte. Kdyby se to opakovalo, páru se zbavte.
Mám tři páry penantů, které chovám od r.1973, kdy jsem s nima začínal, samozřejmně ne ty staré. Protože mám tzv. lepší papoušky, tak ti "obyčejní" penanti musí z voliér někam do toho, co zbylo z dřívějška. Dnes jsem zjistil, že ve dvoumetrové voliéře jsou už opeřující 3 mladí. Jednou denně tam hodím zrní, kousek suchého rohlíku a hrst zeleného, občas směs pro nosnice, které mám vedle. Samozřejmě minerály celoročně. Ani jsem nevěděl, že mají snůšku. Když tam jdu, vletí oba do budky.
Můj názor, kteří mnozí odsoudí je podložen mnohaletými zkušenostmi. Jen dodám, že péče o amazoňany, žaky, amozonky, latamy a eklekty, keré jsem si pořídil až v důchodu je nesrovnatelně náročnější než o australské papoušky, téměř domestikované a při plném pracovním zatížení bych si to rozmyslel.
A ikdyž o problematice chovu sleduji vše roky, v literatuře, internetu, konzultacích s veterináři, tak by se mnozí divili, co jsem měl neúspěchů a úhynů. Stojí to dost peněz a on se tím mnohý nechlubí.
K Vašemu dotazu: Vydržet !

Geo

16.6.2017 22:24
Geo

XXX.XXX.253.80

Dobrý večer,
penanty chovám již přes 15 let. Znám vynikající páry, běžné, horší a vejce-žrouty. U vejce-žroutů jsem vyměňoval moduritová za její vejce. Z budky se ozýval rambajs, jak se snažila samice vejce rozbít. Pak se zklidnila a já vejce zaměnil. A odchov se podařil. Po třech letech jsem to vzdal a samici dal do výkupu (nabízet ji k prodeji a lhát o ní je mi proti srdci). Pořídil jsem novou a stal se z nich "běžný pár". A závěr? V přírodě by tento pár pravděpodobně nic neodchoval. Mým zásahem má samec potomstvo s jinou samicí a já se v klidu raduju z jejich úspěchů - snad výraz spokojenosti.
G.

17.6.2017 00:27
barp58

XXX.XXX.90.150

Miluše13 napsal(a):
Dobrý den, mám dotaz,

Měl jsem to taky. Nepomůže nic Jak píše p Geo samici dát pryč.

17.6.2017 09:11
DominikMel

XXX.XXX.12.9

Neni uplně pravda že nic nepomuže, měl jsem podobny problem. Vše vyřesil čpavek, samici po rozbiti vejce čeka takova pachuť, že vice vejce nerozbije, u me fungovalo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík