Dobrý den. Mám dotaz ohledně dokrmovani. Dokrmuji Alexandra malého originální dokrmovaci směsí po 6 hodinách, množství cca 10% jeho tělesné vahy. Na stravu se však netěší, naopak odmítá. Teplota kaše je Ok, měřena teplomerem. Muzete mi prosím poradit, čím to může být, v čem dělám chybu? Dekuji :).
Nepíšete v kolika dnech bylo mládě odebrané z budky kolik dní jej dokrmujete atd. Protože je rozdíl začít dokrmovat mládě které odeberete z budky třeba v 15 dnech a je rozdíl když jej odeberete v 35 dnech.Opeřené mládě se už Vás bojí a ze začátku nechce přijímat potravu ale za dva tři dny si zvykne. Když dokrmuji senegalce tak je odebírám z budky ve 20 dnech a v pohodě. Kmím je lžící a druhý den už se předhánějí který dostane první. Nekrmím je podle hodin. Až mají prázdná volata dostanou znovu.
jilekpetr

XXX.XXX.195.189
Asi jsem už opravdu starý cap. Ale dříve prostě v inzerci nebylo možno vidět chlapečky a holčičky, prostě byl v nabídce samec nebo samice. Dokrmovaná miminka, tak to je kapitola sama pro sebe. Tyhle infantilnosti mi k chovu prostě vůbec nesedí. To opravdu je třeba skupovat kde jaký druh a dokrmovat? Dokrmovat se má snad maximálně to co chovný pár nedokáže odchovat, tzn. selže při odchovu.
Chovatelé, opravdu je vám třeba prodávat například rozely a jinou běžnou austrálii dokrmovačům? Proč to chováte, to vás nezajímá jak bude vypadat váš vlastní odchov až opustí hnízdo nebo až vám vymění peří a pak je teprve nabídnout k odkupu? Nemáte zájem si s vašeho vlastního odchovu vybírat ptáky pro chov nebo na výstavy? Opravdu jsou cílem chovatelského snažení jen infantilní dokrmovači a výkup?
Věřím, že je ještě i tak u nás stále dostatek skutečných chovatelů a ty, kterých se můj povzdech dotkne a o kterých jsem to napsal se nad sebou snad zamyslí.
jilekpetr
napsal(a):
Asi jsem už opravdu starý cap. Ale dříve prostě v inzerci nebylo možno vidět chlapečky a holčičky, prostě byl v nabídce samec nebo samice. Dokrmovaná miminka, tak to je kapitola sama pro sebe. Tyhle infantilnosti mi k chovu prostě vůbec nesedí. To opravdu je třeba skupovat kde jaký druh a dokrmovat? Dokrmovat se má snad maximálně to co chovný pár nedokáže odchovat, tzn. selže při odchovu.
Chovatelé, opravdu je vám třeba prodávat například rozely a jinou běžnou austrálii dokrmovačům? Proč to chováte, to vás nezajímá jak bude vypadat váš vlastní odchov až opustí hnízdo nebo až vám vymění peří a pak je teprve nabídnout k odkupu? Nemáte zájem si s vašeho vlastního odchovu vybírat ptáky pro chov nebo na výstavy? Opravdu jsou cílem chovatelského snažení jen infantilní dokrmovači a výkup?
Věřím, že je ještě i tak u nás stále dostatek skutečných chovatelů a ty, kterých se můj povzdech dotkne a o kterých jsem to napsal se nad sebou snad zamyslí.
Za mě . A možná i .
jilekpetr
napsal(a):
Dnes je už málo chovatelů, za mě
milanplšek
napsal(a):
No zrovna vam bych dal palec dole. Protoze se tady na foru prezentujrte celou dobu presne tak. Cituji. Odchovala sem uz prez 40 mazliku pyrur atd. Vase fotky mladat pyrur a bourku v obyvaku na sedacce to nebudu ani komentovat.
Vážený pane, odchovat neznamená dokrmovat. Nedokrmovala jsem ani jedno mládě. Všichni jsou odchováni pod rodiči, fotím, když kroužkuju a když je beru občas domu (bourky), tak jen proto, aby si zvykali na přítomnost lidí a nelítaly ve voliéře jako blázni. Pyrury jsou též odchováni pod rodiči, ale v domácím prostředí. Naopak, jsem odpůrcem dokrmování, což jsem tu už psala. Tak nechápu, s čím máte problém.
ne

XXX.XXX.195.189
eli22
napsal(a):
Vážený pane, odchovat neznamená dokrmovat. Nedokrmovala jsem ani jedno mládě. Všichni jsou odchováni pod rodiči, fotím, když kroužkuju a když je beru občas domu (bourky), tak jen proto, aby si zvykali na přítomnost lidí a nelítaly ve voliéře jako blázni. Pyrury jsou též odchováni pod rodiči, ale v domácím prostředí. Naopak, jsem odpůrcem dokrmování, což jsem tu už psala. Tak nechápu, s čím máte problém.
Není jediný důvod vytahovat ve voliéře z budky mláďata bourků a brát si je domů do obýváku jen ať se učí na lidi. Pyrury to samé, nechejte mláďata ptákům v budce, stačí okroužkovat a cca obden udělat nahlídnutím do budky rychlou kontrolu jestli je vše v pořádku.
Chlupak
napsal(a):
Dobrý den. Mám dotaz ohledně dokrmovani. Dokrmuji Alexandra malého originální dokrmovaci směsí po 6 hodinách, množství cca 10% jeho tělesné vahy. Na stravu se však netěší, naopak odmítá. Teplota kaše je Ok, měřena teplomerem. Muzete mi prosím poradit, čím to může být, v čem dělám chybu? Dekuji :).
Dobry den,
z meho pohledu je zasadni teplota a konzistence. Prilis husta kase ptakum nejede. Stejne tak teplota pokud je vic nebo min tak ptaci kasi plivou.
S pozdravem smidla.eu.
Jses tak starej až Jses blbej... to je fakt.. nikdo se te na názor neptal. Otázka zněla jasné tak..shut up... ale až se zeptám na názor mužes zas vyplodit Nejake sr-cky.. víš o tom úplný kulový a děláš Nejake závěry na překupniky a dokrmovace.. ten špunt co mas na krku se používá na přemýšlení... jen tak BtW... abych uvedl na míru zejména pro tebe chci ho mít doma a aby si na nás dokonale zvykl, uměl mluvit a nebál se, bejt milej... žádný prekupnik... a vás příspěvek
eli22
napsal(a):
Zdravím, no tak to už by se mělo pomalu odstavovat, když správnou dobu odstavu zmeškáte, můžete si zadělat na pěkný problém.
Tak potom nechapu kde berete tu odvahu tady nekomu radit o nejakym odstavovani zadelavani na problem. Kdyz jak pisete vise jste vzivote zadny mlade nedokrmovala
jilekpetr

XXX.XXX.195.189
Chlupak
napsal(a):
Jses tak starej až Jses blbej... to je fakt.. nikdo se te na názor neptal. Otázka zněla jasné tak..shut up... ale až se zeptám na názor mužes zas vyplodit Nejake sr-cky.. víš o tom úplný kulový a děláš Nejake závěry na překupniky a dokrmovace.. ten špunt co mas na krku se používá na přemýšlení... jen tak BtW... abych uvedl na míru zejména pro tebe chci ho mít doma a aby si na nás dokonale zvykl, uměl mluvit a nebál se, bejt milej... žádný prekupnik... a vás příspěvek
To písmeno C máš ve tvém nickname "Chlupak" asi navíc.
milanplšek
napsal(a):
Tak potom nechapu kde berete tu odvahu tady nekomu radit o nejakym odstavovani zadelavani na problem. Kdyz jak pisete vise jste vzivote zadny mlade nedokrmovala
Jednou jsem dokrmovala mníška z neznalosti, co to do budoucna bude za problém, už bych to neudělala, a pak jsem dokrmovala třikrát z nutnosti (z čehož jednou astrilda od pěti dnů). A několika laikům, kteří taky dokrmovali jsem právě pomáhala s odstavem, když mladí senegalci ještě ve třech a půl měsících byli jen a pouze dokrmovaní, a málem to nedopadlo... Nevím s čím máte pořád problém. Chovám papoušky 40 let, takže rozhodit mě nemůžete!
Při dokrmování vůbec nekoukejte na čísla v procentech, každý papoušek krmení vstřebává jinak, také záleží na směsi, někdy se povede namíchat třeba o něco řídší a papoušek jí vstřebá dříve, je lepší se řídit pravidlem plného volátka, nakrmíte kaší tak aby bylo dostatečně plné, né tvrdé, tak že raději méně a další krmení provedete tehdy až je volátko úplně nebo téměř úplně prázdné, pokud v něm zůstane větší množství potravy z předešlého krmení může se stát že ve volátku zkvasí a nastanou tak potíže. pokud se budete tímto řídit (správná teplota kaše a v inkubátoru je samozřejmostí) neměl by s úbytkem tělesné váhy být jakýkoli problém. ještě jste neuvedl co používáte za směs, například kaytee není příliš kvalitní, výbornou zkušenost mám s nutribirdem A21 je poměrně dražší ale mnohem kvalitnější. Luboš.
Luboš Jedlinský
napsal(a):
Při dokrmování vůbec nekoukejte na čísla v procentech, každý papoušek krmení vstřebává jinak, také záleží na směsi, někdy se povede namíchat třeba o něco řídší a papoušek jí vstřebá dříve, je lepší se řídit pravidlem plného volátka, nakrmíte kaší tak aby bylo dostatečně plné, né tvrdé, tak že raději méně a další krmení provedete tehdy až je volátko úplně nebo téměř úplně prázdné, pokud v něm zůstane větší množství potravy z předešlého krmení může se stát že ve volátku zkvasí a nastanou tak potíže. pokud se budete tímto řídit (správná teplota kaše a v inkubátoru je samozřejmostí) neměl by s úbytkem tělesné váhy být jakýkoli problém. ještě jste neuvedl co používáte za směs, například kaytee není příliš kvalitní, výbornou zkušenost mám s nutribirdem A21 je poměrně dražší ale mnohem kvalitnější. Luboš.
Dekuji za odpověď... cením si toho.. bohužel ano máme kaytee bylo nám to doporučeno na burze... dokud papousek neletal, dalo se krmeni zvládat.. nyni je to téměř nemožné, bohužel i na piškoty, které doposud jedl, rezignoval. Odmítá jist cokoli. Jinak ale vypadá spokojeně, začíná, ač nemotorne, létat, nebojí se a vyžaduje pozornost. Nevíte, v čem by mohl být problém? Myslíte, ze změna značky dokrmovaci směsi by byla řešením?
Určitě bych kaytee vyřadil a nahradil jí nutribirdem A21, napište od kolikátého dne dokrmujete a jak starý je papoušek v současnosti, pokud už je přetažena hranice odstavu (doba kdy už by měl sám přijímat klasickou potravu) tak se stává že se to již papoušek nenaučí, kaše mu již nestačí a hyne na podvýživu.
Luboš Jedlinský
napsal(a):
Dobry vecer,
dovolim si polozit otazku, snad to nebude problem. Nez tak ucinim, pripisu neco ke znackam kase.
Vyzkousel jsem Nutribird, Zupreem i Kaetye. Na kazde z nich jsem mladata dokrmil a odstavil. V kasi samotne problem nebude a zmena nic nevyresi. Nutrak brali papousci nejradeji. Jednoznacne jim chutnal. Kaetye a Zupreem jsou na tom podle meho nazoru stejne co se ochoty prijimat tyce, ale Zuprak je zda se vyzivnejsi.
Pokud papousek vypada spokojene a ma zajem o sve okoli, odhadl bych ze je dostatecne nakrmeny. Ubytek na vaze je normalni v obdobi pred prvnim letanim.
A ted k dotazu. Jak prirpavujete kasi nutribird? Strasne spatne se mi rozmichava. Dela hrudky. At dam do studene nebo teple vody. Muzete prosim napsat svuj postup?
Dekuji a s pozdravem smidla.eu.
Připravoval jsem ho ve vlažné vodě tak že jsem kaši udělal hustější konzistence (dal méně vody) chviličku nechal a míchal, hrudky se rozpustili a jak byla kaše hustá umíchala se krásně do hladka, po té jsem přidal více vody a rozmíchal na požadovanou řídší konzistenci, kaytee má hrubčí zrno a lépe se rozmíchá ale neprojde kovovou sondou, nutribird je jemnější, hůře se míchá ale jde krásně krmit sondou do volátka. osobně mi lépe prospívali na nutribirdu.
Luboš Jedlinský
napsal(a):
Určitě bych kaytee vyřadil a nahradil jí nutribirdem A21, napište od kolikátého dne dokrmujete a jak starý je papoušek v současnosti, pokud už je přetažena hranice odstavu (doba kdy už by měl sám přijímat klasickou potravu) tak se stává že se to již papoušek nenaučí, kaše mu již nestačí a hyne na podvýživu.
Je to napsané někde výš... co jsem všude Koukal tak odstav v 10 týdnu u Alexandru...
... ale dali jsme mu to už dříve.
Luboš Jedlinský
napsal(a):
Z příspěvku vyplývá, že teď jsou mu už dva měsíce, proto jsem psala, že by už měl být odstavován, takže to zřejmě bude, jak píšete, promeškává se doba odstavu.
eli22
napsal(a):
Z příspěvku vyplývá, že teď jsou mu už dva měsíce, proto jsem psala, že by už měl být odstavován, takže to zřejmě bude, jak píšete, promeškává se doba odstavu.
Jako v misce má plno věci co muže sežrat ale nepřijde mi ze by toho jedl tolik... dokrmujeme méně... než dřív (3x denně.. ale teď už sní tak cca 5ml).. jen máme strach... tak radši se takhle ptáme... snad tím zase někoho neurazime..
Dobrý večer. Alexander keď má 8 týždňov dávam mu už len večer cca 15-20ml. Pravda je keď je ich viac skoršie sa naučia jesť ak je len jeden. Misku na jedlo dajte vedľa bidla aby na to vydel. Dajte tam krmivo piskotu namočené aby boli mäkké jablko atď. Krmivo môžete dať na viaceré miesta. Nech sa Vám darí.
Pokud si papoušek sem tam zobne piškotu, rozlouskne nějaké to semínko je nejspíše vyhráno, jak kolega napsal krmte již pouze večer aby ho pocit hladu přes den donutil zkoumat novou potravu, ale určitě ho hlídejte aby jste včas zasáhli a nevyhladověl, jako záchranná brzda se dá použít jiný jakýkoli papoušek co přijímá potravu sám, umístí se do samostatné klece vedle toho vašeho nejedlíka a on to od něho okouká.
Dobry de,
dekuji za odpoved na pripravu nutraku.
A pro zadavatele. Jeden den bez dokrmovani papouskovi nic neudela, tim spis pokud si sam sem ta neceho zobne. Spis mam pocit ze je to vas strach co vas nuti prikrmovat nez podvyziva papouska, Je to videt i na fotce, jak ma nafutrovane volatko ;)
S pozdravem smidla.eu.
No nevím, jestli to někdo tak dělá, ale expiračku jsem protahovala zamražením suché směsi.Nebo když zbylo s využitím pro případ 2.hnízdění. Jinak postřeh z Loroparku.V tamní babbystation kaši nejdřív rozmíchávali s vlažnou vodou v mixéru, potom zahřívali v lázni. Tam holt jedou ve velkém.No ještě mě teď napadá pro jednoho pap., jestli by to utahl malý šlehač na mléko.
Tak na návodu od této značky to je uvedeno. A tak to mám prostě zafixované. Obvykle si po otevření píšu na obal datum otevření. Před otevřením je směs v ochranné atmosféře. Doporučuje se vymačknout všechen vzduch. Směs na vzduchu ztrácí na kvalitě.
https://www.krmiva-pro-papousky.cz/Kaytee-Products-Dokrmovaci-smes-Exact-Hand-Feeding-All-Baby-Birds-s-DHA-510-g-d268.htm.