Dobrý den
Je to trochu otřepané téma, ale zajímalo by mě kdo má jaké zkušenosti z volným pobytem papoušků na svobodě.
Minulý týden mi nedopatřením uletěla neoféma ozdobná (samec)a zhruba za dva dny jsem ji viděl poletovat okolo voliér. Původně jsem ji chtěl odchytit, ale napadla mě myšlenka že ji zkusím udržet na volno. Od pátku pravidelě létá do voliérky na žrádlo a na noc ji zavírám s tím že ráno ji pustím na celý den. Jinak ještě doplním že uletěl celý pár, ale samice se ztratila.. Děkuji za reakce. JP.
jardda
napsal(a):
Dobrý den
Je to trochu otřepané téma, ale zajímalo by mě kdo má jaké zkušenosti z volným pobytem papoušků na svobodě.
Minulý týden mi nedopatřením uletěla neoféma ozdobná (samec)a zhruba za dva dny jsem ji viděl poletovat okolo voliér. Původně jsem ji chtěl odchytit, ale napadla mě myšlenka že ji zkusím udržet na volno. Od pátku pravidelě létá do voliérky na žrádlo a na noc ji zavírám s tím že ráno ji pustím na celý den. Jinak ještě doplním že uletěl celý pár, ale samice se ztratila.. Děkuji za reakce. JP.
Zdravím, zásadním nebezpečím jsou predátoři, zvláště pak barevní papoušci (žlutí, orange) spíš před nimi nemají moc šancí.
Myššš

XXX.XXX.11.210
Tady se s volným chovem roztrhl pytel - v jednom vlákně radí někdo morčata na volno, tady zase někdo chce neofému na volno.
Myslím, že dravcům stačí to, co by našli v přírodě, netřeba je za každou cenu přikrmovat domácími mazlíčky.
Ptákům se vrací venku jejich opatrnost nečekají až je někdo sežere. Před spoustou let jsem měl na volno zebry, to když jsem ještě bydlel na kraji vesnice. Odchovaly dvě hnízda krásných vylétaných mláďat a když jsem je na podzim odchytila dal do klecí tak se chovali jako kdyby nikdy nebyli na dovolené. Měli voliéru asi tak 2km x2km.
Nějaká doba utekla a samice neofémy ozdobné se pořád vrací zpět do závěsné klece v zahradním domku. Každý večer ji zavírám a ráno pouštním je to opravdu nádhera jak létá kolem. Zde je dnešní foto. Ještě doplním že krmení dávám do klece. JP.
jardda
napsal(a):
Nějaká doba utekla a samice neofémy ozdobné se pořád vrací zpět do závěsné klece v zahradním domku. Každý večer ji zavírám a ráno pouštním je to opravdu nádhera jak létá kolem. Zde je dnešní foto. Ještě doplním že krmení dávám do klece. JP.
Píšete výše že samice ozdobná z páru co ulétl se stratila, a dnes píšete že se vrací. Tak co se vlastně vrací a co ulétlo?
jardda
napsal(a):
Nedá mi to se nezeptat. Nemáte obavu, že si můžete tímto do chovu zanést nějakou nemoc?
barp58
napsal(a):
Píšete výše že samice ozdobná z páru co ulétl se stratila, a dnes píšete že se vrací. Tak co se vlastně vrací a co ulétlo?
Jak jsem psal na začátku uletěl celý pár ale z počátku jsem si myslel, že se vrací samec a ono to byla pořád samice. Tak se omlouvám je to samice. JP.
Miroslav Bláha
napsal(a):
Nedá mi to se nezeptat. Nemáte obavu, že si můžete tímto do chovu zanést nějakou nemoc?
Opravdu nemám, na voliéry sice sedá ale k žádnému kontaktu nedochází. Zatím je v perfektní kondici a jakmile zjistím nějakou změnu tak ji ráno nevypustím a budu na situaci reagovat. Určitě bych ji nenechal trápit. Opravdu je to pěkná podívaná. JP.