Nebo ještě varianty:
samec bělohlavý / lutino + samička lutino / bělohlavé
nebo další varianta: samec albino + lutino samice štěpitelná na bělohlavé.
U té první možnosti, co jsem uvedla, bude sice jen 25% albino, (ostatní budou bělohlavé a lutino) ale je to také dobrá kombinace, u té druhé možnosti je to opět 50% pravděpodobnost albino mladých).
Párování dvou albino ale opravdu nedoporučuji. Navíc albino samci (ze spojení po dvou albino rodičích) mívají často problém s plodností, samičky mají zase potíže se snůškami, korely (obě pohlaví) trpí mnohdy plešatěním za chocholkou, nekvalitním opeřením, špatnou imunitou atd.
Ale je to samozřejmě na Vás, jak se rozhodnete.
anurra.rhonean23
napsal(a):
Nebo ještě varianty:
U té první možnosti, co jsem uvedla, bude sice jen 25% albino, (ostatní budou bělohlavé a lutino) ale je to také dobrá kombinace, u té druhé možnosti je to opět 50% pravděpodobnost albino mladých).
Párování dvou albino ale opravdu nedoporučuji. Navíc albino samci (ze spojení po dvou albino rodičích) mívají často problém s plodností, samičky mají zase potíže se snůškami, korely (obě pohlaví) trpí mnohdy plešatěním za chocholkou, nekvalitním opeřením, špatnou imunitou atd.
Dobrý den, sice v jednom řádku nedoporucujete parovani albino x albino, ale v dalším řádku doporučite albino samce x lutino samici, to si trošku odporujete.
svobodapetr
napsal(a):
Dobrý den, sice v jednom řádku nedoporucujete parovani albino x albino, ale v dalším řádku doporučite albino samce x lutino samici, to si trošku odporujete.
Vaše tvrzení není přesné, albino a lutino totiž není totéž, přestože se to zde jak jsem si všimla už dávno stále mylně používá. Albino je mutace za dvou složek: z bělohlavé a lutino, kdežto lutino je jen jednosložková. Proto úplně nechápu výroky chovatelů jakože korela bělohlavá štěpící do albino nebo korela lutinoštěpící do albino, protože to je naprostý nesmysl. To by ta korela musela být bělohlavá dvakrát a nebo dvakrát lutino, což není možné.
Proto opravdu lutino a albino NENÍ TOTÉŽ. Dvě albino spolu a dvě lutino spolu = vysoké riziko. Albino + lutino = menší riziko. Albino + štěpák = menší riziko, lutino + štěpák = menší riziko.
Proto tuhle kombinaci, co jsem uvedla doporučuji, ale samozřejmě méně riziková je první varianta (s tím, že je pak procentuální zastoupení albino menší, proto jsem uvedla varianty dvě s tím, že se dá použít i ta "rizikovější" s vyšším procentuálním zastoupení albin).
Rozhodně ale dvě albino je více rizikové, než albino 1.0 + lutino 0.1 štěpitelná do bělohlavých, nebo naopak lutino 1.0 + albino 0.1.
Ještě se dá použít i třetí nebo čtvrtá varianta:
samec jakékoliv barvy po jednom z rodičů lutino a druhém bělohlavém (ale v tomhle případě nemusí být 100% zaručena štěpitelnost na obě barvy) a samice albino
nebo tentýž samec + samice lutino štěpící do bělohlavých
Tyhle dvě varianty ale budou mít nejmenší zastoupení albino v %, ale z hlediska zdravotního by byly naprosto ideální.
Své albino mladé jsem také odchovávala z nealbino rodičů (1.0 bělohlavý / lutino + 0.1 lutino / bělohlavé).
A jak říkám, záleží to na každém chovateli, jak si to zkombinuje, jen některé konbinace mohou být rizikovější, než ty druhé, ale také záleží jaké chovné partnery si chovatel vybere.
Pokud jsou po zdravých rodičích, kde je znám rodokmen po víc generací a kde se nevyskytovaly nějaké anomálie, tak je možné zkombinovat i dvě albina, ale já bych do toho nešla. V dnešní době je spousta korel k dispozici, není třeba proto párovat ani dvě albina a ani příbuzné jedince.
Také záleží, jaký má s korelami chovatel záměr, zda chce odchovávat výstavní korely a tím pádem bude výběr pro sestavení páru dávající albino mladé trochu složitější, nebo zda je to hobby chovatel, kterému drobnější vzhledové nedostatky nevadí a tak si pořídí takové ty obyčejné korelky (tím však nemyslím nekvalitní a nemocné kusy nebo "genetický odpad" ze šlechtění výstavek z výkupů, ale myšleno korely od dalšího hobby chovatele např.) a tím pádem bude mít výběr o něco snazší.
Já mám třeba raději ty obyčejnější korely, výstavní se mi vyloženě nelíbí, ale i to je samozřejmě věc názoru.
anurra.rhonean23
napsal(a):
Vaše tvrzení není přesné, albino a lutino totiž není totéž, přestože se to zde jak jsem si všimla už dávno stále mylně používá. Albino je mutace za dvou složek: z bělohlavé a lutino, kdežto lutino je jen jednosložková. Proto úplně nechápu výroky chovatelů jakože korela bělohlavá štěpící do albino nebo korela lutinoštěpící do albino, protože to je naprostý nesmysl. To by ta korela musela být bělohlavá dvakrát a nebo dvakrát lutino, což není možné.
Proto opravdu lutino a albino NENÍ TOTÉŽ. Dvě albino spolu a dvě lutino spolu = vysoké riziko. Albino + lutino = menší riziko. Albino + štěpák = menší riziko, lutino + štěpák = menší riziko.
Proto tuhle kombinaci, co jsem uvedla doporučuji, ale samozřejmě méně riziková je první varianta (s tím, že je pak procentuální zastoupení albino menší, proto jsem uvedla varianty dvě s tím, že se dá použít i ta "rizikovější" s vyšším procentuálním zastoupení albin).
Rozhodně ale dvě albino je více rizikové, než albino 1.0 + lutino 0.1 štěpitelná do bělohlavých, nebo naopak lutino 1.0 + albino 0.1.
Ještě se dá použít i třetí nebo čtvrtá varianta:
samec jakékoliv barvy po jednom z rodičů lutino a druhém bělohlavém (ale v tomhle případě nemusí být 100% zaručena štěpitelnost na obě barvy) a samice albino
nebo tentýž samec + samice lutino štěpící do bělohlavých
Tyhle dvě varianty ale budou mít nejmenší zastoupení albino v %, ale z hlediska zdravotního by byly naprosto ideální.
Své albino mladé jsem také odchovávala z nealbino rodičů (1.0 bělohlavý / lutino + 0.1 lutino / bělohlavé).
A jak říkám, záleží to na každém chovateli, jak si to zkombinuje, jen některé konbinace mohou být rizikovější, než ty druhé, ale také záleží jaké chovné partnery si chovatel vybere.
Pokud jsou po zdravých rodičích, kde je znám rodokmen po víc generací a kde se nevyskytovaly nějaké anomálie, tak je možné zkombinovat i dvě albina, ale já bych do toho nešla. V dnešní době je spousta korel k dispozici, není třeba proto párovat ani dvě albina a ani příbuzné jedince.
Také záleží, jaký má s korelami chovatel záměr, zda chce odchovávat výstavní korely a tím pádem bude výběr pro sestavení páru dávající albino mladé trochu složitější, nebo zda je to hobby chovatel, kterému drobnější vzhledové nedostatky nevadí a tak si pořídí takové ty obyčejné korelky (tím však nemyslím nekvalitní a nemocné kusy nebo "genetický odpad" ze šlechtění výstavek z výkupů, ale myšleno korely od dalšího hobby chovatele např.) a tím pádem bude mít výběr o něco snazší.
Já mám třeba raději ty obyčejnější korely, výstavní se mi vyloženě nelíbí, ale i to je samozřejmě věc názoru.
Je to od vás sice pěkně napsané, ale INO je porad ino, a je jedno jestli je v belohlave řadě, nebo jen lutino. Pořád to sebou nese stejné problémy.
svobodapetr
napsal(a):
Je to od vás sice pěkně napsané, ale INO je porad ino, a je jedno jestli je v belohlave řadě, nebo jen lutino. Pořád to sebou nese stejné problémy.
To ano, já neříkám, že nejsou, ony problémy mají i jen bělohlavé mutace (např. špatné snůšky, úhyny mláďat, velmi drobní jedinci), ale to by se pak muselo odchovávat pouze na štěpácích (resp. hlavně na štěpících samcích, protože samice na lutino štěpit nemohou, takže tam je to omezenější) a štěpáka od pohledu pozná jen hodně dobrý chovatel, nebo žádný (jsou údajně určité znaky na peří, podle kterých se to pozná, viděla jsem to na jednom zahraničním webu, ale já bych to opravu nepoznala) a pak zbývají opět genetické testy pro barevné vlohy (ikdyž si nejsem jistá, jak a zda spolehlivě fungují u papoušků, ale u jiných zvířat se dělají, např. u koní), ale to je právě o té otázce, zda se jedná o hobby chovatele, nebo šlechtitele, protože dělat takové testy je nákladné.
Takže spousta chovatelů hledá nějaký rozumný kompromis, aby nemusela řešit "sázku o loterie" zda opravdu štěpí nebo ne. Neboť jsou i tací chovatelé, co Vám prodají neštěpáka jako že štěpí a pak se člověk albino ani nedočká. Takže se nedivím, že někdo chce jistotu (bohužel mnohdy na úkor zdraví). Ale myslím, že jakákoliv jiná kombinace menší zlo než dvě albina, protože se ty geny řekněme hodně nepřesně: "naředí".
Ono kdybychom to měli zavést do extrémů, tak žádná mutace, není dobrá, v přírodě by takový jedinec nepřežil, nebo měl velké problémy a nestačil by se tak rozmnožit.
Nicméně zadavatel dotazu již dostal odpověď a s tím i několik variant a je jen na něm, jakou si vybere.
ne

XXX.XXX.195.189
anurra.rhonean23
napsal(a):
Nebo ještě varianty:
Ino x ino nepárovat v případě, že chcete odchovávat kvalitní korely. A samec mutace bělohlavé nemůže nikdy štěpit na lutino, ale pouze na ino.
ne
napsal(a):
Ino x ino nepárovat v případě, že chcete odchovávat kvalitní korely. A samec mutace bělohlavé nemůže nikdy štěpit na lutino, ale pouze na ino.
Když myslíte, že to tak je, tak to asi tak opravdu je... Ino používám jako označení pro LUTINO. I ve genetické kalkulačce je mutace lutino značená jako ino, tak možná tam také mají něco špatně... a evientně i já těch 10 let dělám všechno špatně, ikdyž je zajímavé, že mladé mi přesto vycházejí téměř na chlup
Nicméně znáte to asi lépe, takže určitě budete umět zadavateli dotazu i lépe poradit a doporučit vhodnou kombinaci.
Reptiles Havránek
napsal(a):
Bohužel se tato diskuze zvrhla mimo tema :( problematiku teto mutace moc dobře znám a na ni jsem se neptal.
Omlouvám se, kam až jsme se dostali v diskuzi. Nebylo to myšleno zle. Pokud tuto problematiku dobře znáte a jste obeznámen se všemi riziky, tak to je jiná věc a je to konec konců Vaše věc. Šlo o to, že ne každý tady je třeba tak zkušený, píšou sem začátečníci, co třeba neznají tuhle problematiku pořádně a prostě do Vás člověk nevidí, proto to "poučování" ode mě a od ostatních. Bylo to ale myšleno v dobrém. Ale jak jsem zjistila ono někdy pro dobrotu na žebrotu (a teď opravu nenarážím konkrétně na Váš příspěvek)...
Bohužel já nikoho, kdo si nechává korely endoskopovat, neznám, ale přesto přeji ať dobře pořídíte a hodně zdaru v chovu.
ne

XXX.XXX.195.189
anurra.rhonean23
napsal(a):
Když myslíte, že to tak je, tak to asi tak opravdu je... Ino používám jako označení pro LUTINO. I ve genetické kalkulačce je mutace lutino značená jako ino, tak možná tam také mají něco špatně... a evientně i já těch 10 let dělám všechno špatně, ikdyž je zajímavé, že mladé mi přesto vycházejí téměř na chlup
Nicméně znáte to asi lépe, takže určitě budete umět zadavateli dotazu i lépe poradit a doporučit vhodnou kombinaci.
Mám pocti, že moje upozornění, které bylo myšleno v dobré víře jako rada, berete jako útok na Vaše genetické znalosti.
V genetické kalkulačce pana Raška je to dobře, jen Vy to asi nechápete nebo nechcete pochopit a vysvětlujete si to po svém.
ne
napsal(a):
Tak tímhle příspěvkem jste tomu nasadil pověstnou korunu. PROSIM MŮŽETE NAM VYSVETLIT ROZDIL MEZI LUTINO A INO. Moc děkuji za vysvětlení.
ne

XXX.XXX.195.189
svobodapetr
napsal(a):
Tak tímhle příspěvkem jste tomu nasadil pověstnou korunu. PROSIM MŮŽETE NAM VYSVETLIT ROZDIL MEZI LUTINO A INO. Moc děkuji za vysvětlení.
Ino je název mutace, v tomto případě SL ino, což značí recesivní ino vázané na pohlaví. Je to přesný název základní mutace, tedy SL ino.
Pokud je tato mutace v kombinaci s přírodním šedým ptákem jedná se o lutino a pokud je v kombinaci s šedým bělohlavým (modrým) jedná se o albino. Stejně tak můžete mutaci ino kombinovat např. s perlou (opalin) nebo skořicí.
Jestliže budete uvádět u šedého bělohlavého samce, že štěpí na lutino tak je to samozřejmě špatně, protože tím pádem by musel štěpit nejen na ino, ale i na přírodní šedé ptáky což je nemožné.
ne
napsal(a):
Ino je název mutace, v tomto případě SL ino, což značí recesivní ino vázané na pohlaví. Je to přesný název základní mutace, tedy SL ino.
Pokud je tato mutace v kombinaci s přírodním šedým ptákem jedná se o lutino a pokud je v kombinaci s šedým bělohlavým (modrým) jedná se o albino. Stejně tak můžete mutaci ino kombinovat např. s perlou (opalin) nebo skořicí.
Jestliže budete uvádět u šedého bělohlavého samce, že štěpí na lutino tak je to samozřejmě špatně, protože tím pádem by musel štěpit nejen na ino, ale i na přírodní šedé ptáky což je nemožné.
Nuže dobrá, ale stejně mi to připadá totéž. Prostě to "ino" beru jako lutino, protože ji stejně tak zadávám i do kalkulačky, když chci zadat jen lutino korely. Prostě to beru asi jinak no. Ale dejme tomu, máte pravdu. Příště tedy budu uvádět jen INO, aby to tedy bylo v pořádku.
Když už jsme u příkladů tak já spíš nechápu označení některých chovatelů: bělohlavá korela štěpící na albino, nad tím bych se teda pozastavovala víc, protože to by mi připadalo divné, jak může už bělohlavá korela štěpit na bělohlavé lutino (pardón vlastně INO).
Jinak když je tedy lutino pouze v kombinaci s šedým přírodním ptákem, tak jak je ale možné, že mi padají lutino aniž bych nějakého šedého jedince v páru měla? Nebo to tedy nejsou podle vás lutino? Takže správné označení by bylo tedy se skořicovým ptákem skořice INO nebo s perlovým perla INO? Já jen že jsem o tomhle fakt neslyšela, většina mých kolegů používá prostě skořicová lutino, perlová lutino a prostě to neřešíme a každý ví co a jak. No ale dobrá pokud je to tak...
Ale stejně mám pocit, že je to v tuhle chvíli jedno. Genově mi to připadá v podstatě stejné jestli je to INO nebo lutino. Obojí je vázané na pohlaví a hraje stejnou roli v kombinaci s bělohlavou mutací. Jestli je to korela INO skořice nebo nesprávně označeno hobby chovateli "hovorově" lutino skořice + bělohlavá INO (tedy hovorově bělohlavá lutino) vyjde myslím ve hnízdě stejně jedno a to samé. To je jako by někdo napsal že místo v domě bydlí v baráku, nebo místo toho, že jsem dělnice, říkám operátorka výroby, protože to zní možná lépe a odborněji, ale mě to připadá stejné. INO nebo lutino. A to, že by musela korela štěpit na přírodní beru jako nemožné už z logiky věci, když přírodní je naprosto základní a dominantní barva vůči ostatním. Takže se na ni pochopitelně štěpit nedá.
Ale třeba rozdíl INO a albino, tak to mi připadá jako naprosto odlišná věc a přesto tu spousta chovatelů také tvrdí, že je to totéž a nikdo se nad tím tolik nepozastavuje. Takže kdo se v tom má vyznat? Já to teda beru podle svých zkušeností, už jsem pár albino odchovala i z nealbino rodičů (pro rýpaly, jednalo se o albína nikoliv o bílé černooké), takže vím, co a jak zkombinovat. A možná nejsem úplně přesná ve výkladu mutací, jak jsem se už možná někde výše v jiné diskuzi zmínila, nejsem chodící encyklopedie, ale poradit v rámci možností dokážu, na rozdíl o jiných, co zde jen poučují (a nemyslím jen zde konkrétně, ono to je na celé ifauně, jsem si všimla) ale nějaké to doporučení, rada, nebo tip, to aby u nich člověk pohledal. To jsou jen urážky, hloupé řeči, ale nakonec žádná rozumná odpověď, Naštěstí existují i další chovatelské skupiny na FB, kde možná nejsme všichni dokonalí, neznáme vše, ale vzájemně si pomáháme a ne jak tady. Zadavatel napíše dotaz a dva nebo tři vo*ové se tady budou dohadovat o h*
Ale jsem pro příště poučena, že zde tedy budu uvádět výhradně INO, abych někoho zase neuvedla v omyl, ale připadá mi to zrovna v tomhle případě opravdu jako hloupé slovíčkaření. Ale přesto děkuji za vysvětlení.
Chovu zdar
Genově mi to připadá v podstatě stejné jestli je to INO nebo lutino.
bože můj, vždyť to "ne" vysvětlil úplně jasně
tak znova SLino je v podstatě souhrnný pojem pro albinismus, ( recesivní, vázaný na pohlaví)
a je to
v "šedé" řadě lutino (kromě lipochromu, nemají žádnou bar, látku)
v "modré" řadě albino
takže když napíšu bělohlavý/ino, tak se tím jasně rozumí štěpitelný na POUZE albino
pochopila ?