Palmový olej - pravost složení

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.6.2017 22:07
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

O použití palmového oleje jako významného doplňku potravy zvláště u žaků, ale i u amazoňanů a jiných tzv. pralesních papoušků netřeba diskutovat. Je nabídka speciálně pro papoušky a pak potravinový pro lidi zhruba za třetinovou cenu.
Jde mně o to, abych koupil palmový olej, který není ředěný řepkovým, ikdyž výrobce uvádí, že je to čistý palmový olej..
Několik let kupuji z internetových obchodů ten pro lidi k mé plné spokojenosti.
Ale dnes jsem obdržel půl litrovou láhev, ale na rozdíl od všech předcházejících zásilek je olej tekutý i v teplotě 10 °C. V této teplotě byl vždy tuhý a krájel jsem ho jako máslo.
Diskuze na toto téma probíhala v r.2012, rád bych věděl, zda se něco změnilo.
Otázka:
Projevuje se příměs řepkového oleje tak, že i v teplotách pod 12 °C je tzv. čistý palmový olej tekutý?

27.6.2017 23:29
saola

XXX.XXX.55.107

Tak asi může to být dáno asi i příměsí jiného oleje, ale nejsem si jista, zda by výsledný produkt byl v celém objemu za běžné pokojové teploty homogenizovaný a tekutý...težko říct. Navíc - pokud je to potravinový olej pro lidskou spotřebu, složení musí být uvedeno. Spíš bych to přikládala jinému složení palmového oleje, tedy jiné výrobní frakci. Palmový olej se rafinuje a následně frakcionuje, takže je otázkou, z jaké fáze zpracování váš konkrétní palmový olej pochází. Hezky je to popsáno např. zde:
http://www.profitinstitut.cz/Odborne_vyzivove_hodnoceni_palmoveho_a_palmojadroveho_tuku-115

http://www.vimcojim.cz/files/odbornik/Dokumenty/Brat%20clanek.pdf

A zde prezentace profesorky Dostálové z VŠCHT Praha:
http://www.vimcojim.cz/files/VCJ%20zakladni/prof%20Dostalova%20Kvalita%20a%20myty%20v%20oblasti%20jedlych%20tuku%20a%20oleju2013.pdf

V první větě svého příspěvku uvádíte, že netřeba diskutovat o přínosu palmového oleje pro pralesní papoušky, což asi - domnívám se - platí u surového palmového oleje díky příznivému obsahu karotenů, tokoferolů apod, ale po rafinaci už tam vzhledem k zastoupení mastných kyselin moc pozitiv nevidím. Ráda bych se tedy zeptala, a nemyslím to ve zlém, proč je palmový olej považován pro papoušky za přínosný, když existují jiné přírodní oleje s příznivějším složením?

28.6.2017 00:09
chondro

XXX.XXX.18.197

saola napsal(a):
Tak asi může to být dáno asi i příměsí jiného oleje, ale nejsem si jista, zda by výsledný produkt byl v celém objemu za běžné pokojové teploty homogenizovaný a tekutý...težko říct. Navíc - pokud je to potravinový olej pro lidskou spotřebu, složení musí být uvedeno. Spíš bych to přikládala jinému složení palmového oleje, tedy jiné výrobní frakci. Palmový olej se rafinuje a následně frakcionuje, takže je otázkou, z jaké fáze zpracování váš konkrétní palmový olej pochází. Hezky je to popsáno např. zde:
http://www.profitinstitut.cz/Odborne_vyzivove_hodnoceni_palmoveho_a_palmojadroveho_tuku-115

http://www.vimcojim.cz/files/odbornik/Dokumenty/Brat%20clanek.pdf

A zde prezentace profesorky Dostálové z VŠCHT Praha:
http://www.vimcojim.cz/files/VCJ%20zakladni/prof%20Dostalova%20Kvalita%20a%20myty%20v%20oblasti%20jedlych%20tuku%20a%20oleju2013.pdf

V první větě svého příspěvku uvádíte, že netřeba diskutovat o přínosu palmového oleje pro pralesní papoušky, což asi - domnívám se - platí u surového palmového oleje díky příznivému obsahu karotenů, tokoferolů apod, ale po rafinaci už tam vzhledem k zastoupení mastných kyselin moc pozitiv nevidím. Ráda bych se tedy zeptala, a nemyslím to ve zlém, proč je palmový olej považován pro papoušky za přínosný, když existují jiné přírodní oleje s příznivějším složením?

Nó palmový olej je produktem z plodů palem rodu Elaeis.Tyto palmy se vyskytují i v nativním
prostředí žaků a prokazatelně se plody těchto palem žakové živí tak proto.

28.6.2017 05:39
corvuscorax

XXX.XXX.49.81

Jako milovníci ptáků a doufám, že i přírody, byste neměli kupovat palmový olej. Podporujete tím kácení lesů kde žijí naši miláčci a místo nich se sází palmy k získávání oleje.

olejak

28.6.2017 09:28
olejak

XXX.XXX.139.9

Rada nad zlato je rakitnikovej olej palmovej mu nesaha ani po kotniky.

ne

28.6.2017 12:56
ne

XXX.XXX.195.189

Moudivláček napsal(a):
O použití palmového oleje jako významného doplňku potravy zvláště u žaků, ale i u amazoňanů a jiných tzv. pralesních papoušků netřeba diskutovat. Je nabídka speciálně pro papoušky a pak potravinový pro lidi zhruba za třetinovou cenu.
Jde mně o to, abych koupil palmový olej, který není ředěný řepkovým, ikdyž výrobce uvádí, že je to čistý palmový olej..
Několik let kupuji z internetových obchodů ten pro lidi k mé plné spokojenosti.
Ale dnes jsem obdržel půl litrovou láhev, ale na rozdíl od všech předcházejících zásilek je olej tekutý i v teplotě 10 °C. V této teplotě byl vždy tuhý a krájel jsem ho jako máslo.
Diskuze na toto téma probíhala v r.2012, rád bych věděl, zda se něco změnilo.
Otázka:
Projevuje se příměs řepkového oleje tak, že i v teplotách pod 12 °C je tzv. čistý palmový olej tekutý?

Kupujte Palmový červený olej Carotino a budete spokojený.

Na heureka.cz ho najdete nejlevněji v tomto e-shopu:

http://www.zdrave-oleje.cz/558-palmovy-olej-carotino-premium-500g.html.

28.6.2017 18:18
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

ne napsal(a):
Kupujte Palmový červený olej Carotino a budete spokojený.

Na heureka.cz ho najdete nejlevněji v tomto e-shopu:

http://www.zdrave-oleje.cz/558-palmovy-olej-carotino-premium-500g.html.

Děkuji všem reagujícím za rady i odkazy.
Carotino 500 g jsem koupil, jak jsem uvedl. Něco jiného může být v příbalových informacích a možná prodejce ani nezná způsob výroby a skutečné složení.
Přečetl jsem toho dost a skutečností, že přidáním palmového oleje se ostatní tekuté tuky stávají tužšími, což je u některých potravin žádoucí.
Doporučovaný o. rakytníkový i pupalkový používám, ale nelze dávat rovnítko mezi nimi a palmovým olejem. Poněkud jiné působení na jiné orgány.

A to strašení nekupujte palmový olej, ničíte pralesy.
Tak chovatelé papoušků svým objemem spotřeby palmového oleje pralesy neohrozí. Možná mnozí lidé, kteří nekoupí lahev palmového oleje ani neví v kolika pochoutkách a cukrovinkách ho jí. Možná když ne palmový, bude lepší kšeft s řepkovým nebo slunečnicovým, bohužel, svět chce být klamán.

28.6.2017 22:02
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Moudivláček napsal(a):
Děkuji všem reagujícím za rady i odkazy.
Carotino 500 g jsem koupil, jak jsem uvedl. Něco jiného může být v příbalových informacích a možná prodejce ani nezná způsob výroby a skutečné složení.
Přečetl jsem toho dost a skutečností, že přidáním palmového oleje se ostatní tekuté tuky stávají tužšími, což je u některých potravin žádoucí.
Doporučovaný o. rakytníkový i pupalkový používám, ale nelze dávat rovnítko mezi nimi a palmovým olejem. Poněkud jiné působení na jiné orgány.

A to strašení nekupujte palmový olej, ničíte pralesy.
Tak chovatelé papoušků svým objemem spotřeby palmového oleje pralesy neohrozí. Možná mnozí lidé, kteří nekoupí lahev palmového oleje ani neví v kolika pochoutkách a cukrovinkách ho jí. Možná když ne palmový, bude lepší kšeft s řepkovým nebo slunečnicovým, bohužel, svět chce být klamán.

Jen dodám, že dnes olej neteče 13° C. Prodejce Nobilis Tilia s.r.o. Vlčí Hora 147,407 46 Krásná Lípa.
Našel jsem doklad z r.2015. Je tam doba použitelnosti od data výroby 9 měsíců a letos pouze dva měsíce, což mě překvapilo. Ale ředění s jiným olejem tam pravděpodobně není. Nevím, proč ta krátká doba použitelnosti. Zatelefonuji si tam, abych byl v obraze.
Jak se kdysi říkalo, důvěřuj, ale prověřuj.

Přidejte reakci

Přidat smajlík